Udstyrskontrol ved DRF's mesterskaber

19-08-2020 12:36

Dansk Ride Forbund

I de to forgange weekender har DRF’s teknisk delegerede (TD’er) samt veterinærkonsulent foretaget udstyrskontrol ved Agria DRF-mesterskaberne hos hhv. Ringsted Sports Rideklub, Hovgaard Rideklub og Sportsrideklubben

Copyright Ridehesten.com
Arkivfoto: Ridehesten.com/ Annika Knudsen Lorentsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Teksten er en pressemeddelelse fra Dansk Ride Forbund. 

Udstyrskontrollen ved især DRF-mesterskabet ved Hovgaard Rideklub har desværre givet anledning til en række usikkerheder og misforståelser omkring, hvad en udstyrskontrol er, hvad der ligger til grund for den øgede kontrolhyppighed, samt hvilke konsekvenser det har for ekvipagen fremadrettet, hvis DRF’s officials vurderer, at hesten/ponyen ikke er ’fit to compete’. Læs DRF's svar her

Ved forrige weekends Agria DRF-mesterskaber i dressur for junior og young rider hos Ringsted Sports Rideklub blev der foretaget udstyrskontrol, som altid er en reglementarisk mulighed ved alle typer ridestævner. Her blev DRF bekendt med, at der desværre var flere heste, der havde sår i mundhulen. På baggrund af tilbagemeldinger fra stævnet vurderede vi, at der var behov for en prompte indsats fra vores side, og derfor prioriterede vi udstyrskontroller ved en række af de efterfølgende mesterskaber.

Ved Agria DRF-mesterskaberne i dressur for pony hos Hovgaard Rideklub i den forgangne weekend blev kontrollen så foretaget igen, og en række ponyer blev desværre ikke vurderet ’fit to compete’ af DRF’s veterinærkonsulent samt officials – i de fleste tilfælde pga. sår i mundhulen. Det betyder, at der er en udfordring, som vi er nødt til at have skarpt fokus på fremadrettet, men samtidig er det vigtigt også at huske på, at langt størstedelen af ponyerne kom fint igennem kontrollen, og det vidner heldigvis om, at problemet berører fåtallet frem for majoriteten. Vi er også overbeviste om, at alle til enhver tid har deres hests/ponys velbefindende i højsædet, og vi opfordrer til, at man opsøger professionel sparring, hvis man er i tvivl. Det betyder dog ikke, at vi i ridesporten ikke er forpligtet til at forsøge at komme problemet til livs.

En langsigtet indsats med fokus på hestevelfærd – men med behov for handling nu
Hestevelfærd er et absolut kardinalpunkt for DRF, og derfor kigger vi løbende på, om vi gør det godt nok, når det kommer til vores hestes ve og vel. Bl.a. derfor blev DRF’s bestyrelse i januar i år enige om, at vi i forbundets strategiplan frem mod 2030 skal have øget fokus på netop hestevelfærden, da den er et absolut grundvilkår for ridesportens eksistens, som vi kender den. På den lange bane har vi planer om en større indsats omkring hestevelfærd, som skal have til formål at oplyse og uddanne alle dele af ridesporten lige fra elevskolen til eliteniveauet, men da vi allerede nu ser et akut behov for at sætte ind, har vi altså besluttet at indføre udstyrskontrol ved flere af vores kommende mesterskaber. Der vil være enkelte mesterskaber, der ikke er omfattet af kontrollen, og det handler udelukkende om ressourcetilgængelighed og altså ikke om, at der er nogen discipliner/kategorier, som kontrollen er mere eller mindre relevant for. 

Disse mesterskaber vil være omfattet:
- DM senior og DRF-mesterskab for junior og youngrider i springning (Uge 34) – Absolute Horses
- DM senior og U25 i dressur (uge 36) – Equitour
- DM senior og DRF-mesterskab for junior og youngrider i military (uge 39) – Copenhagen Eventing

Mere proaktiv tilgang fremadrettet
Fordi udstyrskontrollen ved stævnet hos Hovgaard Rideklub (og stævnet hos Sportsrideklubben for den sags skyld) blev planlagt i sidste øjeblik på baggrund af tilbagemeldinger fra stævnet hos Ringsted Sports Rideklub, kunne vi fra DRF’s side ikke være så proaktive i vores kommunikation/information, som vi gerne vil være. Vi informerede på forhånd om kontrollen via Equipe og informerede igen mundtligt på stævnepladsen, men fremadrettet ønsker vi at kunne være endnu mere proaktive i vores kommunikation/information både før, under og efter stævnet. Dog er det også vigtigt at understrege, at udstyrskontrol ikke er noget nyt fænomen, da DRF’s officials løbende laver udstyrskontrol rundt omkring på stævnepladserne. Konkret vil vi forud for de kommende mesterskaber, som er omfattede af kontrollen, udsende officiel information omkring udstyrskontrol via rideforbund.dk og Equipe samt opsætte fysisk information på stævnepladsen for at sikre et så højt informationsniveau som muligt.  

Vi har et fælles ansvar for at sikre hestevelfærden
På baggrund af de seneste weekender har vi konstateret, at vi har en udfordring, især i forhold til sår i mundhulen hos en række heste/ponyer, som vi er nødt til at tage hånd om. Det er vores ansvar som forbund at gå forrest og forsøge at højne informations- og vidensniveauet omkring hestevelfærd i hele ridesporten, så vi kan undgå disse situationer. Vi er dog samtidig af den klare overbevisning, at der grundlæggende set ligger et ansvar hos både rytter (evt. forældre, hvis der er tale om børn) og træner for at sikre sig, at hesten/ponyen er ”fit to compete”. Det omfatter f.eks. at være i stand til at tjekke, om hesten/ponyen har mærker/sår efter sporer eller har sår i munden – også inden man drager afsted til stævne. Det er derudover også rytterens eller forældrenes ansvar at læse og sætte sig ind i DRF’s reglementer. Har man gjort det, er man også bekendt med, at der kan forekomme udstyrskontrol (se §68.5 i Fælles Bestemmelser), samt på hvilket grundlag, man evt. kan blive diskvalificeret/bortvist. 

Svar på jeres hyppigst stillede spørgsmål
Herunder har vi listet svar på de spørgsmål, som vi fornemmer, de seneste par uger har givet anledning til:
 

  • Må jeg starte stævner/mesterskaber/turneringer på min hest/pony, hvis den har arvæv i mundhulen?

 Ja, du må gerne starte stævner på din hest/pony, hvis den har arvæv i mundhulen. DRF’s officials kigger efter, om der er brud på hud eller slimhinde i mundhulen. 

  • Får jeg karantæne fra kommende stævner/mesterskaber/turneringer, hvis jeg én gang er blevet diskvalificeret, fordi min hest/pony har sår i mundhulen? 
Nyheden fortsætter efter annoncen

Nej, det gør du ikke. Hvis din hest/ponys tilstand efterfølgende er forbedret og vurderes (af DRF’s official) at være ’fit to compete’, må du gerne starte ridestævner igen. DRF har absolut ikke til hensigt at afholde nogen ekvipager fra at starte stævner, hvis hesten/ponyen er ’fit to compete’. Læs evt. mere om DRF´s sanktionssystem i Fælles bestemmelser §82.3 

  • Hvilken del af reglementet henviser I til, når DRF’s officials vurderer, at en hest/pony ikke er ’fit to compete’ f.eks. pga. sår i mundhulen? 

Her henviser vi til §10.2 (Blod og mærker på hesten/ponyen) i DRF’s Fælles Bestemmelser, som lyder: ”Hesten/ponyen må ikke have blod og/eller mærker efter uhensigtsmæssig brug af udstyr på sig hverken før, under eller efter konkurrencerne. Tydelige mærker efter uhensigtsmæssig brug af udstyr på heste/ponyer forårsaget af sporer, pisk eller bid/tøjler sanktioneres med bortvisning samt grad 1 (påtale) jf. pkt. 82.3. I grove tilfælde af ovenstående betragtes dette som misbrug af heste og sanktioneres med bortvisning samt indberetning til DRF’s disciplinærudvalg jf. pkt. 82.3. Pr. dags dato har DRF’s bestyrelse besluttet, at der skal foretages en straks-ændring af paragraffen, med tilbagevirkende kraft fra 1. august, så man som rytter bliver noteret for ’tydelige mærker efter uhensigtsmæssig brug af udstyr på heste/ponyer forårsaget af sporer, pisk eller bid/tøjler’ frem for den tidligere formulering, som lød på ’tydelige mærker af misbrug på heste/ponyer forårsaget af brug af sporer, pisk eller bid/tøjle’. Samtidig nedjusteres den sanktion, man som rytter modtager, hvis man ikke overholder paragraffen. Ændringen foretages grundlæggende set fordi den tidligere betegnelse omkring ’misbrug’ og de dertilhørende sanktioner hverken kan eller bør anvendes i alle tilfælde. Vi er overbeviste om, at de hændelser, der har ført til sanktioner i løbet af de seneste uger, ikke har været forsætlige, hvorfor vi ikke betegner ’førstegangstilfælde’ som misbrug men i stedet som uvidenhed. Det er denne uvidenhed, DRF håber på at kunne ændre på gennem øget kommunikation/information om hestevelfærd fremadrettet. 

  • I FEI-regi bliver man først diskvalificeret, hvis hesten/ponyen bløder fra munden, så hvordan kan det være, I tolker anderledes? 

Fra DRF’s side ønsker vi at lægge en strammere linje, end man gør i FEI. Det bygger både på, at vi i Danmark har en mere nuanceret og evidensbaseret tilgang til hestens velfærd, og at vi ønsker at have det stærkest mulige grundlag for, at vi kan benytte hesten til ridesport. Vi konsulterer naturligvis løbende vores veterinærkonsulent for at sikre os, at vores beslutninger er baseret på professionelle, sundhedsfaglige vurderinger, og vi har fuld tiltro til vores veterinærkonsulent, og den linje hun fastlægger.

 

Vi kan ikke understrege nok, at vi bestemt ikke udfører disse kontroller for at udstille nogen eller for at afholde nogen fra at starte stævner. Vi har fuld forståelse for, at det kan være frustrerende at få at vide, at ens hest/pony ikke bliver vurderet ’fit to compete’, når man allerede er mødt op på stævnepladsen, men vi appellerer til en fælles forståelse for, at den højeste prioritet bør være hestenes/ponyernes velbefindende.

//Pressemeddelsel Dansk Ride Forbund

Læs også

Igen i år får elevskolerne en hjælpende hånd (video)

13-05-2021 16:08, af Kristine Ulsø Olsen

For andet år i træk stod Dansk Ride Forbund og Trolle Company bag aktivitetsdagen med med hashtagget #aktivesammeniridesporten, hvor målet var at samle hele ridesporten og samle penge ind til de hårdt ramte elevskoler. I år blev der samlet over 300.000 ind og det betyder at der det seneste år er indsamlet over 800.000, hvor overskuddet ubeskåret går til klubberne

Landstræner Bo K. Møller har udtaget bruttotrupper

28-04-2021 13:18, af Thomas Bach Jensen

Bruttogrupperne for junior- og ungryttere i 2021 er nu sat af landstræner Bo K. Møller. Det udmelder Dansk Ride Forbund i dag

Skal I være med i Rideforbundets VM-holdturnering?

27-04-2021 12:03, af Annika Knudsen Lorentsen

I anledning af ECCO FEI World Championships - Herning 2022 udbyder Dansk Ride Forbund i samarbejde med Agria Dyreforsikring en VM-holdturnering, hvor bredden og sammenholdet i sporten er i højsædet. Turneringen, der løber fra 1. juni 2021 – 30. juni 2022, går på tværs af alle DRF’s discipliner og afvikles på D- og E-niveau

Staldtips: Vælg den rigtige stigbøjle

25-06-2018 07:10, af Cecilia Lindahl

Stigbøjlen er en vigtig del af dit udstyr og for at ride sikkert må du tænke dig godt om, når du skal vælge imellem de mange modeller

Massevis af lækkert udstyr

24-01-2016 08:01, af Tonya Bille Nielsen

Ridehesten.com's markedsplads bugner ligne nu med rideudstyr til både hest og rytter, så der er rigtig god mulighed for at finde netop det, du lige går og mangler

Pas godt på dit udstyr

20-05-2020 17:04, af Liv Haumann Madsen

Det er blevet forår og varmere i vejret. Dækkener skal pakkes sammen og nyt rideudstyr skal i brug. Det kan være dyrt, så man kan med fordel forebygge uforudsete udgifter ved at passe ekstra på sit rideudstyr

Flot udstyr uden at blive fattig?

07-10-2014 17:17, af Nina Marie Villadsen

Ja, det kan nemlig sagtens lade sig gøre, især hvis du er lidt fingernem og kreativ

Sådan tøjler du dine stævnenerver

20-02-2020 06:19, af Liv Haumann Madsen

Skinnende udstyr, heste, pomfritter og sommerfugle i maven. Sådan kendetegner de fleste et helt almindeligt ridestævne. Nerverne hører til, hvis man gerne vil gøre det godt, men det er en god ide at prøve at få styr på dem, inden man rider på banen, hvis man vil ride det bedst mulige ridt

Krav til rum og udstyr – for en sikkerheds skyld

10-01-2011 07:37, af Maja Golles
Er din stald eller rideklubs sikkerhed opdateret i forhold til lov om hold af heste?

I Hendes Majestæts tjeneste

04-11-2012 07:35, af Maja Golles
Hos Gardehusarregimentet i Slagelse er der faste rammer, og ikke mindste gamle traditioner forbundet med vedligeholdelsen af hesteskadronens udstyr

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Vanrøgtede Little Hope græsser nu i hestehimlen

12-05-2021 10:23, af Liv Haumann
Pony|

Det var et vendepunkt for den vanrøgtede pony Little Hope, da 16-årige Camilla Rask tog hende under sine vinger, tilbage i januar 2021. Desværre havde livet været for hårdt for Little Hope, og den lille pony har nu fået fred på de evige græsmarker

Derfor mangler der nogle til DM i næste uge

16-05-2021 11:22, af Kristine Ulsø Olsen

Om præcis en uge bliver dette års danmarksmester i dressur kåret, men ved et kig på startlisten, mangler to af sidste års medaljetagere. Holdleder Anne-Mette binder fortæller at det er et bevidst valg med henblik på den optimale forberedelse frem mod OL

Sandra Enemark åbner op om en svær tid

11-05-2021 15:33, af Annika Knudsen Lorentsen

For 9 år siden mistede Sandra Enemark sin eneste søster, topspringrytteren Camilla Enemark. I et personligt interview fortæller Sandra om tiden mens Camilla var syg, og om tiden efter, at søsteren gik bort

Anne Troensegaard: Jeg er så stolt af Kipling

17-05-2021 07:36, af Kristine Ulsø Olsen

Det er ni år siden at dressurrytter Anne Troensegaard sidst red op ad midterlinjen i Grand Prix, men nu er hun igen tilbage på det niveau. Med danskavlede Kipling, vandt hun søndagens Grand Prix i Kolding og Anne fortæller at hun er ubeskrivelig glad og stolt over trakehnervallakken

- Jeg glæder mig til DM med min bedste ven (video)

14-05-2021 07:06, af Kristine Ulsø Olsen

I næste uge afholder Equitour DM i dressur for seniorer og her har Cathrine Dufour valgt at medbringe 18-årige Atterupgaards Cassidy. Det bliver deres niende danmarksmesterskab sammen og måske det sidste af slagsen

Daniel Bachmann: Det er mega nervepirrende (video)

15-05-2021 17:06, af Kristine Ulsø Olsen

For et år siden valgte Daniel Bachmann Andersen at gå selvstændig og han er nu ved at have opbygget en god base af unge og til dels uerfarne heste, som han den seneste tid har debuteret med. I dag havde han i München debut med den skimlede hingst Caracciola MT, som resulterede i en anden plads i Nürnberger Burg-Pokal kvalifikationen 

Landsstævnedebut til Kronprinsesse Mary (video)

09-05-2021 13:25, af Kristine Ulsø Olsen

For blot otte måneder siden, red H. K. H. Kronprinsesse Mary sit første dressurstævne, og i denne weekend tog hun skridtet videre og debuterede med Blue Hors Edelman ved landsstævnet i Frederiksværk

To internationale Grand Prix-hingste tilbage i avlen

13-05-2021 18:57, af Kristine Ulsø Olsen
Avl|

Ved Blue Hors' online følaften i går, kunne avlsleder Martin Klavsen afsløre at de to internationale Grand Prix-hingste, Blue Hors Don Olymbrio og Blue Hors Veneziano, er vendt tilbage til hingstestationen og står til rådighed for avlerne i 2021

Sidste OL-kvalifikation i hus for Daniel Bachmann

14-05-2021 21:49, af Kristine Ulsø Olsen

Daniel Bachmann Andersen er i denne weekend taget til tyske München-Riem, hvor han i dagens Grand Prix blev nummer otte i et meget stærkt felt og samtidig fik kvalifikationen til OL i hus. I samme klasse havde Dorothee Schneider comeback efter at hun var ude for en ulykke under en præmieoverrækkelse, hvor hendes hest døde

– Ridning kan ikke erstattes af en tur i fitness

16-05-2021 09:17, af Kristine Ulsø Olsen

Manden bag succesfulde Trolle Company, Ulrich Trolle, lagde for tre år siden ridningen på hylden for at fokusere fuldt ud på forretningen. Nu er han atter tilbage på hesteryg, for som han selv understreger, så er der intet som kan måle sig med en ridetur