Bevar hestens tillid til vand

27-03-2020 21:27, af Britt Carlsen

For en del ekvipager vil  stævnesæsonen byde på mødet med vandgrave for første gange. Af og til opstår der problemer i forbindelse med vandgravsforhindringerne, og derfor skal man tænke sig godt om, når man præsenterer hesten for vandgraven for første gang

I magasinet Ridehesten har vi tidligere bragt en serie, hvor vi har sat fokus på uddannelse af springheste i samarbejde med den svenske toprytter Rolf-Göran Bengtsson og danske Bo Kristoffersen. Her bringer vi en af de artikler fra serien.

Ved banegennemgang er det ofte omkring vandgravsforhindringer, at rytterne stopper op og gør sig nogle ekstra overvejelser. Rolf-Göran Bengtsson og  Bo Kristoffersen er enige om, at man skal være bevidst om ikke at gøre det at springe vand til et større problem, end det rent faktisk er. Det er vigtigt, at man rider til forhindringen, som enhver anden forhindring, og ikke bliver forkrampet og panisk på vej derhen – kontrol er nøgleordet, også når man skal springe vandgrave.

Hvornår kan man starte?
Der er ingen grund til at præsentere unghesten for den store vandgrav før den er i gang med sin 5-års sæson på konkurrencebanerne. Hestens dressurmæssige grunduddannelse skal være på plads og den skal være under rytterens kontrol. Dens muskulatur være styrket gennem seriearbejdet, før man begynder at ride mod den store vandgrav.
En ting er dog helt klart, hesten skal kunne springe den lille vandgrav helt naturligt, og uden at studse eller kræve mere støtte fra rytteren end, hvad der er naturligt på en helt almindelig forhindring – førend man giver sig i kast med den store vandgrav.

Copyright Ridehesten.com
De første gange lader de en erfaren konkurrencehest ”trække” unghesten over vandgraven. Den erfarne hest går forrest, og unghesten bagved i 3-4 hestelængders afstand – tæt nok på til at hestens flokinstinkt får den til at søge efter sin makker, og langt nok fra, så unghesten kan se, hvad der sker foran den. Denne unghest tager her sit første spring over stor vandgrav. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Opbygning af vandgraven
Bo og Rolf-Göran har valgt at anvende en stor, flytbar plasticvandgrav, i stedet for at få opbygget en fast vandgrav på ridebanen. Plasticvandgraven flytter de rundt på banen, så den i løbet af udendørssæsonen står 6-7 forskellige steder på banen. På den måde vænner de hestene til at skulle springe vandgraven forskellige steder på ridebanen, og det er en klar fordel, understreger de.
Vandgraven fyldes med vand, og af og til bruger de også at hælde blå farve i vandet, så hestene oplever forskellige reflekser fra vandspejlet.

Det bedste er, at lære hesten at springe vandgrav på en meget simpel opbygget forhindring, og så køre ud til konkurrencebaner i omegnen og træne vandgrave der. Ofte kan man også få lov til at springe vandgraven på stævnepladsen, når konkurrencerne er overstået, det er også en glimrende træning.

Når hestene skal indspringes på vandgraven, og til almindelig træning og vedligehold af konkurrencehestene, opbygger Bo og Rolf-Göran vandgraven med et lavt (ikke for lavt) hvidt, skrånende opspring, vingestøtter så hesten ledes ind mod vandet og bomme ud fra vingestøtterne. På Breitenburg springer de altid med en bom over vandgraven, så hestene lærer at få højde på springet. Bommen er oftest placeret over den første tredjedel af vandgraven.

Vandgravstræning i praksis
De første gange en hest skal springe den store vandgrav lader de en erfaren konkurrencehest ”trække” unghesten over vandgraven. Den erfarne hest går forrest, og unghesten bagved i 3-4 hestelængders afstand – tæt nok på til at hestens flokinstinkt får den til at søge efter sin makker, og langt nok fra, så unghesten kan se, hvad der sker foran den. Når man fornemmer at unghesten selv trækker mod vandgraven og springer den uden tøven, så kan man ride på vandet uden at have en hest foran.

Har man overvundet denne hurdle i springhestens uddannelse uden problemer, og med hestens tillid til opgaven og rytteren intakt, så er det sjældent, at der opstår problemer med vandgravene senere i hestens karriere. Dog kan der være uforudsete forhold, såsom en opbygning af vandgraven til ridestævne, som skræmmer hesten. Eller, at man får et dårligt spring på vandgraven i konkurrence. Oftest klares de problemer ved at give hesten tilliden tilbage i træningen i velkendte omgivelser på den hjemlige vandgrav.

Copyright Ridehesten.com
I dag bruger banebyggerne ofte at placere mindre vandgrave ved siden af forhindringerne på banen, for at få hesten til at fjerne opmærksomheden fra forhindringen. Bo og Rolf-Göran har derfor en mindre vandgrav, som de ofte placerer ved siden af forhindringerne. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Bevar hestens tillid
Det gælder i særlig grad, om at bevare hestens tillid til rytteren og opgaven, når man rider mod vandgraven. For at gøre dette kræves bl.a.; at rytteren skal ramme afsætningspunktet foran vandgraven indenfor 30 cm, at hesten kommer til afsætningspunktet i et godt grundtempo, hvor rytteren støtter hesten ved at ramme den ind mellem hånd og schenkel.

Får man ikke givet hesten de bedste betingelser for at springe vandgraven må den anstrenge sig for meget for at overvinde breddespringet, og man risikerer også, at den lander i vandgraven. Det betyder oftest, at den bliver forskrækket og overrasket. Den forskrækkelse ændres oftest til forvirring hos hesten og så taber den tilliden til rytteren og opgaven.

Det som oftest går galt, når rytterne vender hestene mod vandgraven er, at de sætter fart på – for meget fart på hestene. Det betyder, at de mister den positive spænding i hestene, som de skal bruge i afsættet. I det opskruede tempo mister mange ryttere også deres afstandsvurdering, og når hestene så bliver utrygge af det øgede tempo, og mærker rytterens usikkerhed, så begynder de fleste heste at stå imod og dermed forsvinder fremadsøgningen.
Tilridningen til vandgraven skal ske under fuld kontrol. Det er vigtigt, at man viser hesten, at man vil hen til vandgraven og over den. Det gør man bedst, ved at støtte hesten med schenklen og have kontakt til hestens mund via en rolig, stabil hånd.

Hvis hesten begynder at tøve i tilridningen, og ikke reagerer på presset fra rytterens schenkel, må man være endnu mere overbevisende, forklarer Bo, og det betyder at animere den med pisken, så den ved, hvad vi forventer af den. Man skal dog være opmærksom på, ikke at miste kontrollen over hesten i processen, ligesom man skal være opmærksom på fortsat at holde hesten ”på sporet” frem mod vandgraven.

Hvis dette ikke er den rette løsning, så gå tilbage til den enkle opbygning fra træningen, med vinger og bomme til at lede hesten hen mod vandgraven. Lad en erfaren hest gå foran og trække hesten oven.

Copyright Ridehesten.com
Den lille vandgrav er en væsentlig del af unghestenes springuddannelse. Unghestene bliver sprunget nogle gange over den lille vandgrav, for at kontrollere, om de fortsat går villigt til opgaven, inden de bliver sprunget på stor vand. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

At springe fejlfrit
Det er rytterens opgave, at bringe hesten optimalt hen til afspringspunktet foran vandgraven, og så er det hestens opgave at springe vandgraven fejlfrit. Netop dette kan være det springende punkt, for blandt de mere erfarne konkurrenceheste er der flere, som ikke forbinder det med ubehag at lande i vandgraven. Derfor kan man opleve garvede konkurrenceheste plaske ned i vandgraven, og ganske upåvirket galopere videre, med en noget utilfreds rytter på ryggen.

Netop for at animere hestene til at få højde på springet, og springe fejlfrit, har Rolf-Göran altid en bom over den store vandgrav i træningen – i en højde der svarer til hestens uddannelse. Bommen kan give hestene et nedslag, hvis de er uopmærksomme, og det er en god træning, hvor de bliver opmærksomme uden at miste tilliden, forklarer Rolf-Göran. Er hesten erfaren kan man også ændre på hestens nedspringspunkt ved at flytte bommen længere bagud på vandgraven, så hesten lærer at strække sig ud over listen.

Når man laver den slags øvelser, så er det ikke helt ufarligt, selvom det naturligvis kun gøres på de erfarne konkurrenceheste. Og som i al anden springtræning gælder det i høj grad om at tænke sig om, og nøje overveje hvad man gør, og hvilken effekt man ønsker at opnå.

 

Lille vandgrav – en væsentlig del af træningen
Den lille blå plasticvandgrav indgår helt naturligt i den daglige træning af alle heste hos Rolf-Göran Bengtsson – uanset hestens alder.
Den lille vandgrav vil følge hestene både ude og inde i hele deres karriere, og derfor er det vigtigt, at de lærer vandgraven at kende, og hurtigt stoler på, at det ikke er en forhindringstype, som de behøver at være ængstelige over at springe.
Vandgraven er i begyndelsen overbygget af et lille kryds, men kan varieres på adskillige måder: man kan trække vandgraven med en opspringsbom foran en lille lodret forhindring – vandgraven kan placeres midt under forhindringen eller bagved forhindringen, og så kan man også springe uden vinger, når hesten er blevet fortrolig med opgaven.

Copyright Ridehesten.com
I hestens første møde med vandgraven tager Rolf-Göran sig tid til at vise hesten vandgraven, og samtidig er der sat vinger ud på siden af vandgraven, så hesten bliver sporet rigtigt ind på forhindringen. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

 

Få adgang til hundredevis af faglige artikler om træning, sygdom med meget mere ved at tegne abonnement på magasinet Ridehesten. Samtidig får du adgang til den store database af artikler skrevet af fagpersoner gennem 25 år. Tegn abonnement HER

 

Læs også

Modellervoks på springbanen

16-06-2018 20:00, af Britt Carlsen

Når den store vandgrav bliver taget i brug ved springstævner, så er der på listen placeret en række af tynde skiver af modellervoks – og hvorfor nu det?

Overvind vandet med omtanke

18-02-2018 15:16, af Cecilia Lindahl

Er du på vej til at blive en dygtig springrytter? Så kan du måske bruge et par fifs til at lære at springe vandgrave

Velbesøgt banetræning for 4. år i træk

03-05-2015 22:25, af Sanne Kolind

I weekenden var det igen tid for den årlige banetræning hos Stald Mark i Tjele. Arrangementet har igennem de sidste 4 år kun haft fremgang. Der er blevet sprunget alt fra bom på jorden til 150 cm baner

Søndag i Vejle

16-03-2014 16:06, af Nina Marie Villadsen

Så er de sidste klasser ved Vejle Rideklubs landsstævne i springning for pony afviklet og de sidste vindere fundet

Konstantin og Camilla i front

24-03-2012 15:33, af Signe Wiese
Konstantin Deeken Künnemann og Camilla Fliedner Ernst har foreløbigt lagt sig i spidsen af henholdsvis children- og juniorklassen ved DRF's indendørs DM i springning

De nye hingsteranglister er online

20-11-2017 13:54, af Thomas Bach Jensen
Avl|

World Breeding Federation for Sport Horses har netop offentliggjort de nye hingsteranglister for det seneste konkurrenceår. En ny hingst har taget førstepladsen i springning

KOM TIL DM I MIDDELFART

14-06-2009 07:57, af Malene Reismer Vestergaard
I går var der Rock Under Broen og i dag afvikles finalerne i DM springning i Middelfart. Kom og oplev en af årets største begivenheder i dansk ridesport

Er din 4-års klar til championatskvalifikationer?

06-04-2020 20:30, af Annika Knudsen Lorentsen

Sommeren byder på kvalifikationer i Pavo og Dansk Ride Forbunds Championat i springning, og her skal også de helt unge 4-års springheste vise deres talenter - og hvad kan man gøre for at forberede dem ordentligt?

Spændende finale i springning

31-07-2017 06:35, af Maria Lerche Mortensen

Det sidste mesterskab der skulle afgøres ved Europamesterskabet for ponyer i Kaposvár i Ungarn, var den individuelle finale i springning. Guldet gik til irske Harry Allen

Høj klasse hos springhestene

04-09-2009 21:27, af Grethe Næsby
Der blev vist masser af god springning i dag, hvor man kunne opleve 2. afdeling af 4-års kvalifikationen samt 1. afdeling af 6- og 7-års kvalifikationen

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Britt Carlsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Britt Carlsen

bc@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Det blinde "føl" Maria trives og er fyldt 1 år

23-05-2020 16:59, af Annika Knudsen Lorentsen

Sidste år fik stutteri Jepha føllet Maria, som var født uden øjne, og selvom det en overgang virkede urealistisk, at hun kunne få en god tilværelse, er Maria nu fyldt et år og trives på bedste vis

Avler har mistet tre heste til græssyge

26-05-2020 09:32, af Britt Carlsen

En nordjysk avler og og opdrætter har mistet tre ungheste til græssyge - først troede familien, det var kolik, men undersøgelser har vist noget andet

Det skal Daniel Bachmann nu!

26-05-2020 12:19, af Britt Carlsen

Nu er de sidste brikker faldet på plads for landsholdsrytter Daniel Bachmann Andersen, der har opsagt sin stilling på Blue Hors, for at flytte med familie og heste ind på det smukke ridecenter Kleppenhus ved Ebeltoft

Fiontini skal have tvillinger

24-05-2020 10:26, af Annika Knudsen Lorentsen
Avl|

Den tredobbelte verdensmester Fiontini har fået skyllet embryoner ud, og nu er to rugehopper scannet drægtige med hjerteslag, og dermed skal Fiontini have tvillinger hvis alt går vel

Thomas Larsen er i svag bedring

26-05-2020 14:50, af Britt Carlsen

Berider Thomas Dolleris Larsen, der den 17. maj blev ramt af en hjerneblødning, har nu gennemgået endnu en operation, og efter et tilbagefald går det igen fremad

Tre heste døde af Ahorn-forgiftning

22-05-2020 11:05, af Britt Carlsen

– Det er rigtig ærgerligt! Carsten Valentin fra Dyrehavegaard, har mistet tre heste som følge af Ahorn-forgiftning, og normalt er det i efteråret, man skal være opmærksom på det, men nu har det vist sig af forårsspirer også er giftige

Helgstrand sælger heste i nyt prissegment

28-05-2020 15:30, af Marie Helene Rigård Rohleder

Helgstrand Dressage lancerer et hold af salgsklare dressurheste til nye priser. Det er heste, der ikke til fulde rammer Helgstrands primære målgruppe af kunder, men som har kapaciteten til at blive rigtige gode konkurrenceheste. Se udvalget her 

Kunstmuseum hænger udstoppet hest i loftet

28-05-2020 13:29, af Marie Helene Rigård Rohleder

Med udstillingen Dyr i kunsten viser det københavnske kunstmuseum ARKEN blandt andet en udstoppet hest, isbjørne med fjer og hunde i mennesketøj. Udstillingen rummer værker fra 34 internationale kunstnere, der med humor, vid og bid går i kødet på vores forhold til dyrene

Se dyrlægens foredrag om seneskader og bandager gratis

27-05-2020 09:30, af Marie Helene Rigård Rohleder

Dyrlæge Peter Hjuler fra hestehospitalet Horsedoc holdt foredrag om de fire mest almindelige seneskader og brug af bandager til hingstekåring i Herning. Nu kan du se eller gense hele foredraget i Ridehestens video her 

Den verdenskendte hingst Totilas runder de 20 år

23-05-2020 22:51, af Annika Knudsen Lorentsen

Totilas runder et skarpt hjørne, idet hingsten i dag er fyldt 20 år. Sammen med hollandske Edward Gal satte hingsten for år tilbage den ene verdensrekord efter den anden på verdens dressurbaner, og sammen vandt de blandt andet guld ved VM i 2010