Det er ikke Bolts løbesko, der er de hurtigste

18-08-2016 17:00

Britt Carlsen

OL

Her ved OL i Rio bliver der talt meget om 100 meter løberen Usain Bolt, men de hurtigste løbesko sidder nu ikke på hans fødder, men på hestenes hove, og de bliver passet og tilpasset i en veludstyrret smedje

Copyright Ridehesten.com
Beslagsmed Jim Blurton i arbejde i smedjen. Foto: Arnd Bronkhorst

De hårdest arbejdende "skotilpassere" ved OL arbejder i smedjen tæt på hestestaldene. Ved brandvarme esser bliver der slidt for at tilpasse skoene præcist til de krævende atleter, som ikke bare skal have to men fire sko. Som det gælder for mennesker kan også hestene få særligt tilpassede, håndlavde sko, eller en standardmodel fra reolen. For mange af hestene ved OL gælder, at de kommer med sko tilpasset dem, og den disciplin de nu excellerer i. Det kan være helt almindelige sko, til særligt udformede sko med ekstra støtte, kiler, nitter og nogle får en gelpude under for ekstra komfort. Skoene er lavet af jern eller aluminium, de bliver sømmet eller limet på.

For at opnå den ultimative heste pasform, opvarmes skoen til 800 rødglødende grader, før den bliver smedet på ambolten til den korrekte form. Når skoens temperatur er faldet, presses den mod hoven for den optimale pasform. Skoen afkøles til arbejdstemperatur i vand, og så bliver de slået fast, nogle med kobbersøm som virker antibakteriel, så følger en pedicure, og så er hestene klar til jobbet. 

Ligesom atletik atleter eller fodboldspillere, så er greb afgørende, og det betyder iskruede mordax eller sko med riller og hager, der sikrer hestens fodfæste. Mordax findes i mange forskellige længder og former, alt efter jordbundsforholdene. Ifølge chefsmeden ved Rio 2016 Jim Blurton, er valget af mordax næsten lige så vigtig som valg af dæk til Formel 1.
Jim Blurton (57) er tidliger verdensmester, han står i spidsen for en stab af erfarne beslagsmede på fem mand.

- De store ryttere kommer med deres egne beslagsmede, siger Blurton. - Alle de olympiske heste kommer med et ekstra sæt af formonterede sko, så at hvis de mister en kan teamet hurtigt lægge en sko på, som allerede er tilpasset hesten. I London 2012 havde vi en hest, der mistede en sko i opvarmningen 10 minutter før den skulle på banen for at springe. Vi fik skoen på på 7 minutter, hvad der svarer til et 3,5 sekund pitstop! 

Copyright Ridehesten.com
Brasilianske Luiz Tenorio har ansvaret for koordinereingen af beslagsmedeservicen ved OL og PL. Foto: Arnd Bronkhorst

OL-smedene og de smede som er rejst med enkelte teams, bliver overvåget af brasilianske Luiz Tenorio (44), der er uddannet beslagsmed, født og opvokset i Rio de Janeiro. Det er ham som koordinere opgaverne. Han har et team på 13 frivillige brasilianske smede, som hver dag bliver videruddannet ved brug af foredrag og praktiske demonstrationer. 
Den helt rette sko til hesten er uhyre vigtigt, især når hestene skal præstere på dette høje niveau, som vi har set ved dette OL. - Jeg vurderer at dygtige beslagsmede i dag fungerer som lovlige præstationsfremmere, slutter Jim Blurton. 

Copyright Ridehesten.com
Specialfremstillede sko er en del af jobbet i smedjen. Foto: Arnd Bronkhorst
Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen