Fra styrt til sejr i DM i distance

09-08-2020 08:35

Annika Knudsen Lorentsen

Vi har netop snakket med Anne Wejlemand Nielsen, som i går aftes red sejren hjem ved DM i distance hos Sportsrideklubben, med et ridt der tog lige over 10 timer. Det var en dramatisk dag for Anne, som heldigvis endte med stor lettelse og glæde

I går aftes bragte vi kort en nyhed om, at Anne Wejlemand Nielsen og hesten Million Dollar Baby havde vundet dette års DM i distance, som blev afholdt i forbindelse med Københavnerridtet hos Sportsrideklubben. 

Rytterne i mesterskabsklassen skulle tilbagelægge 121 kilometer på en af årets varmeste dage, så det var selvsagt trætte atleter der kom i mål sent i går aftes. 

Kræver meget forberedelse
Anne Wejlemand Nielsen var taget af sted mod DM med en positiv indstilling, selvom hun også viste, at det var et stærkt felt hun var oppe i mod. 

– Selvom det var et lille felt, så kunne det have været hvem som helst der tog sejren. Jeg kunne konkludere, at kun én ikke havde redet distancen før og alle os andre havde gennemført distancen med nogenlunde samme hastighed, forklarer Anne, som også forklarer, at det kræver mange års forberedelse at nå hertil:

– For at kunne ride på dette niveau i distance kræver det mange års forberedelse af både hest og rytter. Jeg har trænet meget målrettet mod DM, jeg noterer alting ned fra min træning, og træningen af mine heste er altid nøje planlagt. 

Copyright Ridehesten.com
Det var et særligt hårdt ridt i går på grund af varmen. Foto: Privat

Gennemsnitshastighed
Anne Wejlemand Nielsen vandt bronze ved sidste års DM, hvor de red med en gennemsnitsfart på knap 14 km/t. I år var hastigheden en del lavere på grund af varmen, og Anne og Million Dollar Baby kom i mål med en gennemsnitsfart på lige over 12 km/t.

Havde for første gang ikke klar taktik
Selvom Anne er meget velforberedt og god til at planlægge sine ridt, havde hun i går for første gang ikke en helt klar taktik for hvordan hun ville ride ridtet.

– Jeg havde faktisk ikke en helt klar taktik. Jeg havde tænkt en maks hastighed jeg ville ride med, en fart som blev nedjusteret en del på grund af varmen. Samtidig havde jeg tænkt mig, at holde mig sammen med de forreste og så se om det tempo de red var et der passede for os.

I det første loop fulgtes Anne med to andre ryttere, hvoraf den ene blev taget ud efter dyrlægetjekket efter de første 40 km. 

– Vi red så to i det næste loop, men i tredje loop måtte hun også vende om, da hendes hest blev uren. Det betød så, at jeg var alene og med et forspring til den rytter der lå nummer to, forklarer Anne og fortsætter:

– Det var faktisk lidt svært for min hest pludselig at være alene, da hun havde gået de første 80 kilometer sammen med en anden. I starten ville hun gerne med dem, men hun genvandt motivation og gik super stabilt resten af vejen.

Copyright Ridehesten.com
Dyrlægekontrol. Foto: Privat

Styrtede på første loop
Det var ikke uden dramatik for Anne og Million Dollar Baby i løbet af deres 121 kilometer lange ridt og faktisk styrtede ekvipagen på det første loop. (Ridtet er delt i loop, hvorimellem, at der holdes pause og hesten skal i vet check.)

– Hun blev forskrækket over en farvenuance på jorden og springer til siden. Men der hvor hun springer hen er der en forhøjning på omkring 40 cm, som hun ikke ser og derfor styrter vi, fortæller Anne og fortsætter:

– Jeg kommer ind under hende, men hun kommer hurtigt op, og så løber hun faktisk lidt væk, men kommer heldigvis tilbage. Jeg kommer op på hende og får hende i trav og derefter galop, og kan mærke, at hun virker okay.

Selvom Anne og Million Dollar Baby hurtigt kom afsted, var Anne godt klar over, at styrtet kunne betyde, at de ikke kom igennem løbet eller dyrlæge, hvis hun var blevet stiv. 

– Hun havde skrammer og jord på bagparten, og jeg havde også selv en del skræmmer, men vi kom igennem dyrlægen og hun var fit for fight resten af vejen. 

– Det var en hård pause efter det første loop, for jeg var lidt i chok ovenpå styrtet, og var selv øm. Men jeg fik styr på tingene og vi kom afsted ud på næste loop. 

En vild følelse
Når man rider i mål efter et distanceridt ved man reelt ikke om man har vundet, da dyrlægen først skal tjekke, at hesten er okay. 

– Da jeg red over målstregen holdt jeg tommelfingeren op, som for at signalere, at hun føltes okay. Men vi skulle jo stadig i afsluttende dyrlægekontrol, forklarer Anne og fortsætter:

– Her løber jeg med hende, og det er svært for mig selv at vurdere imens. Mens dyrlægen gør de sidste ting med at tjekke puls med mere, begynder jeg at hyperventilere. Jeg var helt færdig ovenpå ridtet og kunne næsten ikke vente på svaret, så idet han siger tillykke bliver jeg vanvittig glad for, at det hele var lykkedes i sidste ende. 

Copyright Ridehesten.com
Det gade og trætte vinderpar. Foto: Privat

Forkæles og tjekkes de næste dage
I dag holder Annes familie konfirmation, så der var ikke noget med at sove længe og restituerer ovenpå gårsdagens hårde ridt. Det betyder dog ikke, at Million Dollar Baby ikke skal forkæles. 

– Hun virker umiddelbart fin efter den hårde omgang i går, men nu skal hun selvfølgelig forkæles og om et par dage skal hun også tjekkes igennem og behandles, så vi er helt sikre på, at hun ikke er stiv ovenpå styrtet og ridtet.

Læs også

Årets mestre i distance

27-12-2020 19:32, af Annika Knudsen Lorentsen

Ridehesten.com ser i disse dage tilbage på vinderne af årets danmarksmesterskaber i de forskellige ridediscipliner. Se her, hvem der sikrede sig DM-medaljerne i distance

Anne Mette Safft genopliver distance på Bornholm

12-10-2020 10:41, af Merete Haahr

På hesteryg i Danmarks smukkeste natur, gennem sprækkedale, klippefremspring og borgruiner, forbi dybe skovsøer og rokkesten. Alt det kunne deltagerne opleve, når de deltog i Bornholms Distancestævne søndag den 11. oktober 2020, som gik gennem det kuperede terræn i Almindingen skov på Bornholm

Danskere til internationale stævner - uge 40

01-10-2020 16:45, af Annika Knudsen Lorentsen

I denne uge er der danske ryttere til internationale stævner flere steder i Europa, både i springning, military og i distance

Anne Wejlemand vandt Hedelandsridtet

16-09-2018 07:35, af Camilla Tiefensee Schrøder

Vinderen på den længste distance ved årets Hedelandsridt ved Roskilde blev Anne Wejlemand Nielsen og DY Faheema OX

Kronborgridt i bragende solskin

27-08-2019 07:22, af Camilla Tiefensee Schrøder

Solen bagte ned over de veloplagte distanceryttere, som gennemførte Kronborgridtet i de smukke omgivelser ved Helsingør. Vinder af 80 km blev Anne Wejlemand Nielsen, mens Karin Svensson med en andenplads blev bedste dansker i 50 km

Anne Wejlemand vandt Rømø Ridtet

14-10-2018 06:35, af Camilla Tiefensee Schrøder

Distancerytteren Anne Wejlemand rundede sæsonen flot af med en sejr i Rømø Ridtet arrangeret af Skærbæk og Omegns Rideklub. Til næste år sigter hun efter at få tre heste klar til de store internationale klasser

Anne Wejlemand Nielsen vinder DM i distance

11-06-2017 19:39, af Thomas Bach Jensen

Ved det internationale distancestævne, Kronborgridtet i skovene omkring Nyruphus ved Espergærde, blev danmarksmesterskabet i distance 2017 afgjort og vundet af Anne Wejlemand Nielsen og Miss Moneypenny

Anne Wejlemand Nielsen vinder DM i distance

08-08-2020 22:02, af Annika Knudsen Lorentsen

Lige over 10 timer, så lang tid tog det at sikre sig sejren ved årets DM i distance, hvor Anne Wejlemand Nielsen og Million Dollar Baby har sikret sig sejren efter et langt ridt på en af sommerens varmeste dage

Frederikshåbridtet er kommet for at blive

25-06-2018 07:07, af Camilla Tiefensee Schrøder

Frederikshåbridtet, der i weekenden blev afholdt for første gang i det smukke landskab ved Randbøl Hede, var en stor succes, som arrangørerne gerne vil gentage til næste år. Den længste klasse på 80 km blev vundet af Anne Wejlemand Nielsen

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Marie Helene Rigård Rohleder

Marie Helene Rigård Rohleder
20 24 29 28
mhr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Dyrlæger går imod ændring af købeloven – den danske hesteverden er rystet

25-02-2021 16:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Købelovens forbrugerafsnit har i utallige sager skabt store økonomiske problemer for de danske avlere, når de har solgt heste til private. Nu giver et nyt EU-direktiv mulighed for at undtage handel med levende dyr fra købelovens forbrugerafsnit. Det bakker SEGES Heste og Landsudvalget for Heste fuldt op omkring, men Den Danske Dyrlægeforening går imod en årelang kamp for at ændre købeloven

Dansk føl solgt til USA få dage gammel

23-02-2021 11:09, af Annika Knudsen Lorentsen
Avl|

South-West Jolene er navnet på det føl, som kom til verden hos Laisbo Hors'es den 12. februar. Det er stadig tidligt på året, men flere små føl er allerede født, og det charmerende hoppeføl er et af de føl, som har fået en god start på livet på trods af vinterkulde 

Landets bedste springryttere må igen ride stævner

23-02-2021 14:44, af Annika Knudsen Lorentsen

Rideforbundet meddeler nu, at det kan lade sig gøre for landets bedste springryttere igen at ride stævne, da de i følge kulturministeriets bekendtgørelse er undtaget forsamlingsforbuddet. Det gælder dog i første omgang kun springryttere, som har rytterkategorisering 6 og som er minimum 22 år

Søren Hove Nielsen er ikke mere

22-02-2021 10:23, af Thomas Bach Jensen

En stor hestemand er gået bort. Tidligere auktionarius og avler i Dansk Varmblod, dommer i Dansk Oldenborg Avl mv., Søren Hove Nielsen døde natten til lørdag

To dressurhingste har bestået 35-dages testen

22-02-2021 11:48, af Thomas Bach Jensen
Avl|

To dressurhingste gik i går søndag den 21. februar den afsluttende prøve ved Dansk Varmblods ekstraordinære 35-dages test på Tørring Ridecenter, hvor begge hingste opnåede over 800 point

Udendørs stævner er tilladt igen

27-02-2021 09:22, af Marie Helene Rigård Rohleder

Hvis du overholder forsamlingsforbuddet på 25 personer, så er det igen muligt at afholde udendørs stævner og afvikle undervisning udendørs. Læs de nye retningslinjer her 

Når palominoavl handler om mere end bare farven

24-02-2021 09:15, af Astrid Sørensen

Familien du Plessis de Richelieu avler palominoheste, men det er ikke kun den gyldne farve, der er vigtig. Visionen er også at avle ridelige og velgående heste, der kan begå sig i sporten på højt niveau

Lad os nu passe på hestene under rytter

23-02-2021 18:23, af Lone Rytter

I år starter livet som ridehest for Saga og Safran, der begge fylder tre år. Og jeg har gjort mig rigtig mange tanker og overvejelser omkring det. Ikke mindst fordi, jeg jævnligt kender eller hører om heste, der er blevet presset alt for meget i deres unge år – og som for nogles vedkommende ender med aldrig at blive rideheste, mens andre skal ”rettes op”

Internationalt stævne i Spanien ramt af virus

23-02-2021 09:31, af Annika Knudsen Lorentsen

Søndag måtte arrangørerne af det internationale stævne i Valencia aflyse flere klasser, efter at flere heste var blevet syge med hvad der menes at være et udbrud af herpesvirus 1

Langehanenberg pensionerer Damsey

25-02-2021 21:21, af Kristine Ulsø Olsen

Den tyske topdressurrytter Helen Langehanenberg har i samråd med ejerne af den 19-årige hannoveranerhingst Damsey, spontant besluttet af hingsten skal pensioneres efter lørdagens Grand Prix kür ved det internationale CDI5* stævne i Doha