Hvad er westernridning?

19-03-2018 13:50, af Marie Helene Rigård Rohleder

Westernridning er meget mere end cowboyhatte, glimtende sadler og flokke af kvæg. Vi giver dig her et indblik i westernridning

Copyright Ridehesten.com
Natasha Møller og Assets Grand Slam til EM 2016, hvor de vandt bronze i open senior trail. Foto: privat

Yeah Ha!

Cowboyen kipper den slidte hat på skrå, klemmer let med sporene mod hestens side og  kniber øjnene sammen for at kunne skimte kalven i støvskyen. Rytteren holder godt fat i det brune læder på westernsadlens horn, mens hesten øvet genner den udvalgte kalv væk fra resten af flokken.

Westernridning stammer fra cowboyhesten, og det arbejde som de gamle cowboys brugte hestene til på deres ranchs i det vilde vesten. Westernridning er en stilart i sig selv, som i de seneste år er blevet mere populær i Danmark.

“En velredet westernhest er en hest, der reagerer på rytterens mindste signaler fra stemme, ben og sæde. Jo lettere det ser ud, jo højere kvalitet er westernridningen. På topniveau ligner det, at rytteren næsten ikke laver noget,” siger Natasha Møller, international konkurrencerytter og cheftræner på westerncenteret Kumlegaard.

Der bliver dyrket westernridning på højt plan i mange europæiske lande. Disciplinerne der konkurreres i tager udgangspunkt i cowboyens daglige arbejde med blandt andet kvæg. Der er cirka 15 discipliner herhjemme.

En tænd og sluk knap
I westernridning sidder du med helt løse tøjler. Jo løsere tøjler jo bedre. De primære hjælper i westernridning er sæde og ben. En westernrytter rider med spore, som kan rulle, så de kilder hesten på siden i stedet for at sparke.

I westernridning har de lange stigbøjler, for at rytteren kan nå rundt om hesten. Rytteren skal sidde lige, så man kan trække en streg fra skulder til hofte til hæl. Dette gælder for all round klasserne. Mens i kvægklasser og reining skal rytteren have korte stigbøjler og sidde mere afslappet.

“En westernhest har en tænd og sluk knap. Du kan bede den om at galoppere for fuld gas det ene sekund, og det næste sekund skal du kunne bede den om at stå stille ovre i hjørnet. En god westernhest skal have et dejligt og godmodigt temperament, så den kan rides af både nybegyndere og øvede ryttere,” fortæller Natasha Møller.

Copyright Ridehesten.com
Natasha Møller på IOnlyWannaBeWithYou til EM 2014, hvor de vandt en guldmedalje open junior trail og sølvmedalje open junior western riding. Foto: Privat

Hurtigste hest på en kvart mil
I westernridning bruger man typisk racerne american quarter horse og paint. I Danmark er der over 1200 registrerede quarter horses. Racen har sit navn, fordi den er verdens hurtigste hest på kvart mil ‘quarter mile’ (en kvart mil er cirka 400 meter).

Det er svært at beskrive en racetypisk quarter horse, for nærmest hver disciplin i western har fremavlet deres ideelle quarter horse.

I eksempelvis disciplinen reining skal hesten være bred, kraftig og cirka 1.50 cm i stang. Mens i disciplinen hunter ligner hesten en varmblod på 1.75 i stang. Begge heste er samme race men efter to forskellige blodlinjer.

Fællestrækkene ved en quarter horse er det smukke trekantede hoved, en god bringe, kort ryg og et meget hældende kryds, som gør det muligt at sætte sig godt, når den skal stoppe og dreje skarpt. Derudover er racen født med en meget muskuløse bagpart allerede fra føl af.

American quarter horses kan kun registreres i USA.

Copyright Ridehesten.com
Natasha Møller sammen med sine forældre. De driver westerncenteret Kumlegaard sammen. Foto: Marie Rohleder

Tidlig tilridning og velopdragne heste
Natasha Møller avler sammen med sine forældre american quarter horses. I western starter man typisk med at tilride unghestene, når de er 2 1/2 år gammel.

Natasha tilrider alle hestene bidløst, og hun starter altid med jordarbejde, så hesten lærer de basale øvelser som stop, bakke, flyt til siden.

Når hun træner med unghestene, bruger hun meget sin stemme. Især i longeringen er det vigtigt, at når Natasha siger “woaa” skal hesten stoppe, og når hun siger “walk” skal den skridte.

“Det vigtigste er, at hesten synes, at det er fedt at blive redet. Helt fra føl lærer vores heste at gå pænt, flytte sig på kommando og ikke være bange for trafik, maskiner mm. Vores heste skal være velopdragne, rolige og stole på, at hvad vi siger, er det rigtige,” siger Natasha Møller.  

Discipliner i westernridning
Alle discipliner i westernridning er opdelt i forskellige kategorier af ryttere. Alle ryttere må starte klassen ‘open’, inklusiv professionelle. I klassen ‘amateur’ er det kun ryttere over 19 år, som ikke tjener på at undervise og/eller ride heste til for andre, som må starte.

Den sidste klasse er ‘youth’ som er for unge til og med det år, hvor de fylder 18 år.

Artiklen har tidligere været bragt på everhorse.dk 

Læs også

Fri for Fordomme: Se afsnittet fra westernsporten nu

10-07-2019 12:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

I det andet afsnit af Ridehestens nye YouTube-serie besøger vi westernsporten. Fri for Fordomme italesætter fordommene i den danske hesteverden gennem dialog i et forsøg på at blive klogere. I dag handler det om western! 

Dansk rytter med store chancer til Ungdoms VM

26-07-2018 14:17, af Kristine Ulsø Olsen

Den danske ungdoms rytter indenfor western ridning - Emilie Bendix Christensen på bare 17 år, har netop deltaget i Youth World Cup i Texas sammen med det danske landshold, mens VM er næste stop

To sider af samme rytter

01-06-2018 14:11, af Kristine Ulsø Olsen

Michaela Navrsted er passioneret rytter, og hun har valgt at satse på hele to, men meget forskellige discipliner: dressur og western– men alligevel er de to discipliner ikke så forskellige, som man måske skulle tro

Ridesportens VM 2010 skydes nu i gang

24-09-2010 17:13, af Thomas Bach Jensen
Hvem, der er verdens bedste ryttere og heste, bliver afgjort, når VM i ridesport – Alltech FEI World Equestrian Games (WEG) – afvikles i Kentucky, USA, den 25. september til 10. oktober 2010. Danske ryttere og heste er klar i USA til at ride for danske medaljer i dressur, military, voltigering (akrobatik på hesteryg), handicapridning og reining (westernridning)

DM i western-ridning

03-09-2008 08:06, af Maja Golles
12.-14. september er der i Vivild på Djursland DM i westernridning.

Toppen af dansk western samlet til DM

13-09-2017 16:47, af Camilla Tiefensee Schrøder

Sidste weekend blev vinderne fundet DKQHA's danmarksmesterskaber i westernridning, som blev afholdt på Tuse Creek Ranch ved Holbæk.

Ca. 2000 dyr skaber ellevilde dage i Roskilde

07-06-2008 22:22, af Stine Gertsen
"Heste, grise, køer og får hører til på min bondegård.. da da da.." -Og også på Dyreskuet i Roskilde, som er Danmarks største. Elite-springning for kaniner, stejlende cirkusheste, vild westernridning, ridende hunde til hest i fri dressur og ikke mindst en falkejagt, som ikke gik helt efter planen, da falken ikke ville flyve. Dette er bare en lille del af, hvad der sker til Roskilde Dyrskue 08.

Er distanceridning en sport?

10-04-2012 07:37, af Nina Marie Villadsen
... eller westernridning for den sags skyld? Og kan traditionelle dressur- og springryttere lære noget fra alle de ”andre” discipliner?

DM i voltigering bliver afgjort i dag

22-09-2019 12:09, af Camilla Tiefensee Schrøder

Danmarksmesterskaberne i voltigering er i fuld gang på Kumlegaard ved Roskilde, hvor de første programmer blev fremvist i går. VM-deltageren Sheena Bendixen har lagt sig i spisen af den individuelle konkurrence for senior/damer

Extreme Cowboy Race 2007

09-11-2007 09:00, af Maja Golles
I starten af november blev finalerne i USA’s Extreme Cowboy Race 2007 afholdt. Som navnet indikerer er konkurrencen præget af høj cowboyfaktor og amerikanske tilstande.

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Sara Astrup: Et spark kan have store konsekvenser

01-08-2020 15:19, af Annika Knudsen Lorentsen

18-årige Sara Astrup blev i midten af juni sparket af en hest, og da hun så nyheden hvori pararytter Camilla Christiansen opfordrede folk til at tænke ekstra over sikkerheden, besluttede hun, at også hun ville dele sin historie med vores læsere – og selvom det kunne være gået meget værre for Sara, var det alvorlige kvæstelser den unge rytter pådrog sig

Fjordhest til Baltic Cup for første gang

31-07-2020 17:00, af Marie Helene Rigård Rohleder
Pony|

Fjordhesten Laustfin Skellerød og rytter Anne-Katrine Hjorthøj er ikke bange for at skille sig ud. De deltager til Baltic Cup hos CapaCity, som den første fjordhest nogensinde og bærer den gule fane højt  

Dyrkningsforbud kan medvirke til flere giftige planter

02-08-2020 15:16, af Annika Knudsen Lorentsen

Fra 2022 indføres der et forbud mod at dyrke visse engarealer, og det kan betyde, at der fremover kan være større chance for, at marken, og dermed høet, indeholder giftige planter, da disse ikke kan fjernes kemisk. Brandbægere er en af de planter, som er et stort problem på de danske græsningsarealer, og planteavler Ann Louise Worsøe Jørgensen understreger, at det er vigtigt at gøre en indsats for at bekæmpe planten

Militaryhesten Lasse er gået bort

29-07-2020 15:48, af Kristine Ulsø Olsen

Mange har sikkert stødt på militaryhesten Lasse, som med Niels Goldschmidt i sadlen har vundet Hubertusjagten to gange og desuden været deltager ved DM hele ti gange. I går måtte 16-årige Lasse desværre aflives

Benedikte Rie Truelsen: Livsglæde betyder meget

02-08-2020 10:33, af Annika Knudsen Lorentsen

Den 21-årige nordsjællandske springrytter, Benedikte Rie Truelsen, har valgt at ride på fuldtid, da hun gerne vil bruge sin tid på det hun brænder for og elsker at arbejde med

Ridesporten: Du rider som du er

28-07-2020 14:07, af Merete Haahr

Er du aktiv indenfor ridesporten? Opfatter du dig selv som åben for nye idéer? Så er dressur måske lige dig. Trives du med at være i rampelyset? Så skal du måske deltage i flere ridestævner. Farer du let op og bliver gal? Tag det helt roligt, du bliver mere afklaret med årene. Et studie afslører en sammenhæng mellem personlighedstræk og forskellige typer af ryttere inden for ridesporten

Knapt 100 føl mødtes i Ikast

01-08-2020 20:56, af Kristine Ulsø Olsen

Dansk Varmblods region 6 inviterede i dag til deres årlige følskue i Ikast, hvor både spring - og dressurfølene viste høj kvalitet. Norske Madeleine Scarlett købte DV-føllet Santino B bare tre dage gammel via billeder på Facebook og det skulle vise sig at være et godt køb, da han i dag blev dagens dressurbetonede hingsteføl

Pararytter Camilla Christensen sparket ned

26-07-2020 11:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Den danske paradressurrytter Camilla Christensen blev i går sparket ned af en hest ude på folden. Hun opfordrer nu alle til at tage sikkerheden omkring hesten alvorligt, for der kan altid ske noget uforudsigeligt 

Verdensmesterskaberne på Zangersheide er aflyst

30-07-2020 15:50, af Kristine Ulsø Olsen

Det er netop offentliggjort at verdensmesterskaberne for 5-, 6- & 7-års heste der hvert år afholdes på Zangersheide, er aflyst som følge af corona situationen

Hannoveranerforbundets formand er afskediget

31-07-2020 13:31, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Tirsdag aften fratrådte hannoveranerforbundets formand Hans-Henning von der Decken sin hidtidige formandspost. Afskedigelsen af Von der Decken har direkte relation til reklamationsagen om hingste Dario