Besøg Stutteri Hove med Ridehesten

05-05-2016 16:52

I fem generationer har Povl Hove kultiveret sine hoppestammer ved at udvælge sine avlshopper baseret på type og den fornemmelse, de har givet ham som rytter, og resultaterne taler for sig selv. Besøg Stutteri Hove sammen med Ridehesten

Helt oppe ved Danmarks nordlige vestkyst mellem Thyborøn og Hanstholm finder man landsbyen Nørhå mellem Snedsted og kystbyen Stenbjerg – midt i det naturskønne område kaldet Nationalpark Thy. I Nørhå ligger Stutteri Hove, der drives af ægteparret Gitte Søgaard og Povl Hove, som begge er habile ryttere og har hesteavlerblod i årerne. Gittes forældre er det kendte avlerpar Ruth og Jørgen Søgaard, der i mange år havde succes med både hingstestation og stutteri med hopper bl.a. fra Pari-stammen. Povl er også vokset op blandt hestefolk, og hans farbror var Svend Hove, der havde hingstene Alibi og Ragtime.

Igennem 30 år har Povl dyrket og udviklet sine egne hoppestammer, og de sidste tyve år har han og Gitte opnået en bemærkelsesværdig succes i deres avl af dressurheste, og særligt har de gjort sig stærkt bemærket på Dansk Varmblods Eliteskue med finaleføl og 2-års hopper samt medaljehopper af enhver karat.

For Povl har der aldrig været tvivl om betydningen af et korrekt eksteriør, og det ses tydeligt på stutteriets hopper, der alle står knivskarpt i typen. – De heste, der holder bedst i ridesporten, er dem, der er født med et korrekt eksteriør, fastslår han.

Som avler er Povl glad for, at hans indgangsvinkel er ridning, og at han fortsat selv er rytter. Igennem 30 år – og vel en fem-seks hestegenerationer – har han udviklet sine hopper ved løbende at selektere på ridbarhed og den fornemmelse, hopperne har givet ham som rytter. – Når jeg får den særlige rytterfølelse allerede tredje gang i sadlen, så ved jeg, at kvaliteten er der, fortæller han.

Ridehesten har besøgt avlerfamilien i Nørhå, og du kan læse hele artiklen i magasinet Ridehestens majnummer.

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen