Lars Birkedal: Forstå den halve parade

28-04-2020 17:39

Annika Knudsen Lorentsen

Med udgangspunkt i bogen Rytter og Hest bragte vi en artikel om halve og hele parader, men i håb om, at kunne få endnu flere til at forstå hvordan man laver en halv parade, har vi taget en snak med Lars Birkedal

Copyright Ridehesten.com
Lars Birkedal og hesten Charles ved indendørs DM i 2017 på Vilhelmsborg. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

– Det kan være svært for en mindre rutineret rytter, at forstå hvad der menes med at ramme hesten ind, mener Lars Birkedal, som på baggrund af artiklen I kan læse her, ønsker at give sin erfaring med de halve parader videre, så flere kan forstå denne vigtige øvelse.

I bogen står der, foruden det som vi bragte i den forrige artikel, også: 

"Når den fremaddrivende hjælp sættes ind i den halve parade, får hesten en impuls om at gå bedre fremad, og det betyder, at den går bedre frem til biddet. Hvis den er virkelig velredet, henter den næsten selv dette let forøgede tryk på tøjlen, og hvis den er tilstrækkeligt gennemarbejdet resulterer det i, at den træder længere ind under sig med bagbenene."

Og netop det, at hesten træder ind under sig er et vigtigt punkt i forhold til den halve parade.

– Ridningens allervigtigste element er den halve parade, fordi den optimerer balancen og gentagelser af øvelsen skaber samling, forklarer Lars.

Sådan udføres den halve parade i detaljer
For at gennemføre den halve parade må hesten have en hvis form for grunduddannelse. Den skal forstå at gå frem og være på et lige spor.

– Det er vigtigt, at hesten er fremme og ligeudrettet og rytteren har hesten fremme til begge tøjler. Når rytteren aktiverer hesten bagben, kommer de længere frem under hesten. For at hesten ikke skal misforstå signalerne og løbe mere fremad, så løfter rytteren begge hænder en andelse op, forklarer Lars og fortsætter:

– Når tyngdepunktet flyttes bagud mod hestens bagben vil bevægelsen føles mere op ad bakke. Det er desuden vigtigt, at hesten kan bære ryggen i den halve parade. Når den halve parade går igennem, mærker rytteren en eftergivenhed fra hesten og rytteren giver naturligvis selv efter på tøjlerne. Det er alt sammen en kortvarig proces, men i længden og ved gentagelser er resultatet en bedre balance.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen