5 skarpe om sygeforsikring af heste

05-02-2023 10:23

Trine Askjær-Jørgensen

Hvorfor vælge en sygeforsikring til sin hest? Hvad får man egentlig ud af det? Kan alle heste forsikres? Og hvad dækker sådan en forsikring? Det er måske nogle af de spørgsmål, du sidder med som hesteejer. Salgsleder og hestenørd hos Agria Dyreforsikring, Angelique Kaaterud, giver dig her svarene

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

Du kender det sikkert. Hesten virker ikke helt, som den plejer, og du mistænker, at der er noget galt med maven. Det er naturligvis efter normal arbejdstid, (hvorfor sker sådan noget altid der?!), og derfor må du have vagtdyrlægen ud. Nogle gange er et enkelt besøg nok, men andre gange går det desværre ikke så nemt. Bekymringer er der nok af i sådan en situation, og er der noget, man ikke vil skulle tænkte på, så er det det betragtelige indgreb i pengepungen. Det er netop her, en forsikring kan være en hjælp.

Vi har mødt Angelique Kaaterud, som er salgsleder og hestenørd hos Agria Dyreforsikring, for at få en snak om, hvad der er op og ned, når det kommer til hesteforsikringer. Det er nemlig ikke altid helt nemt at finde ud af, hvilken forsikring man skal vælge, hvad den dækker, og om det egentlig kan betale sig.

Hvorfor skal man vælge at sygeforsikre sin hest?
En sygeforsikring kan kort fortalt være en hjælp, når du står i en situation, hvor din hest er blevet syg eller skadet, og den skal have dyrlæge. Det, der ofte gør de udgifter så svære at stå med, er, at de er uforudsete, så tidspunkt og størrelsesomfang er ukendt. En omgang kolik kan jo heldigvis ofte klares med et besøg fra dyrlægen, men andre gange skal hesten indlægges og opereres. Sådan en operation løber hurtigt op i ca. 50.000 kr., og det er altså mange penge at skulle finde. Det er her, det er rart at kunne få hjælp. Et andet eksempel er en seneskade. Her kan det være nødvendigt med mange besøg, scanninger osv., og sådan et forløb kan ligeledes løbe op i mange tusind kroner.

Kan man ikke bare selv spare op til dyrlægeudgifter?
– Jo, det kan du sagtens. Og har man en stor opsparing stående til, hvis hesten kommer galt afsted, så er det ikke sikkert, det giver mening at sygeforsikre den. Det er bare de færreste, der har det, og så er det jo også svært at forudsige, hvad der er penge nok.

Copyright Ridehesten.com
Det kan være rigtig svært at forudse præcis, hvor omfattende omkostningerne bliver ift. både udredning og behandling. En seneskade kan eksempelvis nemt gribe om sig. Foto: Adobe Stock

Kan alle heste sygeforsikres?
– Ja, alle heste kan sygeforsikres hos os. Vi tilbyder sygeforsikringer til føl, der kun er to dage gamle og til seniorhesten. Det er dog lidt forskelligt, hvad du kan få for en forsikring, og hvad den dækker. Skal jeg gøre det enkelt, så kan du tegne vores bedst dækkende sygeforsikring (Safe), hvis din hest er under 16 år. Er din hest over, så er det en mere skrabet model, som jo så også er billigere i præmie (Limited).

Hvad er forbehold for noget? Og hvorfor får man det?
– Det er jeg rigtig glad for, du spørger om! Det kan nemlig godt virke lidt ugennemsigtigt, hvorfor der nogle gange kommer forbehold på en sygeforsikring. Ligesom med andre forsikringer skal man have tegnet en forsikring, inden uheldet er ude. Du kan f.eks. heller ikke forsikre dit hus, når det står i flammer. Tegner man derfor forsikring til sin otte år gamle hest, så kan man få forbehold for de ting, som hesten allerede har fejlet, da en forsikring ikke kan dække ting, der er opstået, inden den blev tegnet. Derfor er det også altid en rigtig god idé at forsikre så tidligt som muligt, når hesten ikke har fejlet noget, for så er der ingen forbehold. Hos os kan forsikringen tilmed følge hesten, så en ny ejer kan overtage den og dermed beholde dækningerne, som de er. Det betyder, at en hest, der er tegnet ind som føl, kan gå igennem hele livet uden nogensinde at få forbehold for noget.

Hvad dækker en sygeforsikring så?
– Det kommer jo helt an på, hvad for en du tegner. Vores bedst dækkende Safe Sygeforsikring dækker bl.a. halthed uden nærmere specifikation, så det er alt fra kodeledsbetændelse til hovled og knæled, kolik, forfangenhed, luftvejssygdomme og mavesår. Med den sygeforsikring er du rigtig godt dækket ind. Vores Limited Sygeforsikring er til heste over 16 år, eller hvis man ønsker en billigere forsikring, der så heller ikke dækker helt så meget. Den dækker akut traumatisk fraktur eller fissur i knogler uden forudgående knoglepatologi, akutte åbne sårskader forårsaget af ydre vold og akut kolik.

Desuden er der nogle generelle fordele, hvis du har sygeforsikring hos os i Agria:

  • Livslang dækning – og vi mener det! Bliver din hest 25 år, så har du forsikringen lige så længe.
  • Ingen begrænsning på receptpligtig medicin.
  • Forsikringssummen bliver ikke nedskrevet, selvom hesten bliver ældre.
  • Der er ingen begrænsning på, hvor meget du kan bruge til MR-, CT-undersøgelser og scintigrafier.
  • Vi erstatter dyrlægens transportudgifter med op til 1.000 kr., hvis hesten behandles for en skade eller sygdom, der er dækket af forsikringen.
  • Vi erstatter aflivning og destruktionsudgifter med op til 2.000 kr., hvis hesten aflives i henhold til dyreværnsloven, og skaden eller sygdommen er dækket af forsikringen.

Læs mere om hesteforsikring hos Agria.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen