Hasse: En god start kommer godt igen

15-05-2019 12:09, af Cecilia Lindahl

Arbejdet og uddannelsen af den unge hest kræver en vis erfaring. Hasse Hoffmann giver her sine bedste råd til, hvordan du kommer godt i gang med din unghest

Copyright Ridehesten.com

 

Man skal have en vis erfaring, inden man giver sig i kast med uddannelse af ungheste. Eller man skal have en erfaren træner ved sin side, således at man sikrer hele tiden at være på rette vej i uddannelsen. De fleste ryttere sætter sig op på hesten med de bedste intentioner. Men de glemmer måske det psykiske spil mellem hest og rytter, glemmer at den unge hest endnu ikke har lært rytterens hjælpere at kende. Dermed giver man ikke hesten en chance, for den er et flugtdyr, som følger sine instinkter og løber væk fra det, den ikke forstår eller det som påfører den smerte eller ubehag.

Begyndende samling af unghesten

Det er helt misforstået unghesteridning ikke at støtte hesten ved at holde en konstant forbindelse til dens mund. For nogen er det blevet en "hellig ko", at hesten skal gå så frit uden støtte fra biddet og uden at blive stillet og bøjet som voltesporet. Det er misforstået unghesteridning.

Vi skal huske på, at vi ved at sidde på dens ryg, har bragt hesten ud af balance, og det er vores opgave igen at bringe den i balance. Gør vi ikke det, rider vi den i princippet lige hen til slagtehuset.

Takt og rytme, stilning og bøjning er altafgørende for den rigtige uddannelse af en unghest. Hesten skal gå taktmæssigt gennem hele sin krop, den skal holde samme takt og rytme i både for- og bagben.

Copyright Ridehesten.com
Vi sidder ikke konstant ned på den unge hest. Gør dig let på den unge hest, det gør det let for den. Og det giver den en større lyst til at gå frem. Husk at bruge pisken på skulderen af hesten i kombination med schenklen og ros hesten ved eftergivenhed, når du får den ønskede fremadsøgning.

Hvis hesten er stillet og bøjet som voltesporet, så træder det indvendige bagben ind under hesten, og på den måde er man i gang med at lave samling. Men blot en lille forbøjning kan betyde, at rytteren tror, man er ved at lave samling, men i stedet for at få vægt på det indvendige bagben, så forlægger hesten vægten ud på udvendigt forben, og så opnår man det modsatte af samling.

Samling kan man altså opnå ved at ride de rigtige spor på ridebanen. De rigtige spor betyder i dette tilfælde de spor, som er medvirkende til at samle hesten på det uddannelsestrin, de befinder sig på. Spor (volter, vendinger, hjørnepassager og slangegange), som er medvirkende til at opbygge hestens muskulatur, og som ikke er for krævende i forhold til hestens alder og uddannelsestrin.

En 3- eller 4-års kan derfor ikke gå en 10 m volte med den rigtige takt og bæring, for det er den simpelthen ikke stærk nok til at kunne. Den erfarne rytter er også klar over, hvor meget man kan tillade sig at arbejde på volter med de unge heste. For meget voltearbejde er krævende for unghestens bagpart, idet den samling, man derved opnår, trætter hesten. Resultatet er, at hesten begynder at gå imod tøjlen eller gøre andet for at aflaste sin bagpart.

Det er klart, at man ikke kan bede en unghest om at gå på en mindre volte i længere tid. Derimod vil en cirkelvolte på 18-20 m være passende, men husk vi veksler stadig mellem samlingsgraden (samling og "længning"), derfor skal man veksle mellem at ride på volte og i ligeudretning. De samme øvelser kan udmærket også foregå i skoven, men husk at ride på begge volter.

Copyright Ridehesten.com
Gennem arbejdet i longen har hesten lært at gå frem for pisken. Når hesten så er klar til at bære rytter, lærer den hurtigt schenklens betydning, fordi den af longeføreren har lært at gå frem for pisken og stoppe op for stemmen.

 

Ridning på hovslaget

Vi forlanger heller ikke af den helt unge hest, at den konstant skal blive på hovslaget. Ungheste bør have en større ramme at arbejde i, end de mere uddannede heste. Men det er klart, at den unge hest skal bringes mere og mere ind under hjælperne, så bliver rammen om hesten også gradvist mindre.

Hesten skal ligeudrettes på langsiden, dog med en let stilning til indvendig side i hestens nakke, og vil den forsøge at søge ind mod midten, kan rytteren korrigere for dette ved at lede hesten ud mod hovslaget med den udvendige tøjle. Samtidig med holder man indvendige schenkel ved – og understøtter denne hjælp ved at berøre hesten med pisken på den indvendige skulder. Husk, det at holde schenklen ved aldrig er konstant. Når schenklen lægges ved, giver man et tryk eller et lille spark. Så snart hesten reagerer tilfredsstillende på hjælpen, sidder man igen stille. Det er også en god idé at bruge stemmen til at bibeholde hestens fremaddrift. Det er langt lettere at korrigere en hest, der er i naturlig fremdrift, end en hest som går under tempo.

Ro, takt og bæring

Man må ikke fokusere på, at den unge hest skal "gå ned med hovedet". Det, man skal koncentrere sig om, er at få fremaddriften og takten på plads samtidig med, at man holder en konstant men let kontakt til hestens mund. Så kommer hestens naturlige holdning af sig selv.

For at få den korrekte holdning frem, kræver det, at man rider med en god takt og rytme. Det bedste tempo for den enkelte hest er tempo, hvor dens balance er optimal. Bliver man f.eks. ivrig og rider for meget frem for at få en stor travbevægelse, så løber hesten så at sige over takten, og skridtlængden afkortes for at den kan genfinde sin balance.

Rider man for langsomt, bliver der for lidt afskub, eller også går hesten i kandenceret trav, og det er en falsk bæring, som er nedbrydende for hesten. Fremadsøgning – ro – takt og bæring er nøgleordet.

Copyright Ridehesten.com
Hvis den unge hest vil forsøge at søge ind mod midten, kan rytteren korrigere for dette ved at lede hesten ud mod hovslaget med den udvendige tøjle. Samtidig med holder man indvendig schenkel ved - og understøtter denne hjælp ved at berøre hesten med pisken på den indvendige skulder.

 Den rigtige form

Enhver hest så gå i den rigtige takt og bæring, således at det afskub, der kommer fra bagbenene, giver den form, hesten har foran. Det man skal vurdere, når man betragter hesten er – hvordan skubber hesten af bagfra i forhold til hvordan den bærer sit hoved og hals? Hvordan er hesten bygget? Har hesten f.eks. en lavt ansat hals, så e det helt misforstået, at man vil forsøge at ride en sådan hest endnu længere frem og ned. For på den måde flytter man ikke vægt fra forparten til bagparten.

Hvis man har en hest med lang lænd og lav ryg, så må man ikke ride den højt foran, men i stedet forsøge at ride den frem og ned for at få ryggen op og lænden styrket.

Ud fra hesten bygning afgør rytteren hvilken form, hesten skal arbejdes mest i. en hest på fold forskyder hele tiden sin vægt alt efter hvad den laver, om den græsser, leger, løber eller får øje på noget, der kræver dens opmærksomhed. På samme måde bør rytteren også kunne forskyde hestens vægt i træningen og vælge den form, som gavner hesten mest.

I ’Dressur med hjerte og forstand’ videregiver Hasse Hoffmann nogle af sine bedste råd til rytterne, både i forhold til grunduddannelse af hest og rytter, samt de enkelte øvelser – fra unghest til grand Prix. Køb bogen til 349 kr. HER.

Læs også

Hasse har solgt hest til Gadaffi

26-05-2020 18:16, af Britt Carlsen

Hasse Hoffmanns populære lærebog: Dressur med hjerte og forstand, rummer et kapitel om Hasse, hans læretid og årene som en af verdens mest toneangivende hestehandlere. Og her kan man bl.a. læse om salget af en hest til oberst Gadaffi - en hest, der var tæt på at koste Hasse livet

Hvorfor rider vi med kandar?

22-05-2020 17:33, af Britt Carlsen

At ride på kandar er en kunst som kræver træning og korrekt tilpasset udstyr, og så skal man huske at: Et bid er aldrig hårdere ved hesten end den hånd som holder i tøjlen

Mød den nye Pavo-ambassadør, Hasse Hoffmann

06-03-2020 11:16, af Astrid Østergaard Sørensen

Der sker mange ting i Herning i disse dage. I dag, fredag, kan du møde Pavos nye ambassadør, Hasse Hoffmann, på Pavostanden (video)

Fine ungheste på Horseauktions.dk

24-10-2014 14:47, af Nina Marie Villadsen

Der er nu mulighed for at lave en rigtig god handel på Horseauktions.dk, hvor flere rigtig fine ungheste netop er kommet online

Dansk Varmblod søger talentfulde ungheste

07-01-2014 11:37, af Thomas Bach Jensen

Dansk Varmblod søger talentfulde ungheste til Forårsauktionen. Udtagelsen og videofilmning finder sted søndag den 9. februar på Vilhelmsborg

Fremtidens dressurstjerner i Billund

22-08-2015 20:35, af Maria Schacht

Billund Sportsrideklub lægger denne weekend hus til DRF championater for ungheste i både dressur og springning

Vi rider stadig på bølgen…

12-07-2011 06:58, af Signe Wiese
Det er stadig muligt at komme med til VM for ungheste i Verden d. 5. - 7. august

Forårsauktion: Den sølvfarvede guldhoppe

17-02-2019 21:17, af Thomas Bach Jensen

Årets Springbetonede Hoppe i 2017, guldmedaljehoppen Birkegårdens Conchita, er en af de 27 ungheste, der kan erhverves på Dansk Varmblods Forårsauktion den 9. marts 2019 i MCH Messecenter Herning

2 x 8 ungheste videre til finalen imorgen

29-06-2012 21:58, af Thomas Bach Jensen
Blue Hors' store føl- og dressurchampionat startede idag med kvalifikation af 3- og 4-årige heste til morgendagens finale i dressurchampionatet

Hollandske ungheste til Verden

10-07-2008 22:15, af Thomas Bach Jensen
Det hollandske avlsforbund KWPN arbejder endnu med et bruttohold af unge dressurheste til deltagelse ved VM i Verden. Den 14. juli udmeldes endeligt de kvalificerede ekvipager efter sidste kvalifikationsrunde i Ermelo.

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Lyager: Jeg har fået mere blod på tanden

02-06-2020 14:28, af Kristine Ulsø Olsen

Som bare 17-årig blev Anne-Mette Lyager selvstændig med egen salgsstald. Det var et stort projekt at være så ung og samtidig være gårdejer, men her 3,5 år efter går det mere end godt for den unge dressurrytter

Daniel Bachmann Andersen - Ponyfar & Danmarksmester

30-05-2020 14:00, af Thomas Pelle Veng

Thomas Pelle Veng, kendt fra sine blogindlæg som Ponyfar, møder flere af ridesportens profiler til en snak om deres "ponyfar" og enkelte af dem, er selv ponyforældre i dag. I denne nyhed møder Ponyfar Daniel Bachmann Andersen

Tredje gang er lykkens gang for moderløse Corleo

29-05-2020 12:45, af Marie Helene Rigård Rohleder

Et moderløst føl, en minitature til tante, tre ammehopper og masser af lange vågne timer. Dyrlæge Heidi Nielsen og føllets ejer Trine Larsen har sammen med dygtige hjælpere kæmpet med at finde en ammehoppe til moderløse Corleo

 

Hosdam havde stalden fuld fra første dag

03-06-2020 09:56, af Thomas Bach Jensen

Beriderparret Anne-Marie Hosbond Berthelsen og Kenneth Damgaard har kunnet melde om fyldt stald fra første åbningsdag i marts i deres nyetablerede virksomhed sydvest for Randers, hvor de har realiseret deres drøm om at få foden under eget bord

DRF: Fra 9. juni igangsættes stævner og aktiviteter

05-06-2020 16:32, af Annika Knudsen Lorentsen

Dansk Ride Forbund har netop meddelt, at det fra 9. juni igen er muligt at afholde stævner, da regeringen har givet en ny melding i forhold til forsamlingsforbuddet og reglerne for sportsarrangementer, ligesom Rigspolitiet har ændret deres måde at fortolke forsamlingsforbuddet på

Haps - af med kørekortet!

30-05-2020 11:09, af Britt Carlsen

Hvis man ikke lige er opmærksom, når man køre bil, så kan det blitze. Så hjælper det ikke at have dommertække - hos dressurdommerne, for det er en anden dommer, der siger: af med kørekortet!

Normale heste til almindelige mennesker

04-06-2020 06:56, af Thomas Bach Jensen

Majbrit Lindblad Lissau, 60, driver Stutteri Lissau, og hun fik købt så godt ind af stamhopper, at hun har oplevet en start på første klasse med masser af flotte resultater, men hun holder fast i sit avlsmål om at avle normale heste til almindelige mennesker 

Vi har tid til at nørde

30-05-2020 07:34, af Britt Carlsen

Med OL i Tokyo udsat til næste sommer, og arrangementer og stævner lukket ned som følge af corona pandemien, er meget ændret for rytterne i bruttotruppen, men der arbejdes fortsat målrettet mod OL, fortæller holdleder for dressurrytterne Helle Krasnik Trolle, og nu er der mulighed for truppen kan udvides

Severo Jurado Lopez underviser på Kirstineholm

01-06-2020 15:39, af Annika Knudsen Lorentsen

På Kirstineholm ved Aarhus vil Severo Jurado Lopez komme og undervise for første gang den 10. juni og fremover vil der regelmæssigt arrangeres undervisning hos den spanske toprytter i de flotte omgivelser på Kirstineholm

Avler har mistet tre heste til græssyge

26-05-2020 09:32, af Britt Carlsen

En nordjysk avler og og opdrætter har mistet tre ungheste til græssyge - først troede familien, det var kolik, men undersøgelser har vist noget andet