Det var hoppernes år igen (video)

10-03-2024 12:56

Trine Askjær-Jørgensen

Blue Hors Unghestechampionat i dressur er nu afgjort, og efter Daniel Bachmann Andersens test står det klart, at hopperne ligesom sidste år var sublime. Intet mindre end syv af dem endte i top-10, hvor den absolutte top igen bestod af to hopper i en klasse for sig

Copyright Ridehesten.com
Daniel Bachmann Andersen. Foto: Ridehesten.com/Maria L. Mortensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

8.30 startede dagen i Jyske Bank Boxen med Blue Hors Unghestechampionat i dressur ved Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning. Starten var rykket en smule, idet én af hestene desværre ikke kom til start.

Publikum fik igen fornøjelsen af at overvære landsholdsrytter og VM-holdguldvinder i 2022, Daniel Bachmann Andersen, teste den anden halvdel af de bedste heste – i alt 12 styk.

Lærerig formiddag med testrytteren
Udover at teste de unge heste og forklare, hvad han gjorde og hvorfor, så har Daniel igen i dag delt flittigt ud af sin enorme viden, så tilskuerne, som han sagde, forhåbentligt også fik nogle værktøjer med hjem til deres egne heste og ridning. Han fokus var på at give de unge heste en god oplevelse i Boxen og etablere tillid, når nogle af dem synes, rammerne var lidt overvældende.

Ligesom i går understregede Daniel, hvor vigtigt det er, at man ikke kommer til at korrigere for hårdt, hvis der sker noget, man ikke lige havde planlagt. I stedet skal man bare ride videre og prøve igen. Derudover skal man huske at ride skridt og ikke bare kigge på telefonen, mens man skridter i gang og af eller glemme, at skridt også er en gangart, man skal kunne vise, og som kræver træning.

Han sagde desuden: – Jeg har ikke et system; jeg tilpasser mig til hver af mine heste, når jeg rider, fordi de er vidt forskellige. Hvis jeg gjorde det samme med dem alle, så ville de ikke udvikle sig nær så godt, fordi det, de har brug for, er vidt forskelligt. Så det handler om at have en masse redskaber i værktøjskassen, man kan gribe efter for at få den enkelte hest til at fungere optimalt, og på den måde afprøvede og eksperimenterede han også med de unge talenter i championatet – med udgangspunkt i den enkelt hest og dens styrker og svagheder.

Saffron var i en klasse for sig
Hvor toppen i unghestechampionatet var utrolig tæt efter de første to dages indledende præsentation under egen rytter, så har Daniels bedømmelser i weekenden gjort, at pointene er blevet lidt mere adskilte – selvom det stadig er den samme gruppe af heste, der er at finde i toppen. Dommerne havde andre heste på førstepladsen onsdag og torsdag, men under testrytterdelen i går var én hest i en klasse for sig, og det blev netop hende; Slangerupgaards Saffron e. Secret/ Scolari (opdr. Slangerupgaard A/S) og Anne Troensegaard, der løb med sejren i championatet. Hoppen var tilmed den eneste, der i år blev tildelt 10-taller af testrytteren, mens dommerne lidt usædvanligt ingen 10-taller gav i år. Saffron opnåede sammenlagt 906 point og tog en sikker sejr foran andenpladsen.

Læs hvad Daniel sagde om hoppen, da han testede hende i går.

Nyheden fortsætter efter annoncen

En Paris nummer to?
Andenpladsen i championatet gik til den hest, som testrytteren gav de næstbedste karakterer for ridelighed og kapacitet. Lygum's Zelina e. Blue Hors St. Schufro/ Blue Hors Zack (opdr. Tine og Henning Lygum Jensen) med Victoria Vallentin som rytter blev testet af Daniel Bachmann i dag og opnåede 9,5 og 9,0, så hun endte på i alt 892 point. Den yndige, lille, sorte hoppe minder til forveksling om Victorias UVM-vinder Lyngbjergs St. Paris, som Daniel havde fornøjelsen af at teste for to år siden, og der er heller ingen tvivl om, at der gemmer sig en stjerne til fremtiden i hende.

Om hoppen sagde Daniel: – Hun traver virkelig dejligt af jorden, igennem kroppen, hen til hånden og lægger sig blødt til – og alligevel med sving. Det er virkelig en fed fornemmelse, jeg får her. Man kan mærke, at hvert trin, hun tager, ikke koster hende noget; jeg beder hende ikke om at trave sådan, hun gør det bare. Hun har en rigtig fin galop; dejligt op-ad-bakke og kommer godt op i skulderen. Stor cadeau til rytteren; hoppen er virkelig fin i kontakten og meget tillidsfuld. En hest, som man også sidder rigtig godt på; hun tager mig med. Virkelig gode reaktioner og utrolig balanceret. Hun er utrolig fokuseret på opgaven og lader mig virkelig få lov til at være ved hende. Hun har ikke verdens største skridt, men den er brugbar og med godt takt.

Ved præmieoverrækkelsen blev Zelina desuden tildelt Hestens Værns pris "Den Gladeste Hest". Det er testrytterens vurdering af hestens ridelighed, manerer og generelle optræden, som afgør, hvilken hest der får hæderen.

Copyright Ridehesten.com
Florida Pilekær under Daniel Bachmann. Foto: Ridehesten.com/Maria L. Mortensen

Af de heste, Daniel testede i dag, blev Florida Pilekær e. Jovian/ Florestan I (opdr. Stutteri Pilekær) med Maria Anita Andersen efter to 8-taller i det samlede regnskab placeret som nr. 4 med 827 point, en position hoppen generelt har holdt hele vejen gennem konkurrencen.

Fakta
Top-5 i Blue Hors Unghestechampionat i dressur
  1. Slangerupgaards Saffron e. Secret/ Scolari (opdr. Slangerupgaard A/S) med rytter Anne Troensegaard – 906 point
  2. Lygum's Zelina e. Blue Hors St. Schufro/ Blue Hors Zack (Tine og Henning Lygum Jensen) med rytter Victoria Vallentin – 892 point
  3. Straight Horse Sun King e. Sir Donnerhall I/ Blue Hors Zack (opdr. Straight Horse ApS) med rytter Mette Sejbjerg Jensen – 875 point
  4. Florida Pilekær e. Jovian/ Florestan I (opdr. Stutteri Pilekær) med rytter Maria Anita Andersen – 827 point
  5. Sandbæks Beatric e. Blue Hors Zackerey/ Blue Hors Don Olymbrio (opdr. Eigil Kirkegaard Nielsen) med rytter Kristian Würtz Green – 820 point

Klassens resultat, hvor man kan se karaktererne for de heste, der blev testet i dag.

Det samlede resultat af Blue Hors Unghestechampionat i dressur.

Daniel Bachmann fortæller i videoen her mere om oplevelsen med at være testrytter, hestene mv.:

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner