Lokalt talent klar til ECCO Cup på Heslegård

24-10-2019 11:11, af Camilla Tiefensee Schrøder

Når Heslegård Sportsrideklub for ottende gang i træk afvikler dressurlandsstævne med Ecco Cup, kommer der topryttere og unge dressurtalenter fra nær og fjern til Helsinge. Læs her om det lokale talent Liv Nana Vangsgaard Larsen, og hvordan hun forbereder sig til det vigtige stævne

Copyright Ridehesten.com
Liv deltog i DM 2019 med Valløs Rasputin. Foto: Ridehesten.com/Maria Lerche Mortensen

I weekenden den 1.-3. november slår Heslegård Sportsrideklub i Duemose ved Helsinge deres ottende landsstævne med ECCO Cup.

Et af de unge talenter fra lokalområdet, som kommer til stævnet, er 18-årige Liv Nana Vangsgaard Larsen fra Helsinge, som rider på den 14-årige vallak, Valløs Rasputin.

Livet som eliterytter
At være eliterytter er et hårdt arbejde, og Livs uge bliver nødt til at være stramt struktureret, hvis hun skal nå at ride de fire heste hun pt. træner, samtidig med at hun også skal passe 3. g på Frederiksborg Gymnasium.
– Sporten fylder meget i min hverdag, men jeg prioriterer også at tage med til fester og sociale arrangementer, men det er helt uden alkohol, så kan jeg stadig komme op om morgenen næste dag. Det har så også den fordel, at jeg kan være chauffør, griner Liv. 

Liv tager hjemmefra tidligt om morgenen for at komme i skole og er sjældent hjemme igen før klokken 21. 

– Hver torsdag morgen tager jeg hjemmefra klokken 05.00, for at komme til et af ugens højdepunkter – morgentræning for eliteidrætsudøvere på ungdomsuddannelserne i Hillerød. Her mødes vi fra mange forskellige sportsgrene med vores træner Mats Mejdevi og laver hård fysisk træning og bagefter rigtig god udstrækning og afspænding, fortæller Liv begejstret.

Ridning ER en rigtig sport!
Fra ikke-ryttere har Liv ofte fået en kæk kommentar om, at hun ikke dyrker sport, men går til hobby.
– Men når folk så indser, hvor hårdt man træner, og hvor stramt et dagsprogram ser ud, hvor der ikke er plads til hverken NetFlix eller caféture, så vendes drillerier til respekt, fortæller den 18-årige rytter.
For at være rytter på eliteniveau kræver det ikke kun en stærk psyke, men også en god fysik, balance og kropskontrol, og som Liv siger: – teknik, teknik og teknik. Det er de helt små detaljer, der tæller. 

Når Liv har fri kl 16.00, skynder hun sig til Stald Danhorse v/Lone Madsen og Allan Werner i Laugø ved Helsinge, hvor Rasputin, eller Putin som han kaldes i daglig tale, står opstaldet. Udover Rasputin rider Liv også en hoppe efter Blue Hors Zack, ejet af Stald Danhorse, og de har netop haft en rigtig god stævnedebut.

Livs meget erfarne træner, Grand Prix-rytter Lone Madsen, har i år gennemgået to store ortopædiske operationer og har derfor i længere perioder ikke måttet ride.
– Lone havde brug for hjælp til sine heste og gav mig den unikke chance at få lov at ride hendes kvalitetsheste og ydermere modtage daglig undervisning – det har rykket mig helt enormt. 

Copyright Ridehesten.com
Liv med sin træner, Lone Madsen, og en af hendes heste. Foto: privat

Fra shetlænder til Heslegårds Lullu
Det var også en kvalitetshest, der tidligt satte gang i Livs dressurkarriere på hest, nemlig Heslegårds Lullu.
–Jeg begyndte at ride shetlandspony lokalt da jeg var 3,5 år gammel, siden gik det slag i slag – en tur omkring Helsinge Rideskole på hold, så en privat part hos naboen, og som 9-årig fik jeg min egen kat. 2-pony Supastar. Vi sprang fast og red en masse sløjfespringstævner, men det var dressuren, som havde min største interesse. En dag skete det så, at mit store forbillede i stalden, Melina Iversen, tilbød mig at prøve at ride sin PSG-hest Lullu, og jeg var solgt…

Copyright Ridehesten.com
Liv blev sjællandsmester i dressur for juniorer i 2015 med Lullu. Foto: privat

– Lullu havde stor stævneerfaring og var meget øvelsesstærk, så det var en helt unik læremester. På det tidspunkt red jeg undervisning hos Michala Damm Frydenberg. Hun spottede hurtigt, at Lullu og jeg, trods mine kun 13 år, var en ekvipage, der kunne komme langt, så vi lagde planer. Jeg fik en masse fantastisk undervisning og trænede intensivt. I 2015 blev vi Sjællandsmestre i dressur for juniorer, og herefter fulgte landsstævner, Ecco Cup og et DM i 2016. Efter nogle helt fantastiske læreår på Lullu, købte vi Putin. Nu er det mig, der skal løfte hans potentiale, fortæller Liv.

Youngrider-debut næste år
Trejde kvalifikation af Ecco Cuppen 2018 var Rasputins landsstævnedebut. Liv beskriver ham som en sensitiv og teknisk kompliceret hest, men med godt anlæg for de svære øvelser.
– Jeg faldt for ham, fordi han, modsat Lullu, ligger rigtig let i hånden. Han er øvelsesstærk, især i de sideførende øvelser, og samarbejdsvillig, fortæller hun.
Målet for de to er snart at ride MA, og så forhåbentlig at debutere som youngrider i Ecco Cup i løbet af 2020.

Copyright Ridehesten.com
Liv og Valløs Rasputin i skoven. Foto: privat

Forberedelse til ECCO Cup
På spørgsmålet om, hvordan Liv forbereder sig til et stævne som Ecco Cuppen svarer hun:

– Vores ugentlige træningsprogram ændres ikke nævneværdigt. Vi er hele tiden meget fokuserede på hestenes træning og ikke mindst deres hviledage. En hviledag kan sagtens være en ridetur i skoven, hvor temposkift og changementer øves, eller endnu bedre en løbetur med indspændinger, hvor hesten for lov at arbejde frit over ryggen. Jeg synes, det er fedt at løbe i skoven med min hest – det giver os begge en anderledes træning og et helt specielt sammenhold også fra jorden. Og Putin elsker det, siger Liv.

Optimalt management – afvekslende træning, afbalanceret foder, passende foldtid, kiropraktor, smed osv. er for Liv afgørende for at bevare hestene sunde, stærke og arbejdsvillige.

Selv forbereder hun sig flere uger op til en stævneweekend ved at sørge for at være på forkant med lektier og afleveringer, så weekenden kan holdes fri og fokus alene er på ridningen. Aftenen før en stævnestart gøres udstyr til både hest og rytter parat.

Der er tre ting, som Liv altid har med sig, når hun rider stævner: Et bælte, som snart hænger i laser, et armbånd, og så en "knæk cancer"-nål.
– Min mormor er kommet igennem hele to kræftforløb, så min knæk cancer-nål den skal bare med.    

Læs også

Overlegen sejr til Josefine Hoffmann ved Ecco Cup

03-11-2019 17:23, af Cecilia Lindahl

Heslegård Sportsrideklub har været vært for den sidste Ecco Cup-kvalifikation i år, hvor U25-rytter Josefine Hoffmann løb med en overbevisende sejr med næsten 10 procent til nærmeste konkurrent i den samlede konkurrence 

Sidste ECCO Cup-kvalifikation i weekenden

30-10-2019 08:16, af Annika Knudsen Lorentsen

I weekenden er det tid til den sidste ECCO Cup-kvalifikation for junior, ungryttere og U25-ryttere, når Heslegård Sportsrideklub inviterer til landsstævne

Marie Biune vandt 3. runde af Blue Hors Para Cup

04-03-2019 14:10, af Annika Knudsen Lorentsen

Tredje runde af Blue Hors Para Cup blev i weekenden afviklet hos Heslegård Sportsrideklub i Nordsjælland. Rytterne konkurrerede i en kür procentklasse hvor alle var oppe mod hinanden uanset para-grad. 

Isabel på toppen i Helsinge

09-08-2019 18:55, af Camilla Tiefensee Schrøder
Pony|

Isabel Vang Hvitved vandt to sejre i dag ved landsstævnet i springning for ponyer hos Helsinge Rideklub og satte sig på de to øverste placeringer i dagens højeste klasse med Strattostown Nearly Gone og Kalypso Skovgaard

Gæðingakeppni for islandske heste

12-08-2011 08:51, af Signe Wiese
I weekenden d. 3.- 4. september 2011 afholdes der Danmarksmesterskaber for islandske heste på Nørregård i Helsinge

Signe og Bontje vinder 5. kvalifikation

16-08-2016 07:15, af Thomas Bach Jensen
Pony|

I weekenden den 12. -14. august blev den femte og sidste kvalifikation af Nathalie Horse Care Stil Cup afviklet hos Maarum Rideklub (MMR) i Helsinge

Kold dressur-dag i Helsinge

19-01-2019 16:06, af Kristine Ulsø Olsen

Minusgraderne har atter meldt sin ankomst og det kunne ses på hestenes gode humør ved dagens distriktstævne i Helsinge 

Smukt DM i Gæðingakeppni

04-09-2011 23:20, af Maria Schacht
Det islandske hestefolk kunne i dag nyde synet af 4 ny-kårede danmarksmestre i Gæðingakeppni, i Helsinge.

Danskavlede Cadillac 2'er i Grand Prix

17-01-2009 10:04, af Charlotte Linder
Amerikanske Catherine Haddad er til start i Leipzig på hesten Cadillac, som er avlet af Poul W. Mjelva i Helsinge.

Succesfuld afslutning i Helsinge

11-08-2019 22:53, af Camilla Tiefensee Schrøder

Efter et voldsomt skybrud i lørdags, hvor dagens sidste klasser måtte aflyses, blev landsstævnet hos Helsinge Rideklub i dag afsluttet i fin stil. Karoline Sloth Kjær tog sejren i de to højeste klasser, mens Camille Hartvig vandt i både MA1* og MB2*

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Camilla Tiefensee Schrøder

Webredaktør og nyhedsvagt

Camilla Tiefensee Schrøder
27 14 19 10
cts@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Firedobbelt VM til Danmark i 2022!

16-11-2019 17:10, af Britt Carlsen

Det internationale rideforbund, FEI, har netop besluttet at tildele Danmark afviklingen af fire af ridesportens discipliner til VM i 2022 - springning, voltigering, dressur og paradressur!

Sadelmager Michael Brodie er her ikke mere

17-11-2019 18:41, af Cecilia Lindahl

Sadelmager Michael Brodie er sovet ind natten til lørdag

Så du vil fri til en hestepige? Good luck with that

19-11-2019 10:47, af Philip Chr. Ulrich

Facebook mindede mig for nyligt om, at det den 6. november var to år siden, at jeg havde friet til min hustru. Det bragte selvfølgelig mange tanker frem om perioden op til og de mange overvejelser man har

VM-hesten DP Weltmieser er pludselig død

21-11-2019 13:41, af Annika Knudsen Lorentsen

Varmblodsvallakken DP Weltmieser, som deltog med den australske Brett Parbery ved WEG i Tryon sidste år, er pludseligt død i sit nye hjem i USA

Anders Agger besøger Helgstrand Dressage

18-11-2019 12:06, af Kristine Ulsø Olsen

Når programmet INDEFRA i aften sendes på DR2, lægger Anders Agger vejen forbi Helgstrand Dressage, hvor han forsøger at forstå, om de bløde værdier må vige for de hårde i jagten på succes

FEI forbyder brugen af hat

19-11-2019 15:56, af Kristine Ulsø Olsen

Ved FEIs generalforsamling som afholdes netop nu i Moskva, er det blevet vedtaget at der fra 2021 skal bæres hjelm ved alle internationale stævner og det derved ikke længere vil være tilladt at ride med hat

Werth er besejret

17-11-2019 09:30, af Cecilia Lindahl

Isabell Werth og Weihegold, der ellers har været ubesejret i 2019 er blevet slået af trakehnerhoppen Dalera i Stuttgart

Nu kan du måske få hesten begravet i haven

07-11-2019 11:15, af Cecilia Lindahl

Fra 1. januar 2020 vil du formentlig få lov til at begrave din hest i baghaven

Et sidste farvel som ponyrytter ved Rosenparaden

16-11-2019 07:25, af Cecilia Lindahl

I weekenden afholdes der landsstævne i ponydressur hos Hedensted, og lørdag aften er det tid til den traditionsfyldte Rosenparade, hvor 69 ryttere i år skal sige farvel til deres år som ponyryttere

Nathalie: Ryttere bliver aldrig udlærte

16-11-2019 13:58, af Cecilia Lindahl

Du har sikkert hørt det før - du holder aldrig op med at lære, og du kan altid blive en bedre rytter. Dressurlandstræner Nathalie zu Sayn-Wittgenstein fortæller her hvorfor