Hvad med indavlsgraden?

18-09-2014 07:19
Avl

Indavl er ikke umiddelbart et problem i Dansk Varmblod. Men med den stigende tendens til at benytte de samme populære hingste og blodlinjer i varmblodsavlen internationalt set, kan det måske blive et fremtidigt problem

Copyright Ridehesten.com
Modelfoto.

Indavl kan opstå af forskellige årsager. I små, lukkede populationer, hvor blodfornyelse ikke er muligt, bliver dyrene hurtigt beslægtede med hinanden.

Men også i store populationer, som for eksempel hos varmblodshestene, kan indavl opstå. Det vil næsten uundgåeligt ske i de populationer, hvor der foretages systematisk udvælgelse af de bedste dyr, som forældre til næste generation. Jo mere præcist man kan dokumentere en hingsts genetiske overlegenhed, desto mere vil denne hingst blive benyttet. Det resulterer i et ugunstigt forhold mellem avlsfremgang og indavlsstigning, således at jo større avlsfremgang, desto større stigning i indavlsgraden. Det handler derfor ikke så meget om at undgå indavl, men derimod om at begrænse den i videst muligt omfang.

I magasinet Ridehestens septembernummer fortæller avlskonsulent for Dansk Varmblod, Karina Christiansen, om indavl, indavlsgrad, hvor man finder indavlsgraden for hesten og om, at linjeavl også er indavl.

Læs meget mere i septembernummeret af magasinet Ridehesten.

Charlotte Kusk Berwald

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Charlotte Kusk Berwald