Andreas' udelukkelse diskuteres fortsat

13-06-2015 18:00

Britt Carlsen

Andreas Helgstrand blev udelukket fra DM på Broholm fordi han ikke har opfyldt en del af kvalifikationskravet. Diskussionerne bølger på stævnepladsen og her vil vi forsøge at forklare reglerne og begrundelsen for udelukkelsen

- Vi overhørte en samtale i stalden, som gør os klar over, at der bliver talt om, at Stamina ikke er kvalificeret til mesterskabet, indleder TD-ansvarlig Jannick Holm. De involverede personer fortsætter med at sige: men det bliver der dog ikke gjort noget ved, når det er Andreas. - Det kan vi ikke lade hænge i luften heller ikke for Andreas skyld, så vi tjekker op for Staminas kvalifikation, fortsætter Jannick.

Denne undersøgelse åbenbarede at Stamina overholder den ene del af kvalifikationskravet til mesterskabsstævnet, men ikke den anden.

- Helt grundlæggende er kvalifikationskravet til at ride B-stævnet en integreret del af DM- klassen. Et landsstævne, hvor der er DM, skal hesten opfylde et grundlæggende kvalifikationskrav til at ride B-stævnet og derud over er der et helt specielt krav for at deltage i DM-klassen. Anden del af kvalifikationskravet, nemlig kravet til at starte i mesterskabet har Andreas indfriet qua sine internationale placeringer i Hagen og Odense, men det grundlæggende grav til at ride B-stævner har parret ikke opfyldt, forklarer Jannick.

Fra championat til Intermediaire II
Grunden til, at Stamina ikke har opfyldt kravet til deltagelse i B-stævner er den simple, at hun efter stor succes i championaterne, stod skadet i næsten to år. Herefter fortsatte Andreas hoppens uddannelse hjemme på ridecenteret, hvor hun blev uddannet og opbygget til dressurens højeste klasser. Da hun var klar til at gå stor tur, startede Andreas hende ved landsstævnet i Middelfart i starten af oktober sidste år. Her kom de ind på andenpladsen i Intermediaire II og i midten af januar vandt de Intermediaire 2 i Hjallerup. Men, men ifølge reglementet skal hesten, for at kunne starte B-stævner, uagtet der sidder en international toprytter på ryggen af den, opfylde et kvalifikationskrav ved C-stævne:

”Både hest og rytter skal sammen eller hver for sig i sværhedsgrad 3 ved C-stævner have opnået: - 63% mindst 4 gange eller - 65% mindst 2 gange i kvalifikationsperioden”

Så skal man ind i reglementets fællesbestemmelser for at finde ud af, hvad der er sværhedsgrad 3: ” FEI 6 års indl. FEI 6 års finale MB0, MB1 MB2, MB3, MB Kür FEI-PCJ, FEI-TCJ, FEI-ICJ, FEI-JUN Kür” Så langt så godt. Da det står klart, at Stamina ikke har været til et C-stævne for at kvalificere sig til B-stævne, så er kun halvdelen af kvalifikationskravet for Andreas start på Stamina i mesterskabet, opfyldt.

Da TD’erne ved stævnet blev opmærksomme på problemet med kvalifikation til B-stævnet fandt man yderligere et par ryttere på yngre heste, som ikke var startberettiget til stævnet, fordi den ene af hestenes kvalifikationskrav var deltagelse i 6-års championatet. Det skulle jo være godt nok, da det er klassificeret som sværhedsgrad 3, men så skal man tilbage i dressurreglementet, hvor der står: ” Resultater opnået i Dansk Ride Forbunds Championat for ungheste tæller ikke med som kvalifikation eller udelukkelse.”

Hvorfor er det ikke blevet opdaget tidligere?
Det er først og fremmest rytterens eget ansvar at sørge for, at man er kvalificeret til de konkurrencer man melder sig til. Når det er sagt, så er det et stort ønske fra TD’ernes side, at stævnesystemet validere rytternes tilmelding, så problemet med Andreas Helgstrands B-stævne kvalifikation på Stamina var blevet opdaget allerede sidste år.

- Det var ikke sjovt, bemærker Jannick Holm, da han blev forholdt det faktum, at han i går måtte træffe den tunge beslutning at udelukke Andreas for deltagelse i mesterskabet. Han rådførte sig med formanden for dressurudvalget Pernille Bigaard, generalsekretær Jens Erik Majlund og holdleder Kimi Nielsen forud for beslutningen, som ene alene påhvilede ham at træffe. - Det er en af de tungeste beslutninger jeg nogen sinde har skullet træffe på en stævneplads, fortsætter Jannick.

Hvad med de importerede heste og udenlandske ryttere?
Flere topheste er blevet importeret til Danmark fra udlandet, heste som Donnperignon, Jo Jo AZ mv. ligesom udenlandsk basserede ryttere kommer hjem for at ride DM-stævnet på Broholm, ryttere som Anders Dahl, Mikala Gundersen og Rikke Svane. Skal de så først kvalificere sig til et distriktsstævne for at måtte ride mesterskab? Nej, det er der ikke krav om. De udenlandske ryttere og hestes resultater i udenlandske forbund accepteres herhjemme, så den kvalifikation de heste og ryttere måtte have opnået i udlandet også er gældende herhjemme.

Når man skal være kvalificeret i pønalitetsperioden som er indeværende år + to foregående år – altså 2013, 2014 og 2015 – hvad så når der er gået mere end tre år, siden man har redet C-stævner sidst, skal man så igen ud og starte et C-stævne for at opretholde sin landsstævnekvalifikation? Nej, det er ikke tilfældet, for man bibeholder retten til at ride landsstævnerne, så længe man starter ved B-stævnerne.

Regelændringer
- Vi kan mene, at nogle at nogle af reglerne skal ændres, men det kan vi ikke gøre under stævnet. En regelændring er ikke noget man bare lige foretager, og vil ikke give dispensationer, for det fører blot til massiv utilfredshed, forklarer Jannick, og han fortæller, at det ikke er første gang, dette problem er opstået, og derfor skal regelsættet revideres, men det er en ressourcekrævende opgave.

- Det var ikke en beslutning vi traf let, og det problem har givet anledning til mange frustrationer og diskussioner, og det gør bestemt heller ikke stævnet mere festligt, slutter Jannick Holm.

 

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen