Hoppen Koket Sct. Olav er Rebeccas bånd til hendes afdøde far

16-04-2018 11:40, af Helle Kristensen

Historien om Koket Sct. Olav er lidt speciel. Ikke så meget fordi den brune hoppe med det elegante ydre og kærlige sind, er kåret som præmiehoppe i TAF, og særdeles godt gående under hendes faste rytter Emily Kamstrup, men mere fordi hun for hendes ejer Rebecca C. Brandorff, er blevet en måde at bibeholde det tætte bånd hun havde til sin far; Trakehneravleren Olav Brandorff

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

I denne weekend debuterede trakehener hoppen Koket Sct. Olav i Mb2 på Vilhelmsborg med sin faste rytter Emily Kamstrup. En debut der høstede 70% og en placering som nummer 2.

Men selvom Koket og Emily de sidste par weekender har skabt resultater, der i høj grad er værd at skrive om, så er historien om Rebecca Brandorff, der ejer Koket Sct. Olav og hendes forhold til hoppen, en helt særlig fortælling. En fortælling man godt kan blive lidt rørt over. 

Den balletdansende hoppe er nemlig i mange henseender blevet en måde for hendes ejer Rebecca Brandorff at bevare mindet om hendes far hesteavler Olav Brandorff.

Et skæbnebestemt hestekøb
Rebecca er datter af Olav Brandorff. En avler der gennem mange år var kendt for hans store arbejde med trakehneravlen i Danmark. Men også uden for TAF gjorde Olav Brandorff sig bemærket i dansk hesteavl.

Olav var med til at sætte sit præg på dansk dressuravl, da han tilbage i 1986 købte trakehnerhingsten Schwadroneur. En hingst der i år 2000 blev kåret som ”Årets hingst” i Dansk Varmblod, og var med til at præge den danske dressursport med hans afkom. 

Rebecca er derfor født og opvokset med heste. Gennem tiden har hun haft flere forskellige heste, men tilbage i 2014 tabte hun sit hjerte til den smukke Koket Sct. Olav.  

-Den billedskønne hoppe med det russisk klingende navn måtte hun bare eje.

”Jeg kan huske, at jeg var piskefører under et TAF-stævne. Jeg står på banen sammen med den anden longefører, Susanne, og i dét øjeblik Koket kommer ind på banen, er jeg solgt. Hun gik som om, hun ejede det hele. Hun var uden tvivl, den smukkeste hest jeg nogensinde havde set. Det er svært at beskrive helt præcist, hvad det var jeg faldt for. Hun havde ligesom bare hele pakken.

Det var på en eller anden måde lidt skæbnebestemt.
- Jeg siger til Susanne, der står på banen sammen med mig, at den hest må ville jeg dælme gerne eje. Så går der nok ikke mere end 2 minutter, og så siger speakeren, at hesten er til salg.

Jeg sendte en besked til min faster hvor der stod: ´Jeg er forelsket!`

”Min faster havde nok forventet at modtage et billede af en ny kæreste sammen med den besked, men i stedet fik hun et billede af en brun hoppe,” fortæller Rebecca med et grin.

Kort efter kom der en SMS retur med teksten: ”Den må du da have!”
Og sådan gik det til, at Rebecca købte en hest med samme navn som hendes far.

Copyright Ridehesten.com

Den stolte tilskuer
Mange hesteejere køber heste med det formål at ride hesten, men det er ikke tilfældet for Rebecca. Koket Sct. Olav er udlånt til Emily Kamstrup, og Rebecca nyder at tage med til stævne og se Emily og Koket føre sig frem på banerne.

”For mig handler det ikke så meget om ridningen. Jeg ville virkelig bare gerne eje Koket. Jeg kan ikke helt beskrive, hvad det er for et bånd, jeg har med hende. Jeg elsker at se hende gå rundt på banen med Emily. Hun bevæger sig så yndefuldt, og for mig er det den ultimative oplevelse. Og Emily og Koket passer perfekt sammen. Jeg kan mærke at hun virkelig forstår Koket. Og det betyder alverden for mig.

Rebecca og Koket nyder hinandens selskab, og selvom Rebecca ikke selv rider hoppen, er hendes glæde ved hesten eller stolthed over resultaterne ikke mindre.... 

Emily Kamstrup startede med at ride Koket Sct. Olav i december, forinden havde berider Søren Andersen haft Koket i et genoptræningsforløb, efter at hoppen havde stået flere måneder med skader. Skader der meget nemt kunne have betydet, at Koket Sct. Olav kun ville få mulighed for at brilliere som avlshoppe.

Nyheden fortsætter efter annoncen

-Emily fik Koket i ridning efter hendes genoptræning og meget hurtigt i forløbet indså jeg, at Emily og Koket passede perfekt til hinanden.

Det er ikke fordi jeg ikke selv vil ride. Jeg syntes blot, at Koket fortjener, en rytter der formår at vise hende frem fra hendes bedste side. Den opgave klarer Emily til UG!
Jeg har selv en helt unik kemi med Koket, og for mig er det, dét der er drivkraften. Med tiden vil jeg gerne avle et føl eller to på hende, men lige nu skal hun have lov at vise sit fulde potentiale på stævnebanerne.”

Emily Kamstrup danner par med berider Søren Andersen og det er ham der varetager den daglige træning af ekvipagen. I tillæg modtager hun undervisning af Søren Vallentin. 

Drømmen er ikke et liv som avler
Drømmen om at avle et føl eller måske to på Koket, er dog ikke ensbetydende med, at Rebecca vil træde i sin fars fodspor og videreføre Olavs store livsværk med hesteavlen.

”Min far var avler med stort A. Han var købmand – og måske også lidt en kræmmer.
Han var på en eller anden måde draget af de stærke trakehnere, og det racen repræsenterede. Historierne om de smukke heste, der under krigen trak kanonerne, når andre heste måtte give op, fortalte min far altid med stolthed i stemmen.”

Men faderens passion for avlen betød også, at han stort set aldrig holdt sommerferie. Sommeren var højsæson for den travle avler i Bække.

”Jeg tror faktisk aldrig jeg har holdt sommerferie med min far. Til gengæld havde vi nogle fantastiske efterårs og vinterferier med ham! Sommeren var den travleste tid for ham. Der var ikke tid til så meget andet end hestene. Men jeg har aldrig manglet noget på den konto. Jeg syntes, han var super god til at involvere os i hans store passion.

Copyright Ridehesten.com
Avleren Olav Brandorff var en mand med passion for den stærke trakehener hest. For Rebecca er Koket Sct. Olav blevet en måde at bibeholde den passion for heste hun delte med sin nu afdøde far.

- Jeg elskede alle de ture, jeg havde med min far til diverse kåringer og skuer. Min far kunne noget helt specielt med hestene, noget han forsøgte at give videre til os.
Han havde evnen til at læse en hest, også de heste han aldrig havde mødt tidligere. Den evne er ikke noget du kan lære. Det er noget du er født med. Det er det samme, jeg har med Koket.

Gennem tiden har jeg haft flere heste, men Koket er den eneste hest, hvor jeg har oplevet, at det i den grad har sagt klik. Det bånd, og den kemi jeg har med hende, er på en eller anden måde også blevet en måde at holde fast i min far på”.

”Ligeledes er arbejdet og involveringen med TAF (Dansk Trakehener Avlsforbund) og Koket med til at holde mindet om min far i live. Min far var meget involveret i trakeheneravlen, og jeg har så mange gode minder og oplevelser sammen med ham. Det hverken kan eller vil jeg give slip på!”

FAKTA: Koket Sct. Olav:

Far: Connery, Mor: Korina Sct. Olav, Morfar: Hohenstein
Avlet af Jørgen Retoft.

Rebecca C. Brandorf købte hoppen i 2014 – Samme år som Koket blev fløjhoppe i Jylland.

Koket blev i 2014 kåret som årets hoppe for 4 år og opefter.

I 2015 bestod Koket rideprøven og blev præmiehoppe.

Artiklen er tidligere udgivet på everhorse.dk 

Læs også

Sir Sansibar på trakehnerfløjen - VIDEO

20-10-2014 10:02, af Nina Marie Villadsen
Avl|

Søndag morgen blev Sir Sansibar udnævnt til årets fløjhingst ved trakehnerhingstekåringen i Neumunster, Tyskland

Dansk rytter kvalificeret til UVM i Ermelo igen

25-05-2017 16:25, af Camilla Tiefensee Schrøder

Kristine Brinch Møller har med hoppen Standing O’Vation opnået nok points til at deltage i verdensmesterskaberne i dressur for ungheste i Ermelo til august

Årets Trakehner hedder TSF Dalera BB

30-09-2020 13:20, af Thomas Bach Jensen

Jessica von Bredow-Werndls store trakehnerhoppe TSF Dalera BB, med hvilken hun netop er blevet tysk mester i Grand Prix Special,  er blevet udnævnt som "Trakehner des Jahres"

Nu er der trakehnerhingstekåring

07-11-2019 19:32, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Der bliver ved dette års trakehnerhingstekåring i Neumünster en stærk repræsentation af Trakehner Avls Forbundet (TAF), da flere danskavlede eller danskejede hingste, hopper, føl og auktionsheste er udtaget

Tysk Trakehnerchampionat

11-07-2008 17:07, af Thomas Bach Jensen
Det tyske Trakehner avlsforbund afholdt i sidste uge ridehestechampionat i dressur, springning og military.

Ny fløjhingst i Trakehner-Avlsforbundet

24-02-2019 19:03, af Cecilia Lindahl

Det gode vejr lokkede mange Trakehner-fans til hingstekåring og uofficielt DM i Vejle. TO nye hingste er kåret og en ny uofficiel Danmarks mester er fundet

Hingstekåring TAF og DOA på lørdag

14-02-2014 13:51, af Nina Marie Villadsen
Avl|

I morgen lørdag er der fælles hingstekåring for Dansk Oldenborg Avl og Trakehner Avlsforbundet i Danmark

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Marie Helene Rigård Rohleder

Webredaktør og nyhedsvagt

Marie Helene Rigård Rohleder
29 92 98 22
mhr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Jonathan spændte stigbøjlerne op (video)

19-11-2020 19:11, af Thomas Bach Jensen

Den danske springrytter Jonathan Hvalsøe Saul, der er i beriderlære hos Böckmann Pferde i Tyskland, måtte for nylig spænde bøjlerne godt op, da han skulle ride staldens ponyhingst til sportstest

Tre dressurhingste omkring 900 point

22-11-2020 14:43, af Thomas Bach Jensen

Ved den afsluttende prøve ved Dansk Varmblods 35-dages test på Tørring Ridecenter har dommerne i dag bedømt 15 dressurhingste. Holdet blevet toppet af tre hingste, der opnåede omkring 900 point

Jørgen Ravn fylder 70 år i dag

24-11-2020 14:02, af Thomas Bach Jensen

En af dansk ridehesteavls helt store profiler, den succesfulde opdrætter Jørgen Ravn, kan i dag fejre sin 70-års fødselsdag

Dansk rytter testet positiv i doping – foder under mistanke

24-11-2020 16:36, af Britt Carlsen

FEI har meddelt Dansk Ride Forbund, at militaryrytter Maibrit Laustsens hest Lillifee Ajk er testet positiv i en dopingtest foretaget ved UVM i Frankrig – foder er under mistanke

Over 2 millioner for dyreste hingst i Oldenburg

22-11-2020 21:08, af Annika Knudsen Lorentsen

Auktionen i forbindelse med kåringen i Oldenburger Pferdezuchtverband i Vechta er netop afsluttet, og dyreste hammerslag faldt på en dressurpræmiehingst e. For Dance, som blev solgt for over 2 millioner danske kroner

Danske hingste i top ved Oldenburger-kåring

21-11-2020 18:47, af Annika Knudsen Lorentsen
Avl|

Der var dansk succes ved hingstekåringen i Oldenburg i Tyskland, hvor fløjhingsten er danskejet, mens en af præmiehingstene er både danskejet og avlet

Brandslanger reddede islænder op af mudder

21-11-2020 08:37, af Annika Knudsen Lorentsen

Midt på ugen lykkedes det brandvæsnet på Falster at redde en islænder op af et mudderhul, som hesten sad ubehjælpeligt fast i

Hingsten Ferrari OLD er flyttet til sine nye tyske ejere

20-11-2020 17:32, af Annika Knudsen Lorentsen

Den 8-årige hingst Ferrari OLD har forladt Helgstrand Dressage, og går nu en spændende fremtid i møde hos den tyske dressurstald Gestüt Ammerland

Auktionsføl vandt 35-dages testen (video)

22-11-2020 11:33, af Thomas Bach Jensen

Otte springhingste har i dag gået den afsluttende prøve ved Dansk Varmblods 35-dages test på Tørring Ridecenter. Vinderen af prøven i springning blev hingsten Cordento II DWB

Talentfuld walisisk rytter har mistet livet

21-11-2020 06:45, af Merete Haahr

En lovende ung 16-årig rytter som havde verden for sine fødder, tog sit eget liv efter et mindre skænderi med sin mor. En tragisk slutning på et alt for kort liv, og en død, som har fået pigens mor til at starte en indsamling