DM guld i military: Annikas drøm gik i opfyldelse

11-07-2017 06:05

Camilla Tiefensee Schrøder

Pony|

Annika Andersen fra Arnøje på ponyen Tantassaig Sandie løb med guldet i kat. II, da der i weekenden blev kæmpet om medaljerne i DM i military for ponyryttere. Hun har en autismediagnose, som kan give visse udfordringer i sociale situationer, men kræver ingen særbehandling på terrænbanen

Copyright Ridehesten.com
Annika Andersens på hendes 20 år gamle pony Tantassaig Sandie. Foto: Morten Fiil
Nyheden fortsætter efter annoncen

Selvom træneren Mia Hastrup i lang tid havde sagt, at der var en god chance, havde Annika og hendes mor næsten ikke turdet håbe på, at det kunne ende med en sejr i DM i military. Men pludselig var guldet en realitet, fortæller Annikas mor, Maria Andersen:

– Efter dressuren så det jo ret godt ud, for der lå Annika på en andenplads. Efter springningen lå hun pludselig nummer et. Det var jo ikke for at lægge et pres på Annika, men hun skulle jo bare ud og gøre det godt i terrænet – så ville hun vinde, fortæller den tydeligt rørte mor med et stort smil.

Annika Andersen er 12 år gammel og bor i Arnøje lidt udenfor Store Heddinge på Stevns. Hun har infantil autisme, og har redet siden hun som 3-årig fik anbefalet ridning som terapiform. Siden 2015 har hun arbejdet hårdt på at blive en af de bedste ryttere inden for den krævende ridedisciplin military.

Military er kendt for at være en farlig sport, hvor ulykker ofte sker på terrænbanen. Derfor har rideforbundet indført en stilkarakter, der sørger for, at de unge ryttere ikke rider farlig ridning. Annika gjorde alt hvad hun kunne for at gøre det godt i terrænet, og blev belønnet med et ottetal ud af ti mulige – den højeste stilkarakter, der blev givet på dagen.

Små detaljer er afgørende
Infantil autisme er ikke et synligt handicap, men en udviklingsforstyrrelse i hjernen, som bl.a. kommer til udtryk ved vanskeligheder med at agere i sociale situationer og stor afhængighed af rutiner og ritualer.

– Hun tænker meget i kasser, og alting skal være som det plejer at være, forklarer hendes mor, Maria Andersen.

– Når hun skal lære noget nyt, så skal det foregå meget konkret, og i små bidder, og det skal skæres præcist ud, hvorfor man skal gøre sådan. Men når hun så først har forstået noget, så sidder det til gengæld også rigtig godt fast, fordi hun er hyperintelligent.

Vanetænkningen kan dog også være en udfordring ved stævner, hvor uforudsigelige situationer kan give nogle udfordringer, som andre ryttere og deres forældre ikke ville løbe ind i på samme måde.

– Heldigvis har Dansk Rideforbund lavet nogle retningslinjer, der er meget strenge og præcise med, hvordan opvarmningen skal foregå osv., så det er meget det samme overalt. Men et problem kan f.eks. være, hvis de ikke har toast med lyst brød på stævnepladserne. Så har hun svært ved at ride. Hun bliver meget ked af det, eller vil slet ikke spise noget, forklarer Maria Andersen, som tilføjer, at der heldigvis ikke er så mange klubber, som ikke serverer toasts ved stævner.

Copyright Ridehesten.com

Hun forstår hesten
Selvom diagnosen infantil autisme kan give udfordringer, er det langt fra en hindring til at opnå de flotte resultater, som Annika Andersen netop har bevist.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Netop ridesporten har en helt særlig betydning for hendes liv, og har på mange måder påvirket hende positivt:

– Vi kan stort set ikke mærke, at hun er anderledes, når hun sidder på en hest, fortæller moren. Hun forklarer, at Annika kan have svært ved at sætte sig ind i andre menneskers følelser, fornemme sociale situationer og forstå logikken i, hvorfor folk handler, som de gør. Men det er anderledes med heste.

– Mennesker gør mange mærkelige og uforudsigelige ting. Men hestene gør ikke noget, der er ud over deres natur, forklarer Maria Andersen.

Et særligt sammenhold
– Samspillet med hesten giver hende noget, som ingen af os andre kan give hende, siger moren, som også har stor ros til overs for det sociale sammenhold, der følger med i det at være en del af rideverdenen inden for military.

Copyright Ridehesten.com

Annika trænes til dagligt af Mia Hastrup, der også er træner for landsholdsrytterne. Annika er også en del af spireholdet – en gruppe unge spirende talenter indenfor sporten, der arbejder mod at blive klar til at komme på det danske landshold for militaryryttere.

– Det har betydet, at hun faktisk har nogle veninder, som hun kan snakke med. At hun bliver behandlet på lige fod med alle andre. Militarysporten har taget rigtig godt imod hende. Der er et stort fællesskab pigerne imellem, f.eks. når de er til spiresamling hos landstræneren Sally Schlichting. Der er et sammenhold de piger imellem, som jeg aldrig har oplevet før. De behandler hinanden så fedt, lyder det begejstret fra Maria Andersen.

Vandt på 20-årig hoppe
Det kræver hård træning og en god hest at komme langt inden for ridesporten. For at få succes skal både hest og rytter være i topform, og Annika har arbejdet hårdt for at blive klar til dette års DM. Sidste år måtte Annika udgå fra DM, da hendes konkurrencepony kom ud for en tragisk ulykke, der desværre kostede den livet.

– Vi købte så den her pony, Tantassaig Sandie, som var 20 år gammel og aldrig havde redet military før. Den havde til gengæld flotte resultater fra springbanerne, så vi satsede på, at det nok skulle gå, fortæller Annikas mor.

Det gik over alt forventning, for selvom ponyen var gammel, så var den modig, og på knap et år har Annika redet ponyen op til at blive en af de bedste militaryponyer i Danmark.

– Sandie er jo en ældre pony, så vi har gået og set os om efter en afløser. For ganske få uger siden fandt vi endelig en pony, som ser ud til at have de rigtige kvaliteter og et stort potentiale”, fortæller Maria, og valget faldt dermed på den 9-årige I'er pony Carlo Damgård.

Med sin nye titel som Danmarksmester og med en ny talentfuld pony, som hun fornylig vandt titlen Stevnsmester i springning med i CNCP80-klassen, ser fremtiden lys ud for Annikas ridekarriere. Annika er da heller ikke færdig med at jagte medaljer, for næste mål er at deltage i Nordisk Mesterskab, og den helt store drøm er at komme med til EM.

Copyright Ridehesten.com

Læs også

Dressurhingste med flest føl i 2021 i Frankrig

17-01-2022 11:49, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Den franske varmblodshest, Selle Français, er bedst kendt i springning og military, men der avles også dressurheste i Frankrig. Den franske dressurportalt Dresspod.com har lavet en oversigt over de dressurhingste, der havde flest føl registreret i Frankrig sidste år

Hvor stammer military fra?

16-01-2022 15:14, af Christine Krogh Frausing

De fleste kender sportsgrenen military, men hvor stammer den egentligt fra, og hvornår blev disciplinen tilgængelig for almindeligt hestefolk? Læs meget mere om det her

Danskere til internationale stævner - uge 2

12-01-2022 06:22, af Annika Knudsen Lorentsen

I denne uge er der en hel del af de danske springryttere, der er draget til internationalt stævne i belgiske Opglabbeek

Christian Zehe fra Tyskland bygger DM-banen i military

17-01-2009 10:08, af Britt Carlsen
DM i military bliver igen i år afholdt på Skårup Overgaard ved Skanderborg. Hidtil har ejer og military veteran, Jørgen Albertsen, selv været ansvarlig for terrænbanens design, men pga. reglementets aldersgrænse for officials, er der i år indgået et samarbejde med den internationalt meget anerkendte tyske terrænbanebygger, Christian Zehe

Anne Fabricius Tange vinder ECCO Cup for kat. II

07-12-2008 10:51, af Grethe Næsby
Pony|
Velridende Anne Fabricius Tange og ponyen Kosmo Ike vandt finalen i ECCO Cup.

Vicky og Dejo stræber efter guldet

12-07-2014 13:20, af Tina Ravn

Første del af danmarksmesterskabet i military er ovre, og på førstepladsen ligge Vicky Mathiessen, skarpt efterfulgt af Peter Flarup

Caroline og Fanny DRF-mestre i military

15-09-2013 20:04, af Nina Marie Villadsen

I dag blev sidste del af DRF-mesterskabet i military for ponyer kat. 2 og 3 afviklet og de nye DRF-mestre fundet

DM finale for pony og children

09-02-2014 19:37, af Vibeke Mortensen

I dag var det så afgørelsens tid i Hillerød, for alle ponykategorierne samt children. Med mange fejlfrie ryttere fra gårsdagens første afdelinger, var der lagt op til spændende finaler hos Hillerød Sportsrideklub

Astrid vandt DM i military for ponyer

09-07-2018 10:53, af Camilla Tiefensee Schrøder

Astrid Vibe Skovgaard fra Bornholm blev vinder af DM i military for kat. I-ponyer 2018 på Sareiko Fox. På podiet fik Astrid selskab af to andre bornholmere

Hold-DM i military godt i gang

27-06-2015 09:22, af Nina Marie Villadsen

I går gik starten på DRF-mesterskabet i military for klubhold på Skårup Overgård ved Skanderborg, hvor Kirstineholm Rideklub er vært

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Jørgen Hallundbæk er død

Opfinderen, iværksætteren, forretningsmanden og hestemanden, Jørgen Hallundbæk, som sammen med sin familie har begået sig i dansk og international hestesport, er død

Ludger Beerbaum anklaget for dyremishandling

12-01-2022 09:37, af Marie Helene Rigård Rohleder

Det tyske medie RTL har gennem en undercover-journalist filmet den verdensberømte springrytter og træner Ludger Beerbaum. Optagelserne viser, hvordan han bruger den forbudte træningsmetode barring i sin træning, hvor hesten bliver slået på forbenene, idet den springer over en forhindring

Ludger Beerbaum afviser anklager om mishandling

12-01-2022 15:13, af Marie Helene Rigård Rohleder

Den tyske topspringrytter og tidligere OL-guldvinder Ludger Beerbaum er havnet i en sand skandale efter mediet RTL har offentliggjort video med anklager om, at han bruger barring i træningen. Ludger Beerbaum kalder materialet for forkert og æreskrænkende. FEI tager stor afstand til træningsmetoden fra videoen, og det tyske rideforbund er gået ind i sagen

Helgstrands Lollipop tilbage under engelsk rytter

13-01-2022 18:25, af Thomas Bach Jensen

Marianne Helgstrands tidligere Grand Prix-hest Lollipop er solgt til England, hvor han ved stævnet i Vale View skal starte i denne weekend med sin nye rytter Leah Beckett

Katrinelund nytænker i salg af heste

15-01-2022 12:03, af Christine Krogh Frausing

Katrinelund har stor efterspørgsel fra udenlandske kunder, og da man som køber fra udlandet kan have svært ved at gennemskue om salgsvideoen er redigeret til sælgers fordel, har Katrinelund nu nytænkt en mere troværdig salgsprocess

Hingstekåringen 2022 i Herning bliver gennemført

14-01-2022 10:10, af Thomas Bach Jensen

På baggrund af udviklingen i covid-19-pandemien og de seneste, klare udmeldinger fra sundhedsmyndighederne og regeringen om åbning af messer og kulturarrangementer fra 1. februar forventer Dansk Varmblod at gennemføre Hingstekåringen 2022 i Herning helt som planlagt

Grand Galaxy Win er blevet kastreret

18-01-2022 10:43, af Annika Knudsen Lorentsen

Charlotte Jorsts Grand Galaxy Win, som tidligere har konkurreret i Danmark under Severo Jurado Lopez og som er kåret i Dansk Varmblod, er blevet kastreret 

Melissa Fobian: – Jeg valgte at gå all in

15-01-2022 15:17, af Christine Krogh Frausing

I Skævinge er Melissa vokset op på hendes forældres gård, hvorfra hendes ridekarriere startede. Siden er hun flyttet til Jylland, hvor hun forsøger at drive en forretning med køb, salg og ridning af heste. Hun købte sin første egen hest som 19 årig, og har siden hen langsomt bygget sin forretning op

To hingste indsynet til 35-dages prøve

13-01-2022 12:17, af Thomas Bach Jensen
Avl|

To 4-årige dressurhingste er i dag indsynet til Dansk Varmblods ekstraordinære 35-dages test på Tørring Ridecenter

Brand i hestelastbil

17-01-2022 06:35, af Christine Krogh Frausing

Hollandske Jessica Poelman, var i fredags på vej til stævne da hendes lastbil pludseligt satte i brand. Årsagen viste sig at være en anden end først antaget