– Det har været en rutsjebanetur

29-11-2022 16:26

Annika Knudsen Lorentsen

Lærke Høi Johansen har kvalificeret den hjemmeavlede Almond til Dansk Varmblods Unghestechampionat, og hun fortæller, at hun glæder sig meget over, at det er lykkedes at komme så langt

Copyright Ridehesten.com
Lærke med Almond. Foto: Foto
Nyheden fortsætter efter annoncen

Tilbage i 2018 kom Almond e. Action Man Ask Z/ Lambrusco Ask (opdr. Iben Marianne Høi og Jan Johansen) til verden, og nu i 2022, tidligere på efteråret, kvalificerede han sig med 27-årige Lærke Høi Johansen til Dansk Varmblods Unghestechampionat, som afholdes i forbindelse med Dansk Varmblods Hingstekåring 2023. 

– Almond er født og opvokset på mit barndomshjem, mine forældres gård på Bornholm, indleder Lærke. Almond er lavet på hoppen Hava Ask, som familien købte da hun var 3 år. Aftalen var, at Ask stod for færdigkåringen af hende, og hun blev her kvalificeret til Eliteskuet og fik sølvmedalje. Hun blev desuden årets 2-års hoppe ved Eliteskuet som 2-års. 

– Hava blev primært købt fordi hun var datter af Havannah Ask, som var min første hest. Havannah måtte desværre aflives for et par år siden, da hun fik kræft i æggestokkene med spredning til bugen. Det var et kæmpe tab, for hun avlede virkelig godt. Hendes gode energi, har hun heldigvis givet videre til Hava, som også er en fantastisk hest. Hava blev sat i fol, fordi hun desværre fik en skade som 5-års, som har taget mange års genoptræning. I dag trives hun med at være min mors hest, og de springer lidt sammen hjemme på Bornholm, fortæller Lærke. 

Copyright Ridehesten.com
Almond blev født brun og lignede ikke umiddelbart en der ville skimle, og derfor blev han navngivet Almond. Nu er han nærmere end smuttet mandel. Foto: Privat

Almond er en fantastisk hest
Almond blev som føl udtaget til Eliteskuet og han viste altså allerede dengang gode kvaliteter. Senere blev sendt han til Stutteri Ask, da han var klar til tilridning, og her blev han igennem tre måneder klargjort til, at Lærke kunne overtage tøjlerne. Et samarbejde som Lærke og hendes familie er rigtig glade for. 

– Jeg hentede ham, og har siden selv redet ham og sprunget ham, men det gode fundament han gik i ridning fra Ask, var godt givet ud. Almond er fantastisk, hvis jeg selv skal sige det. Han giver altid en god følelse og ridetur. Han er den mest velafbalancerede hest og han er lidt af en labrador, som er energisk og motiveret til at arbejde, når vi træner. Det er fantastisk at have en så tillidsfuld hest. Når man lige som jeg, har forældre der bor på Bornholm, så kommer de ikke lige forbi og hjælper til stævner. Så de gange, hvor min kæreste eller andre ikke har haft mulighed for at tage med mig, så er det fantastisk selv at kunne tage afsted, fortæller Lærke blandt andet om Almond. 

Copyright Ridehesten.com
Lærke Høi Johansen med Almond. Foto: Ridehesten.com/Maria Lerche Mortensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

En rutsjebanetur
Vejen til at kvalificere sig til Herning har ikke bare været nem, og engang var der tvivl om, hvorvidt Almond ville kunne fungere som springhest. 

– Hans benstilling har ikke altid været ideel, og i en periode var vi i tvivl om, om det var godt at springe på han. Min træner, Jes Madsen, var overbevist om, at min smed Rasmus Olsen, kunne rette op på situationen, og det havde han heldigvis ret i, fortæller Lærke, som er klar til sit første Unghestechampionat.

– Det er mit første Unghestechampionat, men jeg har set det en del gange før, hvor særligt testrytterdelen har været en stor prioritet for mig at se. Det har altid været en drøm at få lov at ride i Herning, og at det så skal blive på noget vi selv har avlet, er megasejt. Det er enormt spændende at få lov til at ride i Herning, da det er mange professionelle der kommer der. Det er vigtigt for mig at bevise, at jeg som amatørrytter også er berettiget til at være i Herning, og jeg vil gøre mit bedste. 

Lærke, der til dagligt arbejder som byggesagsbehandler i Københavns Kommune og er uddannet bygningsingeniør, kan se frem til en fremtid sammen med Almond. 

– Fremtiden for Almond er, at vi skal være med, hvor vi kan. Han skal ikke sælges, selvom jeg får mange gode tilbud fra folk der vil købe ham. Han er ikke lavet med salg for øje, slutter Lærke, som fremhæver, at udviklingen med Almond har kunne lade sig gøre, fordi hun har god opbakning fra mange, herunder særligt hendes forældre og kæreste. 

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen