Hasse: En god start kommer godt igen

15-05-2019 12:09, af Cecilia Lindahl

Arbejdet og uddannelsen af den unge hest kræver en vis erfaring. Hasse Hoffmann giver her sine bedste råd til, hvordan du kommer godt i gang med din unghest

Copyright Ridehesten.com

 

Man skal have en vis erfaring, inden man giver sig i kast med uddannelse af ungheste. Eller man skal have en erfaren træner ved sin side, således at man sikrer hele tiden at være på rette vej i uddannelsen. De fleste ryttere sætter sig op på hesten med de bedste intentioner. Men de glemmer måske det psykiske spil mellem hest og rytter, glemmer at den unge hest endnu ikke har lært rytterens hjælpere at kende. Dermed giver man ikke hesten en chance, for den er et flugtdyr, som følger sine instinkter og løber væk fra det, den ikke forstår eller det som påfører den smerte eller ubehag.

Begyndende samling af unghesten

Det er helt misforstået unghesteridning ikke at støtte hesten ved at holde en konstant forbindelse til dens mund. For nogen er det blevet en "hellig ko", at hesten skal gå så frit uden støtte fra biddet og uden at blive stillet og bøjet som voltesporet. Det er misforstået unghesteridning.

Vi skal huske på, at vi ved at sidde på dens ryg, har bragt hesten ud af balance, og det er vores opgave igen at bringe den i balance. Gør vi ikke det, rider vi den i princippet lige hen til slagtehuset.

Takt og rytme, stilning og bøjning er altafgørende for den rigtige uddannelse af en unghest. Hesten skal gå taktmæssigt gennem hele sin krop, den skal holde samme takt og rytme i både for- og bagben.

Copyright Ridehesten.com
Vi sidder ikke konstant ned på den unge hest. Gør dig let på den unge hest, det gør det let for den. Og det giver den en større lyst til at gå frem. Husk at bruge pisken på skulderen af hesten i kombination med schenklen og ros hesten ved eftergivenhed, når du får den ønskede fremadsøgning.

Hvis hesten er stillet og bøjet som voltesporet, så træder det indvendige bagben ind under hesten, og på den måde er man i gang med at lave samling. Men blot en lille forbøjning kan betyde, at rytteren tror, man er ved at lave samling, men i stedet for at få vægt på det indvendige bagben, så forlægger hesten vægten ud på udvendigt forben, og så opnår man det modsatte af samling.

Samling kan man altså opnå ved at ride de rigtige spor på ridebanen. De rigtige spor betyder i dette tilfælde de spor, som er medvirkende til at samle hesten på det uddannelsestrin, de befinder sig på. Spor (volter, vendinger, hjørnepassager og slangegange), som er medvirkende til at opbygge hestens muskulatur, og som ikke er for krævende i forhold til hestens alder og uddannelsestrin.

En 3- eller 4-års kan derfor ikke gå en 10 m volte med den rigtige takt og bæring, for det er den simpelthen ikke stærk nok til at kunne. Den erfarne rytter er også klar over, hvor meget man kan tillade sig at arbejde på volter med de unge heste. For meget voltearbejde er krævende for unghestens bagpart, idet den samling, man derved opnår, trætter hesten. Resultatet er, at hesten begynder at gå imod tøjlen eller gøre andet for at aflaste sin bagpart.

Det er klart, at man ikke kan bede en unghest om at gå på en mindre volte i længere tid. Derimod vil en cirkelvolte på 18-20 m være passende, men husk vi veksler stadig mellem samlingsgraden (samling og "længning"), derfor skal man veksle mellem at ride på volte og i ligeudretning. De samme øvelser kan udmærket også foregå i skoven, men husk at ride på begge volter.

Copyright Ridehesten.com
Gennem arbejdet i longen har hesten lært at gå frem for pisken. Når hesten så er klar til at bære rytter, lærer den hurtigt schenklens betydning, fordi den af longeføreren har lært at gå frem for pisken og stoppe op for stemmen.

 

Ridning på hovslaget

Vi forlanger heller ikke af den helt unge hest, at den konstant skal blive på hovslaget. Ungheste bør have en større ramme at arbejde i, end de mere uddannede heste. Men det er klart, at den unge hest skal bringes mere og mere ind under hjælperne, så bliver rammen om hesten også gradvist mindre.

Hesten skal ligeudrettes på langsiden, dog med en let stilning til indvendig side i hestens nakke, og vil den forsøge at søge ind mod midten, kan rytteren korrigere for dette ved at lede hesten ud mod hovslaget med den udvendige tøjle. Samtidig med holder man indvendige schenkel ved – og understøtter denne hjælp ved at berøre hesten med pisken på den indvendige skulder. Husk, det at holde schenklen ved aldrig er konstant. Når schenklen lægges ved, giver man et tryk eller et lille spark. Så snart hesten reagerer tilfredsstillende på hjælpen, sidder man igen stille. Det er også en god idé at bruge stemmen til at bibeholde hestens fremaddrift. Det er langt lettere at korrigere en hest, der er i naturlig fremdrift, end en hest som går under tempo.

Ro, takt og bæring

Man må ikke fokusere på, at den unge hest skal "gå ned med hovedet". Det, man skal koncentrere sig om, er at få fremaddriften og takten på plads samtidig med, at man holder en konstant men let kontakt til hestens mund. Så kommer hestens naturlige holdning af sig selv.

For at få den korrekte holdning frem, kræver det, at man rider med en god takt og rytme. Det bedste tempo for den enkelte hest er tempo, hvor dens balance er optimal. Bliver man f.eks. ivrig og rider for meget frem for at få en stor travbevægelse, så løber hesten så at sige over takten, og skridtlængden afkortes for at den kan genfinde sin balance.

Rider man for langsomt, bliver der for lidt afskub, eller også går hesten i kandenceret trav, og det er en falsk bæring, som er nedbrydende for hesten. Fremadsøgning – ro – takt og bæring er nøgleordet.

Copyright Ridehesten.com
Hvis den unge hest vil forsøge at søge ind mod midten, kan rytteren korrigere for dette ved at lede hesten ud mod hovslaget med den udvendige tøjle. Samtidig med holder man indvendig schenkel ved - og understøtter denne hjælp ved at berøre hesten med pisken på den indvendige skulder.

 Den rigtige form

Enhver hest så gå i den rigtige takt og bæring, således at det afskub, der kommer fra bagbenene, giver den form, hesten har foran. Det man skal vurdere, når man betragter hesten er – hvordan skubber hesten af bagfra i forhold til hvordan den bærer sit hoved og hals? Hvordan er hesten bygget? Har hesten f.eks. en lavt ansat hals, så e det helt misforstået, at man vil forsøge at ride en sådan hest endnu længere frem og ned. For på den måde flytter man ikke vægt fra forparten til bagparten.

Hvis man har en hest med lang lænd og lav ryg, så må man ikke ride den højt foran, men i stedet forsøge at ride den frem og ned for at få ryggen op og lænden styrket.

Ud fra hesten bygning afgør rytteren hvilken form, hesten skal arbejdes mest i. en hest på fold forskyder hele tiden sin vægt alt efter hvad den laver, om den græsser, leger, løber eller får øje på noget, der kræver dens opmærksomhed. På samme måde bør rytteren også kunne forskyde hestens vægt i træningen og vælge den form, som gavner hesten mest.

I ’Dressur med hjerte og forstand’ videregiver Hasse Hoffmann nogle af sine bedste råd til rytterne, både i forhold til grunduddannelse af hest og rytter, samt de enkelte øvelser – fra unghest til grand Prix. Køb bogen til 349 kr. HER.

Læs også

Hasse: Det er misforstået unghesteridning

19-07-2019 07:46, af Cecilia Lindahl

Støt unghesten ved at holde en konstant forbindelse til dens mund. Det er misforstået unghesteridning, at hesten skal gå frit uden støtte fra bidet, lyder det fra Hasse Hoffmann

Klar til changementer?

19-06-2019 16:23, af Cecilia Lindahl

– Jeg har tidligere sagt, at f.eks. bagpartsvendingerne må man ikke øve på samme sted hele tiden, men for changementernes vedkommende kan det være en fordel. Sådan lyder et af flere gode råd fra berider Hasse Hoffmann

Har du styr på bagpartsvendingen?

23-03-2019 08:06, af Cecilia Lindahl

Bagpartsvending rides fra skridt, og den mest almindelige fejl ryttere begår, er at de tager skridtbevægelsen fra hesten. Men hvordan laver du bagpartsvendingen korrekt? Få de bedste råd fra Hasse Hoffmann

Mondial du Lion i næste uge

10-10-2009 12:40, af Thomas Bach Jensen
FEI/WBFSH afholder VM for ungheste i military i Lion d'Angers i næste uge, hvor der igen er deltagelse af danskeren Peter Flarup

Distriktsmesterskab for ponyer i dressur i Hvalsø Rideklub

05-07-2009 21:34, af Stine Gertsen
Det var ikke kun dressurchampionat for ungheste, som trak tilskuerne til Hvalsø Rideklub. Klubben afholdt nemlig også Distriktsmesterskab i dressur for alle tre pony-kategorier. Klik ind her og se hvilke ekvipager, der galoperede af med sejrene!

Deja Vu i avlen

20-01-2010 13:07, af Thomas Bach Jensen
Den tidligere UVM-bronzevinder Deja Vu blev efter sin succes ved VM for ungheste i Verden som både 5- og 6-års solgt til England. Nu er hoppen ifol med en danskejet hingst

Rikke Lindberg køber hingsten Rodrigo

06-02-2009 21:46, af Thomas Bach Jensen
Den danske ponydressurrytter Rikke Lindberg, som har stor succes med de pragtfulde ponyer Brooklands Moonwalker og Going Top har nu købt den hollandske hingst Rodrigo, tidligere sølvvinder ved VM for ungheste i Verden.

Klar til finale i Odense

19-09-2011 11:45, af Signe Wiese
Efter weekendens mellemrunder har Dansk Ride Forbund nu offentliggjort hvilket 4,- 5- og 6-års dressurheste der er kvalificeret til finalen ved DRF's championat for ungheste

De er klar til finalen i springchampionatet

17-09-2019 09:41, af Thomas Bach Jensen

143 unge springheste har kvalificeret sig til finalen i Pavo og Dansk Ride Forbunds Championater for ungheste den 9.-13. oktober 2019

Bornholmske ungheste til mellemrunden

30-07-2014 10:36, af Tina Ravn

I Midtbornholms Rideklub har to unge dressurheste kvalificeret sig til mellemrunden i 4-års championatet

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Camilla Tiefensee Schrøder

Webredaktør og nyhedsvagt

Camilla Tiefensee Schrøder
27 14 19 10
cts@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

May Sherif føl født på Tasmanien

19-09-2019 13:04, af Annika Knudsen Lorentsen
Avl|

Den verdenskendte elitehingst May Sherif DVE 250, som har været død i ca. 15 år, har i foråret fået et afkom på Tasmanien og to mere er på vej

Overlegen sejr til Dufour på Helgstrand-hingst

15-09-2019 15:30, af Cecilia Lindahl

Det var stævnedebut og en sejr sikker til Cathrine Dufour og den 6-årige Helgstrand hingst Samuel ved PAVO og Dansk Rideforbunds championat for 6 års dressurheste i dag

Todt køresyg på Zangersheide

19-09-2019 10:21, af Britt Carlsen

Den ene lastbil fra Stutteri Ask kom til at holde i kø på motorvejen i mange timer, og det betyder, at Todt un Prince Ask ikke kommer til start i Sires of the World da han behandles for køresyge/transportsyge

Rekorder og 10. gang til DM for vallakken Lasse

19-09-2019 09:45, af Annika Knudsen Lorentsen

I den kommende weekend løber DM i military af stablen hos Sportsrideklubben, og i den forbindelse sætter to ekvipager rekord, da de også deltog ved DM i TREC i sidste uge. For Niels Goldschmidt og hesten Lasse er det desuden 10. gang de deltager ved DM i military

92 finalister klar til dressurchampionatet

16-09-2019 14:01, af Thomas Bach Jensen

Når finalen i Pavo og Dansk Ride Forbunds Championater for ungheste afholdes på Blue Hors i uge 41, vil 92 unge dressurheste kæmpe om placeringerne i de fire alderskategorier for 4-, 5-, 6-, og 7-års heste. Se alle de udtagne heste her

Suveræn sejr til Hesselhøj Gnags

14-09-2019 19:56, af Cecilia Lindahl

Det var en stensikker og suveræn sejr til Allan Grøn og Hesselhøj Gnags ved PAVO og Dansk Rideforbunds championat for 4 års dressurheste i dag

Ponyerne kæmper for DM-medaljerne

14-09-2019 21:47, af Cecilia Lindahl

DM i ponydressur for hold er i gang, og foreløbig fører Karlslunde Rideklub, der fører DRF-mesterskabet i ponydressur for klubhold

OL-rytter suspenderet efter mishandling

19-09-2019 15:17, af Cecilia Lindahl

Den belgiske militaryrytter Joris Vanspringel er suspenderet efter mishandling af en pony under en militaryclinic tilbage i november 2018

Mette Ehlers er ny underviser på berideruddannelsen

13-09-2019 13:07, af Camilla Tiefensee Schrøder

Den 37-årige berider Mette Ehlers overtager stillingen efter Maria Anita Andersen, som er rykket til Helgstrand Dressage

” Han er bestemt en OL-kandidat” (VIDEO)

14-09-2019 14:03, af Cecilia Lindahl

– Han vil bestemt være en Toyko-kandidat – hvorfor ikke!, sådan fortæller den olympiske mester Charlotte Dujardin efter sejren på staldens nye stjerne Gio ved de britiske dressurmesterskaber denne weekend