Konfliktadfærd skal undersøges

30-05-2023 12:51

Charlotte Kusk Berwald

Når heste slår med hovedet, pisker med halen eller åbner munden under ridning kan det være tegn på ubehag, smerte eller frustration. Nu skal et nyt forskningsprojekt på Aarhus Universitet gøre os klogere på netop dette

Copyright Ridehesten.com
Arkivfoto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Projektets formål er at undersøge forekomsten af konfliktadfærd hos danske rideheste. Her håber man at kunne påvise sammenhængen mellem adfærd, stress og mundsår. Projektet ledes af Janne W. Christensen, der forsker i hestes adfærd ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab på Aarhus Universitet. Hun vil, i samarbejde med projektpartner og dyrlæge Mette Uldahl, stå for undersøgelserne. Håbet er at ved at hestefolk bliver bedre til at genkende tegn på ubehag, smerte og frustration hos hestene, at vi som ryttere, trænere, dommere og andre officials får bedre redskaber til at gribe ind og forebygge, før hestene tager skade.

Der vil blive analyseret videooptagelser fra konkurrencer, hvor fokus vil være på forekomsten af konfliktadfærd hos islandske konkurrenceheste, såvel som konfliktadfærd hos varmblodskonkurrenceheste både med og uden mundsår.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Anden del er et eksperimentelt studie, hvor sammenhængen mellem konfliktadfærd og tøjletræk undersøges. Her bruges 25-30 rideheste.

Tredje del bestå af viden fra del 1 og 2, samt tilgængelig videnskabelig litteratur, som skal udarbejdes som uddannelsesmateriale til ryttere, trænere og dommere. Disse vil så skulle gennemgå et kort kursus i at genkende konfliktadfærd og pålideligheden i genkendelsen af adfærden vil her blive undersøgt.

Kilde.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner