Aktiver bagbenene med den rigtige vægthjælp DEL 2

23-02-2019 16:11

Jo roligere og jo mere smidigt en rytter sidder, jo bedre reagerer hesten på vægthjælperne. Men hvordan aktiverer du bagbenene med den rigtige vægthjælp?

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Når der er tale om at bøje eller stille en hest, er en forøget vægtforlægning til den ene side en vigtig faktor i kombination med tøjle- og schenkelhjælperne. På en velredet hest er vægthjælpen endog den vigtigste. Rytteren forlægger sin vægt en anelse mere til det indvendige sædeben. Derved sænkes hestens indvendige hofte lidt, og det bevirker, at hele bagbenet bøjes og vinkles lidt mere. Rytterens knæ skal endelig bevare den samme vinkling. Rytteren skal samtidigt træde lidt mere ned i stigbøjlen til den side, som vægten er blevet forlagt til. Når rytterens vægthjælp på denne måde indsættes korrekt, vil den velredne hest blive opfordret til, at dens tyngdepunkt fortsat falder sammen med rytterens, selv om den bliver stillet eller bøjet.

Den aflastende vægthjælp
Man bruger den aflastende vægthjælp, hvis hestens ryg eller dens bagpart skal lettes for vægt. Det kan fx være, når man rider en ung hest til, eller når man gymnasticerer og løsgør den, og når man begynder med at lære en hest at gå baglæns. Det vil i praksis sige, at rytteren forlægger sin vægt mere til lårene og stigbøjlerne. Sæder forbliver i sadlen, men bliver mindre belastet, medens overkroppen læner sig mere eller mindre frem foran det lodrette plan, alt efter hvor meget der skal aflastes.

Nyheden fortsætter efter annoncen


Det gælder for alle måder at anvende vægthjælpen på, når der er tale om vendinger eller ridning på buede spor, at rytteren, hvad enten der rides i dressursæde eller i let sæde, til hver en tid skal være i balance både med sig selv og med hesten og dermed være i stand til at tilpasse sig hestens bevægelser. Det er i den forbindelse vigtigt, at rytterens skuldre og hofter bevarer deres naturlige placering, hvilket ikke altid er parallelt med hestens skuldre og hofter. Rytterens indvendige skulder og hofte må hverken være drejet for meget frem eller for meget tilbage.

Den rytter, som med en korrekt opstilling sidder afslappet, og som er i stand til både bevidst og med finfølelse at give sine hjælpere rigtigt, vil også automatisk sidde i balance i vendinger.

Læs også første del af Aktiver bagbenene med den rigtige vægthjælp HER
 

Trine Askjær-Jørgensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen