Forårets små stjerner på vej hos Heiline

10-01-2021 21:38
Avl|

Hos Stald Heiline i Odder, hvor bl.a. den internationale dressurhest Heiline’s Danciera er kommet til verden, ser avlerparret Line Jensen og Heine Bonde Mikkelsen frem til at kunne byde velkommen til fem føl

Copyright Ridehesten.com
Line Jensen og Heine Bonde Mikkelsen med deres medaljehøst på eliteskuet i 2018, bronzemedaljehopperne Heiline's Diva Galaxy og Heiline's Diva Romance. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Line Jensen og Heine Bonde Mikkelsen har igennem deres avlerkarriere avlet på flere hoppestammer med succes, men ingen kan slå deres hannoveranerhoppe Danseline TS e. De Niro/ Lancier, der er helsøster til Celle-hingsten Dancier, der også ligger i mange danske afstamninger.

Hos Line og Heine er Danseline bl.a. blevet mor til 10 føl, der blandt andet tæller den kårede hingst Heiline’s Zanzier e. Blue Hors Zack, BRDH-hoppen Heiline’s Dancenea e. Blue Hors Romanov og SRDH-hoppen Heiline’s Danciera e. Fürstenball, der er tredobbelt UVM-finalist og DM-sølvmedaljevinder i 2020 og i den danske bruttotrup med OL i sigte.

Copyright Ridehesten.com
BRDH-hoppen Heiline's Diva Romance, der her ses som 4-års under Victoria Vallentin, har to døtre hos Stald Heiline, og hun er under uddannelse hos Dennis Fisker. Foto: Ridehesten.com/Maria Lærche Mortensen.

– Vi avler simpelthen kun på den stamme nu, fordi vi har haft så stor succes med dem. Vi har fået omkring 15 føl på den stamme og har nu syv hopper med Danceline som mor, mormor eller oldemor, fortæller Line.

Således er alle de fem føl, de venter i 2021, ud af Danseline-familien.

I 2020 fik de to føl med ET-metoden (embryo transfer), og i samarbejde med VetEmbryo i Rødekro, har de i år opnået gode resultater ved ICSI. Et af de føl, der ventes på stutteriet i år, er netop lavet med ICSI, ligesom Line og Heine har to embryoner befrugtet med Valverde og et med Bon Coeur liggende i fryseren, og de skal lægges i rugehopper i kommende avlssæson.

– Vi skulle egentligt have haft to føl mere i år, men to rugehopper absorberede embryoner efter Bon Coeur og Blue Hors Don Schufro, fortæller Line og fortsætter: – Vi forventer med vores hopper, der er i sporten, at vi vil forsætte med både ICSI og ET, da det jo er en fantastisk mulighed. Vi var lidt nervøse ved ICSI, om hoppen efterfølgende ville være påvirket af det lille indgreb, men vi må sige, at det har et super forløb, hvor hoppen har været godt tilpas efterfølgende.

Copyright Ridehesten.com
Carina Cassøe og Heiline's Danciera ved DM i 2020. Stald Heiline har solgt Dancieras datter, men har dens to lovende døtre. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Line og Heine har været så begejstrede for at avle med Danseline TS og hendes døtre, at de har købt hendes allerførste tyskfødte datter, San Amours Sansoucci e. San Amour, og har ligeledes købt et af deres egne opdræt efter Danseline tilbage, Heiline’s Dancenea e. Blue Hors Romanov.

De venter også føl efter en tredje Danseline datter, nemlig Heiline’s Dancing Queen e. Revolution, og den fjerde Danseline datter, de venter føl efter, er bronzemedaljehoppen Heiline’s Diva Galaxy e. Grand Galaxy Win, som er i uddannelse hos Dennis Fisker og udvikler sig særdeles lovende. Hun skal fortsætte i sporten, og hendes kommende føl er lavet ved ICSI.

Endelig er der gode gamle Danseline selv, der fylder 16 år og igen skal have føl efter Fürstenball. Listen over stutteriets ventede føl lyder således:

  • Total Hope x RDH Heiline’s Dancing Queen e. Revolution/ De Niro
  • Total Hope x RDH Heiline’s Dancenea e. Blue Hors Romanov/ De Niro
  • Fürstenball x ERDH Danceline TS e. De Niro/ Lancier
  • Fürstenball x RDH San Amour’s Sanssouci e. San Amour/ De Niro
  • Bon Coeur x BRDH Heiline’s Diva Galaxy e. Grand Galaxy/ De Niro (ICSI)

Line og Heine har også flere lovende unghingste efter Danseline. Bl.a. en 3-års hingst efter Grand Galaxy Win, som stilles til forbesigtigelse i Dansk Varmblod af Helgstrand Dressage, der ejer halvpart i den. De ejer sammen med Blue Hors en 2-års søn af Danseline og For Romance, som også er meget lovende. Danselines foreløbigt sidste søn, som er efter Fürstenball og dermed helbror til Danciera, er solgt til landsholdsrytter Anna Zibrandtsen.

Vi har tidligere bragt en avlerprofil af Line Jensen og Heine Bonde Mikkelsen fra Stald Heiline. I magasinet Ridehesten 06/2015 kan du læse artiklen "Hesteavl med ambitioner og drømme".

I magasinet Ridehesten 01/2020 kan du i artiklen "Nørderi med æg" læse om moderne reproduktionsteknikker hos virksomheden VetEmbryo i Sønderjylland.

Copyright Ridehesten.com
Heiline's Zanzier, der også er efter Danseline TS, er avlshingst i Polen og ses her med sin ejer Mateusz Cichon. Foto: Wiktoria Roznowska.

Info

Hvad er embryo transfer?
Ved embryo transfer (ET) insemineres donorhoppen på almindelig vis, sædcellen befrugter ægget inde i hoppens æggeleder, hvorefter det lille befrugtede æg, også kaldet embryo, kommer ned i livmoderen. 7-8 dage efter ægløsning skylles donorhoppens livmoder, og det lille embryo kommer med ud i skyllevæsken. Efterfølgende filtreres væsken, og embryonet findes i mikroskop. Efter at være blevet rengjort flyttes embryonet over i en egnet rugehoppe.
Hoppens livmoder behøver ikke at kunne opretholde en drægtighed, men det er vigtigt, at hun ikke har en bakterie- eller svampeinfektion i livmoderen, da hun i så fald vil smitte embryonet, når det kommer ned i livmoderen, før det skylles ud.

Hvad er ICSI?

Siden 1980’erne har man kendt til og anvendt embryo transfer, men efterfølgende er der kommet ny teknik på banen: ICSI (Intra Cytoplasmisk Sædcelle Injektion) er i praksis en reagensglasbefrugtning under mikroskop.
Det er ikke afgørende, hvor hoppen befinder sig i sin brunstcyklus. I hoppens æggestok sidder der altid flere små follikler (æg), som venter på deres tur. Disse follikler kan suges ud uanset størrelse, efterfølgende modnes de i et reagensglas og befrugtes under mikroskop. I de fleste tilfælde kan man suge mellem 5-15 æg ud af æggestokken. Ægget befrugtes ved, at man udvælger en enkelt sædcelle, og indsprøjter den i ægget. Efter befrugtning vokser embryonet 7-10 dage i et medie, før det kan overføres til en rugehoppe eller nedfryses. De befrugtede æg kan gemmes i adskillige år nedfrosset i flydende nitrogen.

Læs også

Paragons yngre brødre

17-01-2013 08:20, af Thomas Bach Jensen
Den amerikanskfødte DV-hest Paragon, der rangerer højt på verdensranglisten for dressurheste, har i 2012 fået to yngre brødre i USA, og de er også begge registreret i Dansk Varmblod

Dronningen af det danske springindeks er død

26-05-2018 16:06, af Thomas Bach Jensen

Sølvmedaljehoppen Coco Chanell S, der igennem flere år har toppet det danske springindeks for hopper, er død i en alder af 14 år

Diadon er klar til hopperne

06-05-2015 15:14, af Britt Carlsen
Avl|

Niels Hausgaards topmoderne avlshingst Diadon har gennemgået en operation og derfor har han ikke kunnet fremstilles til endelig kåring i Dansk Varmblod, men avlsledelsen har valgt at kåre hingsten på dispensation

Bliv bedre til at forstå bedømmelse

13-03-2012 12:57, af Thomas Bach Jensen
Avl|
Dansk Varmblod region 7 og Ung i Dansk Varmblod afholder en spændende og lærerig kursusdag søndag den 18. marts 2012 på Aalestrup Naturefterskole

Nye teknikker i hoppereproduktion

10-04-2015 08:01, af Nina Marie Villadsen

Det er studiet af det normale og hvordan fysiologien fungerer, som optager og fascinerer Hanne Gervi Pedersen. Når denne forståelse er på plads, kan man så hjælpe naturen på vej i de tilfælde, hvor den ikke klarer sagerne selv

Hvad betyder UVM for Dansk Varmblod?

13-10-2015 08:14, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Når Dansk Varmblods region 6 holder medlemsmøde den 20. oktober, er det med fokus på UVM og dets betydning for os i DV. Det er Casper Cassøe inviteret til at fortælle om

Et godt redskab for avlere og ryttere

30-03-2014 13:20, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Dansk Varmblod får beregnet indekstal for hestenes nedarvning af eksteriør-, dressur- og springegenskaber. Indekstallene beregnes én gang årligt, hvor de opdateres med det forgangne års resultater fra kåringer, championater og ridekonkurrencer

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Thomas Bach Jensen

Thomas Bach Jensen
20 33 86 83
tbj@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Heste dør på stribe af herpesvirus til stævne i Spanien (video)

28-02-2021 14:57, af Marie Helene Rigård Rohleder

De danske springryttere ved stævnet i Valencia, Spanien, gennemlever deres livs værste mareridt. Kirsten Rie Truelsen og hendes familie kæmper for deres ni heste efter, at stævnet er blevet ramt af herpesvirus 1. Stævnearrangørerne har ikke taget truslen alvorligt, og der er først i går, at de gav lov til at adskille de raske heste fra de syge (Opdateret med billeder)

Sophie Schwarck: Virussen slog min hest ihjel (video)

02-03-2021 10:27, af Annika Knudsen Lorentsen

Sophie Schwarck Asmussen mistede i søndags en af sine heste under herpesvirusudbruddet på stævnepladsen i Valencia, og hendes to andre heste er også ramt af virussen, og kæmper for deres liv. Sophie beskriver forløbet som forfærdeligt, uvirkeligt og fuldstændig ude af kontrol, og så fortæller hun, at på trods af, at hendes heste alle er vaccineret mod virussen, så lader det til, at de ingen beskyttelse har haft

Familien Truelsen: Vi beder for vores hestes liv

02-03-2021 15:10, af Marie Helene Rigård Rohleder

Kirsten Rie Truelsen og hendes familie kæmper for at redde deres ni heste, som de tog med til springstævne i Valencia, Spanien. Stævnet er ramt af en ekstrem aggressiv variant af herpesvirus 1 og flere heste er døde 

Rikke Andersen om Valencia-tur: Jeg er så lettet!

03-03-2021 12:04, af Annika Knudsen Lorentsen

Rikke Andersen var blandt de danske ryttere til start i Valencia, men sammen med sit team nåede hun at forlade stævnepladsen med sine heste i god behold. Hun fortæller, at hun er lettet, men samtidig chokeret over, at hun potentielt kunne have stået i samme situation, som hendes mange rytterkollegaer, der lige nu kæmper for, at så mange heste som muligt overlever virusudbruddet

Udendørs stævner er tilladt igen

27-02-2021 09:22, af Marie Helene Rigård Rohleder

Hvis du overholder forsamlingsforbuddet på 25 personer, så er det igen muligt at afholde udendørs stævner og afvikle undervisning udendørs. Læs de nye retningslinjer her 

Dyrlæger går imod ændring af købeloven – den danske hesteverden er rystet

25-02-2021 16:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Købelovens forbrugerafsnit har i utallige sager skabt store økonomiske problemer for de danske avlere, når de har solgt heste til private. Nu giver et nyt EU-direktiv mulighed for at undtage handel med levende dyr fra købelovens forbrugerafsnit. Det bakker SEGES Heste og Landsudvalget for Heste fuldt op omkring, men Den Danske Dyrlægeforening går imod en årelang kamp for at ændre købeloven

Fire heste rejste fra Valencia til Doha

04-03-2021 09:54, af Kristine Ulsø Olsen

I den kommende weekend er der sæsonpræmiere på Longines Global Champions Tour i Doha, hvor verdens bedste ryttere samles. Fire heste kom fra herpesvirusudbruddet på stævnepladsen i Valencia og til stævnet i Doha, hvor én af dem er testet positiv for den farlige virus

Det går fremad i Valencia - også for de danske heste

04-03-2021 17:21, af Kristine Ulsø Olsen

Det begynder så småt at gå fremad for de heste som er fanget i herpesvirusudbruddet på stævnepladsen i Valencia, og det gælder også for familien Truelsen, som nu kun har en hest tilbage der har brug for ekstra pleje

FEI aflyser europæiske stævner i marts på grund af virusudbrud

02-03-2021 07:12, af Annika Knudsen Lorentsen

Det internationale forbund har valgt at aflyse stævner i 10 europæiske lande i marts måned, og kun enkelte stævner, som allerede er i gang, får lov at køre videre, hvis ingen nye ryttere kommer til

Auktion over 12 topheste fra Stutteri Skikkild

01-03-2021 09:21, af Thomas Bach Jensen

I december 2020 mistede rideverdenen en dygtig avler. Med en livslang avlerkarriere, stor passion for ridesporten og heste, der har spredt sig over hele verden, var Peter ”Skikkild” Jensen en institution i hesteverdenen. Nu sælges 12 topheste fra Stutteri Skikkild på netauktion hos Campen Auktioner