Se vikingernes hovedtøj

26-01-2021 13:00

Merethe Schifter Bagge, Museum Skanderborg

I 2017 startede udgravningen af en ryttergrav fra vikingetiden nær Skanderborg, og forskningsprojektet med Vikingen fra Fregerslev har nu ført til, at man har rekonstrueret et hovedtøj og lavet et testbidsel og afprøvet på nutidens heste 

Copyright Ridehesten.com
Rekonstruktionsforslag af vikingernes hovedtøj. Grafik v. Kirstine Hedensten/Museum Skanderborg
Nyheden fortsætter efter annoncen

’Vikingen fra Fregerslev – Blandt rigets mægtigste’ er navnet på det forskningsprojekt, der startede op i 2017 med udgravningen af en rig ryttergrav i Fregerslev v. Hørning/Skanderborg. Ryttergrave er sjældne og langt de fleste er gravet for over 100 år siden. 

Læs Museum Skanderborgs fortælling om ryttergraven her: 

I graven lagde man den afdøde i et adskilt rum i den nordlige del, mens resten af kammeret blev fyldt op med gravgaver og dyreofringer. Bl.a. er der dokumenteret et pilekogger med 22 pile, et sølvsmykke, guldfolie fra et skrin, en sadel, sadeltæppe, hestefoder og hovedtøj til en hest.

Copyright Ridehesten.com
Det sidste hvilested for den magtfulde viking fra Fregerslev, blev et solidt bygget egetræskammer på ca. 9,4 m2. Foto: Museum Skanderborg

Hestens udstyr var guld-og sølvbelagt og bestod af over 700 forskellige metaldele. Alle gravgaver bærer præg af at være eksklusive og luksuriøse; de skulle i den grad statuere ejerens status i samfundet. En hest blev slutteligt slagtet og lagt i graven. Formodentlig er også hunde gået i døden for deres ejer.

Gravens indhold peger på, at der må være tale om en Jarl eller Thegn som har haft sin gang i den royale sfære, og måske været en vigtig alliancepartner for enten Gorm den Gamle eller Harald Blåtand omkring år 950. 

Rekonstruktion af hovedtøjet
Graven er ekstremt nedbrudt, men på grund af de store mængder af metaller og træ/læder i forbindelse med hestens udstyr, ja, så ved vi faktisk ret meget om netop det, da de forskellige elementer har ’hjulpet’ hinanden til overlevelse, om end i ret sølle tilstand.

Selve rytteren og hesten er derimod ret anonym i graven. Hesten er eksempelvis kun repræsenteret af lidt tandemalje, fosfat- og fækalieaflejringer. Gravens store force, rent forskningsmæssigt, er derfor selve hesteudstyret.

Copyright Ridehesten.com
Rekonstruktion af biddet. Foto: Jesper Jørgensen.

Hesteudstyr i 900-tallet kendes fra flere ryttergrave og som detektorfund landet over; men Fregerslev-fundet har en kæmpe styrke i at være udgravet 33-150 år senere end de øvrigt fundne grave. Detaljerigdommen er derfor mangedoblet i Fregerslev-fundet, og vi kender nu til mange flere typer spænder, beslag, pyntenitter og læderremme, som ikke tidligere er erkendt i gravene.

Desuden er de fundne sadelrester helt unikke i forhold til 900-tallet, hvor man stort set ingenting ved om sadlernes udformning. Når fundet er færdigudgravet på konserveringen i løbet af i år, kan vi formodentlig komme med et bud på hvordan Fregerslev sadlen så ud i form og udsmykning, da dele af den er ret velbevaret.

Copyright Ridehesten.com
Ud over bidslet (hvor der på sidestænger og kindplader har der på hovedtøjet været monteret fornemme sølvplader), rummer 36 forgyldte messing/bronze-beslag, samt de 4 typer forgyldte beslag samt et lille bronzerør som remendeholder). Illustration til højre: v. Foto & Co v. Brian Poulsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Et vikinge-hovedtøj
Selve hovedtøjet har vi studeret på længe, da det var det første der blev udgravet og konserveret. I 2019 fik vi lavet et testbidsel ud fra Fregerslev-bidslets mål og form.

Maria Nørgaard, som er hestedyrlæge og rekonstruktør har stået for opgaven og har efterfølgende afprøvet bidslet på sin egen hest for at se hvilken indvirken denne type bidsel har på hesten. Der er tale om en trensebid med sidestænger, kindplader og et skarpt bid. 

Afprøvningen af bidslet foregik efter alle kunstens regler og munden på hesten blev kontrolleret undervejs og efterfølgende. Resultatet viste tydeligt, at ved brug af bidslet rettede hesten sig meget nøje efter bare bitte små reaktioner fra rytteren. 

Resultatet af testen viste, at bidslet havde samme effekt på hesten som et stangbid, der f.eks. i middelalderen ofte blev brugt til krigsheste.

Rent rideteknisk bevirkede bidslet dog også at hesten blev sat i en noget kunstig bæring, hvor det mere var ubehaget ved bidslet end en reel samling og bæring bagfra, som gjorde hesten så styrbar. 

Det var dyrlæge Maria Nørgaards vurdering at med sådan et bid, ville en hest der ikke er skolet til bæring eller en meget fremadgående og stærk hest, kunne bringes til at udføre snævre vendinger og stop også i højt tempo, for én hånd og et let tøjlesignal.

Dette ville være meget nyttigt i en krigssituation i vikingetiden hvor hestene var små, kompakte og stærke, og muligt ikke dressurtrænet til korrekt bæring i svære øvelser. 

Her var målet måske mere, effektivt at kunne udføre hurtige vendinger/opbremsninger, samt at kunne have en hånd fri til at kæmpe/kaste et spyd. Dette har været vigtigt, ja vel nærmest livsvigtigt.

Copyright Ridehesten.com
Hesten Sokke som er model til hovedtøjet i velcro.Foto: Maria Nørgaard

Det igangværende projekt er nu at få rekonstrueret hele hovedtøjet, som ud over bidslet (hvor der på sidestænger og kindplader har været monteret fornemme sølvplader), rummer 36 forgyldte messing/bronze-beslag (se herunder for rekonstruktionsforslag samt de 4 typer forgyldte beslag samt et lille bronzerør som remendeholder).

Læs meget mere om Vikingen fra Fregerslev her. 

Læs også

Grand prix-viking åbner hesteshow

18-06-2018 07:19, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Vikingernes heste fejres ved koncert på Landsskuet i Herning fredag den 6. juli,  hvor MGP-Rasmussen giver koncert som optakt til hesteshow

EM-hest uden bid (Video)

26-10-2015 07:16, af Niels Clemmensen

Ganske uden bid og hovedtøj udfører Grand Prix-hesten, Tailormade Akon Askelund dressurens sværeste øvelser under den norske landsholdsrytter, Ellen Birgitte Farbrot

Vedligeholdelse af læderudstyret

15-01-2018 08:14, af Cecilia Lindahl

Ved rigtig pleje af sadel og hovedtøj forlænger du dit læderudstyrs levetid og sikrer samtidig dig og din hest bedst muligt mod gener og ulykker. Vi fortæller her om pudsning af sadlen

Velholdt sadel og hovedtøj

13-10-2013 07:33, af Nina Marie Villadsen

Det er noget, de fleste ryttere stiler efter, og det kræver faktisk en minimal indsats, hvis bare det gøres rigtigt – læs her, hvordan

Vedligeholdelse af sadel og hovedtøj

02-10-2012 07:52, af Maja Golles
Stald- og ridemiljøet er hård kost for læderudstyret, så det er vigtigt, at du gør det til en vane jævnligt at efterse og pudse hovedtøj, sadel mv.

Andreas Helgstrand tildeles påtale

02-02-2015 14:40, af Nina Marie Villadsen

Dansk Ride Forbunds appeludvalg har nu færdigbehandlet sagen om Andreas Helgstrands ridt på Akeem Foldager 12. april 2014. Appeludvalget tildeler Helgstrand en påtale for forkert brug af hovedtøj og bid 

Indianere uden udstyr til Store Hestedag

01-09-2018 14:20, af Marie Helene Rigård Rohleder

Udklædt som indianere red en gruppe børn et show på deres ponyer kun iført cordeo til Store Hestedag. De har brugt den sidste uge på at lære at ride uden hovedtøj og sadel. Det handler om lederskab, fortæller træneren Mia Lykke Nielsen 

Kunsten at ride uden bid

07-09-2019 19:30, af Merete Haahr

I dag, den 7. september er ”World Bitless Day”. Overalt i verden viser ryttere hvordan de rider bidløst med deres hest, men er bidløse hovedtøj blidere end et almindeligt bid, hvad er fordele og ulemper, og er det sikkert at ride uden bid?

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Thomas Bach Jensen

Thomas Bach Jensen
20 33 86 83
tbj@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Heste dør på stribe af herpesvirus til stævne i Spanien (video)

28-02-2021 14:57, af Marie Helene Rigård Rohleder

De danske springryttere ved stævnet i Valencia, Spanien, gennemlever deres livs værste mareridt. Kirsten Rie Truelsen og hendes familie kæmper for deres ni heste efter, at stævnet er blevet ramt af herpesvirus 1. Stævnearrangørerne har ikke taget truslen alvorligt, og der er først i går, at de gav lov til at adskille de raske heste fra de syge (Opdateret med billeder)

Sophie Schwarck: Virussen slog min hest ihjel (video)

02-03-2021 10:27, af Annika Knudsen Lorentsen

Sophie Schwarck Asmussen mistede i søndags en af sine heste under herpesvirusudbruddet på stævnepladsen i Valencia, og hendes to andre heste er også ramt af virussen, og kæmper for deres liv. Sophie beskriver forløbet som forfærdeligt, uvirkeligt og fuldstændig ude af kontrol, og så fortæller hun, at på trods af, at hendes heste alle er vaccineret mod virussen, så lader det til, at de ingen beskyttelse har haft

Familien Truelsen: Vi beder for vores hestes liv

02-03-2021 15:10, af Marie Helene Rigård Rohleder

Kirsten Rie Truelsen og hendes familie kæmper for at redde deres ni heste, som de tog med til springstævne i Valencia, Spanien. Stævnet er ramt af en ekstrem aggressiv variant af herpesvirus 1 og flere heste er døde 

Rikke Andersen om Valencia-tur: Jeg er så lettet!

03-03-2021 12:04, af Annika Knudsen Lorentsen

Rikke Andersen var blandt de danske ryttere til start i Valencia, men sammen med sit team nåede hun at forlade stævnepladsen med sine heste i god behold. Hun fortæller, at hun er lettet, men samtidig chokeret over, at hun potentielt kunne have stået i samme situation, som hendes mange rytterkollegaer, der lige nu kæmper for, at så mange heste som muligt overlever virusudbruddet

Udendørs stævner er tilladt igen

27-02-2021 09:22, af Marie Helene Rigård Rohleder

Hvis du overholder forsamlingsforbuddet på 25 personer, så er det igen muligt at afholde udendørs stævner og afvikle undervisning udendørs. Læs de nye retningslinjer her 

Dyrlæger går imod ændring af købeloven – den danske hesteverden er rystet

25-02-2021 16:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Købelovens forbrugerafsnit har i utallige sager skabt store økonomiske problemer for de danske avlere, når de har solgt heste til private. Nu giver et nyt EU-direktiv mulighed for at undtage handel med levende dyr fra købelovens forbrugerafsnit. Det bakker SEGES Heste og Landsudvalget for Heste fuldt op omkring, men Den Danske Dyrlægeforening går imod en årelang kamp for at ændre købeloven

Fire heste rejste fra Valencia til Doha

04-03-2021 09:54, af Kristine Ulsø Olsen

I den kommende weekend er der sæsonpræmiere på Longines Global Champions Tour i Doha, hvor verdens bedste ryttere samles. Fire heste kom fra herpesvirusudbruddet på stævnepladsen i Valencia og til stævnet i Doha, hvor én af dem er testet positiv for den farlige virus

Det går fremad i Valencia - også for de danske heste

04-03-2021 17:21, af Kristine Ulsø Olsen

Det begynder så småt at gå fremad for de heste som er fanget i herpesvirusudbruddet på stævnepladsen i Valencia, og det gælder også for familien Truelsen, som nu kun har en hest tilbage der har brug for ekstra pleje

FEI aflyser europæiske stævner i marts på grund af virusudbrud

02-03-2021 07:12, af Annika Knudsen Lorentsen

Det internationale forbund har valgt at aflyse stævner i 10 europæiske lande i marts måned, og kun enkelte stævner, som allerede er i gang, får lov at køre videre, hvis ingen nye ryttere kommer til

Auktion over 12 topheste fra Stutteri Skikkild

01-03-2021 09:21, af Thomas Bach Jensen

I december 2020 mistede rideverdenen en dygtig avler. Med en livslang avlerkarriere, stor passion for ridesporten og heste, der har spredt sig over hele verden, var Peter ”Skikkild” Jensen en institution i hesteverdenen. Nu sælges 12 topheste fra Stutteri Skikkild på netauktion hos Campen Auktioner