Jyske veninder kæmper for finaleplads i TREC Cup One

22-08-2019 08:28, af Mathilde Brejner
TREC|

Veninderne Helle Vistisen og Karina Stackelies arbejder målrettet på at samle point nok til deltagelse i TREC Cup One-finalen i september. Samtidig finpudser de konditionen og koordinationsevnen og styrker venskabsbåndet mellem både de to- og firbenene 

Helle Vistisen har redet TREC, siden disciplinen kom til Danmark, men på ryggen af sin nye araberhest, BS Schanitta fra 2012, fik hun lyst til flere og nye udfordringer. Sammen med veninden Karina Stackelies og hendes fuldblodsaraber Kamran Shah, kaldet Kalle, blev det besluttet, at parret ville kaste sig ud i den forholdsvis nye og ukendte disciplin TREC Cup One. Disciplinen er ensbetydende med, at to ryttere, som er bosiddende i Kolding, rider sammen i løbet af sæsonen og samler point frem mod finalen, som afholdes i Bernstorffsparken nord for København i september måned. 

I TREC Cup One er det de otte bedste par, der får lov til at ride finale, og i øjeblikket er Helle og Karina nummer tre, så hvis alt går som planlagt, er der lagt op til, at de to veninder får lov at ride finale i september. Derfor træner de målrettet på discipliner, de skal mestre for at starte til Trec Cup One. 

Den første jyske TREC-start
Helle Vistisen fortæller, at TREC fortsat ikke er så udbredt i Jylland, hvor hun bor. Derfor var der kun hende og Karina, der meldte til start i parkonkurrencen i det første jyske TREC-stævne, som blev afholdt i april måned på Ottersbøl Rideklub. 

–Desværre er TREC endnu ikke så stort i Jylland, og der var kun os i parkonkurrencen. Efter lidt snak frem og tilbage fik Karina og jeg heldigvis lov til at ride til gennemførsel, siger Helle Vistisen. 

I TREC er der tre faser, og til stævnet startede parret med POR-delen, som er orienteringsfasen. Derudover er der MA, som er gangartsfasen og PTV, som er forhindringsfasen. 

–Vi red lidt forkert en enkelt gang i POR-delen, som var 10 kilometer lang. Vi fik det imidlertid hurtigt rettet og vi ramte derefter de angivne hastigheder fint, siger Helle Vistisen. 

Tilbage på stævnepladsen red parret MA og begge heste havde en god tur. Til sidst kom PTV-delen, hvor Karina og hendes hest Kalle havde en god tur. 

–Min hest Schanitta og jeg kom igennem de fleste forhindringer, men den mangler fortsat lidt rutine, fortæller Helle. 

Med det veloverståede stævne kom de første point i hus i TREC Cup One for venindeparret fra Kolding. 

–Vi kunne også konstatere, at vores to heste hyggede sig vældig godt sammen i hinanden selskab – og det er jo en fordel, når man skal tilbringe en del tid sammen, siger Helle Vistisen.

På vej mod finalen
Hjemme igen har veninderne arbejdet målrettet på at forbedre deres egne og hestenes færdigheder. Blandt andet har Helle fået sin ægtemand til at tegne kort med ruter på i den lokale skov, så parret kunne øve sig i at se på kort og holde den angivne hastighed. 

–Når vi træner, rider Karina og Kalle forrest, fordi Kalle normalt er iskold og går forbi det meste uden at kigge. Derefter kommer jeg på Schanitta, som godt kan synes, at verden er farlig, men når bare der er én foran, er der ingen problemer, siger Helle Vistisen og fortsætter.

–Jeg koncentrerer mig om kortet, hvor vi har angivet afstande – så vi kan følge med i, om vi rider med den angivne hastighed. Karina følger også lidt med på kortet, så vi kan sammenligne, hvis jeg skulle komme i tvivl om noget. 

Træningsbehovet er derudover blevet dækket på Brogaardens TRECbane, som er beliggende ved Farre. På banen er der blandt andet trappe, bro, vandløb og låge, hvor man kan træne nogle af de forhindringer, man ikke ser så ofte. 

Efter det første stævne på Ottersbøl Rideklub er det blevet til yderligere to TREC-stævner i Jylland samt en gennemførsel, hvad der samlet set betyder, at parret har samlet max point. 

–Vi fik en førsteplads til TREC-stævnet på Brogaardens TRECbane. Her kunne vi konstatere, at vi er blevet meget omhyggelige med at se på kort, siger Helle Vistisen. 

Vigtigheden af dressurtræning
Hjemme træner veninderne både springning og dressur. Nogle gange træner de sammen og andre gange hver for sig. 

–Dressuren er vigtig for at opnå lydighed – eksempelvis når hesten skal stå stille i forskellige forhindringer og i gangartsfasen, hvor det handler om at galopere kort og samlet og skridte jordvindende, siger Helle Vistisen. 

Helle fortæller, at Kalle gerne vil løbe lidt stærkt og Schanitta fortsat mangler balance og styrke, og det betyder, at det er noget, de arbejder på løbende imellem stævnerne. Derudover går begge heste distance på forskelligt niveau. 

–Distancedisciplinen giver hestene en god kondition, og det er en absolut fordel i forbindelse med TREC-stævnerne, som indeholder flere faser og nogle gange foregår over to dage, siger Helle Vistisen. 

Både Helle og Karina er enige om, at det er rigtig sjovt, når de små detaljer på kortet passer med virkeligheden. 

–Vi ligger i øjeblikket nummer tre i Cup én, og vi håber, at det er nok til, at der kan komme et jysk par med i finalen i Bernstorffsparken til september, siger Helle. 

En sport for alle
Helle og Karina mener, at det ville være rigtig godt, hvis der var nogle flere flere ryttere, som fik lyst til at prøve kræfter med TREC-sporten. Særligt på jysk grund mener damerne, at der mangler flere TREC-ryttere. 

–Ud over vores egen ridning forsøger vi at få flere jyder til at blive interesseret i disciplinen ved at afholde demonstrationer i forbindelse med de lokale klubbers ridelejre. Derudover holder vi introduktionsaftener, hvor man kan høre mere om TREC-sporten, siger Helle. 

TREC-sporten findes i mange sværhedsgrader, hvor alle kan være med. 

Hvis man er er nysgerrig, kan man læse mere om TREC-sporten på Dansk Rideforbunds hjemmeside.

Derudover har Helle og Karina tilbudt, at man er velkommen til at kontakte dem via Facebook. 

  

Læs også

Ny TREC Cup i vintersæsonen

14-11-2017 10:50, af Camilla T. Schrøder
TREC|

Efter succes med TREC Cup One og TREC Cup Two i sommersæsonen lanceres nu endnu en TREC Cup, som afvikles i vintersæsonen med en Cup både i Øst og i Vest

Holte Rideklub vært for Trec Cup One

27-06-2017 07:38, af Cecilia Lindahl

Når den allerførste finale i den landsdækkende cup TREC Cup One skal afvikles, bliver det hos Holte Rideklub (HRK) i Nordsjælland

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Kristine Ulsø Olsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Kristine Ulsø Olsen
20 24 29 25
kuo@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

BREAKING: OL 2020 udsættes til næste år

24-03-2020 13:56, af Annika Knudsen Lorentsen

Det er nu officielt, at OL i Tokyo 2020 udsættes til 2021 - det er IOC-præsident Thomas Bach og Japans premierminister nu blevet enige om

Helgstrands tidligere Grand Prix-hest Carabas er død

24-03-2020 10:39, af Annika Knudsen Lorentsen

Grand Prix-hingsten Carabas er død i en alder af 22 år, det meddeler familien på Helenenhof, som har ejet hingsten de sidste mange år

Fynsk beslagsmedie hjælper rideklubber

30-03-2020 16:01, af Thomas Bach Jensen

Vi er midt i en svær tid, og for rideklubber, der har måttet indstille aktiviteterne, kan det være særligt hårdt. Fire fynske rideklubber har fået deres elevheste gratis skoet af deres beslagsmed, der gerne vil række en hjælpende hånd frem under krisen

Ungdomslandsholdshesten Donna Fetti er død

24-03-2020 09:59, af Annika Knudsen Lorentsen

Langkjærgaard's Donna Fetti er død i en alder af 19 år efter en succesfuld karriere først som ung under Andreas Helgstrand og Anna Kasprzak og senere på det danske ungdomslandshold under Mille Larsen Warncke og Victoria Kuusisto Pedersen

Hest til salg og fremvisning under corona

27-03-2020 09:30, af Annika Knudsen Lorentsen

Som hobby rytter, er der ofte mange ting der spiller ind, når økonomi og heste skal forsøge at løbe rundt, for os er det en hobby man gerne investere i, men hvad med de professionelle og hvad med salg af heste, her i uge 3, af corona-krisen i Danmark?

21-årige Fitou L elsker at få lov at vise sig (video)

31-03-2020 09:01, af Thomas Bach Jensen

Den 21-årige DV-vallak Fitou L er tidligere danmarksmester med sin ejer Lone Bang Larsen, der har ejet ham i næsten 20 år. I dag får Fitou lov at vise Lones 9-årige datter Victoria, hvad han kan

VIR: Vi har sendt medarbejdere hjem

28-03-2020 11:47, af Annika Knudsen Lorentsen

Viborg Rideklub har lukket ned for al elevundervisning, ligesom klubben også har været nødt til at sende flere medarbejdere hjem, blandt andet deres daglige leder og berider. Corona-pandemien kommer til at koste klubben mange penge, men samtidig oplever de et fantastisk sammenhold og en fælles vilje til at kæmpe for klubbens eksistens

42 væddeløbsheste døde af afrikansk sygdom i Thailand

30-03-2020 06:08, af Annika Knudsen Lorentsen

En afrikansk hestesygdom der angiveligt spredes via mitter har ramt Thailand, og som følge deraf er 42 væddeløbsheste døde

Solen skinner og livet er godt – trods alt

27-03-2020 12:54, af Thomas Bach Jensen

Vi har talt med den danske landsholdsrytter i dressur, Blue Hors-rytter Agnete Kirk Thinggaard, der er lykkedes med at få sine heste hjem fra USA og her fortæller om en ny hverdag i Corona-Danmark

Mathilde Lind Skjøtt: Det kan du lave udendørs (video)

27-03-2020 17:15, af Annika Knudsen Lorentsen

Ridehesten har været på besøg hos springrytter Mathilde Lind Skjøtt, som har nok at se til med at få trænet alle hestene, og hun har også et par idéer til hvad man kan lave med hestene udenfor hvis man gerne vil afveksle træningen lidt