Genoptræn din hest korrekt

06-05-2018 13:40

Sussi Hjort Hollensted

Skader på led og ligamenter heler meget langsomt. Derfor skal man træne sin hest meget langsomt op efter en skade

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Pia Haubro Andersen, Dyrlæge, PhD, Dr.med.vet., Professor i Stordyrskirurgi på Sveriges landbrugsuniversitet har i mange år beskæftiget sig med skader hos heste. I sit arbejde ser hun desværre et mønster, hvor hestejerne genoptræner deres heste for hurtigt efter skader på led, væv og ligamenter.
- Hestejerne bliver utålmodige og derfor genoptræner nogle deres hest for hurtigt. Derefter har skaden endnu sværere ved at hele, siger hun.

Tålmodighed 
Pia Haubro Andersen mener, at vi har glemt nogle af de gamle dyder omkring en halt hest.
- I gamle dage sagde man som en tommelfinger regel, at havde hesten været halt i 3 dage, så skulle den have ro i 3 uger. Havde den været skadet i 3 uger, så tog det 3 måneder og sådan fremdeles, forklarer hun. Det er naturligvis en grov forenkling, som bare viser, at man vidste, at fordi haltheden var væk, så var skaden ikke nødvendigvis helet.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Bedre forklaringer 
Pia Haubro Andersen ønsker også, at dyrlægerne bliver bedre til at forklare hesteejerne vigtigheden i minutiøst at følge genoptræningsplanen.
- Hesteejerne skal have udførlige forklaringer og tilbudt kontrolbesøg undervejs, så de kan føle sig trygge og ikke går for hurtigt frem, siger hun. 

For lav levealder
Pia Haubro Andersen er bekymret for holdbarheden af heste, hvis vi fortsætter i den nuværende retning.
- Hvis vi træner hestene så de skades, og desuden ikke genoptræner dem ordentligt, ja, så bliver vores heste ikke særlig gamle. Jeg er bekymret over, at vi generelt ser så lav en levealder på vores rideheste. I Sverige ser vi en levealder 14-15 år for en varmblodshest, hvilket kritiseres – det er jo hestens bedste alder og den dyre uddannelse er på plads. Vi kender ikke den præcise levealder i DK, men vi ligger nok desværre under den svenske.

 

Læs mere og få gode råd om genoptræning i denne måneds magasin

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen