Efter ni år med smerter kan Roberta smile igen

13-09-2020 11:50

Marie Helene Rigård Rohleder

Shetlandsponyen Roberta kom til Danmark med store smerter i munden, trangstillede tænder, flækkede tænder, tandkødsbetændelse og meget mere. Dyrlæge Heidi Nielsen tog ponyen under sine vinger, og i dag lever Roberta både i stuehuset og stalden og følger Heidi som en lille hund  

Copyright Ridehesten.com
Heidi Nielsen og Roberta. Foto: Privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

– Jeg har haft Roberta bedøvet og behandlet i munden over 25 gange på halvandet år, fortæller Heidi Nielsen, som er uddannet dyrlæge og hestekiropraktor. Heidi Nielsen er specialiseret i behandling af tænder, samt tilpasning af trense og bid og driver egen praksis i Skive. 

Den lille brune minishetlandspony med den store pjuskede hårpragt kommer oprindeligt fra Belgien. Et avlerpar fra Djursland købte Roberta ubeset tilbage i 2018, men da ponyen kom ud af traileren, kunne de med det samme se, at der var noget helt galt. 

Roberta var meget tynd, sky og så skidt ud i pelsen, men det værste var, at hver gang hun forsøgte at spise, så røg maden ud af munden igen i store klumper. 

– Da jeg undersøgte hende første gang, så var der næsten ikke et sted i den lille mund, som ikke udsatte hende for store smerter. Selvom den tidligere ejer forsikrede os om, at Roberta havde fået tjekket tænder, så har hun uden tvivl levet i et smertehelvede i knap 9 år, siger Heidi Nielsen. 

Copyright Ridehesten.com
Roberta da hun ankom til Danmark. Her var hund tynd under den tykke fedtede vinterpels og sky. Hun havde en lang snor i så hun kunne fanges. Foto: Privat

– Desværre er der stadig en meget gammeldags tilgang til behandling af hestetænder hos hestefolk i Danmark, og dette både hos ejere og hos fagfolk, hvor ejere bestiller tid til en årlig tandrasp og tænker alt er godt. Vi skal til at sadle om og tænke på hestetænder, som vi tænker på vore egne tænder. Vores tandlæge bruger tid på en grundig undersøgelse af hele mundhulen og stiller diagnoser. Derefter kan behandling sættes igang hvis det er nødvendigt, mener Heidi Nielsen. 

Tandlæge med speciale i heste 
Tænk om vi gik til tandlægen og bad om at få boret lidt i dem allesammen en gang om året? Det går ikke og det er heller ikke godt for hesten, fortæller Heidi Nielsen.

Heste skal have raspet tænder, hvis de har brug for det og dette kun på de punkter, der er overvoksede. Aldrig på alle tænderne. 

Når Heidi Nielsen undersøger en hestemund, er hesten altid bedøvet. Herefter gennemgår hun hver enkelt tand med spejl, og sonde, præcis som din egen tandlæge undersøger din mund. Hun tjekker tandkødet, kæbeled og tunge. 

–  Det vigtigste er, at hesten får foretaget en grundig undersøgelse af hele mundhulen og sat en korrekt behandling igang, så de ikke ender med store smerter ligesom Roberta, som har fået raspet sine tænder en gang om året, helt uden effekt og kun har fået det værre og værre, siger Heidi Nielsen. 

Som dyrlæge kender du hestens anatomi i og omkring munden, og du lærer at spotte forandringer og stille diagnoser, forklarer Heidi Nielsen. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Jeg er stor fortaler for, at man som hesteejer altid får en uddannet dyrlæge og meget gerne en dyrlæge med speciale i tænder til at undersøge sin hest, siger Heidi Nielsen. 

Intet Colgate-smil 
Det var ikke mange gode ting at fremhæve, da Heidi Nielsen første gang bedøvede Roberta og lyste ind i den lille mund.

Roberta havde to tænder, der var roteret omkring hinanden, og i den dybe kløft som fejlstillingen skabte, lå der store foderpakninger og klemte. Seks tænder var angrebet af periodontitis (tidligere kendt som paradentose hos mennesker). Der var flere åbne rodkanaler, hvor den ene i overmunden var åben hele vejen op til bihulerne og dermed fyldt med betændelse fra de dårlige tænder. Derudover havde hun en løs kindtand, samt en flækket kindtand som begge er blevet trukket ud. 

– De eneste raske og velfungerende tænder hos Roberta er hendes fortænder. Selvom de er grimme og skæve og aldrig kommer med i en reklame for Colgate, så giver fortænderne hende ingen smerter, og det er det vigtigste. Hestetænder er meget følsomme og særligt fortænderne, så når ikke de er syge, skal vi lade dem være også selvom de er skæve, siger Heidi Nielsen. 

Copyright Ridehesten.com
Skæve og grimme men uden sygdom og smerter og derfor skal de ikke raspes “pæne og lige” det vil kun give hende yderligere smerte- hestetænder er meget følsomme. Foto: privat

Faktisk blev Heidi bedt om at aflive Roberta af de tidligere ejere, men hun tog imod den massive faglige udfordring, og her halvandet år senere er Roberta blomstret op. Hun kan nu spise ubesværet, og hun er blevet tryg og tillidsfuld overfor mennesker igen. 

– Efter jeg trak den første tand ud, gik der en måned, og så begyndte hun at tage kontakt til mig. Jeg har fra starten af ladet hende gå frit rundt, og en dag da jeg glemte at lukke hoveddøren, gik hun ind i huset. Det har hun fået lov til lige siden, siger Heidi Nielsen. 

Sammen med gravhunden Ida lever Roberta på gården, hvor hun frit går rundt som det passer hende. Om det er i køkkenet, på folden med de store heste, på luftetur med Ida eller som støttepædagog for de heste, Heidi behandler på klinikken, så er Roberta med. 

Copyright Ridehesten.com
Roberta og gravhunden Ida. Foto: privat

– Ingen hest fortjener at have så mange smerter som Roberta. Hun er virkelig et skoleeksempel på, hvor vigtigt det er, at alle heste og ponyer får tjekket deres tænder af en dygtig dyrlæge med speciale i området hvert evig eneste år, afslutter Heidi Nielsen. 

Heidi Nielsen er uddannet dyrlæge i 2009 og har egen praksis i Skive. Hun er certificeret kiropraktor til dyr af IVCA (International Veterinary Chiropractic Association) i 2010, og studerer også på SLU veterinærinstituttet i Sverige på Odontolog (tandlæge) uddannelsen. Ligesom hun løbende tager alle de relevante kurser der udbydes indenfor tandbehandling af heste i ind og udland. Derudover arbejder med og underviser hun også i ProPrio-træning.

Læs også

Dyrlægen guider: Sådan sikrer du, at bid og trense passer

05-04-2020 10:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

En hestemund er ikke skabt til at få et bid i, og et utilpasset bid og trense kan give hesten skader. Bliv klogere på hvordan du opdager, om hesten har smerter i munden, og hvordan du derefter tilpasser trense og bid med dyrlæge og hestetandlæge Heidi Nielsen

Hestetandlæge frikendt for dyremishandling

27-10-2019 10:16, af Cecilia Lindahl

Tilbage i 2016 blev en hestetandlæge anklaget for dyremishandling, efter en hest var tæt på at dø af kolik efter tandbehandling

Mundkurv kan give stort slid på tænder

15-07-2019 07:37, af Mathilde Brejner

Bruges mundkurve forkert, kan heste og ponyer risikere at slide emaljen på tænderne på en uhensigtsmæssig måde

Ryttere til internationale stævner

24-10-2012 11:33, af Nina Marie Villadsen
Pony|
Pony-springrytterne Benedikte Rie Truelsen, Anne-Kristine Rie Truelsen og Signe Marie Kolbe tager til Belgien i weekenden for at springe ved et CSIPJYCh-stævne i Moorsele

Total dansk dominans ved NM i dressur

04-07-2010 07:50, af Thomas Bach Jensen
Uovervindelige er nok den bedste betegnelse for de danske dressurryttere, der har taget samtlige guldmedaljer ved Nordisk Mesterskab i Drammen i Norge for pony, junior- og ungryttere

Vandt dyrebeskyttelsespris ved Bundeschampionat

07-09-2019 21:52, af Annika Knudsen Lorentsen

Den danskejede og avlede pony Strandgaards She's Right har i dag redet finale for 3 års ponyer ved Bundeschampionatet i Tyskland og det med et flot resultat

Maria Langhoff vandt World Cup-turneringen i ponyspringning (video)

22-10-2017 14:24, af Marie Helene Rigård Rohleder

Det var en svær bane, som deltagerne i CSIP FEI Ponies Jumping Trophy skulle igennem for at vinde turneringen, som fik præmiere i Boxen. Men en snæver vending og en imponerende sikkerhed var vejen til vinderpodiet for en godt gående Nikolina med en stolt Maria Nørregaard Langhoff på ryggen

Danskernes indmarch ved de unges NM

27-06-2008 09:16, af Maja Golles
Vi har nu modtaget et foto fra gårsdagens indmarch for de danske pony- og ung-ryttere samt juniorer i Skövde i Sverige.

Gummistøvler udsolgt!

10-08-2008 20:58, af Thomas Bach Jensen
Pony|
Det var desværre virkeligheden for første dagen ved dette års pony DM i dressur, der blev ramt af skybrud, men heldigivis også en masse god ridning.

Cathrine Dufour og Cadillac sejrede i ECCO Cup for juniorer

07-12-2008 15:06, af Grethe Næsby
Overgangen fra pony til hest går rimelig glat for Cathrine - og med en sejr i ECCO Cup for juniorer viser ekvipagen gode takter.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Marie Helene Rigård Rohleder

Marie Helene Rigård Rohleder
20 24 29 28
mhr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Reaktion på Helgstrands nyhedsbrev i dag

13-04-2021 17:26, af Kristine Ulsø Olsen

Nyhedsbrevet ”Opdatering vedrørende manglende indsyning af 3-års hingste” fra Helgstrand Dressage i dag har medvirket til at Dansk Varmblod nu har lavet en redegørelse af forløbet omkring 10-dages testen fra deres side

Farvel til en danmarksmester i paradressur

12-04-2021 09:56, af Kristine Ulsø Olsen

Sidste års danmarksmester, Tina Chabert Jensen, mistede i sidste uge sin mesterskabshest og bedste ven, da Ælling måtte aflives grundet akut tarmslyng

Per Vintersbølle og Michellino genforenet

11-04-2021 09:09, af Thomas Bach Jensen

I forbindelse med elitehingsten Michellinos 30-års fødselsdag manden, der importerede hingsten, Per Vintersbølle, aflagt Michellino besøg på Østergaard

Viet på sin fødselsdag i Lemvig

10-04-2021 12:58, af Thomas Bach Jensen

Berider Michael Søgaard og hans partner Michael Strøm overraskede deres nærmeste her i formiddag med vielse på Lemvig Rådhus

Mistede hest til kolik: Transportør fandt en ny

16-04-2021 10:45, af Marie Helene Rigård Rohleder

For tre uger siden mistede Preben sin bedste ven på operationsbordet på Højgaard Hestehospital. Det var hestetransportør Jens Overgaard, som kørte hesten til hospitalet, og bagefter besluttede han at hjælpe med at finde en ny rolig koldblodshest til Preben, som bor på et bosted. I går flyttede shiren Kong Arthur ind 

Sodashi – det hvide lyn fra Japan (video)

15-04-2021 10:45, af Thomas Bach Jensen

I japan kniber det for alle galopheste med at følge med den hvide hoppe Sodashi, der foreløbigt er ubesejret

Tre Grand Prix-heste med til Hagen

13-04-2021 15:03, af Kristine Ulsø Olsen

Daniel Bachmann Andersen som sidste år gik selvstændig, glæder sig til at gå en spændende stævnesæson i møde. Om en uges tid drager han afsted mod det internationale stævne i Hagen, hvor han medbringer intet mindre end tre heste i Grand Prix-klasserne

Pressemeddelelse fra Helgstrand Dressage

14-04-2021 19:42, af Annika Knudsen Lorentsen

Som tilbagemelding på gårsdagens udmelding fra Dansk Varmblod vedrørende 10-dages testen, har Helgstrand Dressage nu udsendt en pressemeddelelse. Læs den her

Laila Pedersen ny rytter på Stutteri Ask

14-04-2021 12:48, af Thomas Bach Jensen

Berider Laila Pedersen, der senest har været ansat hos Nordentoft Equestrian og tidligere på Katrinelund igennem flere år, er blevet ansat som springrytter på Stutteri Ask

En godkendt hingst ved Dansk Varmblods Efterkåring

13-04-2021 19:33, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Fem hingste blev fremstillet ved Dansk Varmblods Efterkåring på Vilhelmsborg i aften, hvor en hingst opnåede adgang til 10-dages prøve med henblik på avlsgodkendelse