Kom godt i gang med kandar

16-08-2018 12:34

At ride på kandar er en kunst som kræver træning og korrekt tilpasset udstyr. Hvornår er hesten klar til at gå med kandar, og er der noget man skal være særligt opmærksom på?

Copyright Ridehesten.com

Når man første gang er nået så langt i hestens grunduddannelse, at det er ved at være tid til, at hesten skal gå med kandar, er det for mange ryttere en stor overvindelse og en hurdle på vejen.

For de fleste heste er det ikke noget problem, at lære at gå med kandar. Det er som oftest rytteren, som skaber evt. problemer, ved at starte med at ride med kandar, før hesten og/eller rytteren er klar til det.
Kandaren er en hjælp til at rytteren kan anvende finere og lettere hjælpere, så den vigtigste forudsætning for at ride med kandar er, at man har en korrekt opstilling, og at man er i fuldstændig balance med hesten, og kan sidde afslappet i sadlen. Det danner grundlaget for, at rytteren kan anvende sin tøjlehjælp uafhængigt af sine øvrige hjælpere, som er sædet og schenklerne.

Når man rider med kandar skal man kunne administrere ikke blot en men to tøjler, og være i en sådan balance og ride med et sådant overblik, at man kan løsne stangtøjlen og stramme bridonen og omvendt uafhængig af hinanden. Derfor er ridning med kandar også forbeholdt mere erfarne ryttere, og absolut ikke en optømning for den ufølsomme rytter.

Tillid til biddet
Det man først og fremmest skal have på plads, inden man går i gang med at ride hesten med kandar er dens grunduddannelse. Hesten skal have tillid til biddet og rytterens hånd, og så skal den dressurmæssigt være så langt, at den kan rides til biddet uden modstand, og reagerer på rytterens fine hjælpere. Rytterens fine tøjlehjælp er naturligvis givet, også når der rides på trense, men når man rider på kandar er det endnu vigtigere med en smidig hånd. Rytteren skal hele tiden være opmærksom på ikke ufrivilligt at komme til at indvirke for meget med stangtøjlen. Det sker især i vendinger, hvor man skal passe på, at den 

Vil du læse resten af artikel som også indeholder gode råd fra Hasse Hoffmann og Lars Petersen? Så find bladet fra 2010 frem eller se det i vores digitale magsin. 
Magasinet Ridehesten har gennem årene skrevet mange faglige artikler og de kan alle læses digitalt og kan købes HER

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen