Elevhest reddet af ny gjord

24-04-2015 16:00

Pil Leighton Andersen

Alt var afprøvet men intet hjalp, elevhesten Frederikkes gjordsår blev ved med at vende tilbage, selv ikke utallige forsøg med lammeskind og ridning uden sadel kunne hjælpe Frederikke. Bestyrelsen havde taget beslutningen om at aflive den populære elevhest, men så kom Frederikkes redning

Copyright Ridehesten.com
Foto: Privat

Frederikke er elevhest på Viborg Rideklub, hun kom til rideskolen i maj 2006, som 5-årig og var en meget populær elevhest, da hun er den type, der kan gå med alle og omstille sig på få minutter til at gå på et nyt niveau med en ny rytter. Desværre udviklede Frederikke imidlertid gjordsår efter 4 år som trofast elevhest. Dette er en kendt problematik fra mange rideskoler, og som formentlig skyldes mange skiftende ryttere, som måske ikke altid er opmærksomme på at få striglet grundigt – også i gjordlejet eller få sadlen lagt korrekt. Rigtig mange ting blev afprøvet på Frederikke. Bl.a. købte hendes halvpartsindehaver sig fattig i forskellige gjorde, der efter signede skulle kunne afhjælpe problemet, men efter nogle år var hendes gjordsår blevet kronisk. Der var en knude af arvæv på størrelse med en bordtennisbold i begge sider, og det var naturligvis ømt.

Da Frederikke blev halt på et tidspunkt af en anden grund, besluttede rideklubben at give hende ½ års foldpause. På det tidspunkt kunne hun øvelser op til LA niveau og var klubmester flere gange i både dressur og spring. Da hun er elsket af rigtig mange, var det jo sin sag blot at sige farvel til hende. Tilbage, efter et halvt års pause, blev Frederikke sat i langsom genoptræning under supervision af berider Niels Henrik Christensen. I denne periode voldte gjordsåret ingen problemer, så rideklubben troede, at alt var godt.

Da Frederikke var fuldt genoptrænet og kunne indgå i elevhesteflokken igen, brød hendes gjordsår imidlertid op.  3 ryttere bed tænderne sammen, og delte tjansen om at ride hende uden sadel i 3 måneder, fast besluttede på at dette projekt skulle lykkes. Gjordsåret helede da også fint op, arvævet svandt endnu engang, endnu en ny gjord med lammeskind blev indkøbt, sadlen kontrolleret , rideklubbens forventninger var store, da det skulle afprøves en lørdag formiddag til undervisning, stor var skuffelsen også da de måtte sande, at Frederikke havde blod på gjorden i begge sider allerede efter ½ times ridning.

Rideklubben vidste ikke hvad de skulle stille op med Frederikke, det er ikke mange medlemmer, som synes, at det er fantastisk at ride uden sadel, så Frederikke blev taget op som et punkt på et bestyrelsesmøde. Med tungt hjerte besluttede bestyrelsen og berideren i fællesskab, at Frederikke måtte aflives, på trods af hendes dejlige temperament og evner.

Rytterhuset i Viborg havde i november 2014 arrangeret en sadelclinic med Carsten Engelke og Christian Larsson fra Prestige. På denne clinic deltog nyansatte Helle Maagaard, ansvarlig for elevafdelingen, med Frederikke. Beslutningen om aflivning blev sat på stand by en sidste gang, Frederikke skulle have den sidste chance. Rideklubben fik ved sadelclinicen råd om 2 ting, Dels flytte gjordstropperne på hendes sadel og dels indkøbe en Prestige gjord. Dette blev gjort, og i december 2014 var dette på plads og klar til afprøvning.

Nu er der gået 3 måneder, og Frederikke traver glad og tilfreds rundt på Viborg Rideklub som elevhest. Takket være den nye gjord, får hun ikke gjordsår mere, så rideklubben er meget glade for, at de valgte at se dette som en investering, både i forhold til elevheste som forretning, men også i forhold til hestevelfærden i klubben.

Viborg Rideklub har efterfølgende investeret i flere gjorde af samme type, til gavn for resten af elevhestene.

 

Christine Krogh Frausing

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Christine Krogh Frausing