Hasse: En god start kommer godt igen

15-05-2019 12:09, af Cecilia Lindahl

Arbejdet og uddannelsen af den unge hest kræver en vis erfaring. Hasse Hoffmann giver her sine bedste råd til, hvordan du kommer godt i gang med din unghest

Copyright Ridehesten.com

 

Man skal have en vis erfaring, inden man giver sig i kast med uddannelse af ungheste. Eller man skal have en erfaren træner ved sin side, således at man sikrer hele tiden at være på rette vej i uddannelsen. De fleste ryttere sætter sig op på hesten med de bedste intentioner. Men de glemmer måske det psykiske spil mellem hest og rytter, glemmer at den unge hest endnu ikke har lært rytterens hjælpere at kende. Dermed giver man ikke hesten en chance, for den er et flugtdyr, som følger sine instinkter og løber væk fra det, den ikke forstår eller det som påfører den smerte eller ubehag.

Begyndende samling af unghesten

Det er helt misforstået unghesteridning ikke at støtte hesten ved at holde en konstant forbindelse til dens mund. For nogen er det blevet en "hellig ko", at hesten skal gå så frit uden støtte fra biddet og uden at blive stillet og bøjet som voltesporet. Det er misforstået unghesteridning.

Vi skal huske på, at vi ved at sidde på dens ryg, har bragt hesten ud af balance, og det er vores opgave igen at bringe den i balance. Gør vi ikke det, rider vi den i princippet lige hen til slagtehuset.

Takt og rytme, stilning og bøjning er altafgørende for den rigtige uddannelse af en unghest. Hesten skal gå taktmæssigt gennem hele sin krop, den skal holde samme takt og rytme i både for- og bagben.

Copyright Ridehesten.com
Vi sidder ikke konstant ned på den unge hest. Gør dig let på den unge hest, det gør det let for den. Og det giver den en større lyst til at gå frem. Husk at bruge pisken på skulderen af hesten i kombination med schenklen og ros hesten ved eftergivenhed, når du får den ønskede fremadsøgning.

Hvis hesten er stillet og bøjet som voltesporet, så træder det indvendige bagben ind under hesten, og på den måde er man i gang med at lave samling. Men blot en lille forbøjning kan betyde, at rytteren tror, man er ved at lave samling, men i stedet for at få vægt på det indvendige bagben, så forlægger hesten vægten ud på udvendigt forben, og så opnår man det modsatte af samling.

Samling kan man altså opnå ved at ride de rigtige spor på ridebanen. De rigtige spor betyder i dette tilfælde de spor, som er medvirkende til at samle hesten på det uddannelsestrin, de befinder sig på. Spor (volter, vendinger, hjørnepassager og slangegange), som er medvirkende til at opbygge hestens muskulatur, og som ikke er for krævende i forhold til hestens alder og uddannelsestrin.

En 3- eller 4-års kan derfor ikke gå en 10 m volte med den rigtige takt og bæring, for det er den simpelthen ikke stærk nok til at kunne. Den erfarne rytter er også klar over, hvor meget man kan tillade sig at arbejde på volter med de unge heste. For meget voltearbejde er krævende for unghestens bagpart, idet den samling, man derved opnår, trætter hesten. Resultatet er, at hesten begynder at gå imod tøjlen eller gøre andet for at aflaste sin bagpart.

Det er klart, at man ikke kan bede en unghest om at gå på en mindre volte i længere tid. Derimod vil en cirkelvolte på 18-20 m være passende, men husk vi veksler stadig mellem samlingsgraden (samling og "længning"), derfor skal man veksle mellem at ride på volte og i ligeudretning. De samme øvelser kan udmærket også foregå i skoven, men husk at ride på begge volter.

Copyright Ridehesten.com
Gennem arbejdet i longen har hesten lært at gå frem for pisken. Når hesten så er klar til at bære rytter, lærer den hurtigt schenklens betydning, fordi den af longeføreren har lært at gå frem for pisken og stoppe op for stemmen.

 

Ridning på hovslaget

Vi forlanger heller ikke af den helt unge hest, at den konstant skal blive på hovslaget. Ungheste bør have en større ramme at arbejde i, end de mere uddannede heste. Men det er klart, at den unge hest skal bringes mere og mere ind under hjælperne, så bliver rammen om hesten også gradvist mindre.

Hesten skal ligeudrettes på langsiden, dog med en let stilning til indvendig side i hestens nakke, og vil den forsøge at søge ind mod midten, kan rytteren korrigere for dette ved at lede hesten ud mod hovslaget med den udvendige tøjle. Samtidig med holder man indvendige schenkel ved – og understøtter denne hjælp ved at berøre hesten med pisken på den indvendige skulder. Husk, det at holde schenklen ved aldrig er konstant. Når schenklen lægges ved, giver man et tryk eller et lille spark. Så snart hesten reagerer tilfredsstillende på hjælpen, sidder man igen stille. Det er også en god idé at bruge stemmen til at bibeholde hestens fremaddrift. Det er langt lettere at korrigere en hest, der er i naturlig fremdrift, end en hest som går under tempo.

Ro, takt og bæring

Man må ikke fokusere på, at den unge hest skal "gå ned med hovedet". Det, man skal koncentrere sig om, er at få fremaddriften og takten på plads samtidig med, at man holder en konstant men let kontakt til hestens mund. Så kommer hestens naturlige holdning af sig selv.

For at få den korrekte holdning frem, kræver det, at man rider med en god takt og rytme. Det bedste tempo for den enkelte hest er tempo, hvor dens balance er optimal. Bliver man f.eks. ivrig og rider for meget frem for at få en stor travbevægelse, så løber hesten så at sige over takten, og skridtlængden afkortes for at den kan genfinde sin balance.

Rider man for langsomt, bliver der for lidt afskub, eller også går hesten i kandenceret trav, og det er en falsk bæring, som er nedbrydende for hesten. Fremadsøgning – ro – takt og bæring er nøgleordet.

Copyright Ridehesten.com
Hvis den unge hest vil forsøge at søge ind mod midten, kan rytteren korrigere for dette ved at lede hesten ud mod hovslaget med den udvendige tøjle. Samtidig med holder man indvendig schenkel ved - og understøtter denne hjælp ved at berøre hesten med pisken på den indvendige skulder.

 Den rigtige form

Enhver hest så gå i den rigtige takt og bæring, således at det afskub, der kommer fra bagbenene, giver den form, hesten har foran. Det man skal vurdere, når man betragter hesten er – hvordan skubber hesten af bagfra i forhold til hvordan den bærer sit hoved og hals? Hvordan er hesten bygget? Har hesten f.eks. en lavt ansat hals, så e det helt misforstået, at man vil forsøge at ride en sådan hest endnu længere frem og ned. For på den måde flytter man ikke vægt fra forparten til bagparten.

Hvis man har en hest med lang lænd og lav ryg, så må man ikke ride den højt foran, men i stedet forsøge at ride den frem og ned for at få ryggen op og lænden styrket.

Ud fra hesten bygning afgør rytteren hvilken form, hesten skal arbejdes mest i. en hest på fold forskyder hele tiden sin vægt alt efter hvad den laver, om den græsser, leger, løber eller får øje på noget, der kræver dens opmærksomhed. På samme måde bør rytteren også kunne forskyde hestens vægt i træningen og vælge den form, som gavner hesten mest.

I ’Dressur med hjerte og forstand’ videregiver Hasse Hoffmann nogle af sine bedste råd til rytterne, både i forhold til grunduddannelse af hest og rytter, samt de enkelte øvelser – fra unghest til grand Prix. Køb bogen til 349 kr. HER.

Læs også

Har du styr på bagpartsvendingen?

23-03-2019 08:06, af Cecilia Lindahl

Bagpartsvending rides fra skridt, og den mest almindelige fejl ryttere begår, er at de tager skridtbevægelsen fra hesten. Men hvordan laver du bagpartsvendingen korrekt? Få de bedste råd fra Hasse Hoffmann

Er hesten "død" for schenklen?

08-01-2019 12:25, af Cecilia Lindahl

Oplever du, at din hest ikke reagerer fremad for en let schenkel understøttet af et slag med pisken? Hasse Hoffmann fortæller her, hvordan du igen får hesten til at reagere for schenklen

Har du styr på paraden?

20-12-2018 17:45, af Cecilia Lindahl

I de stående øvelser; parade, tilbagetrædning, for- og bagpartsvending gælder det, at både rytter og hest hele tiden skal tænke fremad, for at få det bedst mulige resultat ud af øvelsen. Øvelserne bruges dels til at gymnasticere hesten, og samspillet mellem de forskellige hjælpere er en kontrol af, at man er på rette vej. Men hvordan laver man en god parade? Det giver Hasse Hoffmann svaret på

Deja Vu i avlen

20-01-2010 13:07, af Thomas Bach Jensen
Den tidligere UVM-bronzevinder Deja Vu blev efter sin succes ved VM for ungheste i Verden som både 5- og 6-års solgt til England. Nu er hoppen ifol med en danskejet hingst

Ændringer ved DRF-championat

12-10-2009 10:11, af Thomas Bach Jensen
Tiderne for de indledende runder i championaterne for 4, 5 og 6-årsheste er ændret, ligesom der er ændringer i tiderne for dyrlægetjek ved JBK Horse Shows for deltagerne i Dansk Ride Forbunds Championat for ungheste, de internationale springklasser samt den trestjernede dressur

Carina og Danciera fortsætter dansen

12-10-2018 10:57, af Thomas Bach Jensen

Prima ballerina-ekvipagen Carina Cassøe Krüth og Heiline's Danciera fortsætter deres overbevisende dans ved Dansk Ride Forbunds championater for ungheste powered by Pavo på Blue Hors i Randbøl, hvor de netop har sat sig på sejren i den indledende klasse for 7-års dressurheste sponseret af Wiegaarden

Det kører for Shannon Ketterle i Spanien (video)

28-03-2018 11:25, af Thomas Bach Jensen

Den danske springrytter Shannon Ketterle har flyvende succes med sine ungheste på Mediterranean Equestrian Tour i Oliva i Spanien i denne uge

DRF Mellemrunde Øst i Holte

27-09-2008 10:26, af Thomas Bach Jensen
Holte Rideklub er i denne weekend vært for landets østlige del af semifinalen i Dansk Ride Forbunds Championat for Ungheste.

Championats kvalifikation i Sportsrideklubben Bogø

09-08-2015 21:00, af Stine Gertsen

I dag blev der redet Holdmesterskab i dressur og kvalifikation i Dansk Rideforbund’s Championater for Ungheste i dressur. Dette foregik i region 7 på Sportsrideklubben Bogø

Fire DV-heste vandt det norske Hallmesterskab

06-11-2018 09:28, af Thomas Bach Jensen

I Norge har weekenden budt på det norske dressurchampionat for ungheste, Hallmesterskabet, der afvikledes for 4-, 5-, 6- og 7-års, og her gik flere DV-heste helt til tops

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilia Lindahl

Webredaktør og nyhedsvagt

Cecilia Lindahl
26 87 57 90
cli@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Politirazzia ved Equitour Aalborg!

21-05-2019 12:47, af Annika Knudsen Lorentsen

Er du på vej til Equitour Aalborg? Politiet tjekker alle, der ankommer for, om papirerne er i orden, så sørg for at have styr på alle dokumenter

Der er stjålet for omkring en halv million

22-05-2019 12:56, af Annika Knudsen Lorentsen

Herning Rideklub har været udsat for indbrud, og i den forbindelse er der stjålet 55 sadler og andet rideudstyr til en værdi af omkring en halv million kroner

Stor glæde hos hestebranchen over nye EU-regler

22-05-2019 13:40, af Annika Knudsen Lorentsen

Med et nyt direktiv fra EU åbnes der nu op for, at de enkelte EU-lande kan fravælge at lade handel med levende dyr være omfattet af en udvidet forbrugerbeskyttelse

To nye topheste til Anna Kasprzak

18-05-2019 17:36, af Thomas Bach Jensen

Anna Kasprzak har erhvervet to sorte hingste fra Helgstrand Dressage, og de to topheste er netop ankommet hos Kasprzak Dressage i Haderslev

Sejr til Dufour og Cassidy (video)

16-05-2019 19:25, af Kristine Ulsø Olsen

Cathrine Dufour har i denne weekend taget Atterupgaards Cassidy med til Aalborg Dressage Event, hvor ekvipagen i dag sejrede i CDI3* Grand Prix. Hør Dufour fortælle om dagens ridt samt det kommende DM, hvor hun har valgt kun at skulle have en hest med

Unge danske ryttere på toppen i Aalborg

18-05-2019 20:28, af Camilla Tiefensee Schrøder

Dannebrog kom til tops i samtlige klasser for pony- junior- og ungryttere både fredag og lørdag ved det Aalborg Dressage Event. Dagens vindere blev Alexander Helgstrand, Sara Aagaard Hyrm, Maja Juul samt Søren Wind i U25-Grand Prixen

Muligt herpestilfælde på Mors

18-05-2019 16:40, af Camilla Tiefensee Schrøder

En pony med svære symptomer og lammelse i bagparten blev aflivet på Mors natten til fredag. Dyrlægen stillede diagnosen herpes, men der mangler stadig endeligt svar på prøverne

Hjernerystelse giver alvorlige senfølger

20-05-2019 13:07, af Merete Haahr

Hjernerystelse er desværre noget, mange ryttere kender til, og 5% af alle skader i forbindelse med ridning er hjernerystelse. Nu viser ny forskning, at hjernerystelse giver alvorlige senfølger

DV-hest giver Sönke Rothenberger nyt håb

20-05-2019 16:08, af Thomas Bach Jensen

Den tyske landsholdsrytter i dressur, Sönke Rothenberger, har investeret i en 5-års DV-hest, som han ser som et lys i horisonten efter den voldsomme brand på familiens ridecenter for knap tre måneder siden

Må tantestroppen bruges til stævner?

15-05-2019 20:29, af Kristine Ulsø Olsen

Hyggerem, tanterem, tryghedsrem eller bare stroppen? Kært barn har mange navne og det gælder også for den strop man kan sætte ved sadlens forsvidsel. Dansk Rideforbund har nu præciseret i den opdaterede version af dressurreglementet hvorvidt man må bruge denne ved stævner