Hingsten Akribori aflivet som følge af vanrøgt

14-06-2020 06:31

Annika Knudsen Lorentsen

Den Dansk Varmblodskårede hingst Akribori er død i en alder af 24 år efter dens ejer opdagede, at den var blevet voldsomt vanrøgtet hos det sted som ejeren havde den opstaldet i Norge

Copyright Ridehesten.com
Akribori i 2012. Foto: Privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

24 år blev hingsten Akribori e. Accord II/Lavall I. I de seneste år har hingsten stået i en stald i Norge, og der er han blevet forsømt i en sådan grad, at han måtte aflives. 

Akribori er født i 1996 og opdrættet af Gerd Kuest. Tidligere var hingsten blandt andet stationeret i Flyinge i 6 år, hvor han blev far til over 650 afkom. I 2007 blev han solgt til Iris Lobert fra Holland, som skulle bruge ham som ridehest i dressur til sin datter. I 2010 blev han flyttet til Norge, hvor han startede nogle springstævner med Camilla Gulliksen. For syv år siden stoppede hans tid som ridehest og han blev opstaldet i en stald i Norge, hvor han skulle nyde sit otium, og han var fortsat tilgængelig i avlen.

Ejeren Iris Lobert har kontinuerligt haft kontakt til ejerne af stalden, og antog derfor, at hingsten havde det godt.

– Hun sendte mig fotos regelmæssigt, og alt så godt ud. Men i bagklogsskabens lys var det altid kun billeder af hans hoved eller hvor han havde tæppe på, fortæller Iris.

Hingsten forsømt gennem flere år
Da Lobert fandt ud af, at hestene på gården blev vanrøgtet, tog hun dertil. Hingsten var mager og udsultet, og ifølge dyrlægen havde han en knæskade som ikke kunne repareres, og som sandsynligvis var flere år gammel. Hans tænder var heller ikke efterset i flere år. I følge ejeren er forsømmelsen sket gennem flere år, og hun har anmeldt situationen til politiet.

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Hans knæled var så hårdt skadet, at der ikke var noget håb om, at han nogensinde ville blive bedre, ikke engang nok til at gøre hans liv acceptabelt. Så vi havde ikke andet valg end at aflive ham ned, det bringer tårer i vores øjne og endda også i begge dyrlægeres øjne.

Gårdejer nægter forholdene
Eurodressage har været i kontakt med opstaldningsstedets ejer, som ikke ønsker at kommentere på sagen. 

– Jeg har ingen kommentarer i denne sag. Jeg er blevet bedt om af en advokat, dyrlæge, politi og myndigheder om ikke at kommentere sagen. Jeg har ingen måde at forsvare mig selv, når konflikten og kommentarerne eskalerer på de sociale medier, fortæller hun.

Se Facebook-opslaget fra ejeren af hingsten nedenfor. På Iris Loberts Facebook kan man desuden se efterfølgende opdateringer om situationen.

Christine Krogh Frausing

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Christine Krogh Frausing