Er du en god leder?

11-05-2015 11:33, af Anne-Sofie Schou Munk

Hvordan fungerer kommunikationen med din hest? Er det dig som er lederen? En del af de problemer som opstår under ridning, er forårsaget af at hesten ikke accepterer rytteren som den der bestemmer

Ind i mellem kan alle ryttere komme i vanskeligheder af forskellig slags, når de rider deres hest. Der er en række forskellige måder at løse problemerne på - men vigtigst af alt er det at finde ud af hvorfor ridningen ikke fungerer som du ønsker. Her er nogle værdifulde tips fra Sylve Söderstrand, der er holdkaptajn for det svenske landshold i springning. Han mener, at mange problemer opstår på grund af for svag ledelse.

Det er ikke usædvanligt at der kommer problemer med ridningen fordi hesten ikke accepterer sin rytter som leder. En hest skal have både respekt og tillid til en som rytter - men frem for alt skal den forstå, at det er dig, der er lederen.

- Jeg havde en elev for et par år siden, der havde en hest, der var meget smart. Hesten fandt på unoder hele tiden når hun red, og hun havde problemer med at få den til at gøre fremskridt i træningen. Jeg besluttede herefter, at følge med hende ud i stalden inden en undervisningstime, for at se, hvordan hun og hesten arbejdede sammen der. Ligesom jeg mistænkte, var det hesten der bestemte i stalden. Den forsøgte at bide hende, når hun ville børste den og skubbede hende op mod væggen, da hun ville lægge sadlen på. Hun måtte derfor starte med at lære, hvordan hun skulle tage kontrol over sin hest i stalden, ved at være rolig, men fast og ikke tolerere at den forsøgte at true hende, når hun ønskede at gøre noget. Efter et stykke tid fik hun kontrollen over hesten i stalden, og efterhånden ophørte problemerne i ridningen også, fortæller Sylve.

Håndtering af hesten handler om lederskab. Det er vigtigt, at hesten accepterer os som ledere, som leder har du et ansvar for at lære at forstå hesten, og vide hvordan man bedst uddanner sin egen hest.

Ved håndtering af en hest skal man være konsekvent og tydelig. Du skal opmuntre hesten, når den gør noget rigtigt og irettesætte den på en objektiv måde, uden at involvere følelser når den gør noget forkert.

Alle heste er forskellige

Ligesom mennesker, er heste også forskellige, og du kan ikke styre og behandle alle på samme måde, og så tro, at du får de samme resultater.

- Jeg har nogle gange brugt en sammenligning med elever i en skoleklasse, hvor nogle elever altid sidder nede bag ved, og er glade for at snyde lidt og er mere dovne end de andre. Nogle vil måske endda smide viskelæderet efter læreren, og er generelt rodede. Andre sidder i midten, lader sig ikke bemærke så meget og glider mest ind. Så har vi dem, der altid sidder foran og er meget ivrige, og stiller spørgsmålstegn til alt hvad der bliver sagt, eller dem der også sidder på forreste række, og som er meget ambitiøse og ønsker at gøre alt rigtigt. Du kan ikke behandle alle disse elever helt ens, og tro, at du vil få et godt resultat. En god lærer kan se alle eleverne, og tilpasse sine metoder at undervise dem på, afhængigt af hvad det er for en slags mennesker de er, forklarer Sylve.

Heste kan også opdeles på en lignende måde. Nogle vil gerne sætte spørgsmålstegn ved alt, andre accepterer det meste, men er lidt smålade og ville elske at slippe, uden at gøre den store indsats. Og så er der de heste, der er utroligt ambitiøse og konstant gør alt for at behage deres rytter. Det er dér dine lederevner kommer på prøve. Den dovne hest skal inddrages, og du bliver måske nødt til at stille større krav, for at få den til at udvikle sig. Et varieret arbejde er især vigtigt for sådan en hest, så den synes at arbejdet er sjovt. Den ambitiøse hest er du nødt til at være lidt mere forsigtig med, og ikke øge kravene til for hurtigt, den kræver lige så meget tid til at udvikle sig, som den mere besværlige type. Det er let at presse den ambitiøse hest for hurtigt, men i sidste ende vil den ikke kunne klare de høje krav du stiller, og kan begynde at opponere - og så har du som rytter en hård opgave foran dig, med at få den tilbage til det sted hvor den får ambitionerne tilbage, og har lyst til arbejdet igen.

Dit job er at være en god leder - tænk selv på hvad du sætter pris på hos en god leder, overvej om det er noget du kan give videre i dit lederskab, når du håndterer din hest.

Hvis du har en hest, der normalt fungerer godt, men den får flere og flere problemer med sin opførsel, og sætter sig i mod når du vil have den til at gøre noget, så overvej hvad der kan forklare ændringen. Den mest almindelige årsag er at hesten har ondt et eller andet sted, og derfor bør du begynde med at tage den til en dyrlæge for at kontrollere at den er helt rask.

Har du den rigtige hest?

Mange af de heste der ikke fungerer godt, er som oftest misforståede. Du har måske en hest, der slet ikke er egnet til dig, her er du også nødt til at lære at analysere og forstå, hvorfor det ikke fungerer som du ønsker. Den kan være meget følsom eller kilden, kan have svært ved høje lyde og så videre. Du skal lære at forstå din hest, og hvad der passer bedst for den - det er en hesteviden, som det kan tage lang tid at erhverve. Hvis du har problemer med din hest, er det godt, hvis du forsøger at få hjælp fra en person med mere erfaring.

Få hjælp når du ønsker at købe en hest hvis du ikke er så erfaren, så du finder en hest der passer dig, og som du kan nyde. At finde den rigtige hest er vigtigt for at undgå problemer i fremtiden. Det er også godt hvis du ved lidt mere om hvad hesten har gjort tidligere, og også hvordan den har været at håndtere. At kende hestens historie gør det nemmere at undgå fremtidige problemer, og få den hest du behøver.

Vanskeligheden, men også charmen ved heste, er at de er individer, og der findes ingen facitliste til hvordan man skal gøre med hver hest. Du er nødt til at lære noget af dit samvær med din hest hver dag, og være lydhør over for hvad der virker godt.

Fire tips til god horsemanship

1) Få den rigtige hest. Ønsker du at ride meget i skoven, så køb ikke en hest, der måske aldrig  har været udenfor ridehallen eller ridebanen.

2) Du er hestens leder. Fastsæt grænser, vær tydelig, klar og faktuel, men glem ikke at opmuntre når hesten gør det rigtige.

3) Hvis du har problemer, så prøv at finde ud af hvad årsagen er. Er hesten sund? Er jeg tydelig nok i mit lederskab?

Kilde: Jumpclub

Læs også

Team DK uddanner landstrænere i personligt lederskab

31-03-2019 10:23, af Mathilde Brejner

30 landstrænere fra Team Danmarks støttende forbund er gået i gang med uddannelsesforløb, som handler om personligt lederskab i elitesport. En klar trænerfilosofi er afgørende for, at elitesportsudøvere kan præstere på højeste plan

Indianere uden udstyr til Store Hestedag

01-09-2018 14:20, af Marie Helene Rigård Rohleder

Udklædt som indianere red en gruppe børn et show på deres ponyer kun iført cordeo til Store Hestedag. De har brugt den sidste uge på at lære at ride uden hovedtøj og sadel. Det handler om lederskab, fortæller træneren Mia Lykke Nielsen 

FEI får prisen som International Sports Federation of the Year

09-12-2016 20:37, af Cecilia Lindahl

FEI får prisen som International Sports Federation of the Year ved The International Sports Awards 2016. Det er en pris, der anerkender, det arbejde som FEI gør, som et internationalt styrende organ for ridesporten, herunder dens lederskab, integritet og styring

Monty Roberts: Der findes ikke naturlig horsemanship

11-10-2016 09:22, af Ann-Sofie Skovlund Eriksen

Monty Roberts er kendt for sin tilgang til hestene og har siden han var helt lille vidst, at han ville skabe en bedre verden for dem. Det har han gjort gennem ’horsemanship’, men selvom denne gren af ridningen er blevet populær og har fået mange andre navne og betydninger, er han dog klar i mæglet om såkaldt naturlig horsemanship

Holdånd og horsemanship på Vilhelmsborg

25-06-2016 16:56, af Tonya Bille Nielsen

I denne weekend er der højt humør, holdånd og horsemanship på Vilhelmsborg, da årets nok sjoveste stævne er skudt i gang – Landsfinalerne

Vær altid to trin foran hesten, trailerlæsning - part 1

28-10-2019 13:32, af Rebecca Sofie Larsen

Læs med her og følg med i hvordan hesteekspert i horsemanship, Torben Andersen går til værks, når han skal lære Armantic at gå i trailer + generelle tips og gode råd der er værd at tage med videre

Hestens Værns ur til kvindelig gardehusar

23-01-2009 17:16, af Grethe Næsby
Værnepligtig gardehusar belønnes for særlig godt horsemanship af foreningen Hestens Værn, og det tjener som et godt eksempel for alle hestefolk.

Gardehusar Vig fik Hestens Værns Ur

01-02-2008 09:04, af Maja Golles
Værnepligtig gardehusar belønnet for godt horsemanship af foreningen Hestens Værn

Diplom for godt horsemanship

14-03-2014 12:58, af Thomas Bach Jensen

Der var stående applaus til staldmedarbejder Dan Andersen, Holte Ride-Klub, som forleden blev hædret med Hestens Værns Diplom for Godt Horsemanship

Video: Alternativ hestemesse i Cirkusland

04-02-2018 17:15, af Camilla Tiefensee Schrøder

Hesten i Centrum 2018 løb af stabelen denne weekend, arrangeret af Charmaine Berdino og afholdt i Cirkus Arenas vinterkvarter. Et nysgerrigt og dedikeret publikum brugte dagen på at nørde alt fra sadeltilpasning og horsemanship  til krystaller og telepati

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Camilla Tiefensee Schrøder

Webredaktør og nyhedsvagt

Camilla Tiefensee Schrøder
27 14 19 10
cts@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Heste og ejer medtaget efter trafikulykke

20-01-2020 08:13, af Annika Knudsen Lorentsen

I starten af sidste uge berettede vi om en trafikulykke der var sket på Vestsjælland, hvor en 31-årig mand mistede livet efter han kørte frontalt ind i en firhjulstrækker med hestetrailer. Her blev det meldt ud at hestene i traileren var okay, men virkeligheden er en anden fortæller ejer og fører af firhjulstrækkeren

Iben Salling Syrik formodes dræbt

17-01-2020 18:29, af Thomas Bach Jensen

Springrytteren Iben Salling Syrik, der i december måned blev fundet død i et sommerhusområde i Midtjylland, formodes af sin familie at måtte lade livet ufrivilligt

Ny forskning: Heste reagerer på dine følelser

14-01-2020 08:43, af Merete Haahr

Heste suger vores følelser til sig, og de reagerer meget stærkt og hurtigt på dem. En gruppe fritgående hopper, der ikke tidligere har haft megen kontakt med mennesker, udviste henholdsvis stress eller  afslapning, som reaktion på ”vrede” og ”glade” ansigtsudtryk og lyde

Sandheden bag de gode grunde til at date en ridepige

21-01-2020 11:57, af Philip Chr. Ulrich

Det er et emne, som der med jævne mellemrum deles lidt om på sociale medier blandt ridepiger: En række gode grunde til hvorfor man skal date en ridepige. Men som med så meget andet propagandamateriale, så er der en sandhed bag de gode grunde og løfter

Agnete Kirk Thinggaard trives i Florida (video)

21-01-2020 07:22, af Thomas Bach Jensen

Blue Hors-dressurrytter Agnete Kirk Thinggaard har gjort status på sit ophold i Florida og fortæller her om, hvordan hun og hestene trives i det vanedannende dejlige klima og om hendes forestående stævnestart med tre avlshingste

Flotte Grand Prix-debuter i Esbjerg (video)

17-01-2020 21:37, af Annika Knudsen Lorentsen

Det blev debutant-heste der tog sig af de bedste placeringer i Grand Prix-klassen ved landsstævnet i Esbjerg i dag, sejren gik til Blue Hors St. Schufro redet af Nanna Skodborg Merrald, mens den bare 8-årige hingst Ferrari placerede sig som nr. 2 med Andreas Helgstrand i sadlen

Se de 30 nationer der kommer til OL i dressur

15-01-2020 09:05, af Annika Knudsen Lorentsen

Efter kvalifikationsperiodens udløb er det nu sikkert hvilke nationer der kommer til OL i dressur, se hvilke 15 nationer der skal kæmpe i holdkonkurrencen, samt hvilke 15 nationer der har kvalificeret sig med en individuel plads her

Helgstrand vinder GP-Special på 8-årige Ferrari

18-01-2020 16:54, af Annika Knudsen Lorentsen

Der er fuld gang i dressurklasserne ved landstævnet i Esbjerg, og Grand Prix Special-klassen er netop afgjort. Her blev det den bare 8-årige hingst Ferrari, der i går havde sin debut på dette niveau, der sejrede

Videoguide vil forhindre konflikter mellem ryttere og mountainbikere

17-01-2020 12:30, af Camilla Tiefensee Schrøder

Har du også oplevet problemer, når ryttere og mountainbikere mødes i skoven? En britisk rytterforening og mountainbikeforening er gået sammen om at lave en video, som skal forebygge uheld og konflikter ved at forklare sagen fra begge sider

To heste i voldsomt færdselsuheld

16-01-2020 10:01, af Kristine Ulsø Olsen

Onsdag aften blev en 31-årig mand dræbt i et voldsomt færdselsuheld på Vestsjælland, da manden kørte frontalt sammen med firhjulstrækker med hestetrailer bagpå