Har du styr på bagpartsvendingen?

23-03-2019 08:06

Bagpartsvending rides fra skridt, og den mest almindelige fejl ryttere begår, er at de tager skridtbevægelsen fra hesten. Men hvordan laver du bagpartsvendingen korrekt? Få de bedste råd fra Hasse Hoffmann

Copyright Ridehesten.com
Bagpartsvendingen er en god øvelse til at kontrollere samspillet mellem de ulige hjælpere. Her skal man dog fokusere mere på fremadsøgningen, da hesten let kommer bag schenklen. For at undgå dette skal rytteren på ethvert tidspunkt være klar til at ride frem.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Fra Dansk Ride Forbunds ”Fordringer i dresssur”: En bagpartsvending adskiller sig kun fra en halvpirouette i skridt ved, at den ikke forlanges udført på stedet (ikke centreret om indvendigt bagben), men at den derimod udføres på en lille volte.

Indlæring af bagpartsvendingen
Bagpartsvending rides fra skridt, og den mest almindelige fejl rytterne begår, er at de tager skridtbevægelsen fra hesten. Hesten skal komme ind til bagpartsvendingen i samlet eller middel skridt, hvor den er eftergivende og fremadsøgende.

Laves bagpartsvendingen f.eks. til venstre, skal hesten stilles til venstre i nakken, og der skal ske en indtrækning af hestens venstre skulder. Der skal ikke decideret være en bøjning i hesten, det er et moderne fænomen, lyder det fra Hasse Hoffmann, og fortsætter. Der er en tendens til, at rytterne bøjer hestene for meget i bagpartsvendingen, det mener jeg er forkert, for man kommer let til at sidde og ”hænge” i den indvendige tøjle, og så tager det balancen væk fra hesten.

I indlæringsfasen skal man endelig lade være med at bøje hesten for meget, for jo mere man bøjer hesten til indvendig side, jo sværere er det at holde det indvendige bagben i gang.
Indvendig tøjle er stillende, men også ledende. Udvendig tøjle er modholdende, understøttende, men den udvendige tøjle skal også kunne give efter, således at hesten har plads til at skridte.

Hesten skal være let fortil, og hånden skal være på vej frem mod hestens mund, for ikke at miste fremadsøgningen. Det er en stor fejl, hvis man har for meget fat fortil, for så vil hesten miste fremadsøgningen og komme til at stå stille med det indvendige bagben.

Den indvendige schenkel er fremaddrivende, modsat ved f.eks. schenkelvigning og versader, hvor det er den udvendige schenkel, der er den fremaddrivende. Det er der ikke mulighed for ved bagpartsvendinger og travers, for her har den udvendige schenkel andre opgaver. Indvendig schenkel skaber også en let runding i hesten eller nærmere en indtrækning af indvendig skulder, derfor er schenklen placeret ved gjorden.

Udvendig schenkel er modholdende, undersøttende. Rent faktisk har den flere placeringer. Den kan være placeret ved gjorden, og give hesten signalet til at vige for schenklen. Men senere, når hesten har lært at udføre bagpartsvendingen, skal den ligge lidt længere tilbage ved gjorden, og være modholdende, undersøttende (ikke sideførende) og dermed være parat til at holde hesten på plads rundt i bagpartsvendingen.  Så alt efter hvor hestens uddannelsesmæssigt befinder sig, og hvordan en reagerer på hjælperne, skal den udvendige schenkel nærmest være at opfatte som en slags linjevogter, klar til at flytte sig alt efter, hvor hesten er ved at lave fejl.

Nyheden fortsætter efter annoncen


Vanskeligheder og råd
Hvis hesten ikke flytter sin forpart nok, skal udvendig schenkel læges til ved gjorden, for at animere hesten til at flytte forparten. Hvis hesten flytter forparten, men også bagparten, så bagpartsvendingen i stedet bliver en runding omkring hestens midte – så skal den udvendige schenkel gå tilbage, for at forhindre hesten i at skyde bagparten til udvendig side.

Når man indøver bagpartsvendingen skal man konstant være klar til at ride fremad. I de stående øvelser må man ikke miste fremadsøgningen, derfor skal man hele tiden være parat til at komme væk fra stedet og ride ud af velsen, lige så snart man mærker hesten ikke længere tænker fremad.

Man må hellere lave en bagpartsvending for stor end for lille, så baghoven ikke bliver stående i jorden og vrides rundt.

I træningen kan det være en glimrende øvelse at lave bagpartsvendingen for stor, således at hesten går rundt om et større punkt med sit indvendige bagben.

Det kan være en god øvelse at få hesten til at slutte på den samme linje man er startet på – altså vise alle 180 grader. Men i træningen skal man hurtigt kunne ændre målsætningen om at nå de 180 grader, og ride ud af bagpartsvendingen såfremt hesten mister fremadsøgningen. Den øvelse kan derfor med fordel indøves på hovslaget, for så har man så at sige en start- og mållinje.

Fordi man vil så meget med sin schenkel i indlæringen af disse øvelser, skal man være opmærksom på, at hesten let kan blive sur og træt af rytterens indvirkning. Kunsten er ikke at kunne trykke og presse hesten med schenklen – kunsten er at få hesten til at reagere, så man kan komme til at sidde stille.
Den rytter som kan lave hesten ”elektrisk” i for- og bagpartsvending, sådan at hesten træder rytmisk og løfter det bærende for- og bagben op og ned omkring et lille punkt, er godt på vej til at kunne indøve passage og piaffe.

Tilbagetrædning, forpartsvending, bagpartsvening og parade er helt grundlæggende og opdragende for hesten – og for de fleste ryttere og heste sværere at udføre korrekt end mange af de øvelser, som traditionelt opfattes som de sværeste, slutter Hasse Hoffmann.

Læs også

Sådan rider du dressurprogrammet LA3

21-03-2018 14:08, af Cecilia Lindahl

Hvis du er ved at være klar til LA3, skal du nu til at lave bagpartsvendinger – altså halvpiruetter i skridt. Det kan du blandt andet læse om i denne artikel

Nu skal dressurrytterne holde i tøjlen

21-01-2008 10:03, af Britt Carlsen
FEI har bestemt, at det ikke længere er tilladt at ride dressurøvelser i kürprogrammer med en hånd

Rid versade med Hasse Hoffmann

23-10-2017 14:40, af Cecilia Lindahl

World Cup i dressur er veloverstået, du har måske fulgt med fra sidelinjen i Boxen i Herning eller via live-streaming. Og nu kribler det i fingrene for  selv at komme i sadlen og ride. Få  her en masse tips og tricks af Hasse Hoffmann til din egen dressurtræning

Guide: Kom godt i gang med seriechangementerne

15-08-2017 18:09, af Camilla Tiefensee Schrøder

Man bør give sig god tid, så man har enkeltchangementerne på plads, inden man begynder at lave serier, lyder rådet fra berider Maria Anita Andersen i Ridehestens dressurtræningsserie, som i denne måned handler om changementer i serier

Se dressurøvelser i slo-mo (video)

27-10-2015 10:00, af Britt Carlsen

Hvordan bevæger heste sig egentlig i de forskellige øvelser? Og kan en galoppirouette vises i andet end firtakt? Se og hør professor Hilary Clayton gennemgå forskellige øvelser i slowmotion

Rider du dine vendinger korrekt?

29-04-2019 11:41, af Cecilia Lindahl

Ethvert hjørne skal omhyggeligt gennemrides, men hvordan giver du den rette hjælp, og hvordan udfører du en volte uden, hesten mister takten?  

Lærerig dressurklasse

10-03-2013 15:02, af Maja Golles

DV's Hingstekåring | Søndagens sidste dressurklasse var en klasse sponseret af Kirk Arabians, hvor de deltagende heste viste dressurøvelser på MB-niveau, som så blev kyndigt kommenteret af dressurdommer Kurt Christensen

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Thomas Bach Jensen

Thomas Bach Jensen
20 33 86 83
tbj@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Heste dør på stribe af herpesvirus til stævne i Spanien (video)

28-02-2021 14:57, af Marie Helene Rigård Rohleder

De danske springryttere ved stævnet i Valencia, Spanien, gennemlever deres livs værste mareridt. Kirsten Rie Truelsen og hendes familie kæmper for deres ni heste efter, at stævnet er blevet ramt af herpesvirus 1. Stævnearrangørerne har ikke taget truslen alvorligt, og der er først i går, at de gav lov til at adskille de raske heste fra de syge (Opdateret med billeder)

Dyrlæger går imod ændring af købeloven – den danske hesteverden er rystet

25-02-2021 16:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Købelovens forbrugerafsnit har i utallige sager skabt store økonomiske problemer for de danske avlere, når de har solgt heste til private. Nu giver et nyt EU-direktiv mulighed for at undtage handel med levende dyr fra købelovens forbrugerafsnit. Det bakker SEGES Heste og Landsudvalget for Heste fuldt op omkring, men Den Danske Dyrlægeforening går imod en årelang kamp for at ændre købeloven

Dansk føl solgt til USA få dage gammel

23-02-2021 11:09, af Annika Knudsen Lorentsen
Avl|

South-West Jolene er navnet på det føl, som kom til verden hos Laisbo Hors'es den 12. februar. Det er stadig tidligt på året, men flere små føl er allerede født, og det charmerende hoppeføl er et af de føl, som har fået en god start på livet på trods af vinterkulde 

Udendørs stævner er tilladt igen

27-02-2021 09:22, af Marie Helene Rigård Rohleder

Hvis du overholder forsamlingsforbuddet på 25 personer, så er det igen muligt at afholde udendørs stævner og afvikle undervisning udendørs. Læs de nye retningslinjer her 

Landets bedste springryttere må igen ride stævner

23-02-2021 14:44, af Annika Knudsen Lorentsen

Rideforbundet meddeler nu, at det kan lade sig gøre for landets bedste springryttere igen at ride stævne, da de i følge kulturministeriets bekendtgørelse er undtaget forsamlingsforbuddet. Det gælder dog i første omgang kun springryttere, som har rytterkategorisering 6 og som er minimum 22 år

Søren Hove Nielsen er ikke mere

22-02-2021 10:23, af Thomas Bach Jensen

En stor hestemand er gået bort. Tidligere auktionarius og avler i Dansk Varmblod, dommer i Dansk Oldenborg Avl mv., Søren Hove Nielsen døde natten til lørdag

To dressurhingste har bestået 35-dages testen

22-02-2021 11:48, af Thomas Bach Jensen
Avl|

To dressurhingste gik i går søndag den 21. februar den afsluttende prøve ved Dansk Varmblods ekstraordinære 35-dages test på Tørring Ridecenter, hvor begge hingste opnåede over 800 point

Internationalt stævne i Spanien ramt af virus

23-02-2021 09:31, af Annika Knudsen Lorentsen

Søndag måtte arrangørerne af det internationale stævne i Valencia aflyse flere klasser, efter at flere heste var blevet syge med hvad der menes at være et udbrud af herpesvirus 1

Når palominoavl handler om mere end bare farven

24-02-2021 09:15, af Astrid Sørensen

Familien du Plessis de Richelieu avler palominoheste, men det er ikke kun den gyldne farve, der er vigtig. Visionen er også at avle ridelige og velgående heste, der kan begå sig i sporten på højt niveau

Langehanenberg pensionerer Damsey

25-02-2021 21:21, af Kristine Ulsø Olsen

Den tyske topdressurrytter Helen Langehanenberg har i samråd med ejerne af den 19-årige hannoveranerhingst Damsey, spontant besluttet af hingsten skal pensioneres efter lørdagens Grand Prix kür ved det internationale CDI5* stævne i Doha