Forårets små stjerner på vej hos Heiline

10-01-2021 21:38
Avl

Hos Stald Heiline i Odder, hvor bl.a. den internationale dressurhest Heiline’s Danciera er kommet til verden, ser avlerparret Line Jensen og Heine Bonde Mikkelsen frem til at kunne byde velkommen til fem føl

Copyright Ridehesten.com
Line Jensen og Heine Bonde Mikkelsen med deres medaljehøst på eliteskuet i 2018, bronzemedaljehopperne Heiline's Diva Galaxy og Heiline's Diva Romance. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Line Jensen og Heine Bonde Mikkelsen har igennem deres avlerkarriere avlet på flere hoppestammer med succes, men ingen kan slå deres hannoveranerhoppe Danseline TS e. De Niro/ Lancier, der er helsøster til Celle-hingsten Dancier, der også ligger i mange danske afstamninger.

Hos Line og Heine er Danseline bl.a. blevet mor til 10 føl, der blandt andet tæller den kårede hingst Heiline’s Zanzier e. Blue Hors Zack, BRDH-hoppen Heiline’s Dancenea e. Blue Hors Romanov og SRDH-hoppen Heiline’s Danciera e. Fürstenball, der er tredobbelt UVM-finalist og DM-sølvmedaljevinder i 2020 og i den danske bruttotrup med OL i sigte.

Copyright Ridehesten.com
BRDH-hoppen Heiline's Diva Romance, der her ses som 4-års under Victoria Vallentin, har to døtre hos Stald Heiline, og hun er under uddannelse hos Dennis Fisker. Foto: Ridehesten.com/Maria Lærche Mortensen.

– Vi avler simpelthen kun på den stamme nu, fordi vi har haft så stor succes med dem. Vi har fået omkring 15 føl på den stamme og har nu syv hopper med Danceline som mor, mormor eller oldemor, fortæller Line.

Således er alle de fem føl, de venter i 2021, ud af Danseline-familien.

I 2020 fik de to føl med ET-metoden (embryo transfer), og i samarbejde med VetEmbryo i Rødekro, har de i år opnået gode resultater ved ICSI. Et af de føl, der ventes på stutteriet i år, er netop lavet med ICSI, ligesom Line og Heine har to embryoner befrugtet med Valverde og et med Bon Coeur liggende i fryseren, og de skal lægges i rugehopper i kommende avlssæson.

– Vi skulle egentligt have haft to føl mere i år, men to rugehopper absorberede embryoner efter Bon Coeur og Blue Hors Don Schufro, fortæller Line og fortsætter: – Vi forventer med vores hopper, der er i sporten, at vi vil forsætte med både ICSI og ET, da det jo er en fantastisk mulighed. Vi var lidt nervøse ved ICSI, om hoppen efterfølgende ville være påvirket af det lille indgreb, men vi må sige, at det har et super forløb, hvor hoppen har været godt tilpas efterfølgende.

Copyright Ridehesten.com
Carina Cassøe og Heiline's Danciera ved DM i 2020. Stald Heiline har solgt Dancieras datter, men har dens to lovende døtre. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Line og Heine har været så begejstrede for at avle med Danseline TS og hendes døtre, at de har købt hendes allerførste tyskfødte datter, San Amours Sansoucci e. San Amour, og har ligeledes købt et af deres egne opdræt efter Danseline tilbage, Heiline’s Dancenea e. Blue Hors Romanov.

De venter også føl efter en tredje Danseline datter, nemlig Heiline’s Dancing Queen e. Revolution, og den fjerde Danseline datter, de venter føl efter, er bronzemedaljehoppen Heiline’s Diva Galaxy e. Grand Galaxy Win, som er i uddannelse hos Dennis Fisker og udvikler sig særdeles lovende. Hun skal fortsætte i sporten, og hendes kommende føl er lavet ved ICSI.

Endelig er der gode gamle Danseline selv, der fylder 16 år og igen skal have føl efter Fürstenball. Listen over stutteriets ventede føl lyder således:

  • Total Hope x RDH Heiline’s Dancing Queen e. Revolution/ De Niro
  • Total Hope x RDH Heiline’s Dancenea e. Blue Hors Romanov/ De Niro
  • Fürstenball x ERDH Danceline TS e. De Niro/ Lancier
  • Fürstenball x RDH San Amour’s Sanssouci e. San Amour/ De Niro
  • Bon Coeur x BRDH Heiline’s Diva Galaxy e. Grand Galaxy/ De Niro (ICSI)

Line og Heine har også flere lovende unghingste efter Danseline. Bl.a. en 3-års hingst efter Grand Galaxy Win, som stilles til forbesigtigelse i Dansk Varmblod af Helgstrand Dressage, der ejer halvpart i den. De ejer sammen med Blue Hors en 2-års søn af Danseline og For Romance, som også er meget lovende. Danselines foreløbigt sidste søn, som er efter Fürstenball og dermed helbror til Danciera, er solgt til landsholdsrytter Anna Zibrandtsen.

Vi har tidligere bragt en avlerprofil af Line Jensen og Heine Bonde Mikkelsen fra Stald Heiline. I magasinet Ridehesten 06/2015 kan du læse artiklen "Hesteavl med ambitioner og drømme".

I magasinet Ridehesten 01/2020 kan du i artiklen "Nørderi med æg" læse om moderne reproduktionsteknikker hos virksomheden VetEmbryo i Sønderjylland.

Copyright Ridehesten.com
Heiline's Zanzier, der også er efter Danseline TS, er avlshingst i Polen og ses her med sin ejer Mateusz Cichon. Foto: Wiktoria Roznowska.

Info

Hvad er embryo transfer?
Ved embryo transfer (ET) insemineres donorhoppen på almindelig vis, sædcellen befrugter ægget inde i hoppens æggeleder, hvorefter det lille befrugtede æg, også kaldet embryo, kommer ned i livmoderen. 7-8 dage efter ægløsning skylles donorhoppens livmoder, og det lille embryo kommer med ud i skyllevæsken. Efterfølgende filtreres væsken, og embryonet findes i mikroskop. Efter at være blevet rengjort flyttes embryonet over i en egnet rugehoppe.
Hoppens livmoder behøver ikke at kunne opretholde en drægtighed, men det er vigtigt, at hun ikke har en bakterie- eller svampeinfektion i livmoderen, da hun i så fald vil smitte embryonet, når det kommer ned i livmoderen, før det skylles ud.

Hvad er ICSI?

Siden 1980’erne har man kendt til og anvendt embryo transfer, men efterfølgende er der kommet ny teknik på banen: ICSI (Intra Cytoplasmisk Sædcelle Injektion) er i praksis en reagensglasbefrugtning under mikroskop.
Det er ikke afgørende, hvor hoppen befinder sig i sin brunstcyklus. I hoppens æggestok sidder der altid flere små follikler (æg), som venter på deres tur. Disse follikler kan suges ud uanset størrelse, efterfølgende modnes de i et reagensglas og befrugtes under mikroskop. I de fleste tilfælde kan man suge mellem 5-15 æg ud af æggestokken. Ægget befrugtes ved, at man udvælger en enkelt sædcelle, og indsprøjter den i ægget. Efter befrugtning vokser embryonet 7-10 dage i et medie, før det kan overføres til en rugehoppe eller nedfryses. De befrugtede æg kan gemmes i adskillige år nedfrosset i flydende nitrogen.
Charlotte Kusk Berwald

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Charlotte Kusk Berwald