Hvornår er hestens skelet udvokset?

25-01-2023 15:57

Trine Askjær-Jørgensen

En gruppe forskere fra New Zealand har mere præcist end nogensinde før sammenlignet barnets vækst og udvikling med hestens vækstkurve, og det giver et meget tydeligt billede af, hvornår hestens vækst og knogleudvikling er færdig

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Der kan være utrolig mange holdninger til, hvornår en unghest bør tilrides og dermed starte sin karriere som sportshest. I væddeløbssporten starter man typisk de unge heste i, hvad der for ridesporten kan virke som en utrolig tidlig alder, men der er faktisk forsket meget i holdbarheden på væddeløbsheste, eftersom den disciplin er en stor industri med mange penge i.

Der er imidlertid endnu ikke forsket vildt meget i, hvad hestens "opstartsalder" betyder for dens holdbarhed og succes i ridesporten, men lidt er der dog. Man kan selvfølgelig drage paralleller mellem de forskellige discipliner og studier, men man kan også se på, hvad forskningen siger om hestens kropslige udvikling og modenhed.

En interessant sammenligning
I et relativt nyt studie fra 2021 kaldet "Growth and Bone Development in the Horse: When Is a Horse Skeletally Mature?", har en gruppe forskere fra New Zealand mere præcist sammenlignet barnets vækst og udvikling med hestens vækstkurve.

Her fandt man, at føllets hurtige, spæde vækst afsluttes allerede, når føllet er 4-6 måneder gammelt. Det seks måneder gamle føl kan således sidestilles med et barn på tre år, idet barnet vokser ekstremt meget fra det er 0-3 år. Med føl går det ekstremt stærkt i starten, fordi de er nødt til at kunne rejse sig op og die for at få næring relativt hurtigt efter folingen, og kort derefter skal de allerede være i stand til at følge med deres mor over større afstanden for simpelthen at kunne overleve i naturen.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

Det næste halve år gennemgår føllet det, der svarer til barndommen, og som altså kan sidestilles med den lange periode fra barnet er tre år og frem til, at puberteten begynder. I den periode vokser barnet stødt omend langsommere end i den allerførste fase.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hesten bliver tidligt teenager og voksen
Allerede når hesten er omkring 11 måneder overgår den til det, der svarer til menneskets teenageår og puberteten. Hesten bliver kønsmoden, når den er 10-11 måneder, dog i nogle tilfælde allerede ved 8 måneders alderen. Barnets pubertet gennemlever hesten således fra åring til 2-års. Det vil sige, at allerede som 2-års har hesten faktisk nået voksenstadiet.

Sammenligningen viser altså, at vækstmønstret er nogenlunde det samme hos mennesker og heste, men hos heste afsluttes vækst- og udviklingsfaserne bare meget tidligt i livet, generelt omkring 2-års alderen.

Ved hjælp af en række forskellige mål til at definere færdiggørelsen af vækst og knogleudvikling er forskerne kommet frem til, at hestens skelet er fuldt udvokset og modent, når den er to år gammel – og der er meget lidt variation i, hvornår heste er færdigudvoksede på tværs af de forskellige racer.

Disse data understøtter hypotesen om, at hesten udviklede sig til at være en tidligt moden, browsende græsæder og er i stand til atletisk aktivitet og at blive brugt i sport relativt tidligt i livet.

Men hvor meget og hvor lidt træning hesten kan holde til at lave fra en tidlig alder, er selvfølgelig stadig noget, man er nødt til at forholde sig til. At dens vækst og knogleudvikling er færdig som 2-års er ikke ensbetydende med, at den så bare kan være sportshest på fuld tryk derfra. Ligesom mennesker har heste også brug for restitution, korrekt træningsmængde og variation for ikke at blive skadede.

Kilde: Rogers, C.W.; Gee, E.K.; Dittmer, K.E. Growth and Bone Development in the Horse: When Is a Horse Skeletally Mature? Animals 2021, 11, 3402.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen