Hasse: En god start kommer godt igen

15-05-2019 12:09, af Cecilia Lindahl

Arbejdet og uddannelsen af den unge hest kræver en vis erfaring. Hasse Hoffmann giver her sine bedste råd til, hvordan du kommer godt i gang med din unghest

Copyright Ridehesten.com

 

Man skal have en vis erfaring, inden man giver sig i kast med uddannelse af ungheste. Eller man skal have en erfaren træner ved sin side, således at man sikrer hele tiden at være på rette vej i uddannelsen. De fleste ryttere sætter sig op på hesten med de bedste intentioner. Men de glemmer måske det psykiske spil mellem hest og rytter, glemmer at den unge hest endnu ikke har lært rytterens hjælpere at kende. Dermed giver man ikke hesten en chance, for den er et flugtdyr, som følger sine instinkter og løber væk fra det, den ikke forstår eller det som påfører den smerte eller ubehag.

Begyndende samling af unghesten

Det er helt misforstået unghesteridning ikke at støtte hesten ved at holde en konstant forbindelse til dens mund. For nogen er det blevet en "hellig ko", at hesten skal gå så frit uden støtte fra biddet og uden at blive stillet og bøjet som voltesporet. Det er misforstået unghesteridning.

Vi skal huske på, at vi ved at sidde på dens ryg, har bragt hesten ud af balance, og det er vores opgave igen at bringe den i balance. Gør vi ikke det, rider vi den i princippet lige hen til slagtehuset.

Takt og rytme, stilning og bøjning er altafgørende for den rigtige uddannelse af en unghest. Hesten skal gå taktmæssigt gennem hele sin krop, den skal holde samme takt og rytme i både for- og bagben.

Copyright Ridehesten.com
Vi sidder ikke konstant ned på den unge hest. Gør dig let på den unge hest, det gør det let for den. Og det giver den en større lyst til at gå frem. Husk at bruge pisken på skulderen af hesten i kombination med schenklen og ros hesten ved eftergivenhed, når du får den ønskede fremadsøgning.

Hvis hesten er stillet og bøjet som voltesporet, så træder det indvendige bagben ind under hesten, og på den måde er man i gang med at lave samling. Men blot en lille forbøjning kan betyde, at rytteren tror, man er ved at lave samling, men i stedet for at få vægt på det indvendige bagben, så forlægger hesten vægten ud på udvendigt forben, og så opnår man det modsatte af samling.

Samling kan man altså opnå ved at ride de rigtige spor på ridebanen. De rigtige spor betyder i dette tilfælde de spor, som er medvirkende til at samle hesten på det uddannelsestrin, de befinder sig på. Spor (volter, vendinger, hjørnepassager og slangegange), som er medvirkende til at opbygge hestens muskulatur, og som ikke er for krævende i forhold til hestens alder og uddannelsestrin.

En 3- eller 4-års kan derfor ikke gå en 10 m volte med den rigtige takt og bæring, for det er den simpelthen ikke stærk nok til at kunne. Den erfarne rytter er også klar over, hvor meget man kan tillade sig at arbejde på volter med de unge heste. For meget voltearbejde er krævende for unghestens bagpart, idet den samling, man derved opnår, trætter hesten. Resultatet er, at hesten begynder at gå imod tøjlen eller gøre andet for at aflaste sin bagpart.

Det er klart, at man ikke kan bede en unghest om at gå på en mindre volte i længere tid. Derimod vil en cirkelvolte på 18-20 m være passende, men husk vi veksler stadig mellem samlingsgraden (samling og "længning"), derfor skal man veksle mellem at ride på volte og i ligeudretning. De samme øvelser kan udmærket også foregå i skoven, men husk at ride på begge volter.

Copyright Ridehesten.com
Gennem arbejdet i longen har hesten lært at gå frem for pisken. Når hesten så er klar til at bære rytter, lærer den hurtigt schenklens betydning, fordi den af longeføreren har lært at gå frem for pisken og stoppe op for stemmen.

 

Ridning på hovslaget

Vi forlanger heller ikke af den helt unge hest, at den konstant skal blive på hovslaget. Ungheste bør have en større ramme at arbejde i, end de mere uddannede heste. Men det er klart, at den unge hest skal bringes mere og mere ind under hjælperne, så bliver rammen om hesten også gradvist mindre.

Hesten skal ligeudrettes på langsiden, dog med en let stilning til indvendig side i hestens nakke, og vil den forsøge at søge ind mod midten, kan rytteren korrigere for dette ved at lede hesten ud mod hovslaget med den udvendige tøjle. Samtidig med holder man indvendige schenkel ved – og understøtter denne hjælp ved at berøre hesten med pisken på den indvendige skulder. Husk, det at holde schenklen ved aldrig er konstant. Når schenklen lægges ved, giver man et tryk eller et lille spark. Så snart hesten reagerer tilfredsstillende på hjælpen, sidder man igen stille. Det er også en god idé at bruge stemmen til at bibeholde hestens fremaddrift. Det er langt lettere at korrigere en hest, der er i naturlig fremdrift, end en hest som går under tempo.

Ro, takt og bæring

Man må ikke fokusere på, at den unge hest skal "gå ned med hovedet". Det, man skal koncentrere sig om, er at få fremaddriften og takten på plads samtidig med, at man holder en konstant men let kontakt til hestens mund. Så kommer hestens naturlige holdning af sig selv.

For at få den korrekte holdning frem, kræver det, at man rider med en god takt og rytme. Det bedste tempo for den enkelte hest er tempo, hvor dens balance er optimal. Bliver man f.eks. ivrig og rider for meget frem for at få en stor travbevægelse, så løber hesten så at sige over takten, og skridtlængden afkortes for at den kan genfinde sin balance.

Rider man for langsomt, bliver der for lidt afskub, eller også går hesten i kandenceret trav, og det er en falsk bæring, som er nedbrydende for hesten. Fremadsøgning – ro – takt og bæring er nøgleordet.

Copyright Ridehesten.com
Hvis den unge hest vil forsøge at søge ind mod midten, kan rytteren korrigere for dette ved at lede hesten ud mod hovslaget med den udvendige tøjle. Samtidig med holder man indvendig schenkel ved - og understøtter denne hjælp ved at berøre hesten med pisken på den indvendige skulder.

 Den rigtige form

Enhver hest så gå i den rigtige takt og bæring, således at det afskub, der kommer fra bagbenene, giver den form, hesten har foran. Det man skal vurdere, når man betragter hesten er – hvordan skubber hesten af bagfra i forhold til hvordan den bærer sit hoved og hals? Hvordan er hesten bygget? Har hesten f.eks. en lavt ansat hals, så e det helt misforstået, at man vil forsøge at ride en sådan hest endnu længere frem og ned. For på den måde flytter man ikke vægt fra forparten til bagparten.

Hvis man har en hest med lang lænd og lav ryg, så må man ikke ride den højt foran, men i stedet forsøge at ride den frem og ned for at få ryggen op og lænden styrket.

Ud fra hesten bygning afgør rytteren hvilken form, hesten skal arbejdes mest i. en hest på fold forskyder hele tiden sin vægt alt efter hvad den laver, om den græsser, leger, løber eller får øje på noget, der kræver dens opmærksomhed. På samme måde bør rytteren også kunne forskyde hestens vægt i træningen og vælge den form, som gavner hesten mest.

I ’Dressur med hjerte og forstand’ videregiver Hasse Hoffmann nogle af sine bedste råd til rytterne, både i forhold til grunduddannelse af hest og rytter, samt de enkelte øvelser – fra unghest til grand Prix. Køb bogen til 349 kr. HER.

Læs også

Hasse: Styrk hestens balance i galoppen

29-09-2019 12:46, af Cecilia Lindahl

Var du ikke en af de heldige, som oplevede Hasse Hoffmann under lørdagens clinic ved Hillerød Horse Show, eller vil du bare gerne have endnu flere tips og tricks til din træning, så læs med her

Hasse Hoffmann: Vi skal have fokus på hestens holdbarhed

28-09-2019 12:51, af Cecilia Lindahl

Ryttere skal lære at træne hesten, så det ikke får konsekvenser for hestens holdbarhed. Det sætter berider Hasse Hoffmann særligt fokus på under aftenens clinic ved Hillerød Horse Show

Hillerød Horseshow er klar med tre inspirerende dage

27-09-2019 10:10, af Cecilia Lindahl

Tre inspirerende dage står for døren ved Hillerød Horse Show, hvor der i år er over 50 forskellige arrangementer på programmet. Det er blandt andet muligt at få en autograf af Thalia Plitzner eller deltage i aftenclinic med Hasse Hoffmann 

Ændrede kvalifikationskrav til springchampionater

24-07-2010 13:27, af Thomas Bach Jensen
For at opnå kvalifikation til Dansk Rideforbunds championat i springning for ungheste er der kravene ændrede i forhold til tidligere år

Morgendagens topsportsheste

25-02-2014 11:55, af Thomas Bach Jensen

Hvert år under Dansk Varmblods hingstekåring i Herning skaber Forårsauktionen trængsel på tilskuerpladserne lørdag eftermiddag. Dette års spændende kollektion af ungheste af særdeles høj kvalitet forventes at tiltrække publikum såvel som købere

Distriktsmesterskab for ponyer i dressur i Hvalsø Rideklub

05-07-2009 21:34, af Stine Gertsen
Det var ikke kun dressurchampionat for ungheste, som trak tilskuerne til Hvalsø Rideklub. Klubben afholdt nemlig også Distriktsmesterskab i dressur for alle tre pony-kategorier. Klik ind her og se hvilke ekvipager, der galoperede af med sejrene!

Fire DV-heste vandt det norske Hallmesterskab

06-11-2018 09:28, af Thomas Bach Jensen

I Norge har weekenden budt på det norske dressurchampionat for ungheste, Hallmesterskabet, der afvikledes for 4-, 5-, 6- og 7-års, og her gik flere DV-heste helt til tops

KRAFFT Cup & Dansk Ride Forbunds Championat for ungheste

30-04-2008 12:59, af Maja Golles
I morgen torsdag d. 1. maj vil ikke kun være arbejdernes internationale kampdag. Det er ligeledes dagen, hvor dette års KRAFFT Cup rides i gang, når startskuddet til Rytterforeningen Baunehøjs årlige Horse Show løber af stablen fra d. 1.-4. maj.

Årets hannoveranerhoppe i Verden

04-08-2011 14:23, af Thomas Bach Jensen
Sideløbende med WBFSH's verdensmesterskaber for unge dressurheste afvikler hannoveranerforbundet elitehoppeskue og championatsklasser for ungheste

På vej til Zangersheide

22-09-2009 09:47, af Thomas Bach Jensen
I denne uge afvikles WBFSH/FEI Ungheste-VM i springning 2009 i Lanaken på Domein Zangersheide i Belgien

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilia Lindahl

Webredaktør og nyhedsvagt

Cecilia Lindahl
26 87 57 90
cli@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra livsfarligt trafikuheld til Christmas Show på tre uger

30-11-2019 09:49, af Annika Knudsen Lorentsen

Den 3. november var Ann-Sofie Brandt Odgaard, hendes far og veninde på vej hjem fra stævne, hvor de blev påkørt af en flugtbilist, som kom med 150 km/t bagfra. Hesten blev slynget ud af traileren, mens de tre passagere i bilen rullede tre gange rundt med bilen (se de voldsomme billeder fra ulykken)

Dufour og Rasmine Laudrup indgår samarbejde

04-12-2019 10:22, af Annika Knudsen Lorentsen

Springrytteren Rasmine Roesdahl Laudrup har indgået et samarbejde med den danske dressurstjerne Cathrine Dufour, og det betyder at Rasmine vil drive et mindre staldafsnit med springheste hos Cathrine

Dufour vinder Saab Top 10 med fantastisk kür

01-12-2019 12:44, af Camilla Tiefensee Schrøder

Med en helt magisk opvisning på Friends Arena lykkedes det i dag Cathrine Dufour og Atterupgaards Cassidy at slå dressurdronningen Isabell Werth med en kür til svimlende 89.445 procent og få Dannebrog til tops i Saab Top 10 

Berømt dansk knabstrupper er død

30-11-2019 16:38, af Camilla Tiefensee Schrøder

Den danskavlede Lucas Nørmark, som har vundet utallige medaljer med den britiske paradressurrytter Anne Dunham, er blevet aflivet i en alder af 18 år

"Jeg er overhovedet ikke faldet ned endnu!"

01-12-2019 17:04, af Camilla Tiefensee Schrøder

Sådan lyder meldingen fra en glad Cathrine Dufour, som i bilen på vej hjem fra Stockholm stadig er helt overvældet over sin kür-sejr ved Saab Top 10. Med en ny rekord på næsten 90 procent beviste hun og Atterupgaards Cassidy, at de er i deres livs form

Tilfældig byttehandel endte i stor succes

04-12-2019 13:21, af Annika Knudsen Lorentsen

Rigtig mange benytter sig af vores salgsside for heste her på Ridehesten.com og en af dem er springrytter Maria Mols Jakobsen, som for nogle år siden lavede en meget succesfuld byttehandel da hun satte sin pony til salg i håbet om at skaffe penge til hendes kommende springhest

Andenplads til Dufour med over 80%

30-11-2019 13:32, af Camilla Tiefensee Schrøder

Cathrine Dufour og Atterupgaards Cassidy viste en forrygende Grand Prix bedømt til 80.870 procent og sluttede dermed på andenpladsen i dagens Saab top 10. Førstepladsen gik til Isabell Werth og Weihegold

Blue Hors-hingste på vej mod varmere himmelstrøg

02-12-2019 15:58, af Thomas Bach Jensen

Når Blue Hors-rytter Agnete Kirk Thinggaard tager på vinterophold i Florida, bliver det med Blue Hors-hingstene Zatchmo, Veneziano og Don Olymbrio som træningspartnere – og Atterupgaards Orthilia er fit-for-fight igen og tager med over Atlanten

Alexander trak fra i ECCO Cup finalen (video)

01-12-2019 14:30, af Britt Carlsen

– Det betyder rigtig meget, sagde Alexander Helgstrand til Ridehestens webtv efter sejren i ECCO Cup-finalen på Blue Hors efter en spændende finale med mange flotte ridt

Dufour er 5'er på verdensranglisten

05-12-2019 06:16, af Annika Knudsen Lorentsen

Weekendens vinder af Saab Top-10, Cathrine Dufour, er kravlet endnu længere op ad FEI Longines Ranking i dressur med hendes makker Atterupgaards Cassidy, og er nu nummer 5