Daniel Bachmann Andersen: Resultaterne skabes via godt samarbejde med hestene

23-07-2018 14:00

Helle Kristensen

Daniel Bachmann Andersen og Blue Hors Zack satte denne weekend personlig rekord i Aachen. Deres formkurve går én vej... Opad... Resultaterne kommer iimidlertid kke bare dumpende ned i Daniels ridehjelm. Bag resultaterne ligger der timevis af hårdt arbejde.
Vi har talt med Daniel om hans tilgang til hestene på Blue Hors - og hvad hemmeligheden bag hans succes på banen er

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Selvom Daniel Bachmann Andersen hver dag har en stald fyldt med eliteheste, der bare venter på, at han skal sætte sig i sadlen og ride, er det ikke ensbetydende med, at Daniel kommer nemt til sine sejre. Tværtimod.
Daniel skal, i lige så høj grad som alle vi andre, arbejde for at vinde hestenes tillid. Hvis ikke mere. For at skulle samarbejde med 10 forskellige heste hver dag, kræver ikke bare at du er en dygtig rytter, det kræver også, at du sætter dig ind i hestenes psyke, og forstår, hvor meget du kan forlange af den enkelte hest.

Intet resultat er vigtigere end hestens holdbarhed
Det ser nemt ud, når Daniel Bachmann Andersen rider. Og det er der en helt særlig grund til. Grundarbejdet er i orden. Daniel forsøger konsekvent at være så godt forberedt som muligt, så både han og hesten er klar til opgaven. 

Når man han skal afgøre, hvorvidt hesten er klar til opgaven, er det ikke blot et spørgsmål om at afgøre, om hesten kan udføre øvelserne. Det er også et spørgsmål om at vurdere, om den har mentalt overskud til opgaven. 

Og det er dét, der gør dressuren svær. At kunne ride et sammenhængende program, hvor hver enkelt øvelse afvikles let og ubesværet. Det er hele kernen i dressuren. Og det er lige netop her, Daniel forsøger at have en strategi, som handler om, at han ikke at går på kompromis. 

For mange var det en overraskelse, at Daniel Bachmann Andersen valgte Zack frem for Zepter til finalen på Broholm. Zepter havde op til finalen gået upåklageligt - mens Zack under det første ridt havde været lidt anspændt og kåd. Zepter virkede som det oplagte valg - særligt med tanke på den nylige sejr ved Equitour, men det var han ikke. Ikke for Daniel og heller ikke for Blue Hors. 

For én ting vægter højere end resultater og udvikling for Daniel og Blue Hors. Det er hestenes holdbarhed - både fysisk og mentalt.

At sikre Zepters holdbarhed på sigt er den primære årsag til, at Zepter ikke skulle gå finale på Broholm. Lige som et godt samarbejde mellem Zack og Daniel er årsagen til, at Blue Hors hingsten efter mange år endelig indtager den internationale dressurbane med kæmpe succes. Fordi han er klar. Og fordi han stoler på Daniel. Og Daniel stoler på ham.

Zacks tillid til Daniel gør, at ekvipagen leverede en pragtpræstation i küren under DM på Broholm. Og samme mønster gentog sig i Aachen denne weekend. De to bliver bare bedre og bedre for hver gang, de rider på banen.

Zack og Daniels lange vej til Grand Prix
Da Daniel kom til Blue Hors for snart fire år siden, var Zacks præstationsniveau endnu ikke på Grand Prix niveau. Avlshingsten har altid været en favorit blandt avlerne, men hans karriere på ridebanerne har været lidt en anden sag, frem til hans samarbejde med Daniel.

Zack er en bestemt herre - og han er en hest, der i høj grad kræver, at hans rytter forstår, at Zack ikke skal presses. Han skal ledes:

“Med Zack var det svært i starten. Når jeg rider, så er det allervigtigste for mig at mærke, uanset hvilken hest jeg rider på, at hesten er med mig. At den er tilpas og stoler på mig. Og med Zack tog det lang tid at nå dertil. Jeg havde svært ved at afgøre, hvornår jeg kunne kræve mere af ham. Ofte, når jeg forlangte noget nyt af ham, som han ikke var klar til, blev vi sat 10 skridt tilbage og skulle starte forfra.
Det tog lang tid, inden vi nåede dertil, hvor Zack kunne acceptere, at han blev presset lidt i træningen. Blandt andet derfor har det krævet rigtigt meget arbejde at nå dertil, hvor vi er i dag, men det har været det hele værd. I dag vil Zack gøre alt for mig. Og det i sig selv er en kæmpe sejr. Derfor betyder det også så meget, at det var ham, jeg vandt sølv til DM på,” siger Daniel.  

I den tid Daniel har været på Blue Hors, er der hentet utallige røde rosetter hjem til stutteriet i Randbøl. Men, hvad er hemmeligheden bag Daniels succes på stævnebanerne? Han er 28 år, og rider med et overskud, de fleste eliteryttere misunder.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Ifølge Daniel er der ikke nogen hemmelighed. Det handler om grundridning og forståelsen for den enkelte hest, han arbejder med.

”I min verden handler det om at indrette sin ridning efter den enkelte hests behov. Mange ryttere glemmer den del. De prøver i stedet at få hesten til at tilpasse sig deres måde at ride på. Og så handler det i høj grad om en god grunduddannelse,” siger Daniel. 

Prøv grænserne af på hjemmebane
For Daniel er det helt essentielt, at man, hvis man skal lykkedes med at uddanne en hest til de svære øvelser, forstår at hesten skal have en base. Den base er grundridningen. 

”Jeg sammenligner ofte grundridningen med en rundkørsel. Nogle gange tager du en udkørsel, og finder ud af at vejen ikke leder det rigtige sted hen. Når det sker, handler det om hurtigst muligt at komme tilbage til rundkørslen. Tilbage til det der fungerede. Nogle gange er det nok, at du tager en enkelt runde mere, før du igen tager en stikvej ud. Andre gange er du nødt til at køre rundt i lidt længere tid. Men det er vigtigt, at du hele tiden søger tilbage til det velkendte, når det opstår problemer.
Dermed ikke sagt at du ikke skal presse hesten indimellem. Det er du nødt til, hvis du skal uddanne den. Men du skal altid sikre dig, at du kan komme tilbage, til det du ved, der fungerer. Det var den del, der tog så lang tid med Zack. At få ham gjort tryg ved, at han indimellem blev presset. Og at få ham til at forstå, at vi altid vendte tilbage til det velkendte,” siger Daniel. 

Men mens det ifølge Daniel er en vigtig del af uddannelsen, at han presser hesten lidt i hverdagstræningen, så er det mindst lige så vigtigt for ham at slå fast, at han i stævnesammenhæng forsøger ikke at forlange mere af hans heste, end de er klar til. Og hvor meget de er klar til, er forskelligt fra hest til hest. 

Tryghed, overskud og holdbarhed
"Den eneste måde du kan lave en Grand Prix hest på, er at lade hesten udvikle sig i det tempo den er klar til. Hvornår de er klar, er forskelligt fra hest til hest. Det kræver fysisk styrke, og at hesten muskulært er bygget rigtigt op. Og det kræver, at den mentalt kan magte opgaven. Når du rider Grand Prix, så kommer øvelserne så hurtigt efter hinanden, at det kræver et enormt koncentrationsniveau fra hestens side. Det er ikke nok, at hesten jeg arbejder sammen med, kan udføre øvelserne. Den skal også være tryg ved omgivelserne og holde fokus på vores arbejde, når den er på banen. Derfor er det også så vigtigt, at hver eneste øvelse fungerer godt på hjemmebanen," siger Daniel. 

Og lige netop her er Zacks søn Zepter et godt eksempel.  

”Zepter elsker banen. Han elsker at arbejde. Og han siger "ja tak," til alt. Sådan har det ikke altid været. Da jeg startede med at ride ham, var han meget usikker. Han var bange for andre heste, hvilket er lidt ironisk, når man ser på hans størrelse. Men fordi vi har taget os god tid og prioriterede, at han skulle være tryg, så er vi nået dertil, hvor Zepter elsker at være på banen," siger Daniel. 

"Der er kun et begrænset antal kilometer i en hest. Derfor bør man altid afveje, hvilke stævner der skal startes og hvorfor. På Blue Hors går vi efter heste, der kan holde på den lange bane. Vi stiler efter Grand Prix.

 - Derfor er det også vigtigt, at vi aldrig forcerer grunduddannelsen af hesten med henblik på, at den så hurtigt som muligt, skal ud og starte. Eksempelvis kan championaterne være et brugbart værktøj til at uddanne hestene for at give dem stævneerfaringen, men det er vigtigt at holde sig for øje, at vi ikke ender med at presse hesten i jagten på resultater. Uanset, hvilket niveau du arbejder på med din hest, bør du ikke stile efter at starte mere, end hvad hesten er klar til. Det skal være sjovt at arbejde, både for rytteren og for hesten. Det mener jeg gælder for ridning i det hele taget. Mit bedste råd til alle ryttere er, uanset hvilket niveau de rider på, at de skal finde den hest, de har en god kemi med. For så bliver ridningen meget nemmere. Og samarbejdet meget bedre,” siger Daniel.  

Og med disse ord bringer Daniel os tilbage til udgangspunktet. At vores vigtigste opgave som ryttere er at aflæse hesten. Du får ikke en god ridetur på en hest, du ikke arbejder godt sammen med eller forstår. Og en hest, der ikke er klar både mentalt og fysisk til den opgave, du stiller den, vil få svært ved at brilliere på stævnebanerne.

Artiklen er første gang blevet udgivet på everhorse.dk, som ejes af Mediehuset Wiegaarden, der også driver ridehesten.com 

Læs også

Daniel Bachmann bedst i Grand Prix Special

27-06-2021 13:13, af Annika Knudsen Lorentsen

Med den 11-årige vallak Fanalino lykkedes det i dag Daniel Bachmann Andersen at ride sejren hjem i Grand Prix Special hos Blue Hors, og det gjorde han med en flot score på 73,039%. Bedst i de øvrige klasser, der er redet i dag, var Anders Uve Sjøbeck Hoeck, som har vundet både MB2 og Intermediaire I

Dufour og Bachmann er bare bedst

20-06-2021 14:18, af Marie Helene Rigård Rohleder

Cathrine Dufour og Bohemian er tilbage på sporet, og Daniel Bachmann Andersen med den unge Marshall-Bell begynder også at blande sig i toppen. Til Ridehesten fortæller en stolt Daniel, hvordan Marshall bliver bedre og bedre for hver gang 

Bohemian og Dufour tilbage i topform: Den bedste grand prix vi har redet!

19-06-2021 18:40, af Marie Helene Rigård Rohleder

JA! Så kender vi dem igen. Cathrine Dufour og stjernehesten Bohemian har netop redet grand prix til 80.348% til stævnet i Herzlake, Tyskland. Cathrine fortæller, at det er den bedste grand prix nogensinde 

Type, gang og blod i en højere enhed (video)

20-06-2021 16:00, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Vi præsenterer hermed endnu to af i alt 18 nøje udvalgte føl, der sættes under hammeren, når Dansk Varmblod allerede i næste uge afholder følauktion på Blue Hors. I dag sætter vi to føl med en spændende sportsfremtid under luppen

Blue Hors Rush Hour i topform

24-04-2010 20:58, af Thomas Bach Jensen
I lørdag aftens Intermediaire Kür viste Sune Hansen endnu engang, at hingsten Blue Hors Rush Hour er i storform og placerede sig i den absolutte top

Blue Hors St. Schufro fløj

08-03-2015 15:24, af Britt Carlsen

Det blev Blue Hors St. Schufro e St. Moritz Junior opdrættet i Tyskland, som blev sat på fløjen i 4-års holdet, mens vandrepokalen gik til JJ Zinfandel Grønvang

6. december - Vind Blue Hors Groombag og Super Shine

06-12-2019 09:00, af Annika Knudsen Lorentsen

I anledningen af 6. december udlodder vi en smart Groombag og Super Shine fra Blue Hors - læs hvordan du kan vinde det og en sidegevinst til en du holder af her

Sune og Romanov i Medien Cup

14-05-2010 12:58, af Thomas Bach Jensen
Sune Hansen og Blue Hors Romanov klarer sig fremragende i Medien Cup ved Hamburger Dressur Derby

Sejr til et hot mix

15-11-2015 16:14, af Britt Carlsen

Carina Cassøe Krüth havde lagt sig komfertabelt i spidsen af Bundgaard Byg Cup finalen lørdag på Heiline's Hot Mix, og hun satte ikke den føring over styr i dagens kür

Blue Hors First Choice forbliver i Danmark

19-07-2021 14:46, af Kristine Ulsø Olsen

Den tidligere avlshingst Blue Hors First Choice, der de seneste år er blevet redet af Christian Tudela Ruiz, er blevet solgt til Laursen og Lunderskov Dressage. Det betyder at First Choice fremover kommer til at dele stald med Atterupgaards Seebach

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Thomas Bach Jensen

Thomas Bach Jensen
20 33 86 83
tbj@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Dansk Varmblods-hingsten Glock's Zonik er død

17-07-2021 10:45, af Annika Knudsen Lorentsen

Den 13-årige hingst Zonik efter Blue Hors Zack er blevet aflivet efter, at han brækkede begge bagben, mens han stod i boksen for at vågne op efter en ellers veloverstået operation 

DR2 er klar til at sende dressur fra Tokyo

18-07-2021 13:19, af Kristine Ulsø Olsen

Nu er der snart ikke længe til at OL i Tokyo går i gang og diverse TV stationer begynder derfor også at offentliggøre sendetiderne. Lørdag og søndag i næste weekend rides der Grand Prix og det hele bliver sendt direkte på DR2

Patrik Kittels olympiske drøm er bristet

22-07-2021 11:47, af Kristine Ulsø Olsen

Svenske Patrik Kittel stod foran at skulle ride sit fjerde OL om få dage, men da hoppen Well Done de la Roche i går pådrog sig en mindre skade under træningen i Tokyo, har Kittel været nødsaget til at trække sig fra det svenske hold

DR1 sender når medaljerne i dressur bliver uddelt

21-07-2021 08:06, af Kristine Ulsø Olsen

Så er sendeplanen fra DR klar til de næste par dage og den afslører af DR2 sender dressuren fra OL lørdag og søndag den kommende uge, mens det bliver på DR1 når både hold- og individuelle medaljer skal uddeles i næste uge

OL i fare for aflysning i sidste øjeblik

20-07-2021 14:09, af Annika Knudsen Lorentsen

Den øverste direktør for Tokyos organisationskomité, Toshiro Muto, har udtalt på et pressemøde, at diskussionerne omkring afholdelse af OL er genoptaget, på grund af det stigende antal coronasmittede, blandt andet i OL-byen

De danske ryttere og heste er topmotiveret

22-07-2021 16:11, af Kristine Ulsø Olsen

Lidt over en uge har det danske team haft til at vende sig til omgivelserne i Tokyo. Holdleder Anne-Mette Binder fortæller af både ryttere og heste er topmotiveret og at de bare venter på at det hele går løs om få dage

Her kan man se OL i ridning

03-07-2021 09:57, af Kristine Ulsø Olsen

Lørdag den 24. juli tager dressurrytterne hul på OL og frem til den 7. august hvor springrytterne rider om de sidste medaljer, vil det være muligt at følge med hjemmefra når både DR og Discovery sender ridning i fjernsynet direkte fra Tokyo

De danske dressurheste strøg gennem vettjek (opdateret)

23-07-2021 06:43, af Kristine Ulsø Olsen

I de sene nattetimer dansk tid, har der været vettjek for dressurhestene i Tokyo, hvor alle danske heste blev godkendt. Det betyder også at der nu er startlister for de kommende to dage, hvor Cathrine Dufour, Carina Cassøe Krüth og Nanna Skodborg Merrald skal forsøge at kvalificere holdet til den afgørende Grand Prix Special

Cathrine Dufour er klar til sit andet OL

22-07-2021 21:05, af Kristine Ulsø Olsen

29-årige Cathrine Dufour har opnået utallige medaljer ved DM og EM samt deltagelse ved OL på Atterupgaards Cassidy, men nu har unge Bohemian overtaget rollen som førstevalg og de er dermed klar til at forsvare de rød-hvide farver ved OL i Tokyo

Darc De Lux er ankommet i OL-karantæne (video)

18-07-2021 07:23, af Annika Knudsen Lorentsen

Andreas Schous OL-hest, Darc De Lux, er i går ankommet i karantæne i Aachen, hvor han skal være frem til afgangen mod Tokyo den 24. juli. Andreas' hestepasser Hanna Carlsson er med for at passe på Darc, først under karantænen, og dernæst i Tokyo, og hun fortæller, at de er velankommet i Aachen