Fjordhest løb med hæderen

02-06-2023 19:32

Trine Askjær-Jørgensen

Avl

Alle hestene har i dag været i ringen på Roskilde Dyrskue. 14 hingste repræsenterede sent i eftermiddag deres race i konkurrencen om titlen som Sjællandspræmiehingsten

Copyright Ridehesten.com
fjordhesten Tornhøjs Konrad løb med sejren og den eftertragtede titel. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Roskilde Dyrskue, der i denne weekend finder sted på dyrskuepladsen i den sjællandske by, er intet mindre end 247 heste at finde fra i alt 25 forskellige racer.

De forskellige racer har tidligere på dagen været i ringen til karakteristik og bedømmelse, og her sent i eftermiddag var det så tid til at finde den bedste blandt hingstene i konkurrencen om den famøse titel Sjællandspræmiehingsten.

Hver enkelt avlsretning har mulighed for at indstille deres bedste hingst, så de forskellige repræsentanter af racerne møder hinanden i denne konkurrence. I alt 14 hingste levede op til kravene; det er ikke nok at være bedst i sin race, man skal også have et vist antal point.

Hingstene bliver bedømt af erfarne dommere, som er i stand til at dømme på tværs af racerne, fra de største til de mindste. Dommerholdet bestod i dag af Paul Andersen, Ann Dupont, Flemming Strange Hansen, Leif Grimbühler, Martin Bloch og Reno Olesen.

Copyright Ridehesten.com
Tornhøjs Konrad. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

Både publikum og dommere får først mulighed for at se hingstene an i skridt for hånd, og derefter kommer hingstene frem enkeltvis til opstilling foran dommerne. Så vises de i skridt rundt på en lille trekantsformet bane og derefter i trav på en stor trekant.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hingstene bliver bedømt på tre forskellige parametre: Deres type og racepræg og herunder eksteriør, deres bevægelse samt fremstillingen af dem. Det maksimale antal point, man kan opnå, er 180.

For at deltage skal hingstene være minimum fire år gamle, og der er ikke nogen øvre aldersgrænse. I ringen i dag var enormt forskellige racer, som virkelig viser, hvor vidt dansk hesteavl spænder.

Copyright Ridehesten.com
Satin's Con Trast. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

Konkurrencen var utrolig tæt i toppen, idet to hingste i første omgang fik præcist samme antal point. Derfor skulle de ud i en ommønstring, hvor de først skulle stilles op foran dommerne og derefter mønstres en runde i trav.

Sejren gik i sidste ende til katalognummer 1595: Den 7-årige fjordhest Tornhøjs Konrad e. Mosegårdens Ivanhoe/ Orion Halsnæs (opdr. Ditte og Dennis Bisgaard), som blev fremstillet af familien Hjorthøj fra Rønnede. I både type, bevægelse og fremstilling modtog han kun 9- og 10-taller.

På andenpladsen kom katalognummer 1583: Den 10-årige tinker Satin's Con Trast e. Satin's Royal Oak/ Satin's Con Tikki (opdr. Sanne Thomsen), som blev fremstillet af Anika Liv Dunager fra Næstved.

Tredjepladsen gik til katalognummer 1665: Den 17-årige new forest Soldals Brilliant e. Bavian/ Mister Malthe (opdr. Liselotte Månsson), som blev fremstillet af Werner Månsson fra Tureby.

Copyright Ridehesten.com
Soldals Brilliant. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen
Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen