Bo Bak gør os klogere på dagens OL-springbane

03-08-2021 09:23

Annika Knudsen Lorentsen

I dag starter springningen ved OL i Tokyo for alvor, og der har vi blandt andet allieret os med banebygger, Bo Bak Andersen, som guider os igennem dagens OL-springbane, som han forventer vil passe godt til vores danske rytter, Andreas Schou

Copyright Ridehesten.com
Andreas Schou og Darc De Lux ved opvarmningen i søndags. Foto: Hippo Foto - Dirk Caremans
Nyheden fortsætter efter annoncen

Ridehesten har under OL allieret sig med en række eksperter, og derfor vil banebygger, Bo Bak Andersen guide os igennem OL-springbanen, her på den første konkurrecedag. Andreas Schou og Darc De Lux e. Darco/Contender (opdr. Morten Augustinus), rider på banen som startnummer 43 i den første individuelle konkurrence. Find startlisten HER.

– Det er overordnet en veldesignet bane, og der er mange klassiske linjer, og det meste er faktisk noget, som vi kender til, og er vant til at se, forklarer Bo Bak Andersen, og fortsætter: 

– Det er dog en ret lang bane, særligt når man tænker på, at det er den første dag, og derfor kan vi også forvente, at det nok bliver en ganske udfordrende bane at komme igennem. Varmen spiller jo også ind i Tokyo, og der er ingen tvivl om, at hestene skal være i virkelig god form, og klar til opgaven. 

En god bane til Andreas
Bo Bak Andersen har set Andreas ride et utal af baner, og netop den bane, der møder rytterne i dag, forventer han bør fint til den danske rytter. 

– Banen bør passe fint til Andreas, da han er mester i at ride i rytme og balance, og på den måde har en godt udgangspunkt for at løse alle de relaterede afstande optimalt. 

Copyright Ridehesten.com
Baneskitsen fra olympics.com

Fra blid start til en krævende slutlinje
Dagens springbane byder på 14 forhindringer, hvor der i alt er 17 spring, da ekvipager både vil møde en trekombination og et dobbeltspring. Banen starter på en okser i det ene hjørne, og så skal der rides buet spor ned på nr. 2, som er en lodret. 

– Det er umiddelbart en dejlig start, hvor alle kan komme godt i gang, præcis som man ønsker det, men så fra nummer 3 støder vi på den første relaterede afstand af mange rundt på banen. 

Rytterne rider efter spring nr. 2 volte tilbage på spring nr. 3, som er okse. Herfra rides der ned på trekombinationen (nr. 4A, B og C), som består af to lodrette, og til sidst en okser. 

– Vi kender jo ikke afstanden fra nummer tre ned til trekombinationen ud fra baneskitsen, men det kunne meget være en relativt klassisk afstand. I trekombinationen ser vi, at det er lodret, lodret og så okser, og jeg vil tro, at der mellem springene er det, som vi herhjemme vil kalde en lang afstand. Der er sket noget med standarden, sammenlignet med for 3-4 år siden. Det betyder, at man virkelig skal have en hest der vil springe fejlfrit, og som trækker godt ind igennem kombinationen.

Fakta
Hvor høj er banen?

Det er ved OL, at man normalt møder nogle af de mest krævende baner, og det gælder særligt, hvis man ser på højden af forhindringerne. Det lader også til, at rytterne vil møde meget høje forhindringer, allerede fra den første dag, hvor det er oplyst, at forhindringerne har en højde på op til 165 cm. 

– Det er altid lidt mystisk med OL. I håndbold spiller man altid to gange 30 minutter, uanset om det er OL eller en almindelig kamp herhjemme, men i ridesporten har man en tendens til, at det lige skal være en tak sværere ved OL. Vi kan jo først rigtig se det, når banen er bygget, og når rytterne rider på banen, men hvis mange af forhindringerne bliver 165 cm, så bliver det rigtigt svært. Jeg kunne dog godt forestille mig, at det er et par af de lodrette, der har den højde, og så vil flere af okserne måske være omkring 155 cm, forklarer Bo Bak Andersen.

Efter trekombinationen rides der en bue rundt til nr. 5, som er en trippelbar, hvorefter der er en afstand ned til en lodret (nr. 6), med vand under. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Efter trekombinationen har man en lille puster, mens man vender rundt til trippelbaren, og så er der ellers en fast afstand ned til en lodret med vand under. På baneskitsen ligner det, at vandet ligger bag lodretten, og det betyder, at man inden springet skal få hesten til at bakke af og samle sig sammen, så den springer fejlfrit op over, uddyber Bo. 

Derefter fortsætter banen rundt i en bue, inden man støder på spring nr. 7, som er en lodret. Herefter er der en relateret afstand ned til den store vandgrav, spring nr. 8, hvorefter der følger endnu en afstand ned til en okser, som er spring nr. 9

– Det er faktisk en ret klassisk måde at bygge på, men vi kender jo ikke afstandene mellem forhindringerne, så her kunne der godt ske at være mulighed for at ride flere antal galopspring ned mod vandgraven, fordi banebyggerne måske, har valgt at lave det, som jeg kalder en skæv afstand. Rent teknisk skal rytterne sørge for at holde ro efter vandgraven, så de ikke mister rytmen ned mod okseren. 

Herefter rides endnu en volte tilbage på spring nr. 10, som er en lodret, hvorefter, der kommer en relateret afstand ned til en okser (nr. 11)

– Efter linjen med vandgraven, vender vi til en linje med en ny afstand, og derefter møder vi den sidste del af banen. 

Copyright Ridehesten.com
Maiken van der Vleuten på vej over den store vandgrav ved opvarmningen. Foto: Hippo Foto - Dirk Caremans

Efter spring nr. 11 rides der i et buet spor hen på nr. 12, som er en lodret, hvorefter der er en afstand ned til et dobbeltspring (nr. 13A og B), hvor der rides okser ind og lodret ud. Efter dette dobbeltspring kommer der endnu en afstand, denne gang på buet spor, ned til den afsluttende okser, som har nr. 14

– Når man lander efter spring nr. 11 er der nok mange heste, der vil føle, at de er færdige. Allerede her, har de gået en bane, som har en længde, der meget vel kunne være en fuld bane ved mange andre stævner, men så møder de lige den sidste slutlinje. Det er en krævende slutning på banen, og her skal hestene virkelig vise, at de er i god form. 

Rytterne kan føle sig i trygge hænder
Banen er designet af den spanske banebygger, Santiago Varela, som i samarbejde med den teknisk delegerede, hollandske Louis Konikx, har fundet frem til, at det er netop denne bane, der skal møde rytterne senere i dag. 

–  Louis Konikx, som er teknisk delegeret ved OL, er ham, der skal være en del af banebyggerteamet ved VM i Herning næste år. Jeg er sikker på, at han sammen med den spanske banebygger, har forberedt banen godt, og diskuteret det grundigt igennem, forklarer Bo, og fortsætter: 

– Rytterne er i trygge hænder, når det er de to, der står for banebygningen, og jeg har stor tiltro til, at de bygger noget der er springbart, og passende for et OL.

Copyright Ridehesten.com
Bo Bak Andersen. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen
Fakta
Om Bo Bak Andersen
  • Anerkendt international banebygger, som ofte ses som banebygger til de store stævner i Danmark
  • Springtræner, og han har gennem årene bidraget til at udvikle mange af de danske talenter via sin undervisning
  • Har ridecenter nær Frederikshavn sammen med sin hustru Vibeke Degn Andersen, som er uddannet berider
  • Er oprindeligt uddannet skolelærer
  • Har tidligere været landstræner for ponyspringrytterne
  • Far til Lars Bak Andersen, der er international toprytter og berider

Læs også

Ingen doping blandt OL-ryttere og heste i Tokyo

15-09-2021 09:54, af Annika Knudsen Lorentsen

Det er nu klarlagt, at alle dopingprøver blandt OL-ryttere og heste er kommet tilbage negative, det meddeler FEI i en pressemeddelelse

Isabell Werth går på pension

14-09-2021 20:04, af Christine Krogh Frausing

Isabell Werth har nu offentliggjort hvornår hun har tænkt sig endegyldigt at hoppe ud af sadlen, til German Press Agency. Der er et par mål inden hendes pension, men tidspunktet er dog sat fast

Svenskerne vandt guld på barfodsheste

13-09-2021 16:13, af Merete Haahr

Det er meget usædvanligt for top-konkurrenceheste at præstere på højt niveau uden sko, men svenskerne beviste ved OL i Tokyo denne sommer, at det kan lade sig gøre. Måske flere folk får øjnene op for at ride barfodet

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Christine Krogh Frausing

Christine Krogh Frausing
Skribent
53 20 02 00
ckf@ridehesten.com

Skriv til os

Mest læste

Individuel EM-sølv i Kür til Dufour og Bohemian (video)

11-09-2021 17:14, af Kristine Ulsø Olsen

EM i dressur i Hagen: Det var ridning i absolut verdensklasse, som vi var vidne til under seniorenes kür-finale ved EM. Bohemian satte nærmest ikke en hov forkert til tonerne af les miserables, og dermed lykkedes det for Cathrine Dufour at opnå seniorkarrierens første individuelle sølvmedalje

Næsten alt udstyr stjålet hos Dressurstald Willum Thomsen

17-09-2021 13:01, af Annika Knudsen Lorentsen

I morges var det en realitet, at alle sadler og en stor mængde andet kvalitetsudstyr var blevet stjålet fra sadelrummene hos Rune Willum og Joachim Chr. Thomsen ved Hårlev på Sjælland. Det er ikke nemt at drive en stald uden udstyr og derfor håber de, at det er muligt at finde frem til noget af udstyret ved at dele historien her på ridehesten.com

Isabell Werth går på pension

14-09-2021 20:04, af Christine Krogh Frausing

Isabell Werth har nu offentliggjort hvornår hun har tænkt sig endegyldigt at hoppe ud af sadlen, til German Press Agency. Der er et par mål inden hendes pension, men tidspunktet er dog sat fast

Det sker ved EM i dag lørdag

11-09-2021 06:28, af Kristine Ulsø Olsen

EM i dressur i Hagen: For både U25 og seniorernes vedkommende skal der uddeles individuelle medaljer i dag, og hele seks danske ryttere er klar til at gøre deres for at kæmpe for de rød/hvide farver, når der skal rides U25 Grand Prix og kür for seniorerne. Se de danske starttider her i nyheden

Ramoneur tabte kampen til forfangenhed

10-09-2021 11:11, af Thomas Bach Jensen

OL-hesten Ramoneur, der blev dårlig i Tokyo og fik konstateret forfangenhed kort før konkurrencerne og måtte udgå, er nu blevet aflivet i armene på sin rytter Tanya Karen Seymor

Avlshingsten Danone er her ikke mere

12-09-2021 11:37, af Annika Knudsen Lorentsen

Hannoveranerhingsten Danone er blev aflivet i går, da han var blevet diagnosticeret med en levertumor og derfor ikke stod til at redde. Hingsten er blandt andre far til Dante Weltino, der netop har gået OL og EM med svenske Therese Nilshagen

Søgaards tophest Slæbækgård's Santino solgt til USA

17-09-2021 09:43, af Annika Knudsen Lorentsen

Efter 12 år som ejer af Slæbækgård's Santino, har Michael Søgaard solgt den velgående Dansk Varmblodshest, som han blandt andet har deltaget ved UVM på og blevet topplaceret ved DM med flere gange

Politiet efterforsker sager om skamfering af heste

17-09-2021 12:16, af Annika Knudsen Lorentsen

Hele fem episoder har politiet kendskab til, hvor heste er blevet mishandlet på deres folde nord for Randers i området ved den lille by Mejlby. Politiet efterforsker nu sagen, hvor altså flere hesteejere har opdaget, at deres heste er blevet skåret med skarpe genstande

Werths Weihegold bliver snart pensioneret fra sporten

17-09-2021 11:02, af Annika Knudsen Lorentsen

Ejeren af Isabell Werths mesterskabshest Weihegold har bekræftet, at hoppen, som har et utal af sejre bag sig, bliver pensioneret enten i slutningen af dette år eller efter World Cup-finalen 2022

– Det bliver det største vi nogensinde har lavet

12-09-2021 10:14, af Annika Knudsen Lorentsen

Når Hjallerup Rideklub fra torsdag-søndag i den kommende uge inviterer til landsstævne, så bliver det et brag af et stævne, hvor arrangørerne har gjort noget ekstra ud af alt. Klasserne byder på alt fra 115 til 150 cm og så skal finalen i årets Agria DRF Mesterskab for klubhold i springning afgøres