Foreningen SpringDanmark støtter sporten

21-01-2021 09:30

Sidste forår kunne vi fortælle om en ny forening, Foreningen SpringDanmark, der var under opbygning. Nu er foreningen en realitet med en vision om at understøtte udviklingen af dansk springsport i samarbejde med landstrænerne og Dansk Ride Forbund

Copyright Ridehesten.com
Foreningen SpringDanmark er nu en realitet. Her ses landsholdsrytter Andreas Schou. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Et veldefineret talentarbejde har præget dressursporten gennem flere år, og har resulteret i internationale medaljer fra pony- til seniorrækkerne. Foreningen Dressurens Venner har understøttet den udvikling, og samme positive udvikling skulle vi gerne opleve også på springsiden.

Desværre har springsporten ikke i samme grad høstet international succes, selvom det de seneste par år er gået den helt rette vej, med flere internationale toppræstationer, både individuelt og for hold.

Landstræner Bo K. Møller blev ansat i en stilling som elite- og talentchef for springning den første april 2018, og han har sat barren højt for springsporten med holddeltagelse ved OL i Paris 2024 som overordnet mål og oprykning til første division som delmål for seniorspringsporten.

Med en veldefineret plan og målsætning for springsporten, og opbakning fra mange hesteejere i forhold til at bibeholde de bedste heste herhjemme, er der kommet anderledes ”styr” på springsporten.

– Jeg syntes vi i springsporten har manglet en overordnet strategi, men den har vi fået nu, fortæller Christian Just Linde, der har taget initiativ til at oprette Foreningen SpringDanmark. Han og hustruen Nanna-Louise har tre børn i springsporten fra junior- til ungrytterniveau, og de har fået forældrene involveret i sporten.

Copyright Ridehesten.com
Foreningen SpringDanmark støtter talentudviklingen. Her ses ungdomsrytter Philippa Wildfang Linde. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

Christian Just Linde er den første til blankt at erkende, hans viden om springsporten ikke er imponerende. Til gengæld har han erfaring fra forretningslivet, som han kan trække på. Og de erfaringer betyder, at han undrer sig over nogle af de strategier eller mangel på samme, han har oplevet i springsporten.

– Jeg kommer ikke fra en ridebaggrund, og det har irriteret mig, der har manglet en overordnet strategi, for der er så mange, som bruger tid, energi, arbejde, passion og penge i sporten. Vi har manglet en rød tråd, noget som kan støtte op om rytterne, skabe sammenhold i et mere langsigtet projekt, udtaler han.

Optagelse i talentprogrammet
Optagelse i talentprogrammet sker ved at sende en ansøgning til DRF Springtalent via denne mail: jumping@rideforbund.dk
Ansøgningerne forhåndsvurderes sammen med landstrænerteamet. Kandidater kommer til samtale ved DRF Springtalent koordinatoren/landstræner inden optagelse i talentprogrammet. 

Understøttende talentarbejde
Han har delt sine tanker om foreningen med bl.a. landstræner Bo K. Møller. Under coronanedlukningen er tanken videreudviklet, nu er Foreningen SpringDanmark klar med en vision, en bestyrelse, og opbakning fra de første sponsorer.
Foreningens formål er at styrke springsporten ved:

  • At tiltrække og fastholde ryttere
  • At bidrage til aktiv udvikling af talent og elite

Dette gøres i et tæt samarbejde mellem landstrænerne og Dansk Ride Forbund. Målgruppen er opdelt i to dele: Talentgruppen for rytter på 12-18 år, som ikke er en del af en bruttotrup, og bruttogruppen for juniorer og ungryttere. Deltagelse i talentprogrammet danner basis for at blive en del af DRF’s bruttotrup, så der skabes en rød tråd fra rytternes første møde med talentarbejdet i ungdomsrækkerne til seniortruppen.

Copyright Ridehesten.com
Det danske EM-hold anno 2019: landstræner Bo K. Møller, Søren Møller Rohde, Kim Kristensen, Andreas Schou, Nikolaj Hein Ruus og reserve Thomas Sandgaard. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

Det er ikke foreningens formål at støtte enkelte talentfulde ryttere, men skabe en gruppe af talentfulde unge, som man understøtter ved træningssamlinger, der skal udvikle deres ridemæssige og sportslige færdigheder. Det vil ske ved træning til hest, men også fx ved fysisk træning af rytteren, coaching og uddannelse i godt horsemanship.

Foreningen Spring Danmark vil fokusere på at udvikle dansk springsport igennem følgende 5 indsatsområder:

  • Talent og eliteudvikling
  • Udvikling af landsholdsgrupperne
  • Stævneudvikling på nationalt og internationalt niveau
  • Samarbejde imellem avl og sport
  • Den gode nyskabende ide
Nyheden fortsætter efter annoncen

Danmark inddeles i fire områder: Talent Nord • Talent Midt • Talent Syd (incl. Fyn) • Talent Øst (Sjælland, KBH). Foreningen vil, indenfor hvert område, samarbejde med distrikterne, klubberne og Dansk Varmblods regioner, for at understøtte det gode talentarbejde i området.

Et godt samarbejde med den daglige træner vægtes højt, og alle samlinger vil være åbne for rytternes træner. Vedkommende bliver også involveret i den årlige evaluering af rytteren. Og i det hele taget bliver det tilstræbt at skabe et miljø omkring rytterne, hvor vidensdeling om heste, træning og springsporten er en naturlig del af rytterens udvikling.

– Ridestævner er en vigtig del af rytterens udvikling, og vi tænker, at standarden på stævnerne herhjemme godt kunne bruge et løft. Har man lyst og energi til at bibringe et stævne et internationalt islæt, kan man søge støttekroner til dette, forklarer Christian Just Linde, som understreger, at foreningen ikke alene har til formål at understøtte talentarbejdet, men også ser det som en vigtig del af foreningens arbejde, at være med til at høje sporten over en bredere kam.

Medlemskaber og sponsorater
Foreningen SpringDanmark vil gennem fondsfinansiering, sponsorater og medlemskaber indsamle de økonomiske midler, der er øremærkede til at bruges på udviklingen af dansk springsport. Målet er at gøre Danmark til en af de bedste nationer også på springsiden, og det mål skal nås via et bredt samarbejde og en aktiv talent- og eliteudvikling.

Bestyrelsessammensætning, november 2020
Formand: Christian Just Linde
Næstformand: Annette Mosegaard
Bestyrelsesmedlemmer:
Caroline Heering
Søren Møller Rohde
Søren Ladefoged Rasmussen
Der er 2 ledige pladser i bestyrelsen
Sekretær for bestyrelsen og Sekretariatschef: Hanne Vistesen Graversen
www.foreningenspringdanmark.dk

Det er forbund, foreninger, klubber og stævnearrangører som kan søge om støtte fra foreningen, der ikke støtter enkeltpersoner eller private formål. På foreningens hjemmeside: foreningenspringdanmark.dk kan man udfylde en ansøgningsformular, som man kan indsende efter den 1. marts.

Har man fået lyst til at støtte op om dansk springsport, kan man gøre det via sponsorater (opdelt i et guld, sølv og bronzesponsorat) via medlemskab eller støttemedlemsskab.

Christian Just Linde er formand for bestyrelsen, som er sammensat af personer med erfaring fra erhvervslivet og fra springsporten.

– Ved at involvere personer med erhvervserfaring får vi set på springsporten på en anderledes måde. Der er helt klart noget, vi kan lære af andre, og på den måde kan vi skabe en udvikling ved at se tingene fra en anden vinkel, forklarer Christian Just Linde. Han fortæller, at der er to ledige bestyrelsesposter. Derfor vil han gerne i dialog med engagerede personer, som kunne have lyst til at bidrage til udviklingen af springsporten fra denne position.

Glad landstræner
– Det er svært at lave udvikling, hvis du ikke har midler til det. Derfor er det utrolig positivt, at foreningen nu er kommet i gang, indleder landstræner Bo K. Møller. Han fortsætter: – Nu kan vi begynde at investere i det, vi gerne vil for springsportens skyld. Rideforbundet har et budget, og det ændrer sig ikke. For at lave mere talentudvikling og for at udvikle for ungdoms- og senioreliten, er det vigtigt at finde midler udenfor rideforbundet.

Copyright Ridehesten.com
Landstræner Bo K. Møller. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

I Foreningen SpringDanmark går alle midler direkte til springsporten, og det ser Bo Ko. Møller som en stor fordel.
– Vi er ikke der, hvor dressurrytterne er, de har del i Team Danmark midler, der skulle vi også gerne nå til, men der er vi ikke endnu. Derfor er dette nye tiltag utrolig vigtigt for dansk springsport. Det er dejligt, der er nogle som går ind i arbejdet. Nu er foreningen en realitet, og jeg håber mange vil tage ejerskab af projektet og direkte støtte op omkring springsporten, slutter Bo K. Møller.

Læs også

Skal du være en del af DRF SpringDanmark Talent?

18-02-2021 16:36, af Annika Knudsen Lorentsen

På baggrund af et fælles ønske om at tage dansk springsport til nye højder gennem et stærkt talent- og elitearbejde, er foreningen SpringDanmark og Dansk Ride Forbund gået sammen om et nyt talentprogram for unge springryttere, der skal sikre en styrket talentudvikling og en stærk rød tråd fra talentarbejdet og frem mod brutto- og landsholdsgrupperne

OL springning: Der kommer flere om buddet

25-03-2020 16:29, af Annika Knudsen Lorentsen

Landstræner Bo K. Møller ser det ikke som det store problem for den danske deltagelse i springning, at OL er udsat til næste år - men han tror på, at hans opgave med at udvælge én rytter bliver mere krævende, da der vil være flere om buddet

Landsholdstruppen for senior er opdateret

09-11-2020 16:26, af Annika Knudsen Lorentsen

Landstræner i springning, Bo K. Møller har opdateret landsholdstruppen for seniorryttere, som er gældende for 2020/2021

Udtagne springryttere til Equitour Aalborg

30-04-2019 12:01, af Kristine Ulsø Olsen

Elite, Talent & Team manager Bo K. Møller har udtaget indtil videre følgende ryttere til CSI3* (stor tur) ved Equitour Aalborg den 22. – 26. maj

Lamprechthausen: Sikke en start (Video)

10-09-2020 21:37, af Hannah Duelund Liltoft

I Østrig er de unge springryttere klar til at repræsentere Danmark ved Nations Cup, og sikke en start for vores unge talent Line Busk Heltborg og Gaville

Junior- og ungryttere udtaget til bruttotruppen i springning

30-01-2019 10:03, af Kristine Ulsø Olsen

Efter en weekend med fantastisk springning på Vilhelmsborg, har landstræner for junior- og ungryttere, Bo K. Møller, nu udtaget de første ryttere til bruttotruppen 2019

Springryttere udtaget til bruttogruppen

03-02-2020 15:03, af Camilla Tiefensee Schrøder

Landstræner Bo K. Møller har nu udtaget de ryttere, der skal udgøre senior-bruttogruppen 2020, og den nykårede DM-indendørsvinder er blandt rytterne i A-gruppen. Se her, hvem der ellers er på listen

Ryttere udtaget til nationsspringninger

23-07-2020 08:01, af Kristine Ulsø Olsen

Landstræner Bo K. Møller har nu udtaget de junior- og ungryttere, der skal repræsentere Danmark ved de to Nations Cup-kvalifikationer i hhv. Tjekkiet og Holland fra d. 12-16. august

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Heste dør på stribe af herpesvirus til stævne i Spanien (video)

28-02-2021 14:57, af Marie Helene Rigård Rohleder

De danske springryttere ved stævnet i Valencia, Spanien, gennemlever deres livs værste mareridt. Kirsten Rie Truelsen og hendes familie kæmper for deres ni heste efter, at stævnet er blevet ramt af herpesvirus 1. Stævnearrangørerne har ikke taget truslen alvorligt, og der er først i går, at de gav lov til at adskille de raske heste fra de syge (Opdateret med billeder)

Sophie Schwarck: Virussen slog min hest ihjel (video)

02-03-2021 10:27, af Annika Knudsen Lorentsen

Sophie Schwarck Asmussen mistede i søndags en af sine heste under herpesvirusudbruddet på stævnepladsen i Valencia, og hendes to andre heste er også ramt af virussen, og kæmper for deres liv. Sophie beskriver forløbet som forfærdeligt, uvirkeligt og fuldstændig ude af kontrol, og så fortæller hun, at på trods af, at hendes heste alle er vaccineret mod virussen, så lader det til, at de ingen beskyttelse har haft

Dyrlæger går imod ændring af købeloven – den danske hesteverden er rystet

25-02-2021 16:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Købelovens forbrugerafsnit har i utallige sager skabt store økonomiske problemer for de danske avlere, når de har solgt heste til private. Nu giver et nyt EU-direktiv mulighed for at undtage handel med levende dyr fra købelovens forbrugerafsnit. Det bakker SEGES Heste og Landsudvalget for Heste fuldt op omkring, men Den Danske Dyrlægeforening går imod en årelang kamp for at ændre købeloven

Dansk føl solgt til USA få dage gammel

23-02-2021 11:09, af Annika Knudsen Lorentsen
Avl|

South-West Jolene er navnet på det føl, som kom til verden hos Laisbo Hors'es den 12. februar. Det er stadig tidligt på året, men flere små føl er allerede født, og det charmerende hoppeføl er et af de føl, som har fået en god start på livet på trods af vinterkulde 

Udendørs stævner er tilladt igen

27-02-2021 09:22, af Marie Helene Rigård Rohleder

Hvis du overholder forsamlingsforbuddet på 25 personer, så er det igen muligt at afholde udendørs stævner og afvikle undervisning udendørs. Læs de nye retningslinjer her 

Landets bedste springryttere må igen ride stævner

23-02-2021 14:44, af Annika Knudsen Lorentsen

Rideforbundet meddeler nu, at det kan lade sig gøre for landets bedste springryttere igen at ride stævne, da de i følge kulturministeriets bekendtgørelse er undtaget forsamlingsforbuddet. Det gælder dog i første omgang kun springryttere, som har rytterkategorisering 6 og som er minimum 22 år

Internationalt stævne i Spanien ramt af virus

23-02-2021 09:31, af Annika Knudsen Lorentsen

Søndag måtte arrangørerne af det internationale stævne i Valencia aflyse flere klasser, efter at flere heste var blevet syge med hvad der menes at være et udbrud af herpesvirus 1

Når palominoavl handler om mere end bare farven

24-02-2021 09:15, af Astrid Sørensen

Familien du Plessis de Richelieu avler palominoheste, men det er ikke kun den gyldne farve, der er vigtig. Visionen er også at avle ridelige og velgående heste, der kan begå sig i sporten på højt niveau

Familien Truelsen: Vi beder for vores hestes liv

02-03-2021 15:10, af Marie Helene Rigård Rohleder

Kirsten Rie Truelsen og hendes familie kæmper for at redde deres ni heste, som de tog med til springstævne i Valencia, Spanien. Stævnet er ramt af en ekstrem aggressiv variant af herpesvirus 1 og flere heste er døde 

Auktion over 12 topheste fra Stutteri Skikkild

01-03-2021 09:21, af Thomas Bach Jensen

I december 2020 mistede rideverdenen en dygtig avler. Med en livslang avlerkarriere, stor passion for ridesporten og heste, der har spredt sig over hele verden, var Peter ”Skikkild” Jensen en institution i hesteverdenen. Nu sælges 12 topheste fra Stutteri Skikkild på netauktion hos Campen Auktioner