Anna Pørtner
Sår hos heste er ganske almindeligt. Den kan have ramt sig selv, være blevet sparket på folden, have slået sig i boksen eller noget helt fjerde. Uanset årsagen, kan det være enormt frustrerende, hvis man som hesteejer ikke føler, at såret heler ordentligt op. Her har man tendens til at ty til alle mulige midler, men naturens egne kræfter kan faktisk være behjælpelige.
Det har i verdens ældste lægevidenskabelige litteratur været dokumenteret, at honning har en helenede effekt hos mennesker. Det er dog først i de senere år, at der er blevet forsket i honnings egenskaber, som helende middel til heste.
Honning indeholder antimikrobielle egenskaber, og det er det, der hjælper med sårheling. De helende egenskaber sker på grund af honnings antibakterielle aktivitet, som holder såret sundt, og derved kan det lettere hele. Honning trækker derudover væske ud af såret, samtidig med, at der dannes en beskyttende barriere over såret, som forhindrer infektion. Honningens høje sukkerkoncentration bevirker, at fugtigheden så at sige "suges ud" af bakterierne, så disse går til grunde. Det er meget almindeligt, at der opstår infektion i et sår hos heste, da hestens miljø ofte er fyldt med mange bakterier, men har kan honning altså være et godt middel til at fremskynde processen.
Honning kan foruden sår også med fordel bruges til behandling af muk, som det i den grad er højsæson for netop nu. Muk er en meget almindelig, men ubehagelig tilstand, der kan påvirke heste. For eksempel kan antibakterielle cremer med honning og andre naturlige ingredienser virke effektivt til bekæmpelse af bakterier, herunder dermatophilus congolensis, som er den bakterie, der giver muk hos heste. Derudover kan sådanne cremer være med til at reducere inflammation og betændelsestilstande hos heste i forbindelse med muk.
Kilde: ResearchGate.