Årets dressuravlshoppe 2021 er død

28-11-2022 17:08
Avl

Årets dressurbetonede hoppe 2006 og årets dressuravlshoppe 2021, Bøgegårdens Don Romina, som er mor til verdenskendte Sezuan, lever ikke mere

 

Copyright Ridehesten.com
Marianne og Andreas Helgstrand sammen med deres nyslående guldmedaljehoppe i 2006, Bøgegårdens Don Romina. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Bøgegårdens Don Romina e. Blue Hors Don Schufro/ Lionell blev født i 2003 hos familien Schmidt på Bøgegården i Bolderslev og blev som 3-års solgt til Marianne og Andreas Helgstrand. Kort herefter blev hun på Dansk Varmblods Eliteskue kåret med opdrættermedalje i guld og fik titlen Årets dressurbetonede hoppe.

I weekenden har ejerne af den 19-årige hoppe måttet tage afsked med stutteriets stjerne, den gigantiske personlighed, der var yderst elskelig over for mennesker og evnede at styre en hel flok hopper blot ved at dreje et øre.

Hoppen fik sit første afkom hos Helgstrand og sit andet afkom hos Linette Jæger, inden hun blev solgt til Mogens Pedersen, der driver Stutteri Straight Horse sammen med Eva Götzsche. Efter sine første to afkom har Bøgegårdens Don Romina fået 11 afkom hos Straight Horse i Allerød – med undtagelse af et, der er solgt som embryon.

Copyright Ridehesten.com
Den tredobbelte UVM-vinder Sezuan under Dorothee Schneider. Foto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen

Da Straight Horse købte hende, stod hingsteføllet Sezuan e. Blue Hors Zack (opdr. Linette Jæger) ved hendes side. De fik tilbudt at købe hingsteføllet med for kr. 50.000, men de syntes, hoppen var rigelig dyr i forvejen. Som mange vil vide, er Sezuan sidenhen blevet en internationalt anerkendt avlshingst og har som den eneste hingst nogensinde vundet UVM i dressur for både 5-, 6- og 7-års heste.

Don Rominas første føl hos Straight Horse er Don Tamino, der er efter Totilas. Don Tamino  har deltaget i UVM som både 6- og 7-års, og den anden gang var det med sin nye, schweizisk rytter, Philine Brunner, der sidenhen har uddannet ham til Grand Prix, og parret er nu i den schweiziske bruttotrup.

Seks af Don Rominas afkom er i kombination med Blue Hors Zack, og det er samtidig de mest kendte. Udover Sezuan er det de to søstre,  Straight Horse Ascenzione og Straight Horse Sezuanna, der lavet ved embryo transfer, født af hver sin rugemor og kommet til verden den samme nat.

Copyright Ridehesten.com
Straight Horse Ascensione under Helen Langehanenberg. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Førstnævnte er tildelt opdrættermedalje i sølv og har været UVM-finalist som 5-års med Victoria Vallentin og som 6-års med Helen Langehanenberg, som sidenhen har haft stor, international succes med hoppen i lilletur og sidste år vandt Nürnberger Burg Pokal. Ekvipagen forventes at debutere i Grand Prix inden længe.

Sezuanna gjorde sin mor kunsten efter ved at opnå opdrættermedalje i guld og vinde titlen som Årets dressurhoppe. Hendes sportslige fremtid er lagt i hænderne på hollandske Imke Schellekens-Bartels, der forventes at konkurrencedebutere den følsomme hoppe næste år.

Lillebroderen Straight Horse Don Zuan fra 2014 kom stærkt fra start under Catrine Dufour med en 4. plads i Unghestechampionatet og senere en udtagelse til UVM, hvor også Ascenzione var udtaget som 7-års, men stævnet blev aflyst pga COVID. Don Zuan går nu Grand Prix under den tyske U25 rytter, Sophie Reef.

Copyright Ridehesten.com
Straight Hors Sezuanna med opdrætterne Eva Götzsche og Mogens Pedersen samt Christian springborg ved tøjlen. Foto: Ridehesten.com/Sanne Kolind

Så er der Netstutteriets Nafea Fa Ipoipo, der er solgt som embryon og er avlshoppe på Netstutteriet. Den sidste Blue Hors Zack-datter på Bøgegårdens Don Romina er bronzemedaljehoppen Straight Horse Zonate, som er hjemme på stutteriet, rides af Eva og vil indgå i stutteriets avlsprogram via embryo transfer.

Eva og Mogens venter to føl efter Don Romina i 2023. Et efter hingsten Bonjour og et efter Zonik, der er en kombination, som sidste år gav hingsteafkommet Straight Horse Zarkosy, der tegner meget spændende.

I samarbejde med VetEmbryo ved Jannie Spanner og Emma Lorenzen er det lykkes at nedfryse befrugtede embryoner fra Don Romina, heriblandt to embryoner efter Blue Hors Zack.

Vi kommer til at savne Don Romina hver eneste dag, men glæder os over hendes mange succesfulde afkom og de glæder, de bringer os i avlsarbejdet, siger Eva og Mogens.

Copyright Ridehesten.com
Theodor Schmidt fik sidste år hædret som opdrætter af elitehopper Bøgegårdens Don Romina. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen
Kristine Ulsø Olsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Kristine Ulsø Olsen