Hestens indtag af E-vitamin

21-03-2023 12:14

Annika Knudsen Lorentsen

E-vitamin er vigtig for hestens velvære, og det medvirker blandt andet til at opretholde en normal neurologisk funktion. Lektor Carrie Finno fra University of California har beskrevet konsekvensen af vitamin E-mangel

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

– E-vitamin er et essentielt næringsstof til heste. Det er en antioxidant, der hjælper med at opretholde en normal neurologisk funktion ved at begrænse skader, der kan være forårsaget af oxidativ stress og fri radikaler, forklarer lektor Carrie Finno fra University of California. 

Den bedste kilde til E-vitamin er frisk græs, og heste der ikke græsser på frodige marker, har ofte ikke naturligt adgang til nok E-vitamin. 

I et nummer af Equine Disease Quarterly forklarer Finno, at nogle heste, som holdes på diæter, mangler E-vitamin, og at det kan få betydelige sundhedsmæssige konsekvenser. Mangel på E-vitamin kan føre til en række neurologiske lidelser, som normalt diagnosticeres ud fra kliniske tegn, udelukkelse af andre lidelser og på baggrund af lav koncentration af E-vitamin i blodet. 

Anbefalingen lyder derfor på at give heste, som ikke har regelmæssig adgang til græs et tilskud af E-vitamin. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Dette eliminerer nok ikke alle sygdomme, men det ser ud til, at det har en positiv effekt på mindre alvorlige neurologiske tegn, forklarer hun. 

Finno siger også, at forebyggelse med E-vitamin er vejen frem, da der ikke findes nogle effektive behandlinger for de fleste sygdomme, som er forårsaget at vitamin E-mangel. 

– Hvis heste ikke har fri adgang til frisk græs, skal E-vitamin suppleres i deres kost. Dog bør E-vitamin tilskud altid vurderes, og ejerne bør konsultere deres dyrlæge, for at afgøre, om E-vitamin tilskud er påkrævet, og derefter identificere det bedste tilskud til den enkelte hest. 

Læs mere om hvilke sygdomme, som Finno mener kan have en sammenhæng med for lidt indtag af E-vitamin.

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen