Helgstrand sagen på P1

10-05-2014 13:03

Britt Carlsen

På P1 Morgen tog man i dag bl.a. fat på sagen om Andreas Helgstrand, og interviewede generalsekretær Jens-Erik Majlund og professor Peter Sandøe om sagen

”Det er ikke let at hedde Andreas Helgstrand i øjeblikket! Sådan blev morgenens indslag på P1 indledt af redioværterne Ole Brik og Louise Hededam, da radiokanalen også tog fat på at se på sagen, der har bredt sig fra hesteverdenen og ud i de landsdækkende medier de seneste uger. Og der er åbenbart fortsat gode læse- og lyttertal i denne sag, og hvorfor nu det, ja det forsøgte professor Peter Sandøe også at komme med et bud på.

Først beskrev værterne billederne taget af Akeem Foldager ved hingstefremvsisningen redet af Andreas Helgstrand, og så gik man over til et interwiev med generalsekretær Jens-Erik Majlund som forklarede sagen og dens udvikling og dyrlægens undersøgelse af hesten.
- Vores etisk retningslinjer for ridning gælder både under konkurrencer og træning, og derfor er vi gået ind i sagen, fortalte Jens-Erik Majlund bl.a. - Vi har besluttet at vi optager video ved opvarmningen ved mesterskaber fremover, så vi kan bruge de optagelser til at diskutere træningen med rytterne. Videooptagelserne skal også bruges for at hjælpe de ryttere, som må komme i de sociale mediers søgelys på baggrund af øjebliksbilleder taget under opvarmningen.

- Der er en total mangel på faglighed i mange af de indlæg vi ser på facebook og jeg er overrasket over den hadefulde stemning, der hersker i de medier, bemærkede generalsekretæren. 

"Vi køber stadig buræg, koteletter fra stalde, hvor tusindvis af smågrise dør dagligt, og mælk fra køer, der aldrig har set græs. Men når et billede af en hest med en blå tunge dukker op på nettet, vil forargelsen ingen ende tage. Hvorfor ser vi anderledes på hesten end på grisen og koen?Dette kan man læse på P1's hjemmeside og kan høres på nettet - Medvirkende: Peter Sandøe, professor, Institut for Produktionsdyr og Heste, Sektion for Dyrevelfærd og Sygdomsbekæmpelse, Københavns Universitet" 

- Heste opfattes højt på den sociozoologiske skala, og hesten har altid rangeret højt på denne skala. Folk har et meget engageret forhold til deres heste og de bliver meget krænket over den måde Helgstrand har behandlet hesten på, sagde Sandøe bl.a. og han bemærkede også, at debatten er udsprunget fra hesteverdenen selv, og afslutningsvis bemærkede han: - Der er behov for noget selvbesidnelse, og styr på den skingre tone i debatten. Og rytterne bør få proportionerne ind i denne debat, og passe på ikke at optræde dobbeltmoralsk i denne sag. 

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen