Hasse: En god start kommer godt igen

15-05-2019 12:09, af Cecilia Lindahl

Arbejdet og uddannelsen af den unge hest kræver en vis erfaring. Hasse Hoffmann giver her sine bedste råd til, hvordan du kommer godt i gang med din unghest

Copyright Ridehesten.com

 

Man skal have en vis erfaring, inden man giver sig i kast med uddannelse af ungheste. Eller man skal have en erfaren træner ved sin side, således at man sikrer hele tiden at være på rette vej i uddannelsen. De fleste ryttere sætter sig op på hesten med de bedste intentioner. Men de glemmer måske det psykiske spil mellem hest og rytter, glemmer at den unge hest endnu ikke har lært rytterens hjælpere at kende. Dermed giver man ikke hesten en chance, for den er et flugtdyr, som følger sine instinkter og løber væk fra det, den ikke forstår eller det som påfører den smerte eller ubehag.

Begyndende samling af unghesten

Det er helt misforstået unghesteridning ikke at støtte hesten ved at holde en konstant forbindelse til dens mund. For nogen er det blevet en "hellig ko", at hesten skal gå så frit uden støtte fra biddet og uden at blive stillet og bøjet som voltesporet. Det er misforstået unghesteridning.

Vi skal huske på, at vi ved at sidde på dens ryg, har bragt hesten ud af balance, og det er vores opgave igen at bringe den i balance. Gør vi ikke det, rider vi den i princippet lige hen til slagtehuset.

Takt og rytme, stilning og bøjning er altafgørende for den rigtige uddannelse af en unghest. Hesten skal gå taktmæssigt gennem hele sin krop, den skal holde samme takt og rytme i både for- og bagben.

Copyright Ridehesten.com
Vi sidder ikke konstant ned på den unge hest. Gør dig let på den unge hest, det gør det let for den. Og det giver den en større lyst til at gå frem. Husk at bruge pisken på skulderen af hesten i kombination med schenklen og ros hesten ved eftergivenhed, når du får den ønskede fremadsøgning.

Hvis hesten er stillet og bøjet som voltesporet, så træder det indvendige bagben ind under hesten, og på den måde er man i gang med at lave samling. Men blot en lille forbøjning kan betyde, at rytteren tror, man er ved at lave samling, men i stedet for at få vægt på det indvendige bagben, så forlægger hesten vægten ud på udvendigt forben, og så opnår man det modsatte af samling.

Samling kan man altså opnå ved at ride de rigtige spor på ridebanen. De rigtige spor betyder i dette tilfælde de spor, som er medvirkende til at samle hesten på det uddannelsestrin, de befinder sig på. Spor (volter, vendinger, hjørnepassager og slangegange), som er medvirkende til at opbygge hestens muskulatur, og som ikke er for krævende i forhold til hestens alder og uddannelsestrin.

En 3- eller 4-års kan derfor ikke gå en 10 m volte med den rigtige takt og bæring, for det er den simpelthen ikke stærk nok til at kunne. Den erfarne rytter er også klar over, hvor meget man kan tillade sig at arbejde på volter med de unge heste. For meget voltearbejde er krævende for unghestens bagpart, idet den samling, man derved opnår, trætter hesten. Resultatet er, at hesten begynder at gå imod tøjlen eller gøre andet for at aflaste sin bagpart.

Det er klart, at man ikke kan bede en unghest om at gå på en mindre volte i længere tid. Derimod vil en cirkelvolte på 18-20 m være passende, men husk vi veksler stadig mellem samlingsgraden (samling og "længning"), derfor skal man veksle mellem at ride på volte og i ligeudretning. De samme øvelser kan udmærket også foregå i skoven, men husk at ride på begge volter.

Copyright Ridehesten.com
Gennem arbejdet i longen har hesten lært at gå frem for pisken. Når hesten så er klar til at bære rytter, lærer den hurtigt schenklens betydning, fordi den af longeføreren har lært at gå frem for pisken og stoppe op for stemmen.

 

Ridning på hovslaget

Vi forlanger heller ikke af den helt unge hest, at den konstant skal blive på hovslaget. Ungheste bør have en større ramme at arbejde i, end de mere uddannede heste. Men det er klart, at den unge hest skal bringes mere og mere ind under hjælperne, så bliver rammen om hesten også gradvist mindre.

Hesten skal ligeudrettes på langsiden, dog med en let stilning til indvendig side i hestens nakke, og vil den forsøge at søge ind mod midten, kan rytteren korrigere for dette ved at lede hesten ud mod hovslaget med den udvendige tøjle. Samtidig med holder man indvendige schenkel ved – og understøtter denne hjælp ved at berøre hesten med pisken på den indvendige skulder. Husk, det at holde schenklen ved aldrig er konstant. Når schenklen lægges ved, giver man et tryk eller et lille spark. Så snart hesten reagerer tilfredsstillende på hjælpen, sidder man igen stille. Det er også en god idé at bruge stemmen til at bibeholde hestens fremaddrift. Det er langt lettere at korrigere en hest, der er i naturlig fremdrift, end en hest som går under tempo.

Ro, takt og bæring

Man må ikke fokusere på, at den unge hest skal "gå ned med hovedet". Det, man skal koncentrere sig om, er at få fremaddriften og takten på plads samtidig med, at man holder en konstant men let kontakt til hestens mund. Så kommer hestens naturlige holdning af sig selv.

For at få den korrekte holdning frem, kræver det, at man rider med en god takt og rytme. Det bedste tempo for den enkelte hest er tempo, hvor dens balance er optimal. Bliver man f.eks. ivrig og rider for meget frem for at få en stor travbevægelse, så løber hesten så at sige over takten, og skridtlængden afkortes for at den kan genfinde sin balance.

Rider man for langsomt, bliver der for lidt afskub, eller også går hesten i kandenceret trav, og det er en falsk bæring, som er nedbrydende for hesten. Fremadsøgning – ro – takt og bæring er nøgleordet.

Copyright Ridehesten.com
Hvis den unge hest vil forsøge at søge ind mod midten, kan rytteren korrigere for dette ved at lede hesten ud mod hovslaget med den udvendige tøjle. Samtidig med holder man indvendig schenkel ved - og understøtter denne hjælp ved at berøre hesten med pisken på den indvendige skulder.

 Den rigtige form

Enhver hest så gå i den rigtige takt og bæring, således at det afskub, der kommer fra bagbenene, giver den form, hesten har foran. Det man skal vurdere, når man betragter hesten er – hvordan skubber hesten af bagfra i forhold til hvordan den bærer sit hoved og hals? Hvordan er hesten bygget? Har hesten f.eks. en lavt ansat hals, så e det helt misforstået, at man vil forsøge at ride en sådan hest endnu længere frem og ned. For på den måde flytter man ikke vægt fra forparten til bagparten.

Hvis man har en hest med lang lænd og lav ryg, så må man ikke ride den højt foran, men i stedet forsøge at ride den frem og ned for at få ryggen op og lænden styrket.

Ud fra hesten bygning afgør rytteren hvilken form, hesten skal arbejdes mest i. en hest på fold forskyder hele tiden sin vægt alt efter hvad den laver, om den græsser, leger, løber eller får øje på noget, der kræver dens opmærksomhed. På samme måde bør rytteren også kunne forskyde hestens vægt i træningen og vælge den form, som gavner hesten mest.

I ’Dressur med hjerte og forstand’ videregiver Hasse Hoffmann nogle af sine bedste råd til rytterne, både i forhold til grunduddannelse af hest og rytter, samt de enkelte øvelser – fra unghest til grand Prix. Køb bogen til 349 kr. HER.

Læs også

Klar til changementer?

19-06-2019 16:23, af Cecilia Lindahl

– Jeg har tidligere sagt, at f.eks. bagpartsvendingerne må man ikke øve på samme sted hele tiden, men for changementernes vedkommende kan det være en fordel. Sådan lyder et af flere gode råd fra berider Hasse Hoffmann

Har du styr på bagpartsvendingen?

23-03-2019 08:06, af Cecilia Lindahl

Bagpartsvending rides fra skridt, og den mest almindelige fejl ryttere begår, er at de tager skridtbevægelsen fra hesten. Men hvordan laver du bagpartsvendingen korrekt? Få de bedste råd fra Hasse Hoffmann

Er hesten "død" for schenklen?

08-01-2019 12:25, af Cecilia Lindahl

Oplever du, at din hest ikke reagerer fremad for en let schenkel understøttet af et slag med pisken? Hasse Hoffmann fortæller her, hvordan du igen får hesten til at reagere for schenklen

Fint unghestechampionat på Fyn

15-08-2011 08:48, af Maria Schacht
Det var nogle lækre ungheste, der blev vist frem ved Sportsrideklubben Bogø i går

Dansk Varmblod søger talentfulde ungheste

07-01-2014 11:37, af Thomas Bach Jensen

Dansk Varmblod søger talentfulde ungheste til Forårsauktionen. Udtagelsen og videofilmning finder sted søndag den 9. februar på Vilhelmsborg

Danske rytteres ungheste fremme i Redefin

02-07-2007 00:09, af Thomas Bach Jensen

Dem vil vi også gerne se i Middelfart

17-06-2013 10:58, af Thomas Bach Jensen

Efter weekendens championatskvalifikation i Aalborg er de sidste ekvipager inviteret til udtagelsesstævnet i Middelfart med henblik på at ride Ungheste-VM i dressur i Verden i august. Dommerne i styringsgruppen har ved den nordjyske kvalifikation peget på ni 5-års og og seks 6-års heste

Rikke Lindberg køber hingsten Rodrigo

06-02-2009 21:46, af Thomas Bach Jensen
Den danske ponydressurrytter Rikke Lindberg, som har stor succes med de pragtfulde ponyer Brooklands Moonwalker og Going Top har nu købt den hollandske hingst Rodrigo, tidligere sølvvinder ved VM for ungheste i Verden.

DRF og Pavo indgår nyt samarbejde

01-04-2014 09:10, af Thomas Bach Jensen

Hestefoderproducenten Pavo er i 2014 hovedsponsor for kvalifikationerne i Dansk Ride Forbunds Championater for ungheste i dressur og springning samt finalerne i springning, og i 2015 og 2016 opgraderes sponsoraterne til hovedsponsorater for både kvalifikationer og finaler

Lækre unge stjerner i Billund

24-06-2018 20:20, af Maria Schacht

Billund Sportsrideklub har denne weekend afholdt stævne i både spring og dressur, hvor også flere unge heste fik mulighed for at vise sig frem

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Mand købte hest i Ungarn – og gik hjem med den

10-07-2019 18:14, af Mathilde Brejner

Ung mand købte hest i Ungarn og valgte derpå at gå den 1600 kilometer lange vej hjem til Sydsjælland med den

Føl formodet stjålet ved Viborg

10-07-2019 10:06, af Annika Knudsen Lorentsen

For to dage siden opdagede Hanne Larsen, at hendes Welsh Mountain hoppeføl var forsvundet fra sin fold. Føllet er som sunket i jorden, så ejerne har brug for hjælp i håbet om, at føllet kommer hjem igen 

Over 100 leder efter forsvunden hoppe

14-07-2019 12:05, af Cecilia Lindahl

Over 100 mennesker har hjulpet til med at lede efter en 1-års hoppeplag, der har været forsvundet siden den 3. juli 2019

Jørgen Schmidt er ringrider konge

09-07-2019 11:58, af Annika Knudsen Lorentsen

Jørgen Schmidt, som ejer hingstestationen Stald Bøgegården ved Bolderslev, blev i weekenden, for andet år i træk, konge ved Ringriderfesten i Aabenraa

Juniorrytterne i storform ved EM

10-07-2019 19:46, af Annika Knudsen Lorentsen

De danske juniorryttere har lagt rigtig hårdt ud med ene gode runder ved EM i Zuidwolde. Landstræner Bo K. Møller er godt tilfreds med indsatsen fra både junior- og ungrytterne, som begge har redet deres første runde i dag

Målet om EM er indfriet med topresultat (Opdateret)

14-07-2019 12:53, af Annika Knudsen Lorentsen

I dag har de to juniorryttere Caroline Rehoff Pedersen og Maria Barnewitz Schou redet finale ved EM i Zuidwolde, og begge piger kæmpede flot blandt Europas allerbedste juniorryttere

Victoria Vallentin til Fisker Dressage Academy

08-07-2019 16:32, af Thomas Bach Jensen

Den nykårede danske og nordiske dressurmester for U25-ryttere, Victoria Vallentin, indgår nu i teamet hos Fisker Dressage Academy

Childrenryttere suverænt fra start ved EM

09-07-2019 20:01, af Annika Knudsen Lorentsen

I dag startede Europamesterskaberne i springning for childrenrytternes vedkommende, og det blev til en ganske god start for de danske ekvipager

Ungrytterholdet avancerer ved EM

11-07-2019 13:10, af Annika Knudsen Lorentsen

Ved EM i Zuidwolde i Holland, har det danske ungrytterhold i formiddags redet første runde af finalen i holdkonkurrencen, og det med flotte præstationer

Endnu et pragtprogram af Daniel og Zack

14-07-2019 12:18, af Britt Carlsen

Det var kuldegysende flot at se Daniel Bachmann Andersen og Blue Hors Zack danse gennem deres kür-program - fejlfrit og dynamisk til 85% - men desværre var det ikke nok til at redde den danske ære i holdkonkurrencen