Fokus på Dansk Varmblod i Corona-debat

02-04-2020 17:15

Britt Carlsen

Den aktuelle Corona-krise har i høj grad fået Dansk Varmblod på de nationale medier, desværre med et meget negativt fokus. Medierne peger på forbundets hingstekåring som en mulig årsag til, at der i den forgangne uge kom en national liste der viste, at Herning var den kommune som havde flest smittede med Corona pr. indbygger

Copyright Ridehesten.com
Her ses Dansk Varmblods formand Jan Pedersen og direktør Casper Cassøe (tv) ved pressemødet under Dansk Varmblods hingstekåring. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

Efter private gætterier på de sociale medier om, at Dansk Varmblods Hingstekåring samt Hest & Rytter-messen skulle være årsagen til, at Herning har flere smittede end andre byer, kom artiklen på ing.dk: ”Tre uger efter hestestævne: Herning har det største antal smittede”. Den artikel er nu blevet fulgt op af flere med samme budskab i andre medier. Forskellige eksperter har udtalt sig til medierne om mulige årsager, men endnu mangler der dokumentation på, hvor årsagen til denne afvigelse fra de øvrige jyske kommuner skal findes.

Lægefaglig direktør Jens Friis Bak fra Hospitalsenheden vest er citeret i Herning Folkeblad for at understrege, at de ikke har kunnet påvise nogle mønstre, som kan forklare, hvorfor Herning har forholdsvis flere smittede end resten af Jylland.

En svær beslutning
Det har de seneste dage været Dansk Varmblods direktør Casper Cassøe, som har været i mediernes søgelys, idet både de trykte og digitale medier har forfulgt gætterierne om hingstekåringen som mulig årsag til smittespredningen i Herning.
– Skulle det vise sig dokumenteret, at vores arrangement faktuelt har været medvirkende årsag til det aktuelle smittetal i Herning, er vi naturligvis meget kede af dette og beklager. Der findes imidlertid ingen evidens for, at de ca. 60 smittede i Herning Kommune har noget med Hingstekåring/hestemessen at gøre, understreger Casper Cassøe igen og igen i medierne.

– Jeg vil gerne understrege, at Dansk Varmblods hovedbestyrelses beslutning om at gennemføre arrangementet kom på et tidspunkt, hvor situationen var en helt anden end i dag. Den 3. marts lød beskeden, at en epidemikommission ville vurdere større arrangementer individuelt – og myndighederne fik samme dag besked om vores arrangement, siger Dansk Varmblods formand Jan Pedersen. Derfor kom det som et chok for forbundet, da regeringen fredag den 6. marts kom med en opfordring om at aflyse arrangementer med flere end 1.000 deltagere fremfor et påbud, som ellers var den procedure, de var blevet forberedt på.

Regeringens opfordring betød, at Dansk Varmblods ledelse pludselig selv skulle tage stilling til, om arrangementet skulle fortsætte på et tidspunkt, hvor forbundet var var i gang med dag 4 ud af 6 afviklingsdage. I den situation savnede de den ekspertvurdering fra de relevante myndigheder, som de blev stillet i udsigt d. 3. marts. – Vi var og er ikke epidemieksperter, og hvis de relevante myndigheder mente, at risikoen ved at holde arrangementet var for stort, kunne de have stoppet det, understreger Casper Cassøe.

Han har selv stået på mål for adskillige angreb, og det beklager forbundets formand Jan Pedersen: – Desværre er det Casper, der har måttet lægge ryg til de værste udfald - specielt i form af anonyme (naturligvis), feje angreb gennem sociale medier. Det er helt urimelig, og især da det er hovedbestyrelsen, der står bag beslutningen om at gennemføre arrangementet.

Det er nemt at se tilbage
I medierne peges der på et offentliggjort besøgstal på 55.000, men som forbundet understreger, så er mange af dem gengangere, nogle endog over flere dage. Og besøgstallet er det samlede besøgstal inklusive deltagere, officials og frivillige hjælpere.
De senere dage har forbundet bidraget til debatten med nogle fakta om eventet i Herning, som forhåbentlig har givet pressen et mere nuanceret billede.

  • Fakta: Det er ikke et ”Herning-arrangement”. Gæsterne kom fra hele Danmark og af i alt ca. 55.000 besøgende fordelt over 6 dage var knap 2% (ca. 1.200 billetter) solgt til personer bosiddende i Herning-området.  
  • Mange af gæsterne havde allerede været sammen i flere dage, da myndighederne kom med sine anbefalinger om større forsamlinger, så effekten af en aflysning midtvejs ville kun have haft begrænset effekt.
  • Vores frivillige kommer også fra hele landet – og mange bor i campingvogne bag messecentret og er derfor ikke i kontakt med ret mange i byen.
  • Deltagerne og deres familier bor i deres heste-lastbiler, opholder sig i området og færdes meget lidt i byen.
  • Vi har ingen kendskab til smitte blandt deltagere.

– På baggrund af ovenstående har vi svært ved at forestille os, at stævnet skulle være årsag til, at lige præcis Herning har flere smittede end andre byer. Det er nemt at kigge tilbage nu - det er der rigtig mange der gør - og alting står altid så krystalklart i bagklogskabens lys. Vi ser stadig ingen evidens for årsagssammenhængen, men vil igen understrege, at skulle der vise sig en sammenhæng mellem vores arrangement og smittede – i Herning eller andre steder – så beklager vi meget og sender varme tanker til alle berørte familier, lyder det fra forbundet.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen