Heste er i genetisk krise

22-06-2019 14:27

Hesteavl har forfinet hestes gener i en sådan grad, at de er kommet ud i en genetisk krise, hvor hestes robusthed er på spil. Det viser resultaterne fra en stor undersøgelse

Copyright Ridehesten.com

Den var ved vikingernes side, da de indtog Island, de bar deres ryttere på tværs af kontinenter i middelalderen, var bondens trofaste makker, når markerne skulle pløjes og i dag øger den livskvaliteten for de mange sports- og hobbyryttere, som nyder hestenes fantastiske egenskaber.

I en ny stor undersøgelse har forskere set på, hvordan hestes gener har udviklet sig igennem hele 42.000 år og resultaterne, har fået forskerne til at spærre øjnene op.

Læs mere om undersøgelsen HER

Blandt andet har forskningsresultaterne afsløret, at der er kommet langt mindre variation i hestes gener, end der var tidligere, hvad forskerne kobler sammen med menneskers brug og avl af heste.

Heste mister biodiversitet
Den nye undersøgelse, er den største samling af hestes gener, der indtil videre er lavet. Undersøgelsen peger på, at biodiversiteten er blevet mindre hos hesten.

- I forhold til biodiversitetskrisen, så gælder det også for hesten. Den har tabt sin genetiske diversitet over de seneste tusinde år på grund af tab af bestande og den forvaltning af hesten, som vi har haft, hvor vi har tæmmet den, siger professor i Økologi, Jens-Christian Svenning, Aarhus Universitet, til DR Viden.

Det store tab i biodiversitet hænger sammen med, at hesten er blevet et dyr, som er tæmmet af mennesker og dermed ikke deler gener på tværs af forskellige naturlige bestande. I den proces, hvor vi avler på heste begrænser vi kontinuerligt genpuljen i jagten på at få netop de gener, vi ønsker til eksempelvis sportsheste, fortæller Jens-Christian Svenning.

Vilde heste bør genetableres
Når det er sagt, er det vigtigt at understrege, at heste som art ikke er i risiko for at uddø de næste mange år. Den begrænsede genpulje vil i stedet på sigt påvirke mulighederne for, at heste er robuste og udviklingsdygtige i fremtiden. Det vil ske som en konsekvens af den tabte genetiske diversitet, mener Jens-Christian Svenning.

Hvis heste igen skal have en sikker fremtid som en art, der er robust og udviklingsdygtig, skal den heste i fremtiden også være en vild dyreart.

- Den bedste måde at sikre hestes genetiske diversitet og udviklingspotentiale på lang sigt er at genetablere vilde bestande på tværs af dens naturlige udbredelsesområde fra Vesteuropa til Østasien og Amerika. Det vil samtidigt også genoprette hestens vigtige rolle i økosystemerne, siger Jens-Christian Svenning til DR.

Kilder: Cell og DR Viden

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner