Hvad er westernridning?

19-03-2018 13:50, af Marie Helene Rigård Rohleder

Westernridning er meget mere end cowboyhatte, glimtende sadler og flokke af kvæg. Vi giver dig her et indblik i westernridning

Copyright Ridehesten.com
Natasha Møller og Assets Grand Slam til EM 2016, hvor de vandt bronze i open senior trail. Foto: privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

Yeah Ha!

Cowboyen kipper den slidte hat på skrå, klemmer let med sporene mod hestens side og  kniber øjnene sammen for at kunne skimte kalven i støvskyen. Rytteren holder godt fat i det brune læder på westernsadlens horn, mens hesten øvet genner den udvalgte kalv væk fra resten af flokken.

Westernridning stammer fra cowboyhesten, og det arbejde som de gamle cowboys brugte hestene til på deres ranchs i det vilde vesten. Westernridning er en stilart i sig selv, som i de seneste år er blevet mere populær i Danmark.

“En velredet westernhest er en hest, der reagerer på rytterens mindste signaler fra stemme, ben og sæde. Jo lettere det ser ud, jo højere kvalitet er westernridningen. På topniveau ligner det, at rytteren næsten ikke laver noget,” siger Natasha Møller, international konkurrencerytter og cheftræner på westerncenteret Kumlegaard.

Der bliver dyrket westernridning på højt plan i mange europæiske lande. Disciplinerne der konkurreres i tager udgangspunkt i cowboyens daglige arbejde med blandt andet kvæg. Der er cirka 15 discipliner herhjemme.

En tænd og sluk knap
I westernridning sidder du med helt løse tøjler. Jo løsere tøjler jo bedre. De primære hjælper i westernridning er sæde og ben. En westernrytter rider med spore, som kan rulle, så de kilder hesten på siden i stedet for at sparke.

I westernridning har de lange stigbøjler, for at rytteren kan nå rundt om hesten. Rytteren skal sidde lige, så man kan trække en streg fra skulder til hofte til hæl. Dette gælder for all round klasserne. Mens i kvægklasser og reining skal rytteren have korte stigbøjler og sidde mere afslappet.

“En westernhest har en tænd og sluk knap. Du kan bede den om at galoppere for fuld gas det ene sekund, og det næste sekund skal du kunne bede den om at stå stille ovre i hjørnet. En god westernhest skal have et dejligt og godmodigt temperament, så den kan rides af både nybegyndere og øvede ryttere,” fortæller Natasha Møller.

Copyright Ridehesten.com
Natasha Møller på IOnlyWannaBeWithYou til EM 2014, hvor de vandt en guldmedalje open junior trail og sølvmedalje open junior western riding. Foto: Privat

Hurtigste hest på en kvart mil
I westernridning bruger man typisk racerne american quarter horse og paint. I Danmark er der over 1200 registrerede quarter horses. Racen har sit navn, fordi den er verdens hurtigste hest på kvart mil ‘quarter mile’ (en kvart mil er cirka 400 meter).

Det er svært at beskrive en racetypisk quarter horse, for nærmest hver disciplin i western har fremavlet deres ideelle quarter horse.

I eksempelvis disciplinen reining skal hesten være bred, kraftig og cirka 1.50 cm i stang. Mens i disciplinen hunter ligner hesten en varmblod på 1.75 i stang. Begge heste er samme race men efter to forskellige blodlinjer.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Fællestrækkene ved en quarter horse er det smukke trekantede hoved, en god bringe, kort ryg og et meget hældende kryds, som gør det muligt at sætte sig godt, når den skal stoppe og dreje skarpt. Derudover er racen født med en meget muskuløse bagpart allerede fra føl af.

American quarter horses kan kun registreres i USA.

Copyright Ridehesten.com
Natasha Møller sammen med sine forældre. De driver westerncenteret Kumlegaard sammen. Foto: Marie Rohleder

Tidlig tilridning og velopdragne heste
Natasha Møller avler sammen med sine forældre american quarter horses. I western starter man typisk med at tilride unghestene, når de er 2 1/2 år gammel.

Natasha tilrider alle hestene bidløst, og hun starter altid med jordarbejde, så hesten lærer de basale øvelser som stop, bakke, flyt til siden.

Når hun træner med unghestene, bruger hun meget sin stemme. Især i longeringen er det vigtigt, at når Natasha siger “woaa” skal hesten stoppe, og når hun siger “walk” skal den skridte.

“Det vigtigste er, at hesten synes, at det er fedt at blive redet. Helt fra føl lærer vores heste at gå pænt, flytte sig på kommando og ikke være bange for trafik, maskiner mm. Vores heste skal være velopdragne, rolige og stole på, at hvad vi siger, er det rigtige,” siger Natasha Møller.  

Discipliner i westernridning
Alle discipliner i westernridning er opdelt i forskellige kategorier af ryttere. Alle ryttere må starte klassen ‘open’, inklusiv professionelle. I klassen ‘amateur’ er det kun ryttere over 19 år, som ikke tjener på at undervise og/eller ride heste til for andre, som må starte.

Den sidste klasse er ‘youth’ som er for unge til og med det år, hvor de fylder 18 år.

Artiklen har tidligere været bragt på everhorse.dk 

Læs også

Årets mestre i westernridning

28-12-2020 15:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

År 2020 er ved at rinde ud, og derfor præsenterer Ridehesten.com årets mestre i forskellige ridesportsdiscipliner. Indenfor westernridning har valgt at fokusere på Danish Quarter Horse Associations danmarksmesterskab

Fri for Fordomme: Se afsnittet fra westernsporten nu

10-07-2019 12:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

I det andet afsnit af Ridehestens nye YouTube-serie besøger vi westernsporten. Fri for Fordomme italesætter fordommene i den danske hesteverden gennem dialog i et forsøg på at blive klogere. I dag handler det om western! 

Dansk rytter med store chancer til Ungdoms VM

26-07-2018 14:17, af Kristine Ulsø Olsen

Den danske ungdoms rytter indenfor western ridning - Emilie Bendix Christensen på bare 17 år, har netop deltaget i Youth World Cup i Texas sammen med det danske landshold, mens VM er næste stop

70-årig vandt Mongol Derby

21-08-2019 10:45, af Camilla Tiefensee Schrøder

"Alder er jo bare et tal," lyder det fra den 70-årige amerikanske cowboy Robert Long, som har vundet verdens hårdeste og længste hestevæddeløb, det mongolske derby

Årets mestre i westernridning

29-12-2018 19:12, af Camilla Tiefensee Schrøder

Vi ser i disse dage tilbage på vinderne af årets danmarksmesterskaber i de forskellige ridediscipliner. I dag er vi kommet til westernridning

Ridesportens VM 2010 skydes nu i gang

24-09-2010 17:13, af Thomas Bach Jensen
Hvem, der er verdens bedste ryttere og heste, bliver afgjort, når VM i ridesport – Alltech FEI World Equestrian Games (WEG) – afvikles i Kentucky, USA, den 25. september til 10. oktober 2010. Danske ryttere og heste er klar i USA til at ride for danske medaljer i dressur, military, voltigering (akrobatik på hesteryg), handicapridning og reining (westernridning)

DM i voltigering bliver afgjort i dag

22-09-2019 12:09, af Camilla Tiefensee Schrøder

Danmarksmesterskaberne i voltigering er i fuld gang på Kumlegaard ved Roskilde, hvor de første programmer blev fremvist i går. VM-deltageren Sheena Bendixen har lagt sig i spisen af den individuelle konkurrence for senior/damer

Extreme Cowboy Race 2007

09-11-2007 09:00, af Maja Golles
I starten af november blev finalerne i USA’s Extreme Cowboy Race 2007 afholdt. Som navnet indikerer er konkurrencen præget af høj cowboyfaktor og amerikanske tilstande.

Da barnedrømmen blev til virkelighed

03-03-2018 15:25, af Marie Helene Rigård Rohleder

Natasha Møller driver westerncenteret Kumlegaard sammen med sine forældre. Hun er europamester i flere westerndiscipliner, og alt i hendes liv kredser om heste, for hvad skulle hun ellers lave?

Undervisning i western på texansk

19-02-2008 11:10, af Maja Golles
Ridehallen i Ølgod har i sidste uge været præget af både amerikansk sprog og amerikansk ridning. Der har nemlig været undervisning i westernridning på ægte texansk ved instruktør Steven Biller.

Nyhedsansvarlig

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Dufour: Det giver ro i maven

23-01-2021 18:38, af Kristine Ulsø Olsen

For bare tre år siden havde Cathrine Dufour kun Atterupgaards Cassidy som kunne gå Grand Prix, men nu begynder listen af udannede Grand Prix-heste at vokse og det giver både overskud og ro i maven hos Cathrine

Giver du din hest unoder?

20-01-2021 19:41, af Merete Haahr

Det er dybt frustrerende, hvis hesten udvikler dårlige vaner, men studier viser, at måden vi holder hesten på kan være med til at give den unoder og afvigende adfærd

18 heste, 3 lastbiler og 2 ryttere i Portugal

21-01-2021 20:25, af Marie Helene Rigård Rohleder

Martin Dinesen Neergaard og Kasper H. Hansen befinder sig nord for Paris på vej mod et 4-uger langt springstævne i Vilamoura, Portugal. De har 18 heste med sig

Jytte Jarl lever ikke mere

23-01-2021 10:44, af Thomas Bach Jensen

I går mistede dansk ridehesteavl en stor personlighed, da Jytte Jarl sov ind i en alder af 91 år. Hun var en af de fremtrædende danske hingsteholdere i 60'erne og 70'erne, og efter 25 år på havet flyttede hun tilbage Danmark for at genoptage hesteavlen på Mors

Atterupgaard venter otte føl - heraf to sæt tvillinger

18-01-2021 21:33, af Thomas Bach Jensen
Avl|

På det danske stutteri Atterupgaard, der er internationalt anerkendte for deres avl af dressurheste af høj kvalitet, ventes der i år otte føl, og heraf to sæt tvillinger fra to skylninger af befrugtede æg fra elitehoppen Miranda

Arlandos skade satte gang i tankerne

24-01-2021 12:04, af Kristine Ulsø Olsen

Da Arlando blev skadet ved CHIO-stævnet i Aachen tilbage i 2018, satte det gang i nogle tanker hos Anna Zibrandtsen, som efterfølgende gennemgik alt management omkring hesten for at optimere fremadrettet

Helgstrand opkøber OL-vinder Ludger Beerbaum Stables

17-01-2021 18:25, af Marie Helene Rigård Rohleder

Helgstrand Dressage gør nu et storstilet forsøg på at erobre det internationale marked for springheste med et nyt opkøb og samarbejde med den tyske firdobbelte OL-vinder i springning Ludger Beerbaum

Flot debut til Nanna Merrald og Atterupgaards Orthilia

21-01-2021 15:50, af Marie Helene Rigård Rohleder

Så er der endelig nogle danske dressurryttere til start i udlandet! Blue Hors-rytteren Nanna Merrald og Atterupgaards Orthilia blev placeret som nummer tre i grand prix'en til World Cup-stævnet i Salzburg

Ponyfamilie og danmarksmester på to år

17-01-2021 10:50, af Marie Helene Rigård Rohleder

I Sorø bor en familie som på lidt over to år er gået fra ikke at have noget med heste at gøre til at eje tre dressurponyer, tilbringe minimum tre timer i stalden hver dag, og blive en af de yngste danmarksmester i ponydressur nogensinde

– Min voldelige kæreste tvang mig til at sælge hesten

16-01-2021 14:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Marias partner var psykisk og fysisk voldelig mod hende og tvang hende til at sælge sin elskede PRE-hest Malí, da han ville have Maria for sig selv. Men hun gav ikke op og kæmpede en lang og sej kamp for at få sit liv og sin bedste ven tilbage