Bevar hestens tillid til vand

27-03-2020 21:27, af Britt Carlsen

For en del ekvipager vil  stævnesæsonen byde på mødet med vandgrave for første gange. Af og til opstår der problemer i forbindelse med vandgravsforhindringerne, og derfor skal man tænke sig godt om, når man præsenterer hesten for vandgraven for første gang

Nyheden fortsætter efter annoncen

I magasinet Ridehesten har vi tidligere bragt en serie, hvor vi har sat fokus på uddannelse af springheste i samarbejde med den svenske toprytter Rolf-Göran Bengtsson og danske Bo Kristoffersen. Her bringer vi en af de artikler fra serien.

Ved banegennemgang er det ofte omkring vandgravsforhindringer, at rytterne stopper op og gør sig nogle ekstra overvejelser. Rolf-Göran Bengtsson og  Bo Kristoffersen er enige om, at man skal være bevidst om ikke at gøre det at springe vand til et større problem, end det rent faktisk er. Det er vigtigt, at man rider til forhindringen, som enhver anden forhindring, og ikke bliver forkrampet og panisk på vej derhen – kontrol er nøgleordet, også når man skal springe vandgrave.

Hvornår kan man starte?
Der er ingen grund til at præsentere unghesten for den store vandgrav før den er i gang med sin 5-års sæson på konkurrencebanerne. Hestens dressurmæssige grunduddannelse skal være på plads og den skal være under rytterens kontrol. Dens muskulatur være styrket gennem seriearbejdet, før man begynder at ride mod den store vandgrav.
En ting er dog helt klart, hesten skal kunne springe den lille vandgrav helt naturligt, og uden at studse eller kræve mere støtte fra rytteren end, hvad der er naturligt på en helt almindelig forhindring – førend man giver sig i kast med den store vandgrav.

Copyright Ridehesten.com
De første gange lader de en erfaren konkurrencehest ”trække” unghesten over vandgraven. Den erfarne hest går forrest, og unghesten bagved i 3-4 hestelængders afstand – tæt nok på til at hestens flokinstinkt får den til at søge efter sin makker, og langt nok fra, så unghesten kan se, hvad der sker foran den. Denne unghest tager her sit første spring over stor vandgrav. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Opbygning af vandgraven
Bo og Rolf-Göran har valgt at anvende en stor, flytbar plasticvandgrav, i stedet for at få opbygget en fast vandgrav på ridebanen. Plasticvandgraven flytter de rundt på banen, så den i løbet af udendørssæsonen står 6-7 forskellige steder på banen. På den måde vænner de hestene til at skulle springe vandgraven forskellige steder på ridebanen, og det er en klar fordel, understreger de.
Vandgraven fyldes med vand, og af og til bruger de også at hælde blå farve i vandet, så hestene oplever forskellige reflekser fra vandspejlet.

Det bedste er, at lære hesten at springe vandgrav på en meget simpel opbygget forhindring, og så køre ud til konkurrencebaner i omegnen og træne vandgrave der. Ofte kan man også få lov til at springe vandgraven på stævnepladsen, når konkurrencerne er overstået, det er også en glimrende træning.

Når hestene skal indspringes på vandgraven, og til almindelig træning og vedligehold af konkurrencehestene, opbygger Bo og Rolf-Göran vandgraven med et lavt (ikke for lavt) hvidt, skrånende opspring, vingestøtter så hesten ledes ind mod vandet og bomme ud fra vingestøtterne. På Breitenburg springer de altid med en bom over vandgraven, så hestene lærer at få højde på springet. Bommen er oftest placeret over den første tredjedel af vandgraven.

Vandgravstræning i praksis
De første gange en hest skal springe den store vandgrav lader de en erfaren konkurrencehest ”trække” unghesten over vandgraven. Den erfarne hest går forrest, og unghesten bagved i 3-4 hestelængders afstand – tæt nok på til at hestens flokinstinkt får den til at søge efter sin makker, og langt nok fra, så unghesten kan se, hvad der sker foran den. Når man fornemmer at unghesten selv trækker mod vandgraven og springer den uden tøven, så kan man ride på vandet uden at have en hest foran.

Har man overvundet denne hurdle i springhestens uddannelse uden problemer, og med hestens tillid til opgaven og rytteren intakt, så er det sjældent, at der opstår problemer med vandgravene senere i hestens karriere. Dog kan der være uforudsete forhold, såsom en opbygning af vandgraven til ridestævne, som skræmmer hesten. Eller, at man får et dårligt spring på vandgraven i konkurrence. Oftest klares de problemer ved at give hesten tilliden tilbage i træningen i velkendte omgivelser på den hjemlige vandgrav.

Copyright Ridehesten.com
I dag bruger banebyggerne ofte at placere mindre vandgrave ved siden af forhindringerne på banen, for at få hesten til at fjerne opmærksomheden fra forhindringen. Bo og Rolf-Göran har derfor en mindre vandgrav, som de ofte placerer ved siden af forhindringerne. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Bevar hestens tillid
Det gælder i særlig grad, om at bevare hestens tillid til rytteren og opgaven, når man rider mod vandgraven. For at gøre dette kræves bl.a.; at rytteren skal ramme afsætningspunktet foran vandgraven indenfor 30 cm, at hesten kommer til afsætningspunktet i et godt grundtempo, hvor rytteren støtter hesten ved at ramme den ind mellem hånd og schenkel.

Får man ikke givet hesten de bedste betingelser for at springe vandgraven må den anstrenge sig for meget for at overvinde breddespringet, og man risikerer også, at den lander i vandgraven. Det betyder oftest, at den bliver forskrækket og overrasket. Den forskrækkelse ændres oftest til forvirring hos hesten og så taber den tilliden til rytteren og opgaven.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Det som oftest går galt, når rytterne vender hestene mod vandgraven er, at de sætter fart på – for meget fart på hestene. Det betyder, at de mister den positive spænding i hestene, som de skal bruge i afsættet. I det opskruede tempo mister mange ryttere også deres afstandsvurdering, og når hestene så bliver utrygge af det øgede tempo, og mærker rytterens usikkerhed, så begynder de fleste heste at stå imod og dermed forsvinder fremadsøgningen.
Tilridningen til vandgraven skal ske under fuld kontrol. Det er vigtigt, at man viser hesten, at man vil hen til vandgraven og over den. Det gør man bedst, ved at støtte hesten med schenklen og have kontakt til hestens mund via en rolig, stabil hånd.

Hvis hesten begynder at tøve i tilridningen, og ikke reagerer på presset fra rytterens schenkel, må man være endnu mere overbevisende, forklarer Bo, og det betyder at animere den med pisken, så den ved, hvad vi forventer af den. Man skal dog være opmærksom på, ikke at miste kontrollen over hesten i processen, ligesom man skal være opmærksom på fortsat at holde hesten ”på sporet” frem mod vandgraven.

Hvis dette ikke er den rette løsning, så gå tilbage til den enkle opbygning fra træningen, med vinger og bomme til at lede hesten hen mod vandgraven. Lad en erfaren hest gå foran og trække hesten oven.

Copyright Ridehesten.com
Den lille vandgrav er en væsentlig del af unghestenes springuddannelse. Unghestene bliver sprunget nogle gange over den lille vandgrav, for at kontrollere, om de fortsat går villigt til opgaven, inden de bliver sprunget på stor vand. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

At springe fejlfrit
Det er rytterens opgave, at bringe hesten optimalt hen til afspringspunktet foran vandgraven, og så er det hestens opgave at springe vandgraven fejlfrit. Netop dette kan være det springende punkt, for blandt de mere erfarne konkurrenceheste er der flere, som ikke forbinder det med ubehag at lande i vandgraven. Derfor kan man opleve garvede konkurrenceheste plaske ned i vandgraven, og ganske upåvirket galopere videre, med en noget utilfreds rytter på ryggen.

Netop for at animere hestene til at få højde på springet, og springe fejlfrit, har Rolf-Göran altid en bom over den store vandgrav i træningen – i en højde der svarer til hestens uddannelse. Bommen kan give hestene et nedslag, hvis de er uopmærksomme, og det er en god træning, hvor de bliver opmærksomme uden at miste tilliden, forklarer Rolf-Göran. Er hesten erfaren kan man også ændre på hestens nedspringspunkt ved at flytte bommen længere bagud på vandgraven, så hesten lærer at strække sig ud over listen.

Når man laver den slags øvelser, så er det ikke helt ufarligt, selvom det naturligvis kun gøres på de erfarne konkurrenceheste. Og som i al anden springtræning gælder det i høj grad om at tænke sig om, og nøje overveje hvad man gør, og hvilken effekt man ønsker at opnå.

 

Lille vandgrav – en væsentlig del af træningen
Den lille blå plasticvandgrav indgår helt naturligt i den daglige træning af alle heste hos Rolf-Göran Bengtsson – uanset hestens alder.
Den lille vandgrav vil følge hestene både ude og inde i hele deres karriere, og derfor er det vigtigt, at de lærer vandgraven at kende, og hurtigt stoler på, at det ikke er en forhindringstype, som de behøver at være ængstelige over at springe.
Vandgraven er i begyndelsen overbygget af et lille kryds, men kan varieres på adskillige måder: man kan trække vandgraven med en opspringsbom foran en lille lodret forhindring – vandgraven kan placeres midt under forhindringen eller bagved forhindringen, og så kan man også springe uden vinger, når hesten er blevet fortrolig med opgaven.

Copyright Ridehesten.com
I hestens første møde med vandgraven tager Rolf-Göran sig tid til at vise hesten vandgraven, og samtidig er der sat vinger ud på siden af vandgraven, så hesten bliver sporet rigtigt ind på forhindringen. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

 

Få adgang til hundredevis af faglige artikler om træning, sygdom med meget mere ved at tegne abonnement på magasinet Ridehesten. Samtidig får du adgang til den store database af artikler skrevet af fagpersoner gennem 25 år. Tegn abonnement HER

 

Læs også

Vandgraven er krympet

20-07-2020 11:45, af Britt Carlsen

FEI, det internationale rideforbund, har ændret i enkelte regler for springning på internationalt niveau. Det medfører bl.a. at vandgraven fremadrettet højst må være 4 meter bred

Modellervoks på springbanen

16-06-2018 20:00, af Britt Carlsen

Når den store vandgrav bliver taget i brug ved springstævner, så er der på listen placeret en række af tynde skiver af modellervoks – og hvorfor nu det?

Overvind vandet med omtanke

18-02-2018 15:16, af Cecilia Lindahl

Er du på vej til at blive en dygtig springrytter? Så kan du måske bruge et par fifs til at lære at springe vandgrave

Cajusafkom S-placeret i Tyskland

17-11-2008 10:30, af Thomas Bach Jensen
Under den tyske springrytter Jörg Næve blev den danske vallak Capone efter Cajus placeret i weekendens trestjernnede S-springning "Holsteiner Masters 3 plus 1"

Tina Lund er gravid

01-06-2016 11:15, af Tonya Bille Nielsen

Den internationale springrytter Tina Lund der til daglig bor i Dubai, kunne afsløre at hun nu er gravid og venter barn nummer to

Charlotte Lund toer i Mannheim

03-05-2008 10:36, af Thomas Bach Jensen
Danskerne har fra morgenstunden gjort en stor indsats i Mannheim, hvor dagens første springning gik kl. 9.00. I denne S-springning med 38 starter var der seks danske ryttere, hvoraf to blev placerede.

Søren: alt er åbent

20-05-2017 13:15, af Britt Carlsen

Den regerende danske mester i springning, Søren Møller Rohde fik en tidsfejl i første runde af mesterskabsklassen, men han vurderer, at alt er åbent til søndagens to finalerunder

Danskere til internationale stævner

13-07-2016 13:51, af Thomas Bach Jensen

Mens nogle af Danmars bedste dressurryttere konkurrerer ved CHIO Aachen i Tyskland, rider landsholdet i springning Nations Cup i Ungarn. Andre springryttere repræsenterer de rød/hvide farver i Belgien og Holland, mens danske militaryryttere sætter ind på Flyinge i Sverige

3. plads til Rikke i Sires of the World

15-09-2016 19:08, af Britt Carlsen

UVM Zangersheide - Under UVM i Lanaken afvikles en Grand Prix-springning for kårede hingste - i dages opvarmningsklasse var der tre danskere til start, og Rikke Haastrup strøg helt til tops

Ny sejr til Philip Lovén

08-07-2015 11:04, af Thomas Bach Jensen

Danske Philip Lovén, der bor og arbejder i Tyskland, vandt i lørdags en S*-springning med omspring ved West küstenturnier i Marne

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Britt Carlsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Britt Carlsen
20 24 29 28
bc@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Grand Prix-hest død på banen

30-11-2020 07:43, af Annika Knudsen Lorentsen

Ved det internationale stævne i Belgien i den forgangne uge faldt holstenervallakken Tyson død om på banen under torsdagens 140 cm-klasse

Toppræstation: Danmark 2'er i Nations Cup!

28-11-2020 13:55, af Annika Knudsen Lorentsen

Det var lige ved og næsten for de danske ryttere i dagens Nations Cup i Spanien, hvor de endte på en fornem andenplads lige bag det stærke tyske hold og foran flere andre stærke topnationer

Jørgen Ravn fylder 70 år i dag

24-11-2020 14:02, af Thomas Bach Jensen

En af dansk ridehesteavls helt store profiler, den succesfulde opdrætter Jørgen Ravn, kan i dag fejre sin 70-års fødselsdag

Dansk rytter testet positiv i doping – foder under mistanke

24-11-2020 16:36, af Britt Carlsen

FEI har meddelt Dansk Ride Forbund, at militaryrytter Maibrit Laustsens hest Lillifee Ajk er testet positiv i en dopingtest foretaget ved UVM i Frankrig – foder er under mistanke

UVM i dressur i Verden er aflyst

27-11-2020 17:17, af Thomas Bach Jensen

Usikkerhed omkring planlægning af afviklingen af UVM i dressur har ført til aflysning, meddeler FEI, WBFSH og de tyske arrangerer her til aften

DRF ændrer deres licenstyper og priser

30-11-2020 12:05, af Annika Knudsen Lorentsen

Dansk Ride Forbund har meddelt, at de har ændret således, at man kan betale licens fortløbende, og nu har de netop offentliggjort, at de også har valgt at ændre på deres licenstyper og priser fra det nye år 

Sara Aagaard Hyrm vinder ECCO Cup for ungrytter (video)

27-11-2020 13:10, af Marie Helene Rigård Rohleder

For tre uger siden faldt Sara Aagaard Hyrm af hesten og blev indlagt på traumeafdelingen. I dag har hun vundet finalen i ECCO Cup for ungryttere med Skovborgs Romadinov

Ridesporten afvikles i Versailles ved OL 2024

30-11-2020 10:29, af Annika Knudsen Lorentsen

Selvom vi lige skal forbi OL i Tokyo, så kan man godt begynde at glæde sig til OL i Paris 2024, og her bliver ridesportsbegivenhederne afholdt i Versailles

10 grunde til ikke at lægge dækken på

23-11-2020 07:58, af Merete Haahr

Mange lægger dækken på så snart vinteren er over os og vi selv begynder at fryse, men hvornår fryser hesten og har den egentlig brug for al den indpakning? Ifølge forskere, så er svaret måske ikke helt så naturgivet som vi tror

Over 84 % til Sophia og Adriano (video)

29-11-2020 15:02, af Annika Knudsen Lorentsen

Vinderen af den sidste ECCO Cup-finale 2020 blev Sophia Boje Obel Jørgensen med Adriano B. Hun sluttede virkelig finalestævnet af med manér, og landstræner Dennis Fisker fortæller, at han er overordnet godt tilfreds med rytternes præstationer, og at han ser frem til en ny stævnesæson i det nye år