Fodring af heste med luftvejsproblemer

03-01-2020 09:55

Christina Kryder, cand.agro. St. Hippolyt Danmark A/S

Luftvejsproblematikker kan blive et stort problem for hesten, både i forhold til præstation og almen sundhed. I værste fald kan det på sigt udvikle sig til astma. Fodring af en hest med luftvejsproblematikker eller astma afhænger helt af, hvad årsagen er til, at hesten har problemer, men noget kan der gøres

Copyright Ridehesten.com
I januarnummeret af magasinet Ridehesten kommer Christina Kryder, cand.agro, med gode råd til fodring af heste med luftvejsproblemer. Foto: Shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hestens luftveje er et af de mest udsatte organer i hestens krop, da fremmede stoffer let har adgang til kroppens slimhinder og derved har adgang ind i kroppen. Det er også her, hestens første forsvar skal forhindre indtrængen fra uønskede stoffer, bakterier eller virus. Det er derfor vigtigt, at hestens omgivelser er gode rent hygiejnisk, men også at hestens immunforsvar er stærkt.

Der er mange faktorer, som kan påvirke hestens immunforsvar, herunder  bl.a. miljø og fodring samt hestens generelle sundhedsstatus. Er hesten belastet af metaboliske udfordringer, stress eller anden form for sygdom, så vil forsvaret ikke altid være i stand til at stå imod angreb.

Luftvejsproblematikker kan blive et stort problem for hesten, både i forhold til præstation, men også i forhold til sundhed. I værste fald kan det udvikle sig til astma.

Generel fodring
Fodring af en hest med luftvejsproblematikker eller astma afhænger helt af, hvad årsagen er til, at hesten har de her problemer. Så det er svært at omtale fodring i generelle termer. Men noget kan der gøres, og for heste med luftvejsproblemer gælder det altid om at fodre hesten så støvfrit som muligt.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Dette kan for nogle heste betyde, at krybbefoderet skal være vådt eller måske ikke indeholde for mange små fibertyper, der kan genere luftvejene. Dette kan f.eks. være snittet lucerne eller snittet hø, som på trods af en meget fin forarbejdning samt høj hygiejnisk kvalitet stadig har små fibre, som hesten kan indånde under måltidet.

Derudover kan et skift fra hø til wrap også være en god idé, da wrap har et højere vandindhold end hø og derfor ofte støver mindre.

Læs mere i det nye nummer af magasinet Ridehesten, hvor du også kan finde en liste over urter, der kan afhjælpe luftvejsproblemer.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen