Han red 1800 km til minde om sin afdøde ven

01-10-2020 07:22

Merete Haahr

En mand og hans hest på rejse fra John O'Groats i det nordligste Skotland til Lands End, det sydligste punkt i England.  1085 miles på 50 dage, 10.000 pund til  kampen mod cystisk fibrose og til minde om vennen Leo, der døde alt for ung. Det var hvad Louis med  hoppen Irlanda havde sat sig som mål

Copyright Ridehesten.com
Louis Hall og Irlanda havde som mål at ride fra Nord til Syd i England, og gøre opmærksom på sygdommen Cystisk Fibrose Foto:Privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

Den engelske skuespiller Louis Hall har netop fuldført The Big Hoof Ride på sin højlænder pony Irlanda. Sammen har de redet fra nord til syd i England, næsten 1800 km og indsamlet te gange deres mål, i alt 30.500 pund, svarende til 215.000 kr. Formålet var at mindes en nær ven, som døde af den frygtelige sygdom cystisk fibrose i en alt for ung alder. 

Efter mange strabadser ankom ekvipagen den 12. september til Lands End i Cornwall ved sydspidsen af England. Undervejs har man kunne følge Louis og Irlanda på deres rejse, og han har holdt alle opdateret på Facebook og Instagram. 

– Følgerskaren bare voksede og voksede, og det har været som at være en del af et stort fælleskab, fortæller Louis.

Copyright Ridehesten.com
Den 12. september, efter 57 dage på vejen, ankom Louis og Irlanda til Lands End, den sydligste spids i England Foto:Privat

Formålet med ridtet var at minde og ære Leo van Heyningen, en nær ven af familien, der led af sygdommen cystisk fibrose og døde for fem år siden i en alder af 26 år.

– Leo var en utrolig inspiration, en ven og et godt menneske. Han valgte at leve sine 26 år fyldt med kærlighed og håb, han spildte aldrig et sekund og er stadig en helt for mange mennesker. 

Under hele rejsen har Louis holdt kontakten med Leos forældre, og de har været dybt taknemlige for den indsats ,Louis og Irlanda har gjort for at gøre opmærksom på den frygtelige sygdom som cystisk fibrose er.

Copyright Ridehesten.com
Louis har planer om en ny ekspedition, hvor han vil lave en dokumentar film om sine oplevelser Foto:Privat

Indsamlingen fra rejsen går til den velgørende forening Cystic Fibrosis Trust. Beløbet vil gå til produktion af den kostbare medicin, der kan hjælpe mennesker med cystisk fibrose, og til ny forskning inden for den forfærdelige sygdom. 

– For hvert skridt, min hoppe Irlanda og jeg tager, og med hver donation, stor som lille, vil vi bekæmpe denne sygdom og forebygge yderligere tab af liv i fremtiden, fortæller Lous Hall.

Copyright Ridehesten.com
Selvom rejsen er slut, har ekvipagen store mål og fremtidige planer. Foto:Privat

Rejsen, som han har døbt The Big Hoof Ride, tog ham 57 dage at gennemføre. Han valgte at gøre det under Corona-nedlukningen for at minde os om at mennesker med cystisk fibrose er meget sårbare og påvirkede af pandemien. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Det har ikke været nogen let rejse for ekvipagen, og sammen måtte de kæmpe sig igennem alt slags vejr og alle former for terræn for at nå målet. 

– Der var nogle gange undervejs, hvor jeg næsten følte det som om, det var en for stor udfordring, jeg havde sat mig for. fortæller Louis. Dog var jeg ikke i tvivl om, hvorfor jeg gjorde det, og der var altid folk omkring mig, der opmuntrede mig til at forsætte, beretter han. 

Copyright Ridehesten.com
Det var en barsk tur, med mange udfordringer, men mødet med andre mennesker der opmuntrede ham til at forsætte var det der gjorde en afgørende forskel Foto:Privat

På et tidspunkt havnede hest og rytter i en sump, og Louis sank i til livet. De fik kæmpet sig ud, og trods den chokerende oplevelse tog Irlanda det helt roligt og rystede det bare af sig. Sammen var de fast besluttede på at fuldføre. Et andet sted måtte de galopere 10 km gennem en skov under en stærk storm, hvor træerne væltede omkring dem. De blev angrebet af en ko der var kommet væk fra dens kalv. De kunne ikke ride fra den, og i sidste sekund hoppede Louis af hesten og skræmte den væk. Rejsen forløb meget anderledes end planlagt. Undervejs blev Irlanda halt, og Louis måtte selv gå mere end 100 km til fods. Hans fod var så hævet og smertefuld, at han ikke vidste, hvordan de skulle forsætte. Louis fortæller, at det var mødet med gæstfriheden og gavmildheden hos helt fremmede mennesker, der gav ham styrken til at forsætte, og som gjorde det største indtryk på ham. 

Jeg så en hjertevarmende side af befolkningen i England og Skotland. Det var deres gavmildhed og venlighed der gav mig håb. Der var aldrig en dag hvor jeg var alene, og folk var ved min siden hele tiden. 

Louis og Irlanda blev tæt knyttede under turen. 

– Vi var hinandens eneste rejsekammerater, og hver nat ville Irlanda stå og hvile tæt ved teltet for at passe på og beskytte mig, fortæller Louis. Målet var 10.000 pund, men Louis kunne med stolthed fortælle, at de havde tredoblet målet, og i alt havde de samlet 33.500 pund, svarende til næsten 215.000 danske kroner til fordel for cystisk fibrose . 

Copyright Ridehesten.com
Louis og Irlanda var hinandens bedste venner, og de blev tæt knyttede under den lange rejse. Foto:Privat

 Selvom rejsen nu er slut, så har Leo og Irlanda nye planer. De vil på en ny rejse, men denne gang med en producer og et filmhold for at lave en dokumentarfilm om rejsen. Han har også planer om at lave en billedbog og en bog om deres oplevelser på turen, hvor overskuddet går til forskningen inden for cystisk fibrose.

Copyright Ridehesten.com
Louis Hall vil med turen gøre opmærksom på sygdommen Cystisk Fibrose Foto:Privat

Læs mere om formålet medThe  Big Hoof Ride eller  følg Louis Hall på Instagram @louis.d.hall.

Læs mere om at være på ekspedition  sammen med din hest i magasinet Ridehesten artiklen På opdagelse rejse med hesten.

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen