Hvis hoppen dør i fødslen

30-03-2018 12:08

Sussi Hjort Hollensted

Avl

Det er en meget sørgelig situation, når hoppen dør i fødslen. Ikke desto mindre er det vigtigt at holde hovedet koldt og handle hurtigt, hvis føllet skal overleve, lyder det fra dyrlæge, Kiwa Riis-Olesen

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Dyrlæge Kiwa Riis-Olesen fortæller, at det første, man skal gøre, hvis hoppen dør i fødslen, er at sørge for, at føllet får råmælk. Et føl skal nemlig have en halv til hel liter råmælk inden for de første 2-6 timer. Føllet skal derefter gives sutteflaske eller sondefodres hver time indtil eventuel adoption kan finde sted, for at få tilstrækkelig næring. Derefter skal man ifølge Kiwa Riis-Olesen tænke sig godt om, i forhold til, hvad der nu skal ske.
- At stå med et nyfødt føl uden en mor er ikke en nem situation, og derfor skal man virkelig tænke sig godt om, forklarer Kiwa Riis-Olesen.

Aflivning eller ammehoppe
Nogle gange er den bedste løsning ifølge Kiwa Riis-Olesen desværre aflivning af føllet. Hvis det er svagt, så er det ifølge hende en svær opgave at holde det i live uden en mor. Og selvom det er sundt og rask, så er det en meget stor opgave at have et føl uden en mor.
-Det er selvfølgelig ikke en rar tanke at skulle aflive et lille føl, men det jo en del af det ansvar, har man, når man vælge at avle, siger Kiwa Riis-Olesen.   

Nyheden fortsætter efter annoncen

En sød erfaren hoppe
- Finder man en ammehoppe til føllet, så skal det være en hoppe, der har mistet sit føl indenfor et til to døgn, da det ellers bliver svært at få hoppen til at acceptere føllet. Samtidig skal det også være en sød hoppe, som har prøvet at være mor før, da sandsynligheden for at hun vil afvise føllet, så er mindre, forklarer Kiwa Riis Olesen. 

 

Læs i dette måneds magasin, hvordan man gør, når føllet skal have en ammehoppe

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen