Jyske veninder kæmper for finaleplads i TREC Cup One

22-08-2019 08:28, af Mathilde Brejner
TREC|

Veninderne Helle Vistisen og Karina Stackelies arbejder målrettet på at samle point nok til deltagelse i TREC Cup One-finalen i september. Samtidig finpudser de konditionen og koordinationsevnen og styrker venskabsbåndet mellem både de to- og firbenene 

Helle Vistisen har redet TREC, siden disciplinen kom til Danmark, men på ryggen af sin nye araberhest, BS Schanitta fra 2012, fik hun lyst til flere og nye udfordringer. Sammen med veninden Karina Stackelies og hendes fuldblodsaraber Kamran Shah, kaldet Kalle, blev det besluttet, at parret ville kaste sig ud i den forholdsvis nye og ukendte disciplin TREC Cup One. Disciplinen er ensbetydende med, at to ryttere, som er bosiddende i Kolding, rider sammen i løbet af sæsonen og samler point frem mod finalen, som afholdes i Bernstorffsparken nord for København i september måned. 

I TREC Cup One er det de otte bedste par, der får lov til at ride finale, og i øjeblikket er Helle og Karina nummer tre, så hvis alt går som planlagt, er der lagt op til, at de to veninder får lov at ride finale i september. Derfor træner de målrettet på discipliner, de skal mestre for at starte til Trec Cup One. 

Den første jyske TREC-start
Helle Vistisen fortæller, at TREC fortsat ikke er så udbredt i Jylland, hvor hun bor. Derfor var der kun hende og Karina, der meldte til start i parkonkurrencen i det første jyske TREC-stævne, som blev afholdt i april måned på Ottersbøl Rideklub. 

–Desværre er TREC endnu ikke så stort i Jylland, og der var kun os i parkonkurrencen. Efter lidt snak frem og tilbage fik Karina og jeg heldigvis lov til at ride til gennemførsel, siger Helle Vistisen. 

I TREC er der tre faser, og til stævnet startede parret med POR-delen, som er orienteringsfasen. Derudover er der MA, som er gangartsfasen og PTV, som er forhindringsfasen. 

–Vi red lidt forkert en enkelt gang i POR-delen, som var 10 kilometer lang. Vi fik det imidlertid hurtigt rettet og vi ramte derefter de angivne hastigheder fint, siger Helle Vistisen. 

Tilbage på stævnepladsen red parret MA og begge heste havde en god tur. Til sidst kom PTV-delen, hvor Karina og hendes hest Kalle havde en god tur. 

–Min hest Schanitta og jeg kom igennem de fleste forhindringer, men den mangler fortsat lidt rutine, fortæller Helle. 

Med det veloverståede stævne kom de første point i hus i TREC Cup One for venindeparret fra Kolding. 

–Vi kunne også konstatere, at vores to heste hyggede sig vældig godt sammen i hinanden selskab – og det er jo en fordel, når man skal tilbringe en del tid sammen, siger Helle Vistisen.

På vej mod finalen
Hjemme igen har veninderne arbejdet målrettet på at forbedre deres egne og hestenes færdigheder. Blandt andet har Helle fået sin ægtemand til at tegne kort med ruter på i den lokale skov, så parret kunne øve sig i at se på kort og holde den angivne hastighed. 

–Når vi træner, rider Karina og Kalle forrest, fordi Kalle normalt er iskold og går forbi det meste uden at kigge. Derefter kommer jeg på Schanitta, som godt kan synes, at verden er farlig, men når bare der er én foran, er der ingen problemer, siger Helle Vistisen og fortsætter.

–Jeg koncentrerer mig om kortet, hvor vi har angivet afstande – så vi kan følge med i, om vi rider med den angivne hastighed. Karina følger også lidt med på kortet, så vi kan sammenligne, hvis jeg skulle komme i tvivl om noget. 

Træningsbehovet er derudover blevet dækket på Brogaardens TRECbane, som er beliggende ved Farre. På banen er der blandt andet trappe, bro, vandløb og låge, hvor man kan træne nogle af de forhindringer, man ikke ser så ofte. 

Efter det første stævne på Ottersbøl Rideklub er det blevet til yderligere to TREC-stævner i Jylland samt en gennemførsel, hvad der samlet set betyder, at parret har samlet max point. 

–Vi fik en førsteplads til TREC-stævnet på Brogaardens TRECbane. Her kunne vi konstatere, at vi er blevet meget omhyggelige med at se på kort, siger Helle Vistisen. 

Vigtigheden af dressurtræning
Hjemme træner veninderne både springning og dressur. Nogle gange træner de sammen og andre gange hver for sig. 

–Dressuren er vigtig for at opnå lydighed – eksempelvis når hesten skal stå stille i forskellige forhindringer og i gangartsfasen, hvor det handler om at galopere kort og samlet og skridte jordvindende, siger Helle Vistisen. 

Helle fortæller, at Kalle gerne vil løbe lidt stærkt og Schanitta fortsat mangler balance og styrke, og det betyder, at det er noget, de arbejder på løbende imellem stævnerne. Derudover går begge heste distance på forskelligt niveau. 

–Distancedisciplinen giver hestene en god kondition, og det er en absolut fordel i forbindelse med TREC-stævnerne, som indeholder flere faser og nogle gange foregår over to dage, siger Helle Vistisen. 

Både Helle og Karina er enige om, at det er rigtig sjovt, når de små detaljer på kortet passer med virkeligheden. 

–Vi ligger i øjeblikket nummer tre i Cup én, og vi håber, at det er nok til, at der kan komme et jysk par med i finalen i Bernstorffsparken til september, siger Helle. 

En sport for alle
Helle og Karina mener, at det ville være rigtig godt, hvis der var nogle flere flere ryttere, som fik lyst til at prøve kræfter med TREC-sporten. Særligt på jysk grund mener damerne, at der mangler flere TREC-ryttere. 

–Ud over vores egen ridning forsøger vi at få flere jyder til at blive interesseret i disciplinen ved at afholde demonstrationer i forbindelse med de lokale klubbers ridelejre. Derudover holder vi introduktionsaftener, hvor man kan høre mere om TREC-sporten, siger Helle. 

TREC-sporten findes i mange sværhedsgrader, hvor alle kan være med. 

Hvis man er er nysgerrig, kan man læse mere om TREC-sporten på Dansk Rideforbunds hjemmeside.

Derudover har Helle og Karina tilbudt, at man er velkommen til at kontakte dem via Facebook. 

  

Læs også

Ny TREC Cup i vintersæsonen

14-11-2017 10:50, af Camilla T. Schrøder
TREC|

Efter succes med TREC Cup One og TREC Cup Two i sommersæsonen lanceres nu endnu en TREC Cup, som afvikles i vintersæsonen med en Cup både i Øst og i Vest

Holte Rideklub vært for Trec Cup One

27-06-2017 07:38, af Cecilia Lindahl

Når den allerførste finale i den landsdækkende cup TREC Cup One skal afvikles, bliver det hos Holte Rideklub (HRK) i Nordsjælland

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Thomas Bach Jensen

Webredaktør og nyhedsvagt

Thomas Bach Jensen
20 33 86 83
tbj@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Sara Astrup: Et spark kan have store konsekvenser

01-08-2020 15:19, af Annika Knudsen Lorentsen

18-årige Sara Astrup blev i midten af juni sparket af en hest, og da hun så nyheden hvori pararytter Camilla Christiansen opfordrede folk til at tænke ekstra over sikkerheden, besluttede hun, at også hun ville dele sin historie med vores læsere – og selvom det kunne være gået meget værre for Sara, var det alvorlige kvæstelser den unge rytter pådrog sig

Fjordhest til Baltic Cup for første gang

31-07-2020 17:00, af Marie Helene Rigård Rohleder
Pony|

Fjordhesten Laustfin Skellerød og rytter Anne-Katrine Hjorthøj er ikke bange for at skille sig ud. De deltager til Baltic Cup hos CapaCity, som den første fjordhest nogensinde og bærer den gule fane højt  

Pararytter Camilla Christensen sparket ned

26-07-2020 11:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Den danske paradressurrytter Camilla Christensen blev i går sparket ned af en hest ude på folden. Hun opfordrer nu alle til at tage sikkerheden omkring hesten alvorligt, for der kan altid ske noget uforudsigeligt 

Dyrkningsforbud kan medvirke til flere giftige planter

02-08-2020 15:16, af Annika Knudsen Lorentsen

Fra 2022 indføres der et forbud mod at dyrke visse engarealer, og det kan betyde, at der fremover kan være større chance for, at marken, og dermed høet, indeholder giftige planter, da disse ikke kan fjernes kemisk. Brandbægere er en af de planter, som er et stort problem på de danske græsningsarealer, og planteavler Ann Louise Worsøe Jørgensen understreger, at det er vigtigt at gøre en indsats for at bekæmpe planten

Fuldt hus til Stutteri Pilekær

26-07-2020 21:22, af Kristine Ulsø Olsen

Det var i dag dressurføllenes tur til at vise deres værd overfor dommerne ved Dansk Varmblods følskue i Region 4. Det blev en særdeles vellykket dag for Stutteri Pilekær som både stod bag dagens dressurbetonede hoppeføl og dagens dressurbetonede hingsteføl

Militaryhesten Lasse er gået bort

29-07-2020 15:48, af Kristine Ulsø Olsen

Mange har sikkert stødt på militaryhesten Lasse, som med Niels Goldschmidt i sadlen har vundet Hubertusjagten to gange og desuden været deltager ved DM hele ti gange. I går måtte 16-årige Lasse desværre aflives

Ridesporten: Du rider som du er

28-07-2020 14:07, af Merete Haahr

Er du aktiv indenfor ridesporten? Opfatter du dig selv som åben for nye idéer? Så er dressur måske lige dig. Trives du med at være i rampelyset? Så skal du måske deltage i flere ridestævner. Farer du let op og bliver gal? Tag det helt roligt, du bliver mere afklaret med årene. Et studie afslører en sammenhæng mellem personlighedstræk og forskellige typer af ryttere inden for ridesporten

Benedikte Rie Truelsen: Livsglæde betyder meget

02-08-2020 10:33, af Annika Knudsen Lorentsen

Den 21-årige nordsjællandske springrytter, Benedikte Rie Truelsen, har valgt at ride på fuldtid, da hun gerne vil bruge sin tid på det hun brænder for og elsker at arbejde med

Knapt 100 føl mødtes i Ikast

01-08-2020 20:56, af Kristine Ulsø Olsen

Dansk Varmblods region 6 inviterede i dag til deres årlige følskue i Ikast, hvor både spring - og dressurfølene viste høj kvalitet. Norske Madeleine Scarlett købte DV-føllet Santino B bare tre dage gammel via billeder på Facebook og det skulle vise sig at være et godt køb, da han i dag blev dagens dressurbetonede hingsteføl

Verdensmesterskaberne på Zangersheide er aflyst

30-07-2020 15:50, af Kristine Ulsø Olsen

Det er netop offentliggjort at verdensmesterskaberne for 5-, 6- & 7-års heste der hvert år afholdes på Zangersheide, er aflyst som følge af corona situationen