Vinder DM på lånt hest

24-09-2024 06:36

Maria Tinggaard Sørensen vandt i weekenden danmarksmesterskabet for individuelle dameseniorer i voltigering og dét på en hest, hun havde lånt af en konkurrerende klub. – Sammenholdet er noget helt særligt i voltigering, lyder det fra den nykårede danmarksmester

Copyright Ridehesten.com
Maria Thinggaard Sørensen tog for første gang sejren i danmarksmesterskabet for dameseniorer - det gjorde hun på lånte Kira. Foto: Jens Kaare - Vaultingfoto_JK
Nyheden fortsætter efter annoncen

De fine faciliteter på Vallensbæk Rideakademi dannede i weekenden rammen om årets nationale mesterskaber i voltigering. En danmarksmester, fem DRF-mestre og flere landsmestre skulle kåres, og efter to dage med voltigering på højt niveau kunne de nye mestre søndag aften få hængt medaljerne om halsen. 

I det trestjernede officielle danmarksmesterskab for individuelle dameseniorer var Maria Tinggaard Sørensen fra Sjørring Rideklub bedst af alle. Hun viste smidighed og elegance på ryggen af hesten Kira og med Emma Ravn som longefører. Allerede efter lørdagens obligatoriske og tekniske program lå Maria i spidsen af mesterskabet, og guldmedaljeplaceringen fastholdt hun i søndagens frie program, som er et selvkomponeret program til musik, der kan sammenlignes med kür. Den samlede score efter de tre bedømmelser lød på 6,825 point, og det var nok til en sikker sejr. Sølvmedaljen gik med 5,344 point til Mathilde Berthelsen fra Hadsund Voltige Klub på Doctor Proctor og med Sanne Lorenzen som longefører, mens bronzemedaljen i danmarksmesterskabet blev vundet af hjemmebanevoltigør Alina Garner Holme Sunday Song med Maria Hess som longefører. De fik i alt 4,949 point. 

Det er første gang, jeg vinder DM for seniorer, indleder Maria Tinggaard Sørensen og fortsætter: – At blive danmarksmester er en fantastisk oplevelse at have med i bagagen. Jeg gik egentligt bare efter at få en fin afslutning på sæsonen, og det gik jo ret godt, lyder det fra Maria.

Fakta
Hvad er voltigering?

Voltigering er en form for gymnastik på hesteryg, hvor hesten styres fra jorden af en longefører, mens udøverne udfører deres akrobatiske programmer. Der gives karakterer op til 10 for de enkelte øvelser i såvel det obligatoriske og det tekniske program samt i freestyle-programmet, hvor koreografi, teknik og artistudtryk også spiller ind. Desuden udgør hestens og longeførerens samarbejde en vigtig del af den samlede karakter. Altså er der i høj grad tale om teamwork, som skal gå op i en højere enhed. Der er findes flere forskellige discipliner, hvor der er den individuelle konkurrence for hhv. mænd og kvinder samt en holdkonkurrence og Pas De Deux (for par). 

Fold up

En særlig hjælpsomhed
Det seneste års træningsvilkår for Maria gør bestemt ikke DM-sejren mindre imponerende. Hun kommer fra Sjørring Rideklub, hvor klubbens rutinerede voltigehest Boston gennem årerne har gået mange ture i ringen med Maria på ryggen. Efter sidste års DM-stævne blev Boston pensioneret, og da klubben ikke har haft råd og tid til at finde en ny hest og få den trænet op til voltigering, har det sidste år udelukkende stået på træning på træhest, fortæller Maria og siger:

Vi har selvfølgelig stadig haft et ønske om at starte stævner, så derfor har vi været så heldige at få lov at låne heste det sidste år fra Hadsund Voltigeklub, forklarer Maria.

Det resulterede i, at Maria startede DM i år på en af Hadsunds voltigeheste ved navn Kira, og hun har også været i Hadsund cirka en gang om måneden i det seneste år for at træne på hesteryg.

Det er fantastisk, at vi på tværs af klubber, og hvor nogle af os er konkurrenter, stadig kan hjælpe hinanden. Det, tror jeg, er meget specielt for voltigering sammenlignet med de andre hestesportsdiscipliner. Jeg har bl.a. været i Belgien og konkurrere på en af klubbens heste i denne sæson, fortæller Maria.

Fakta
Forstå de forskellige mesterskaber

Værd at forklare er det, at forskellen mellem danmarksmesterskabet og DRF-mesterskaberne er, at DM'et anerkendes som et officielt mesterskab af Danmarks Idrætsforbund (DIF), hvor DRF-mesterskaberne er hestesportens egne mesterskaber – akkurat som det er tilfældet i andre discipliner, hvor der også kun er et officielt danmarksmesterskab i seniordressur og ikke i ungdomsdressur. I voltigering er det kun det individuelle mesterskab for dameseniorer, der er et officielt danmarksmesterskab, hvorfor de andre kaldes DRF-mesterskaber.

Endnu en tilføjelse er, at der til weekendens stævne også var såkaldte landsmesterskaber, som er nationale mesterskaber, men på et lavere niveau. Disse kan sammenlignes med distriktsmesterskaber, men da voltigeringssporten ikke er stor nok til at afholde mesterskaber i hvert distrikt, samles det som landsmesterskaber.

Fold up

Også flere af de yngre voltigører fra Sjørring Rideklub har konkurreret på heste lånt fra Hadsund Voltigeklub, og selvom det kan være svært at omstille sig, når man kommer på en ny hest, er Maria meget taknemmelig for muligheden:

Nyheden fortsætter efter annoncen

Selvfølgelig er det svært at omstille sig til en ny hest, især når man ikke træner på hest hverdag, men hvis man er omstillingsparat, kommer det også relativt naturligt, fortæller Maria, der slutter med at takke Hadsund Voltigeklub og håber på, at samarbejdet kan fortsætte i den kommende sæson. 

Som samarbejdet om lån af heste klubberne imellem er et eksempel på, er stemningen i voltigeringssporten på mange måder unik. I denne nyhed kan du læse mere om årets DM-stævne, hvor arrangørerne bag stævnet fortæller om det særlige sammenhold og den næsten lejrskole-agtige stemning.

________

Foruden det officielle DM for individuelle dameseniorer blev fem andre nye danmarksmestre kåret i DRF-mesterskaberne. Få et overblik over medaljetagerne her:

Individuelt DRF-mesterskab for herreseniorer
Guld: Magnus Egelund Ravn (Hadsund Voltige Klub) på Kira med Emma Ravn som longefører
Sølv: Thomas Lindqvist (Roskilde Rideklub) på Kira med Emma Ravn som longefører

Individuelt DRF-mesterskab for unge voltigører
Guld: Julie Broeng Christensen (Voltigeklubben Thommysminde) på Hornbeck's Crixus med Allan Laudrup som longefører
Sølv: Marie Svenningsen Futtrup (Sjørring Rideklub) på Doctor Proctor med Sanne Lorenzen som longefører
Bronze: Naja Bøckhaus Panduro (Voltigeklubben Thommysminde) på Hornbeck's Crixus med Allan Laudrup som longefører

Individuelt DRF-mesterskab for juniorer
Guld: Wilma Baden Askbo (Voltigeklubben Thommysminde) på Hornbeck's Crixus med Allan Laudrup som longefører
Sølv: Josefine Egelund (Voltigeklubben Thommysminde) på Hornbeck's Crixus med Allan Laudrup som longefører
Bronze: Ester Søndergaard (Skibby Ride- Og Voltigeklub) på Palmelunds La Cash med Lars Markussen som longefører samt Siff Løvenborg Kasper Hansen (Roskilde Rideklub) på Bakkegårdens Charlie med Trine Staalsø som longefører

Individuelt DRF-mesterskab for children
Guld: Pil Kobbernagel (Roskilde Rideklub) på Bakkegårdens Charlie med Trine Staalsø som longefører
Sølv: Emmelie Linea Skovgaard Sørensen (Hadsund Voltigeklub) på Doctor Proctor med Sanne Lorenzen som longefører
Bronze: Josefine Nielsen (Voltigeklubben Thommysminde) på Bredkærgaards Ferrai med Allan Laudrup som longefører

DRF-mesterskab for seniorgrupper
Guld: SRV 1 bestående af Chastine Meinhardt, Josephine Vedel Søndergaard, Kaisa Munk-Bjerre, Wilma Askbo, Ester Søndergaard og Jasmin Søndergaard (Skibby Ride- Og Voltigeklub) på Kick Off med Hanne Hansen som longefører
Sølv: Team Dahlia bestående af Katarina Hounsvad, Klara Espesen, Naja Bøckhaus, Filippa Dehn, Josefine Egelund og Olivia Høgsholt (Voltigeklubben Thommysminde) på Quantico med Laura Amstrup som longefører

Se alle resultaterne fra årets nationale mesterskaber i voltigering her.

Kristine Ulsø Olsen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Kristine Ulsø Olsen