Er du en god leder?

11-05-2015 11:33, af Anne-Sofie Schou Munk

Hvordan fungerer kommunikationen med din hest? Er det dig som er lederen? En del af de problemer som opstår under ridning, er forårsaget af at hesten ikke accepterer rytteren som den der bestemmer

Ind i mellem kan alle ryttere komme i vanskeligheder af forskellig slags, når de rider deres hest. Der er en række forskellige måder at løse problemerne på - men vigtigst af alt er det at finde ud af hvorfor ridningen ikke fungerer som du ønsker. Her er nogle værdifulde tips fra Sylve Söderstrand, der er holdkaptajn for det svenske landshold i springning. Han mener, at mange problemer opstår på grund af for svag ledelse.

Det er ikke usædvanligt at der kommer problemer med ridningen fordi hesten ikke accepterer sin rytter som leder. En hest skal have både respekt og tillid til en som rytter - men frem for alt skal den forstå, at det er dig, der er lederen.

- Jeg havde en elev for et par år siden, der havde en hest, der var meget smart. Hesten fandt på unoder hele tiden når hun red, og hun havde problemer med at få den til at gøre fremskridt i træningen. Jeg besluttede herefter, at følge med hende ud i stalden inden en undervisningstime, for at se, hvordan hun og hesten arbejdede sammen der. Ligesom jeg mistænkte, var det hesten der bestemte i stalden. Den forsøgte at bide hende, når hun ville børste den og skubbede hende op mod væggen, da hun ville lægge sadlen på. Hun måtte derfor starte med at lære, hvordan hun skulle tage kontrol over sin hest i stalden, ved at være rolig, men fast og ikke tolerere at den forsøgte at true hende, når hun ønskede at gøre noget. Efter et stykke tid fik hun kontrollen over hesten i stalden, og efterhånden ophørte problemerne i ridningen også, fortæller Sylve.

Håndtering af hesten handler om lederskab. Det er vigtigt, at hesten accepterer os som ledere, som leder har du et ansvar for at lære at forstå hesten, og vide hvordan man bedst uddanner sin egen hest.

Ved håndtering af en hest skal man være konsekvent og tydelig. Du skal opmuntre hesten, når den gør noget rigtigt og irettesætte den på en objektiv måde, uden at involvere følelser når den gør noget forkert.

Alle heste er forskellige

Ligesom mennesker, er heste også forskellige, og du kan ikke styre og behandle alle på samme måde, og så tro, at du får de samme resultater.

- Jeg har nogle gange brugt en sammenligning med elever i en skoleklasse, hvor nogle elever altid sidder nede bag ved, og er glade for at snyde lidt og er mere dovne end de andre. Nogle vil måske endda smide viskelæderet efter læreren, og er generelt rodede. Andre sidder i midten, lader sig ikke bemærke så meget og glider mest ind. Så har vi dem, der altid sidder foran og er meget ivrige, og stiller spørgsmålstegn til alt hvad der bliver sagt, eller dem der også sidder på forreste række, og som er meget ambitiøse og ønsker at gøre alt rigtigt. Du kan ikke behandle alle disse elever helt ens, og tro, at du vil få et godt resultat. En god lærer kan se alle eleverne, og tilpasse sine metoder at undervise dem på, afhængigt af hvad det er for en slags mennesker de er, forklarer Sylve.

Heste kan også opdeles på en lignende måde. Nogle vil gerne sætte spørgsmålstegn ved alt, andre accepterer det meste, men er lidt smålade og ville elske at slippe, uden at gøre den store indsats. Og så er der de heste, der er utroligt ambitiøse og konstant gør alt for at behage deres rytter. Det er dér dine lederevner kommer på prøve. Den dovne hest skal inddrages, og du bliver måske nødt til at stille større krav, for at få den til at udvikle sig. Et varieret arbejde er især vigtigt for sådan en hest, så den synes at arbejdet er sjovt. Den ambitiøse hest er du nødt til at være lidt mere forsigtig med, og ikke øge kravene til for hurtigt, den kræver lige så meget tid til at udvikle sig, som den mere besværlige type. Det er let at presse den ambitiøse hest for hurtigt, men i sidste ende vil den ikke kunne klare de høje krav du stiller, og kan begynde at opponere - og så har du som rytter en hård opgave foran dig, med at få den tilbage til det sted hvor den får ambitionerne tilbage, og har lyst til arbejdet igen.

Dit job er at være en god leder - tænk selv på hvad du sætter pris på hos en god leder, overvej om det er noget du kan give videre i dit lederskab, når du håndterer din hest.

Hvis du har en hest, der normalt fungerer godt, men den får flere og flere problemer med sin opførsel, og sætter sig i mod når du vil have den til at gøre noget, så overvej hvad der kan forklare ændringen. Den mest almindelige årsag er at hesten har ondt et eller andet sted, og derfor bør du begynde med at tage den til en dyrlæge for at kontrollere at den er helt rask.

Har du den rigtige hest?

Mange af de heste der ikke fungerer godt, er som oftest misforståede. Du har måske en hest, der slet ikke er egnet til dig, her er du også nødt til at lære at analysere og forstå, hvorfor det ikke fungerer som du ønsker. Den kan være meget følsom eller kilden, kan have svært ved høje lyde og så videre. Du skal lære at forstå din hest, og hvad der passer bedst for den - det er en hesteviden, som det kan tage lang tid at erhverve. Hvis du har problemer med din hest, er det godt, hvis du forsøger at få hjælp fra en person med mere erfaring.

Få hjælp når du ønsker at købe en hest hvis du ikke er så erfaren, så du finder en hest der passer dig, og som du kan nyde. At finde den rigtige hest er vigtigt for at undgå problemer i fremtiden. Det er også godt hvis du ved lidt mere om hvad hesten har gjort tidligere, og også hvordan den har været at håndtere. At kende hestens historie gør det nemmere at undgå fremtidige problemer, og få den hest du behøver.

Vanskeligheden, men også charmen ved heste, er at de er individer, og der findes ingen facitliste til hvordan man skal gøre med hver hest. Du er nødt til at lære noget af dit samvær med din hest hver dag, og være lydhør over for hvad der virker godt.

Fire tips til god horsemanship

1) Få den rigtige hest. Ønsker du at ride meget i skoven, så køb ikke en hest, der måske aldrig  har været udenfor ridehallen eller ridebanen.

2) Du er hestens leder. Fastsæt grænser, vær tydelig, klar og faktuel, men glem ikke at opmuntre når hesten gør det rigtige.

3) Hvis du har problemer, så prøv at finde ud af hvad årsagen er. Er hesten sund? Er jeg tydelig nok i mit lederskab?

Kilde: Jumpclub

Læs også

Team DK uddanner landstrænere i personligt lederskab

31-03-2019 10:23, af Mathilde Brejner

30 landstrænere fra Team Danmarks støttende forbund er gået i gang med uddannelsesforløb, som handler om personligt lederskab i elitesport. En klar trænerfilosofi er afgørende for, at elitesportsudøvere kan præstere på højeste plan

Indianere uden udstyr til Store Hestedag

01-09-2018 14:20, af Marie Helene Rigård Rohleder

Udklædt som indianere red en gruppe børn et show på deres ponyer kun iført cordeo til Store Hestedag. De har brugt den sidste uge på at lære at ride uden hovedtøj og sadel. Det handler om lederskab, fortæller træneren Mia Lykke Nielsen 

FEI får prisen som International Sports Federation of the Year

09-12-2016 20:37, af Cecilia Lindahl

FEI får prisen som International Sports Federation of the Year ved The International Sports Awards 2016. Det er en pris, der anerkender, det arbejde som FEI gør, som et internationalt styrende organ for ridesporten, herunder dens lederskab, integritet og styring

Video: Stort hestearrangement i cirkusland

03-02-2019 10:01, af Marie Helene Rigård Rohleder

Cirkustricks, miljøtræning og akademisk ridekunst. Hesten i Centrum 2019 løb af stablen i weekenden, og programmet bød på en lang række clinics og foredrag med god horsemanship som omdrejningspunktet

Diplom for godt horsemanship

14-03-2014 12:58, af Thomas Bach Jensen

Der var stående applaus til staldmedarbejder Dan Andersen, Holte Ride-Klub, som forleden blev hædret med Hestens Værns Diplom for Godt Horsemanship

Monty Roberts: Der findes ikke naturlig horsemanship

11-10-2016 09:22, af Ann-Sofie Skovlund Eriksen

Monty Roberts er kendt for sin tilgang til hestene og har siden han var helt lille vidst, at han ville skabe en bedre verden for dem. Det har han gjort gennem ’horsemanship’, men selvom denne gren af ridningen er blevet populær og har fået mange andre navne og betydninger, er han dog klar i mæglet om såkaldt naturlig horsemanship

Lever vi i fortiden og tror, at den var perfekt?

09-03-2015 07:59, af Nina Marie Villadsen

Der er i den grad lagt op til en sund og åben debat, når Morten Torup ser nærmere på de hede emner, som hestevelfærd, træning, horsemanship og det at træne og holde hest på hestens præmisser

Eliteclinic i horsemanship

11-09-2010 16:17, af Maja Golles
Lørdag eftermiddag udviste de to australske hestetrænere Tristan Tucker og Will Rogers et imponerende stykke horsemanshiptræning under Dansk Varmblods Eliteskue på Vilhelmsborg med to helt unge hingste

100 års kamp for hestevelfærd

15-02-2009 12:02, af Grethe Næsby
Godt horsemanship er desværre ingen selvfølge. Der er brug for Hestens Værn i dag mere end nogensinde. Verdens ældste dyreværnsforening for heste, den danske forening Hestens Værn, kan fejre 100 års jubilæum i år. Det bliver fejret 4. april med reception og fagligt seminar samt en rideopvisning 2. maj.

Hestens Værn tildeler ur og diplom til gardehusar

30-01-2016 14:00, af Niels Clemmensen

Gardehusar Holstebro modtager Hestens Værns ur og diplom for godt horsemanship i forbindelse med hjemsendelsesparaden fra Gardehusarkasernen

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilia Lindahl

Webredaktør og nyhedsvagt

Cecilia Lindahl
26 87 57 90
cli@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

PONYFAR - Fra Blotter til Blogger

08-09-2019 08:21, af Thomas Pelle Veng

Hvor svært kan det der heste-halløj egentlig være?

Har du også taget fejl af metode B7?

11-09-2019 08:05, af Annika Knudsen Lorentsen

Der er mange forskellige metoder at ride efter når man er til start i en springklasse, og en af dem er metode B7. Metoden har eksisteret i mange år, men er fornyligt blev ændret og det er der en del der ikke er klar over

Selma Dresler: Det har været en god weekend!

08-09-2019 13:36, af Annika Knudsen Lorentsen

Den netop nykårede Danmarksmester for kategori 3 ponyer var et stort smil da hun blev fejret foran publikum og venner, og hendes far, Thomas Dresler, var meget rørt

Avlshingst i stald hos prinsessen

11-09-2019 14:28, af Britt Carlsen

Den populære avlshingst Blue Hors Fifty Cent, som i 2017 blev fremstillet til kåring i Dansk Varmblod af prinsesse Nathalie, blev efterfølgende opstaldet på Blue Hors, og nu skal hingstens sportslige karriere fortsætte netop hos OL-rytter Nathalie zu Sayn-Wittgenstein på Berleburg

Grand Prix-hingsten Apache er død

06-09-2019 20:52, af Thomas Bach Jensen

I en alder af 14 år blev KWPN-hingsten Apache i går aflivet på grund af voldsomme smerter af forfangenhed

Robin klar til UVM efter styrt

07-09-2019 11:45, af Annika Knudsen Lorentsen

Ved landsstævnet, for to uger siden, i forbindelse med Dansk Varmblods KRAFFT Eliteskue var Robin Grauff Jacobsen uheldig, her styrtede han nemlig med Chassé i 145 cm-klassen og kom rimelig galt afsted, og det var altså blot fire uger inden turen til UVM-stævnet på Zangersheide

Politiet søger flere heste

12-09-2019 10:17, af Camilla Tiefensee Schrøder

Københavns Politi udvider Rytterisektionen og har brug for flere heste. Derfor har de i et opslag på Facebook efterlyst firbenede kollegaer. Har du en god kandidat til jobbet? Læs kravene her

Tina Lund er tilbage

08-09-2019 13:29, af Britt Carlsen

I sommeren 2013 flyttede Tina Lund med sin familie til Dubai. Efter nogle succesfulde år i den arabiske liga har Tina indgået en aftale om at ride heste for Riders Cup, og dermed får vi hende igen at se på de hjemlige springbaner

Mette Ehlers er ny underviser på berideruddannelsen

13-09-2019 13:07, af Camilla Tiefensee Schrøder

Den 37-årige berider Mette Ehlers overtager stillingen efter Maria Anita Andersen, som er rykket til Helgstrand Dressage

Line skulle "bare" ride fejlfrit (video)

08-09-2019 15:21, af Annika Knudsen Lorentsen

Line Busk Heltborg holdt hovedet koldt og red som eneste rytter fejlfrit i omspringningen af dette års Agria DRF Mesterskab for kategori 2 ponyer, og dermed kunne hun hænge guldmedaljen om halsen