Hvad er westernridning?

19-03-2018 13:50

Marie Helene Rigård Rohleder

Westernridning er meget mere end cowboyhatte, glimtende sadler og flokke af kvæg. Vi giver dig her et indblik i westernridning

Copyright Ridehesten.com
Natasha Møller og Assets Grand Slam til EM 2016, hvor de vandt bronze i open senior trail. Foto: privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

Yeah Ha!

Cowboyen kipper den slidte hat på skrå, klemmer let med sporene mod hestens side og  kniber øjnene sammen for at kunne skimte kalven i støvskyen. Rytteren holder godt fat i det brune læder på westernsadlens horn, mens hesten øvet genner den udvalgte kalv væk fra resten af flokken.

Westernridning stammer fra cowboyhesten, og det arbejde som de gamle cowboys brugte hestene til på deres ranchs i det vilde vesten. Westernridning er en stilart i sig selv, som i de seneste år er blevet mere populær i Danmark.

“En velredet westernhest er en hest, der reagerer på rytterens mindste signaler fra stemme, ben og sæde. Jo lettere det ser ud, jo højere kvalitet er westernridningen. På topniveau ligner det, at rytteren næsten ikke laver noget,” siger Natasha Møller, international konkurrencerytter og cheftræner på westerncenteret Kumlegaard.

Der bliver dyrket westernridning på højt plan i mange europæiske lande. Disciplinerne der konkurreres i tager udgangspunkt i cowboyens daglige arbejde med blandt andet kvæg. Der er cirka 15 discipliner herhjemme.

En tænd og sluk knap
I westernridning sidder du med helt løse tøjler. Jo løsere tøjler jo bedre. De primære hjælper i westernridning er sæde og ben. En westernrytter rider med spore, som kan rulle, så de kilder hesten på siden i stedet for at sparke.

I westernridning har de lange stigbøjler, for at rytteren kan nå rundt om hesten. Rytteren skal sidde lige, så man kan trække en streg fra skulder til hofte til hæl. Dette gælder for all round klasserne. Mens i kvægklasser og reining skal rytteren have korte stigbøjler og sidde mere afslappet.

“En westernhest har en tænd og sluk knap. Du kan bede den om at galoppere for fuld gas det ene sekund, og det næste sekund skal du kunne bede den om at stå stille ovre i hjørnet. En god westernhest skal have et dejligt og godmodigt temperament, så den kan rides af både nybegyndere og øvede ryttere,” fortæller Natasha Møller.

Copyright Ridehesten.com
Natasha Møller på IOnlyWannaBeWithYou til EM 2014, hvor de vandt en guldmedalje open junior trail og sølvmedalje open junior western riding. Foto: Privat

Hurtigste hest på en kvart mil
I westernridning bruger man typisk racerne american quarter horse og paint. I Danmark er der over 1200 registrerede quarter horses. Racen har sit navn, fordi den er verdens hurtigste hest på kvart mil ‘quarter mile’ (en kvart mil er cirka 400 meter).

Det er svært at beskrive en racetypisk quarter horse, for nærmest hver disciplin i western har fremavlet deres ideelle quarter horse.

I eksempelvis disciplinen reining skal hesten være bred, kraftig og cirka 1.50 cm i stang. Mens i disciplinen hunter ligner hesten en varmblod på 1.75 i stang. Begge heste er samme race men efter to forskellige blodlinjer.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Fællestrækkene ved en quarter horse er det smukke trekantede hoved, en god bringe, kort ryg og et meget hældende kryds, som gør det muligt at sætte sig godt, når den skal stoppe og dreje skarpt. Derudover er racen født med en meget muskuløse bagpart allerede fra føl af.

American quarter horses kan kun registreres i USA.

Copyright Ridehesten.com
Natasha Møller sammen med sine forældre. De driver westerncenteret Kumlegaard sammen. Foto: Marie Rohleder

Tidlig tilridning og velopdragne heste
Natasha Møller avler sammen med sine forældre american quarter horses. I western starter man typisk med at tilride unghestene, når de er 2 1/2 år gammel.

Natasha tilrider alle hestene bidløst, og hun starter altid med jordarbejde, så hesten lærer de basale øvelser som stop, bakke, flyt til siden.

Når hun træner med unghestene, bruger hun meget sin stemme. Især i longeringen er det vigtigt, at når Natasha siger “woaa” skal hesten stoppe, og når hun siger “walk” skal den skridte.

“Det vigtigste er, at hesten synes, at det er fedt at blive redet. Helt fra føl lærer vores heste at gå pænt, flytte sig på kommando og ikke være bange for trafik, maskiner mm. Vores heste skal være velopdragne, rolige og stole på, at hvad vi siger, er det rigtige,” siger Natasha Møller.  

Discipliner i westernridning
Alle discipliner i westernridning er opdelt i forskellige kategorier af ryttere. Alle ryttere må starte klassen ‘open’, inklusiv professionelle. I klassen ‘amateur’ er det kun ryttere over 19 år, som ikke tjener på at undervise og/eller ride heste til for andre, som må starte.

Den sidste klasse er ‘youth’ som er for unge til og med det år, hvor de fylder 18 år.

Artiklen har tidligere været bragt på everhorse.dk 

Læs også

Cowboy, kvæg og det vilde western i Ridehesten (video)

05-05-2021 15:15, af Marie Helene Rigård Rohleder

Har du en ko, der er sluppet ud af indhegningen, eller har landmanden brug for at få fanget 50 skotske højlandskvæg? Så ring til Natural Western Riders, og oplev cowboys og heste i aktion

Årets mestre i westernridning

28-12-2020 15:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

År 2020 er ved at rinde ud, og derfor præsenterer Ridehesten.com årets mestre i forskellige ridesportsdiscipliner. Indenfor westernridning har valgt at fokusere på Danish Quarter Horse Associations danmarksmesterskab

Fri for Fordomme: Se afsnittet fra westernsporten nu

10-07-2019 12:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

I det andet afsnit af Ridehestens nye YouTube-serie besøger vi westernsporten. Fri for Fordomme italesætter fordommene i den danske hesteverden gennem dialog i et forsøg på at blive klogere. I dag handler det om western! 

Ridesportens VM 2010 skydes nu i gang

24-09-2010 17:13, af Thomas Bach Jensen
Hvem, der er verdens bedste ryttere og heste, bliver afgjort, når VM i ridesport – Alltech FEI World Equestrian Games (WEG) – afvikles i Kentucky, USA, den 25. september til 10. oktober 2010. Danske ryttere og heste er klar i USA til at ride for danske medaljer i dressur, military, voltigering (akrobatik på hesteryg), handicapridning og reining (westernridning)

Westernryttere mod bluetongue

22-10-2008 09:41, af Maja Golles
Westernridning er andet end flotte hatte og skinnende sporer. Herhjemme hjælper westernryttere landet over med at indfange kvæg, når der skal vaccineres mod bluetongue.

Årets mestre i westernridning

29-12-2018 19:12, af Camilla Tiefensee Schrøder

Vi ser i disse dage tilbage på vinderne af årets danmarksmesterskaber i de forskellige ridediscipliner. I dag er vi kommet til westernridning

- Vi kæmper for westernridning i Danmark

13-03-2018 14:03, af Marie Helene Rigård Rohleder

De havde kompetencer, mulighederne og lysten. Familien Møller driver i dag et stort westerncenter nær Roskilde med opstaldning, undervisning, clinics og avl af american quarter horses

Hvorfor bliver hesten halt?

03-03-2021 17:18, af Marie Helene Rigård Rohleder

Agria Dyreforsikring har kigget nærmere på de mest almindelige diagnoser knyttet til, hvad hesten bruges til. Her bekræftes det endnu en gang, at halthed fra led og sener er de mest almindelige skader, både hos heste der bruges til spring, dressur, military og westernridning. Koldblodshestene klarer sig derimod noget bedre

70-årig vandt Mongol Derby

21-08-2019 10:45, af Camilla Tiefensee Schrøder

"Alder er jo bare et tal," lyder det fra den 70-årige amerikanske cowboy Robert Long, som har vundet verdens hårdeste og længste hestevæddeløb, det mongolske derby

Da barnedrømmen blev til virkelighed

03-03-2018 15:25, af Marie Helene Rigård Rohleder

Natasha Møller driver westerncenteret Kumlegaard sammen med sine forældre. Hun er europamester i flere westerndiscipliner, og alt i hendes liv kredser om heste, for hvad skulle hun ellers lave?

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Trine Askjær-Jørgensen

Trine Askjær-Jørgensen
20 24 29 28
taj@ridehesten.com

Skriv til os

Mest læste

Charlotte Dujardin har solgt Gio

25-10-2021 22:33, af Kristine Ulsø Olsen

Charlotte Dujardin har netop offentliggjort at hun har solgt den lille imponerende vallak Gio, som i hun år både har vundet individuelt OL og EM-bronze på. Gio med kaldenavnet Pumpkin, forbliver i England hvor han fremover skal rides af stortalentet Annabella Pidgley

Nanna Merrald er ny rytter på Blue Hors Don Olymbrio

26-10-2021 09:28, af Annika Knudsen Lorentsen

Deltagerlisterne for CDI3* på Blue Hors afslører, at Nanna Skodborg Merrald har overtaget tøjlerne på avlshingsten Blue Hors Don Olymbrio, som senest blev startet tilbage i januar 2020 af Agnete Kirk Thinggaard

Landmand søger... skikkelig skovturshest

18-10-2021 12:14, af Thomas Bach Jensen

Allan Jensen fra tv-serien "Landmand søger kærlighed", der netop er aktuel på TV2 i denne tid, har også søgt efter en god og rolig skovturshest, og nu har han fundet kærligheden på Vilhelmsborg

Cathrine og Cassidy tilbage som vindere i Herning (video)

22-10-2021 21:52, af Annika Knudsen Lorentsen

De dygtige dressurheste dansede her til aften i Jyske Bank Boxen ved World Cup Herning, hvor de blev flot fremvist af deres ryttere. Sejren blev dansk, da Cathrine Dufour leverede en fremragende præstation, som blev belønnet med mere end 77 procent – en præstation som Cathrine også selv var særdeles glad for og hun udtrykte stor taknemmelighed overfor sin mangeårige partner Atterupgaards Cassidy

17-årig tysker fløj over 2 meter (video)

23-10-2021 16:33, af Annika Knudsen Lorentsen

Ved World Cup Herning 2021 er der netop afviklet Six Bar-springning og her blev det tyske Johanna Beckmann, der tog sejren, som den eneste fejlfrie over hele 2 meter

Fra chancehest til international sejr i Boxen (video)

23-10-2021 12:27, af Kristine Ulsø Olsen

Det var en kæmpe oplevelse for Benedikte Brebøl Windfeld, da hun i går vandt sin første internationale start ved Almased Dressage Amateurs i Herning. Det har dog ikke altid stået skrevet i kortene at hun og Lorenzo skulle nå hertil, da hendes forældre for ni år siden købte den store vallak som chancehest for 30.000

DV-hoppen Fiontini er solgt igen – denne gang til USA

21-10-2021 09:33, af Thomas Bach Jensen

Ved et besøg hos Patrik har den internationalt succesfulde Grand Prix-rytter Anna Buffini forelsket sig i den yderst talentfulde hoppe, og Fiontini – der var ejet i fællesskab af Stutteri EVO og Helgstrand Dressage – kan nu se en fremtid i møde i USA

Søren stiler efter VM med Todt Un Prince Ask (video)

21-10-2021 14:23, af Annika Knudsen Lorentsen

Todt Un Prince Ask er tilbage på startlisten efter en skadesperiode, hvor han i denne uge går nogle mindre klasser ved World Cup Herning. Hingstens faste rytter Søren Møller Rohde, chefberider på Stutteri Ask, håber på, at de bliver klar til VM her i Herning næste sommer

World Cup-følauktionen: En bragende succes!

23-10-2021 18:42, af Thomas Bach Jensen
Avl|

DWB World Cup Foal Auction blev i aften et brag af en succes med rekord på salgsprocent, toppris og gennemsnitspris. Dyreste føl fik hammerslag på 49.000 euro

Dufour og Krüth i tæt løb om sejren

23-10-2021 22:11, af Thomas Bach Jensen

Det var en forrygende og festlig aften i Boxen i Herning, hvor World Cup-turneringens vestlige liga blev åbnet med massiv dansk succes. Cathrine Dufour red 18-årige Atterupgaards Cassidy til sejr under bragende bifald