Fra LC til Grand Prix på egen avl

28-03-2024 06:50

"Jeg tror ikke, der var nogen der havde tænkt dengang, at han skulle nå dertil, hvor vi er i dag." Sådan lyder det fra Stinna Skov-Foldberg, der selv har uddannet Foldbergs T (Little Treasure) hele vejen fra unghest til international Grand Prix-hest

Copyright Ridehesten.com
Stinna Skov-Foldberg har selv avlet og uddannet Foldbergs T (Little Treasure), der i dag rider Grand Prix på internationalt plan. Foto: Ridehesten.com/Kristine Bojsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

For snart 14 år siden tog Stinna Skov-Foldberg selv imod den hest, som hun senere kom til at ride både national og international Grand Prix på.

Foldbergs T (Little Treasure) e. Tailormade Temptation/ Blue Hors Romanov er nemlig avlet af familien Foldberg selv og er tredje generation af egen avl. For 10 år siden påbegyndte Stinna den lange uddannelse af "T" til Grand Prix-hest. 

Det, der er så specielt, er, at jeg selv greb ham, da han blev født. Moren hun stod op og folede. Så jeg har været med hele vejen og selv redet ham til.

Vejen mod Grand Prix har været en lang rejse, og Stinna fortæller, at hun har prioriteret at give T tiden til at udvikle sig. Og udviklingen har båret frugt for parret, der nu både har startet internationale stævner, herunder Nordisk Mesterskab i 2023, og flere landsstævner med stor succes.

Senest red parret Aarhus Rideklubs landsstævne på Vilhelmsborg, der blev afviklet i den forgangne weekend. Her blev parret både nr. 2 i Grand Prix og Grand Prix Special, hvor de opnåede hhv. 69,167% og 70,915%. 

– For 10 år siden der startede han LC, og nu går han så Grand Prix med succes. Det er lidt unikt. 

T er tredje generation af egen avl, og det på en hoppe, der har avlet flere succesfulde afkom.

Sidste år erhvervede Future Dressage sig T's lillebror, Foldbergs Dantino e. Dante Weltino/ Blue Hors Romanov (opdr. Familien Foldberg v/ Stinna Foldberg), der er trukket på den samme hoppe som T.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Den 8-årige vallak og lillebror til T har stor succes under Frederikke Gram Jacobsen og har allerede opnået status som A-hest med flere topridt til landsstævner på Prix St. George-niveau. 

Både T og Foldbergs Dantino er efter hoppen Foldbergs Romanique e. Blue Hors Romanov/ Racing Ace XX), der ligeledes er avlet af Familien Foldberg. 

Copyright Ridehesten.com
"Han har allerede indfriet mere, end vi turde at håbe på". Foto: Hestefotograf Melissa

"Han blev bare ved med at tage imod"
Det stod ikke i stjernerne helt fra begyndelsen af, at T skulle ende som talentfuld Grand Prix-hest. Stinna deltog også i championater og egnethedstesten med T, men her opnåede han ikke de store point, lyder det fra Stinna: 

– Han fik ikke særligt gode point i hverken 4-års championat ellers egnethedstesten. Der var han lidt en efterløber, der bare buldrede lidt rundt. Men så har han jo bare fået tiden, og vi er jo vokset sammen. Så har han bare gået hele vejen.

Stinna blev dog ved med at tro på, at der gemte sig noget særligt i T. Og med tid til at udvikle sig og hårdt arbejde blev T til en succesfuld konkurrencemakker for Stinna: 

– Det er bare tid og flid og at få hjælp af nogle dygtige folk. Han er jo også min første Grand Prix-hest, så jeg vidste jo heller ikke, hvordan man gjorde. 

Det var særligt T's indstilling til arbejdet, der gjorde ham til noget særligt, fortæller Stinna:

– Han er en positiv, velvillig hest. Men han blev bare ved med at sige "ja tak" og tage imod. 

– Jeg tror ikke, der var nogen der havde tænkt dengang, at han skulle nå dertil, hvor vi er i dag. Vi er så ovenud taknemmelige for alt det, vi har opnået med ham. Fordi han har allerede indfriet mere, end vi turde at håbe på, slutter Stinna af. 

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner