50.000 kr. i bøde til dyrlæge

21-01-2013 16:10

Signe Wiese

En hestedyrlæge er ved retten i Hillerød blevet dømt for at have ordineret ormemidler uden at have et passende kendskab til dyr og dyrehold samt for selv at have importeret vacciner. Dyrlægen skal ud over en bøde på 50.000 kr også betale sagens omkostninger.
Copyright Ridehesten.com
(modelfoto: Ridehesten.com)

Sagen var politianmeldt af Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold, der ved kontrolbesøg konstaterede flere overtrædelser af lovgivningen om veterinære lægemidler. Ordinering af ormekure Dyrlægen havde en praksis, hvor hesteejere fra hele landet sendte gødningsprøver til dyrlægen. Det blev i retten dokumenteret, at dyrlægen systematisk ordinerede ormekure alene på baggrund af en undersøgelse af den indsendte gødningsprøve og med yderst sparsomme oplysninger om hest, ejer og dyreholdet. Dyrlægens forretningsmodel blev under retssagen forelagt Det Veterinære Sundhedsråd, der udtalte, at det ikke er veterinærfagligt forsvarligt at stille en diagnose af behandlingskrævende orm alene på baggrund af en undersøgelse af en gødningsprøve. Ifølge dyrlægeloven skal dyrlægen også have et passende kendskab til dyreholdets helbredstilstand samt til ejeren eller den ansvarlige for dyrene, for at kunne ordinere receptpligtige lægemidler – herunder ormekur. Import af vacciner Dyrlægen erkendte under sagen også, at han ulovligt havde indkøbt vacciner hos en kollega i Sverige. Dyrlæger må alene indkøbe vacciner og andre lægemidler til dyr på apoteker eller fra virksomheder, der har Sundhedsstyrelsens godkendelse til at importere, fremstille og videresælge lægemidler. Kontrol med ulovlig importeret medicin Fødevarestyrelsen, Sundhedsstyrelsen og Skat samarbejder i en Task Force om kontrollen med ulovlige udenlandske veterinærlægemidler og udfører jævnligt kontrol af området. Fakta om receptpligt for ormekur til dyr Receptpligten for ormekure blev i 1999 genindført i Danmark for at reducere anvendelsen af ormekure og dermed reducere de miljømæssige risici, da stoffet udskilles af dyret uomdannet, hvilket hæmmer den normale nedbrydelse af gødningen i naturen. Dertil kom at der blev konstateret udbredt resistens hos visse dyrearter overfor ormemidler til dyr. Resistensproblemerne var særlig udbredt hos heste, men også hos svin, får og geder var der konstateret væsentlig og stigende udvikling af resistens. Det antoges, at dyreejernes rutinemæssige og ofte ukyndige anvendelse af en række ormemidler på de nævnte dyrearter havde været stærkt medvirkende til udviklingen af resistens. Resistensudviklingen kan i yderste konsekvens betyde, at dyr ikke kan behandles mod bestemte typer af parasitter. Kilde: Pressemeddelelse fra Fødevarestyrelsen

Hvis du vil vide mere om hvad du som hesteejer må - og ikke må - med medicin til din hest, kan du læse et stort TEMA om medicinhåndtering i Magasinet Ridehesten fra september 2011.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen