Hoppen Koket Sct. Olav er Rebeccas bånd til hendes afdøde far

16-04-2018 11:40

Helle Kristensen

Historien om Koket Sct. Olav er lidt speciel. Ikke så meget fordi den brune hoppe med det elegante ydre og kærlige sind, er kåret som præmiehoppe i TAF, og særdeles godt gående under hendes faste rytter Emily Kamstrup, men mere fordi hun for hendes ejer Rebecca C. Brandorff, er blevet en måde at bibeholde det tætte bånd hun havde til sin far; Trakehneravleren Olav Brandorff

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

I denne weekend debuterede trakehener hoppen Koket Sct. Olav i Mb2 på Vilhelmsborg med sin faste rytter Emily Kamstrup. En debut der høstede 70% og en placering som nummer 2.

Men selvom Koket og Emily de sidste par weekender har skabt resultater, der i høj grad er værd at skrive om, så er historien om Rebecca Brandorff, der ejer Koket Sct. Olav og hendes forhold til hoppen, en helt særlig fortælling. En fortælling man godt kan blive lidt rørt over. 

Den balletdansende hoppe er nemlig i mange henseender blevet en måde for hendes ejer Rebecca Brandorff at bevare mindet om hendes far hesteavler Olav Brandorff.

Et skæbnebestemt hestekøb
Rebecca er datter af Olav Brandorff. En avler der gennem mange år var kendt for hans store arbejde med trakehneravlen i Danmark. Men også uden for TAF gjorde Olav Brandorff sig bemærket i dansk hesteavl.

Olav var med til at sætte sit præg på dansk dressuravl, da han tilbage i 1986 købte trakehnerhingsten Schwadroneur. En hingst der i år 2000 blev kåret som ”Årets hingst” i Dansk Varmblod, og var med til at præge den danske dressursport med hans afkom. 

Rebecca er derfor født og opvokset med heste. Gennem tiden har hun haft flere forskellige heste, men tilbage i 2014 tabte hun sit hjerte til den smukke Koket Sct. Olav.  

-Den billedskønne hoppe med det russisk klingende navn måtte hun bare eje.

”Jeg kan huske, at jeg var piskefører under et TAF-stævne. Jeg står på banen sammen med den anden longefører, Susanne, og i dét øjeblik Koket kommer ind på banen, er jeg solgt. Hun gik som om, hun ejede det hele. Hun var uden tvivl, den smukkeste hest jeg nogensinde havde set. Det er svært at beskrive helt præcist, hvad det var jeg faldt for. Hun havde ligesom bare hele pakken.

Det var på en eller anden måde lidt skæbnebestemt.
- Jeg siger til Susanne, der står på banen sammen med mig, at den hest må ville jeg dælme gerne eje. Så går der nok ikke mere end 2 minutter, og så siger speakeren, at hesten er til salg.

Jeg sendte en besked til min faster hvor der stod: ´Jeg er forelsket!`

”Min faster havde nok forventet at modtage et billede af en ny kæreste sammen med den besked, men i stedet fik hun et billede af en brun hoppe,” fortæller Rebecca med et grin.

Kort efter kom der en SMS retur med teksten: ”Den må du da have!”
Og sådan gik det til, at Rebecca købte en hest med samme navn som hendes far.

Copyright Ridehesten.com

Den stolte tilskuer
Mange hesteejere køber heste med det formål at ride hesten, men det er ikke tilfældet for Rebecca. Koket Sct. Olav er udlånt til Emily Kamstrup, og Rebecca nyder at tage med til stævne og se Emily og Koket føre sig frem på banerne.

”For mig handler det ikke så meget om ridningen. Jeg ville virkelig bare gerne eje Koket. Jeg kan ikke helt beskrive, hvad det er for et bånd, jeg har med hende. Jeg elsker at se hende gå rundt på banen med Emily. Hun bevæger sig så yndefuldt, og for mig er det den ultimative oplevelse. Og Emily og Koket passer perfekt sammen. Jeg kan mærke at hun virkelig forstår Koket. Og det betyder alverden for mig.

Rebecca og Koket nyder hinandens selskab, og selvom Rebecca ikke selv rider hoppen, er hendes glæde ved hesten eller stolthed over resultaterne ikke mindre.... 

Emily Kamstrup startede med at ride Koket Sct. Olav i december, forinden havde berider Søren Andersen haft Koket i et genoptræningsforløb, efter at hoppen havde stået flere måneder med skader. Skader der meget nemt kunne have betydet, at Koket Sct. Olav kun ville få mulighed for at brilliere som avlshoppe.

Nyheden fortsætter efter annoncen

-Emily fik Koket i ridning efter hendes genoptræning og meget hurtigt i forløbet indså jeg, at Emily og Koket passede perfekt til hinanden.

Det er ikke fordi jeg ikke selv vil ride. Jeg syntes blot, at Koket fortjener, en rytter der formår at vise hende frem fra hendes bedste side. Den opgave klarer Emily til UG!
Jeg har selv en helt unik kemi med Koket, og for mig er det, dét der er drivkraften. Med tiden vil jeg gerne avle et føl eller to på hende, men lige nu skal hun have lov at vise sit fulde potentiale på stævnebanerne.”

Emily Kamstrup danner par med berider Søren Andersen og det er ham der varetager den daglige træning af ekvipagen. I tillæg modtager hun undervisning af Søren Vallentin. 

Drømmen er ikke et liv som avler
Drømmen om at avle et føl eller måske to på Koket, er dog ikke ensbetydende med, at Rebecca vil træde i sin fars fodspor og videreføre Olavs store livsværk med hesteavlen.

”Min far var avler med stort A. Han var købmand – og måske også lidt en kræmmer.
Han var på en eller anden måde draget af de stærke trakehnere, og det racen repræsenterede. Historierne om de smukke heste, der under krigen trak kanonerne, når andre heste måtte give op, fortalte min far altid med stolthed i stemmen.”

Men faderens passion for avlen betød også, at han stort set aldrig holdt sommerferie. Sommeren var højsæson for den travle avler i Bække.

”Jeg tror faktisk aldrig jeg har holdt sommerferie med min far. Til gengæld havde vi nogle fantastiske efterårs og vinterferier med ham! Sommeren var den travleste tid for ham. Der var ikke tid til så meget andet end hestene. Men jeg har aldrig manglet noget på den konto. Jeg syntes, han var super god til at involvere os i hans store passion.

Copyright Ridehesten.com
Avleren Olav Brandorff var en mand med passion for den stærke trakehener hest. For Rebecca er Koket Sct. Olav blevet en måde at bibeholde den passion for heste hun delte med sin nu afdøde far.

- Jeg elskede alle de ture, jeg havde med min far til diverse kåringer og skuer. Min far kunne noget helt specielt med hestene, noget han forsøgte at give videre til os.
Han havde evnen til at læse en hest, også de heste han aldrig havde mødt tidligere. Den evne er ikke noget du kan lære. Det er noget du er født med. Det er det samme, jeg har med Koket.

Gennem tiden har jeg haft flere heste, men Koket er den eneste hest, hvor jeg har oplevet, at det i den grad har sagt klik. Det bånd, og den kemi jeg har med hende, er på en eller anden måde også blevet en måde at holde fast i min far på”.

”Ligeledes er arbejdet og involveringen med TAF (Dansk Trakehener Avlsforbund) og Koket med til at holde mindet om min far i live. Min far var meget involveret i trakeheneravlen, og jeg har så mange gode minder og oplevelser sammen med ham. Det hverken kan eller vil jeg give slip på!”

FAKTA: Koket Sct. Olav:

Far: Connery, Mor: Korina Sct. Olav, Morfar: Hohenstein
Avlet af Jørgen Retoft.

Rebecca C. Brandorf købte hoppen i 2014 – Samme år som Koket blev fløjhoppe i Jylland.

Koket blev i 2014 kåret som årets hoppe for 4 år og opefter.

I 2015 bestod Koket rideprøven og blev præmiehoppe.

Artiklen er tidligere udgivet på everhorse.dk 

Læs også

Så gælder det den første UVM finale

09-08-2014 15:03, af Thomas Bach Jensen

Så er vi nået til første finaleklasse ved verdensmesterskabet for unge dressurheste i Verden. Anne Troensegaard rider for Danmark på en dansk trakehner, mens tyske Dorothee Schneider rider den danske varmblodshingst Sezuan for Danmark

Buddenbrock solgt til USA

23-02-2012 10:43, af Signe Wiese
Avl|
Trakehner-elitehingsten Buddenbrock er blevet solgt til amerikanske Aqua Farms og går en fremtid som avlshingst i Florida i møde

Solen strålede over Neumünsters hingste (VIDEO)

16-10-2020 11:22, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Trakehnerforbundet har åbnet hingstekåringssæsonen med Tysklands første hingstekåring, der netop i disse dage løber af stabelen i Neumünster. I går blev hingstene vist på fast bund akkompagneret af strålende solskinsvejr

Trakehner-træf på Broholm

13-08-2008 13:44, af Maja Golles
Avl|
Dansk Trakehner-Avlsforbund står bag et stort trakehner-træf den kommende weekend.

Trakehner Elitedage på Broholm

24-08-2012 07:28, af Nina Marie Villadsen
I den kommende weekend afvikler Trakehner Avlsforbundet Elitedage på Broholm

Årets Trakehner hedder TSF Dalera BB

30-09-2020 13:20, af Thomas Bach Jensen

Jessica von Bredow-Werndls store trakehnerhoppe TSF Dalera BB, med hvilken hun netop er blevet tysk mester i Grand Prix Special,  er blevet udnævnt som "Trakehner des Jahres"

Hoeck vandt mønstringspris i Trakehner Verband

19-10-2020 10:22, af Annika Knudsen Lorentsen
Avl|

I 2019 vandt Anders Hoeck Hestens Værns mønstringsmedalje ved Dansk Varmblods hingstekåring for sit flotte mønstringsarbejde - en anerkendelse han nu også har fået i trakehnerforbundet i forbindelse med weekendens kåring i Tyskland

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Christine Krogh Frausing

Christine Krogh Frausing
Skribent
53 20 02 00
ckf@ridehesten.com

Skriv til os

Mest læste

Teltstald væltede i Sverige under NM i military! (Video)

23-09-2021 20:23, af Christine Krogh Frausing

I dag er ryttere ankommet til stævnepladsen i Hermanstorp, men desværre fik stævnet en ærgelig start, da en hel teltstald væltede. Sidste hest forlod teltstalden et kort øjeblik inden den styrtede sammen

Karen Rohde slutter af med tredje fejlfrie runde ved UVM

23-09-2021 16:28, af Annika Knudsen Lorentsen

UVM Zangersheide: Så er de første klasser ved årets UVM på Zangersheide begyndt. Alle danske heste gik fint igennem dyrlægetjekket i går og er derfor klar til start i dag. Følg med i nyheden her, hvor vi løbende vil opdatere omkring danskernes resultater

Dressurhingsten Suarez er solgt og kastreret

20-09-2021 13:46, af Thomas Bach Jensen

Den 6-årige Sezuan-søn Suarez fra Helgstrand Dressage er efter en succesfuld UVM-deltagelse med berider Mette Sejbjerg Jensen solgt til dressurrytter Signe Kirk Kristiansen

Little Rock er her ikke mere

21-09-2021 15:47, af Annika Knudsen Lorentsen

Little Rock, som for år tilbage gik World Cup og Nations Cups med Carsten Ganderup, og som de senere år har været aktiv i sporten med ungrytter Kamilla Ladefoged Rasmussen, er blevet aflivet i en alder af 20 år

Dansk avler 7'er på WBFSH's rangliste for dressuravlere

21-09-2021 09:56, af Annika Knudsen Lorentsen

Den bedste danskavlede hest på den nyligt opgjorte rangliste fra World Breeding Federation of Sport Horses over dressuravlere er Dansk Varmblodshoppen Heiline's Danciera, som er avlet af danske Stald Heiline. Avlerne er placeret på en fornem 7. plads for deres præstation som avlere af hoppen, der blandt andet har gået OL med Carina Cassøe Krüth i år

Anne-Marie Hosbond ansat ved Stutteri EVO

23-09-2021 11:23, af Christine Krogh Frausing

Anne-Marie Hosbond er blevet ansat hos Stutteri EVO, hvor hun starter pr. 1/10. Det betyder også at HosDam ophører, men at Kenneth Damgaard kører en forretning videre på gården

Katrine With har solgt Hjorths Rapsody In Blue

25-09-2021 15:03, af Annika Knudsen Lorentsen

Den danske U25-rytter Kathrine With Petersen har annonceret, at hun har solgt sin EM-hest Hjorths Rapsody In Blue, som fremover kommer til at gå med ungrytter Laura Jarlkvist Rasmussen. Kathrine fortæller, at hun er glad for salget og at hun mener, at timingen er god

Politi aflivede to heste efter trafikuheld

23-09-2021 13:17, af Christine Krogh Frausing

To heste blev onsdag aften aflivet af politet, da de efter påkørsel ikke stod til at redde. Efter at have fået ejerens samtykke, skød politiet de to heste med tjenestepistol, så de ikke led unødvendigt

Cordino, Farino, Evolution, Ca-Di DD og Abba fejlfrie

24-09-2021 08:18, af Thomas Bach Jensen

Det er i dag anden kvalifikationsdag ved UVM for unge springheste på Zangersheide, og det danske hold har allerede indkasseret de første fejlfrie ridt 

Tytten takker af på Vilhelmsborg

22-09-2021 19:07, af Trine Askjær-Jørgensen

Efter fire år på Vilhelmsborg er det slut med Tyttens Madborg, hvor mange af os har nydt godt af bøfsandwich, pomfritter og andet godt til ganen. Men det er ikke helt slut med at se Tytten til ridestævner