Atterupgaards Orthilia er vendt hjem

27-11-2023 10:09

I 2013 solgte Stutteri Atterupgaard den meget talentfulde 8-årige hoppe Atterupgaards Orthilia til engelske Fiona Bigwood. Efter ti år på topniveau er hoppen vendt hjem til der, hvor det hele startede – nemlig Atterupgaard

I oktober 2013 kunne vi på Ridehesten offentliggøre, at Atterupgaards Orthilia var blevet solgt til den engelske top-rytter Fiona Bigwood. Siden da har hoppen set det meste og prøvet det meste, og nu har hun fået lov til at vende hjem til der, hvor hun blev født. I går flyttede 18-årige Orthilia e. Gribaldi/ Donnerschalg nemlig hjem til Atterupgaard efter ti år.

Som helt ung blev hoppen redet af Maria Falkner Hansen, hvorefter tøjlerne blev givet videre til Cathrine Laudrup-Dufour, der i 2013 vandt guld som U21-rytter på ryggen af Orthilia. Samme år blev hoppen solgt til engelske Fiona Bigwood, og året efter debuterede de i Grand Prix. Det var startskuddet til en karriere på absolut topniveau, som kulminerede med OL i Rio de Janeiro som et af de absolutte højdepunkter.

Copyright Ridehesten.com
Agnete Kirk Kristiansen og Orthilia ved World Cup Herning i 2018. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Efter tiden i England flyttede Orthilia i 2017 tilbage til Danmark, denne gang for at blive redet af Agnete Kirk Kristiansen, som købte den erfarne hoppe for selv at lære fra hende. Det blev dog aldrig til den helt store succes, og i 2021 overtog Blue Hors-rytter Nanna Skodborg Merrald tøjlerne. Sammen har ekvipagen redet sig til flere imponerende resultater, bl.a. en fjerde- og femteplads i kort Grand Prix og Grand Prix kür ved World Cup-finalen i Leipzig, Tyskland, sidste år. I 2021 var de også med til at vinde EM-bronze for hold i Hagen.

I starten af dette år blev det besluttet, at Nannas kollega, ungrytter Sophia Ludvigsen, skulle have muligheden for at lære af den garvede hoppe, hvilket hun har gjort indtil nu, hvor Blue Hors lukker i Randbøl og dermed skal skære voldsomt ned i antallet af dressurheste. Det gav håb for Kristine Munch Sinding, avleren af Orthilia, om at kunne få sin hjertehest hjem til stutteriet igen.

Ved championatsfinalerne i sidste måned snakkede jeg med Nanna om, hvad der skulle ske med Orthilia, men det vidste hun ikke på daværende tidspunkt, så hun lovede at tage kontakt, når de vidste mere, fortæller Kristine. 

I sidste uge ringede telefonen fra Blue Hors, og her blev det aftalt, at når familien fra Atterupgaard alligevel skulle til Blue Hors i forbindelse med, at deres datter Cornelia skulle ride ECCO Cup-finale i den forgangne weekend, så kunne Orthilia komme med hjem til Atterupgaard.

Copyright Ridehesten.com
Cornelia Munch Sinding og Atterupgaards Orthilia da de i går var klar til at vende hjem til stutteriet på midtsjælland. Foto: Privat

– Orthilia har hele tiden været redet, så planen er, at vi skal fortsætte med at holde hende i gang, så Cornelia herhjemme kan lære, hvordan det er at ride Grand Prix. Jeg sagde engang til Selina, at hvis en af de gamle heste kom hjem igen, så ville jeg begynde at ride igen. Så det første Selina sagde, da aftalen faldt på plads, var, at jeg godt kan begynde at pudse ridestøvlerne, griner Kristine, som håber, at hun ind i mellem kan få lov til at ride lidt på Orthilia.

Ellers er planen, at Orthilia igen skal indgå i avlsprogrammet på Attrupgaard via embryo transfer, som hun også gjorde for ti år siden. Hun er blandt andet mor til Atterupgaards Cooper e. Charmeur/ IPS Gribaldi, som i år deltog ved EM for U25-ryttere med Sara Aagaard Hyrm.

Det er helt fantastisk at have fået hende hjem igen. Nogle heste kommer lidt tættere på én end andre, så hun er vel det, man kalder en hjertehest. Vi havde så mange gode oplevelser med hende, inden hun blev solgt, så vi er virkelig privilegerede over at få hende hjem til stalden igen, slutter Kristine.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen