Forbered hoppen til ifoling

17-04-2023 14:38

Trine Askjær-Jørgensen

Når føllet er ankommet, er det snart tid til at ifole hoppen igen, hvis man gerne vil have et føl til samme tid næste år – men er hoppen klar, hvilken brunst og hvilken sædtype skal man vælge? Dyrlæge Jesper Møller Nielsen fra Ansager Hestehospital giver dig svarene her

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen

En hoppe er normalt drægtig i ca. 11 måneder efter bedækning eller inseminering. Perioden kan dog variere fra omkring to uger før til fire uger efter terminsdagen uden, at der er noget galt.

– Over et langt liv som aktive i avlen kan hopper nå at få mange føl, og det kan de sagtens holde til. Mange avlere bestræber sig på, at hoppen skal levere et føl hvert år. Det er klart, at gennemsnittet aldrig når helt derop, fordi der kan komme alt muligt i vejen, men det er målet for mange, indleder Jesper Møller Nielsen fra Ansager Hestehospital og fortsætter: – Vil man have et føl om året fra hoppen, har man ikke har ret meget tid at gøre med, hvis altså føllet skal komme til nogenlunde samme tid næste år. Derfor er der fra mange avleres side ofte et ønske om at benytte følbrunsten, så man kan holde rytmen; særligt hvis hoppen er gået langt over folingsterminen. Har man ikke helt så travlt, kan man sagtens vente indtil en af de næste brunster.

Allerede 8-14 dage efter folingen kommer hoppen i brunst – den såkaldte følbrunst. I første omgang råder dyrlægen til, at man selvfølgelig skal være opmærksom på, at alt er gået, som det skulle med selve folingen og afgang af efterbyrden. Hvis ikke det er tilfældet, kan man heller ikke regne med, at hoppen kan komme i fol med det samme og uden problemer.

– Uanset hvornår man gerne vil ifole, er det en god ide at få hoppen undersøgt inden. Det optimale er at se, hvordan hoppens livmoder ser ud 5-6 dage efter folingen, hvis det hele er gået, som det skulle, forklarer Jesper og fortsætter: – Derefter er diskussionen, om man skal bruge følbrunsten eller ej. Det kommer lidt an på, hvordan sædleverancerne er. Hos nogle hingste har man kun et enkelt forsøg eller to, mens der fra andre er ubegrænsede leverancer. I følbrunsten er der lidt dårligere drægtighedschancer. Derfor ønsker man måske ikke at bruge et forsøg med nedsatte odds, men ser man på et helt hoppeliv, er man nok nødt til...

Gilpa

Se alle abonnementtyper her

Allerede abonnent? – Log ind her

 

Du finder artiklen i magasinet Ridehesten april 2023 s. 120-129.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner