Her er skuets bedste hopper

09-06-2018 20:23

Camilla Tiefensee Schrøder

Avl

Igen i dag var der triumf i DV-lejren på Roskilde Dyrskue, da Granly's Zalabella vandt "skuets bedste 2-års hoppe". I kategorien for 3-års blev vinderen en islænder, mens en fjordhest løb med titlen som bedste følhoppe.

Copyright Ridehesten.com

Lørdag blev skuets bedste 2-års hoppe, 3-års hoppe og følhoppe fundet på Roskilde Dyrskue. På tværs af racer blev hopperne bedømt for deres type/racepræg, bevægelse og fremvisning, og der blev, ligesom i gårsdagens konkurrencer, givet mange topkarakterer i præmieringen.

DV-hoppe blev bedste 2-års

Der var klapsalver og hujen i DV-lejren, da Lars Andersen vendte tilbage fra Store Ring med Granly's Zalabella e. Blue Hors Zalabaster/Diamond Hit, der var prydet med et rødt bånd om halsen.
Den 2 år gamle hoppe blev kåret som skuets bedste i sin aldersklasse af et dommerpanel, der havde løftet mange flotte karakterer i vejret.
- Den vandt, fordi den er meget smuk, siger en af dommerne, Carl Trock. Det er en moderne Dansk Varmblod-sportshest, som er uhyre velgående med utrolig frihed og elastik - jeg vil vove at påstå, at det var dagens bedst gående hoppe, siger dommeren, som også roste Lars Andersen for den flotte fremvisning og evne til at holde den varmblodige race i ro.
Hoppen kommer fra Karen Margrethe Frederiksen ved Strøby.
Dansk Varmblod vandt også bedste føl fredag.

Suveræn følhoppe

Fjordhoppen Gershøj's Ingebjørg e. Orkan Skova/Fløtren, som blev fremvist med et afkom efter Merinas Emil ved sin side, blev skuets bedste følhoppe. Vinderhoppen kommer fra Margit S. Madsen og Thomas Lorentz-Petersen i Kirke Hyllinge.
- Fjordhoppen var en suveræn vinder. Den var spektakulær, fordi den var en helt klassisk, moderne fjordhest med flotte rammer, meget racetypisk og uhyre velgående, siger Carl Trock.
Det var også tydeligt at høre på tilskuerrækkerne, at hoppen viste imponerende takter.
- Der sidder mange hestekyndige derude, som ved, hvornår hesten går godt. Men når den går så flot som den her, så kan det brede publikum også se det, mener dommeren, der selv gav hoppen hele tre 10-taller. Han er selv avler og vandt faktisk selv kategorien med en welsh-hoppe sidste år, og derfor ved han, hvor meget det kræver at forberede en følhoppe til dyrskue.
- En følhoppe skal holde huld og trænes op. Det kræver meget for en hoppe at malke et føl, og derfor kan det være svært at komme op på de 23-24 point, det kræver for at komme i ringen. Og så er der en masse taktiske ting, i forhold til, hvordan man vælger at håndtere føllet sammen med hoppen, forklarer han.

Flot travende islænder blev bedste 3-års
I fælleskonkurrencen for 3-års hopper blev vinderen en islandsk hest fra Jette Saltoft Gram i Tølløse. Hoppen Snotra fra Høbjærg Hus e. Glotti fra Sveinatungu/Markús fra Langholtsparti begejstrede dommerne som en helt klassisk islandshest typemæssigt, fortæller Carl Trock.
- Når man står som fællesdommer skal man meget hurtigt vurdere, om hesten er en god repræsentant for sin race. Derfor er det utrolig vigtigt, at den udstråler type, og det gjorde den her virkelig, siger den erfarne dommer. Han forklarer, at islandske heste nogle gange kan være udfordret i fælleskonkurrencer, fordi deres to ekstra gangarter kan gøre skridten og traven mindre ren, og det tæller ned, fordi hestene kun bedømmes for skridt og trav; også selvom den enkelte race bedømmes på sine egne præmisser.
- Specialracer, herunder islænderen, kan have sværere ved at ramme den rentaktede skridt og trav, men det var bestemt ikke tilfældet med den her, siger han.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen