Nye regler for bagbensgamacher

25-02-2020 13:41

Britt Carlsen

Der har været en debat om brugen af bagbensbeskyttere på springhestene, der deltager i Katrinelund Unghestechampionat i Herning. Nu er der kommet en afklaring

Copyright Ridehesten.com
Debatten om brug af bagbensgamacher i Unghestechampionatet har resulteret i nye regler. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Brugen af bagbensbeskyttere i springsporten har længe været til debat, både herhjemme og internationalt, fordi moderne teknologi taget i anvendelse i udformningen af bagbensgamacher, kan ændre/forbedre hestens bagbensteknik.

Det er en hårfin balance, for dels vil man gerne beskytte hestens bagben mod slag, men samtidig ønsker man ikke at skabe uens konkurrencevilkår. Helt almindelige gamacher udøver den nødvendige beskyttelse uden at ændre på hestens teknik. Der er dog kommet gamacher på markedet, som overholder de nationale og internationale regler for vægt og udformning, men som samtidig er udformet på en sådan måde, at hestens teknik ændrer sig.

Som en konsekvens af dette valgte Dansk Varmblod at forbyde brugen af bagbensgamacher ved Egnethedstesten i efteråret, men siden da har man i forbundet debatteret, hvordan man så kan fastholde ønsket om god hestevelfærd, når det gælder beskyttelse af hestens bagben. Dansk Varmblod og Dansk Ride Forbund har været i dialog om emnet, og man er nået frem til følgende:

  • Alle bagbensbeskyttere må max. have en totalhøjde på 15 cm.
  • Lukkeanordningen må ikke være elastisk, bredden af lukkeanordningen skal min. være 5 cm.
  • Indersiden af beskyttelsen skal være glat, og udført i blødt/eftergivende materiale.
  • Der må ikke anvendes tilbagespænd eller anden form for lukkesnører.
  • Den afrundede faste del af beskyttelsen skal være placeret på indersiden af koden.
  • Der må ikke anvendes andre former for anordninger i forbindelse med brug af bagbensbeskyttelse.
  • Der vil være kontrol af bagbensbeskyttelse, af TD, før hver start i Katrinelund Unghestechampionat 2020.

 

Astrid Ø. Sørensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen