Fluer, skygge, giftige planter og rigeligt vand

19-07-2018 10:10

Britt Carlsen

På den lange bane er hesteejere landet over bekymrede for grovfodersituationen, men her og nu kan den varme sommer også give sundhedsmæssige problemer for hestene, man skal være opmærksom på

Copyright Ridehesten.com
Hold øje med hestene i sommervarmen, fluer kan give øjenbetændelse, hovene tørrer ud og hestene drikker meget mere end normalt.

Det varme og solrige sommervejr fortsætter så langt øjet rækker, og der er højst udsigt til nogle enkelte byger, som på ingen måde vil kunne dække det generelle nedbørunderskud, vi har oplevet siden maj. For sol-elskere er det en god nyhed fra DMI, men for landmænd og hesteejere betyder det øget bekymring for foderet til dyrene – nu og til vinter.

Det ekstreme sommervejr giver dog hesteejere nogle udfordringer her og nu. Som konsulent Jørgen Finderup fra SEGES Heste forklarer, så er fodersituationen én ting, en anden er de sundhedsmæssige aspekter, der opstår som følge af den varme og tørre sommer.

Copyright Ridehesten.com
Når græsset svinder ind på marken kan man risikere, at hestene begynder at spise af de giftige planter, som de normalt ikke vil røre.

Orm og giftige planter
Når græsset svinder ind på markene, tørrer ud eller bliver bidt ned af hestene, så mangler de foder, såfremt man ikke supplerer med tildeling af wrap eller hø. Når hestene mangler foder, så begynder de at afgræsse toiletområderne, og det er her, ormelarverne venter på en ny ”vært”. Det kan give et øget smittepres på hestene, men heldigvis trives heller ikke ormelarverne i det tørre vejr.

Da ormeinfektion er en konstant trussel for hesten på græs, er det en god idé i eftersommeren at få lavet ormeprøver af sine heste. Man kan derudfra sammen med sin dyrlæge lave en strategi for evt. behandling af hesten.

Når græsset svinder ind, kan man risikere, at hestene begynder at spise af de giftige planter på marken, som de ellers ikke normalt ville begynde at æde. Derfor er det vigtigt at se kritisk på sine græsningsarealer. Er der bandbæger på marken, skal de fjernes. Det gode råd er at brænde dem, men det er jo ikke muligt nu, hvor der er afbrændingsforbud. Grunden til, man råder til afbrænding, er også, at eng- og vårbrandbæger bevarer deres giftighed, også når de er tørrede.

Symptomer på kronisk forgiftning af brandbæger kan være uro, usikker gang eller slingerhed, sløvhed, presser hovedet ind mod væggen, blindhed, udspilet bug, væskeansamlinger, vægttab og gule slimhinder. Ved akut forgiftning går hesten i chok, sveder, puster, ryster, har usikker gang og manglende orienteringsevne. Ved det akutte angreb skal behandlingen ske hurtigt pga. den alvorlige choktilstand. 

Copyright Ridehesten.com
Solcreme på udsatte, hvide (lyserøde) muler og ben kan være en nødvendighed.

Solskoldning
De fleste heste, der har hvide aftegninger og dermed lys hud på enten mulen eller benene, er særligt udsat for at blive solskoldet. I de fleste tilfælde vil en solskoldning medføre ubehag hos hesten, idet huden på de lyse områder har taget skade og er blevet lettere forbrændt. Men så snart hesten rammes gentagne gange af solskoldning de samme steder, så begynder det at blive farligt. I værste tilfælde kan gentagne solskoldninger på samme område resultere i hudkræft hos hesten.

De stærke UV-stråler nedsætter desuden hestens immunforsvar på de udsatte steder. Det betyder, at huden er særligt følsom over for bakterier og andre former for infektioner. Så hvis hesten er solskoldet i koden, har den fx lettere ved at pådrage sig mug o. lign. Jo oftere hesten er udsat for dette, jo sværere er det at behandle.

Behandlingen kan være en udfordring, men som udgangspunkt kan man sikre sig, at hesten har mulighed for at søge skygge på folden i løbet af dagen. Mange ynder at bruge solcreme, som egentlig er produceret til mennesker. Dette er en mulighed – man skal blot sikre sig, at cremen er kemisk ufarlig og dermed ikke ødelægger mere end den gavner. Desuden bør man sikre sig, at cremen er vandfast, og at man har smurt den så grundigt på, at den dækker alle udsatte steder.

Copyright Ridehesten.com

Fluer og øjenbetændelse
I denne sommer er hestene særligt plaget af insekter. De tørster, og er derfor særligt aggressive. Bortset fra, at insekterne kan være en direkte plage for hestene, så kan der i enkelte tilfælde også ses overfølsomhedsreaktioner mod stikkende og blodsugende fluer, myg, mitter, klæg og hestebremser. Fluer og insekter af enhver art sætter sig i alle kropsåbninger og eventuelle småsår og rifter.

Især hestenes øjne er udsatte. Fluerne vil sidde i øjenkrogen og drikke øjenvæsken, og når det sker, kan de overføre infektion til øjet.

Ofte ses der kun let tåreflåd eller minimalt pus i øjenkrogen, men disse milde symptomer kan hurtigt udvikle sig til mere alvorlige lidelser. Det kan være en fordel at lægge fluemaske på heste, der har tendens til øjenbetændelse pga fluer. Vær opmærksom på, at masken ikke sidder for tæt på øjnene.

Hestene kan selvfølgelig vifte fluerne væk med man og hale samt hovedbevægelser. På varme dage kan plagen dog blive så udtalt, at hesten helt udmattes i sin irritation over insekterne, hvis den ikke har et sted at gå i ly. I denne sommervarme skal hesten have mulighed for at gå i skygge og få fred for de fleste insekter.

Tørre hove
Heste, som normalt har sunde hove, kan udvikle problemer i sommertørken. Normal vil hoven få tilført en tilstrækkelig mængde vand fra græsset på folden, men nu bør man vande hestenes ben dagligt, så hovene har mulighed for at trække vand. Sker det ikke, vil hovene tørre ud og sprække. Går hesten med sko, vil de blive løse, fordi hoven tørrer ud og skrumper ind, så sømhullerne bliver store. De løse sko slider også på sømhullerne, der bliver større, og til sidst træder hesten skoen af. Det kan efterlade hesten med store skader på hoven.

Løsningen er ikke at smøre hoven med fedt eller olie. Det forhindrer hoven i at optage fugt. Skal man smøre hoven, så skal det gøres, efter hoven er mættet med vand. Så kan hovproduktet hjælpe med at holde på fugtigheden.

… og rigeligt vand
I sommervarmen drikker hesten mere, og varmen kan i løbet af timer fordærve eller forringe vandkvaliteten. Det optimale er derfor at tildele hesten frisk vand dagligt og gerne rense vandkarret mindst hver anden dag.

Kilder: magasinet Ridehesten, bogen Hovpleje

Copyright Ridehesten.com
Hesten skal have adgang til rigelig vand, og gerne et fodbad, så hovene ikke tørrer ud.
Kristine Ulsø Olsen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Kristine Ulsø Olsen